Romania, crestere economica de 3.5-4% - 20 mai 2024

De la TradeVille.ro wiki

Potentialul de crestere economica al Romaniei se situeaza intre 3.5% si 4%, spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. “O tara high income, cum este clasificata Romania de OECD, nu mai poate creste cu 5-7% oricat am vrea. Ce era posibil din 2001 in 2010, cresteri de 5-6%, erau posibile la nivelul nostru de atunci de dezvoltare. Din 2010 in 2020 era posibil sa crestem cu 4.5-5%. Acum potentialul este 3.5-4%”, afirma dl. Lazea in cadrul conferintei “Drumul romanilor spre excelenta prin aderarea la elita OECD”. (Sursa: ZF)

Comertul cu autovehicule, in crestere in luna martie 2024[edit | ]

In luna martie 2024, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut cu 6.9%, ca serie bruta, fata de luna anterioara, in timp ce, fata de perioada similara a anului precedent, a scazut cu 4%. Cresterea de la o luna la alta s-a datorat cresterilor inregistrate de activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+15.5%), comertului cu piese si accesorii pentru autovehicule (+6.5%) si comertului cu autovehicule (+6%). Pentru primele 3 luni, cresterea volumului cifrei de afaceri a fost de doar 0.9%. (Sursa: INS)

Consumul din China incetineste[edit | ]

Vanzarile cu amanuntul din China au crescut cu 2.3% in aprilie 2024 fata de anul trecut, fiind mult sub estimarile analistilor, de 3.8%, indicand o crestere mult mai lenta comparativ cu rata de crestere raportata in luna precedenta, de 3.1%. Productia industriala, insa, a crecut cu 6.7%, reusind sa depaseasca asteptarile analistilor, de 5.5%, si rata inregistrata in martie 2024, de 4.5%. Investitiile in imobiliare, pe de alta parte, si-au accelerat ritmul de scadere, ajungand la -9.8% in primele patru luni ale anului 2024 fata de perioada similara a anului precedent. (Sursa: CNBC)

Aurul, argintul si platina – spre noi maxime[edit | ]

Preturile metalelor pretioase au primit un impuls major dupa ce datele privind inflatia din SUA, mai mici decat anticiparile analistilor, au crescut perspectivele pe termen scurt pentru reducerea ratelor de catre Rezerva Federala. Pretul aurului a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani, in timp ce argintul a atins maximul din ultimii trei ani, iar platina a urcat la cel mai inalt nivel din ultimul an. Analistii se asteapta ca pretul unciei de aur ar putea testa in curand nivelul de 2,400 USD, argintul ar putea urca la 30 USD/uncie, iar platina are potentialul de a creste pana la 1,130 USD/uncie. (Sursa: CNBC)

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE)[edit | ]

Purcari Wineries a anuntat numirea lui Bogdan Bayer in functia de Director Comercial, incepand cu 16 mai 2024, dupa ce Artur Marin, fostul Director Comercial a demisionat din functie, dupa 13 ani de activiate in acdrul companiei, pentru a explora noi oportunitati. Bogdan Bayer va prelua responsabilitatea cresterii strategice si durabile pe pietele existente si noi ale companiei. (Sursa: BVB)

TERAPLAST SA (TRP)[edit | ]

Teraplast a anuntat convocarea AGA, pentru data de 27 iunie 2024, in cadrul careia, printre cele mai importante puncte, investitorii vor discuta aprobarea majorarii de capital social, cu aport in numerar, in suma maxima de 22.2 mil. RON, de la valoarea curenta de 217.9 mil. RON la valoarea maxima de 240.1 mil. RON. Scopul majorarii de capital este de a finanta planurile de dezvoltare si nevoile curente ale societatii. In cadrul majorarii de capital, pentru subscrierea unei actiuni gratuite de catre actionarii existenti ai societatii la data de inregistrare, va fi nevoie de un numar de aprox. 9.8 drepturi de preferinta. Fiecare actionar prezent la Data de inregistrare va primi un numar de drepturi de preferinta egal cu numarul de actiuni inregistrate in registrul actionarilor. Data de inregistrare a fost propusa pe 16 iulie, ex-date – pe 15 iulie, iar data platii este pe 17 iulie. (Sursa: BVB)

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

In urma rezultatelor financiare in scadere din primul trimestru al acestui an publicate de Transport Trade Services, pretul actiunilor a scazut cu peste 6% in timpul sedintei de tranzactionare de joi. Desi scaderea a fost una accentuata comparativ cu primul trimestru al anului precedent, rezultatele au fost semnificativ peste cele intregistrate in T1 2022. (Sursa: ZF)

VISUAL FAN S.A. - ALLVIEW (ALW)[edit | ]

Allview Solar Energy, divizia specializata in solutii de energie verde a companiei Visual Fan, a anuntat finalizarea instalatiilor fotovoltaice realizate pentru o companie multinationala, pe cladirile unui hypermarket din Romania. Cele trei centrale fotovoltaice, cu o capacitate totala de 1.54 MWp, au fost proiectate, instalate si configurate in aproximativ doua luni, in localitatile Baia Mare, Satu Mare si Pitesti. (Sursa: BVB)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]

Romgaz a informat piata cu privire la alegerea bancii JPMorgan, care va avea rolul de a conduce consortiul de banci care vor intermedia programul de emisiuni de obligatiuni desfasurat de companie pe piata externa. Programul MTN - Medium Term Notes prevede emisiuni de 1.5 mld. EUR, desfasurate in mai multe etape, fondurile fiind necesare pentru a finanta exploatarea proiectului de gaze Neptune Deep din Marea Neagra. (Sursa: ZF)

HSBC Holdings (UK.HSBA)[edit | ]

Actiunile HSBC au scazut cu peste 3% la Hong Kong vineri, dupa informatii conform carora principalul actionar, Ping An Insurance, ar putea fi interesat sa-si reduca participatia in banca britanica. Ping An a vandut actiuni HSBC in valoare de 391.49 mil. HKD (50.19 mil. USD) pe 7 mai, reducandu-si participatia de la 8.01% la 7.98%. (Sursa: CNBC)

Reddit Inc. (US.RDDT)[edit | ]

Reddit a incheiat un parteneriat cu OpenAI pentru a integra continutul sau in chatbot-ul ChatGPT. ChatGPT si alte produse OpenAI vor folosi interfata de programare a aplicatiilor Reddit, prin care platforma va distribui continutul sau. OpenAI va deveni, de asemenea, un partener de publicitate pentru Reddit. (Sursa: Reuters)

GSK PLC (UK.GSKc)[edit | ]

Compania britanica de farmaceutice GSK a strans 1.25 mld. GBP (1.52 mld. USD) din vanzarea partii sale ramase in compania Haleon catre investitori institutionali. Aceasta vanzare permite GSK sa isi intensifice focusul pe dezvoltarea de produse, elemente cheie in strategia CEO-ului Emma Walmsley de a impulsiona profiturile. GSK a vandut aproximativ 385 mil. de actiuni, echivaland cu o participatie de 4.2% in Haleon. (Sursa: Reuters)