Romanii, mai avuti - 25 ianuarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
(Redirecționat de la Romanii, mai avuti)

Valoarea activelor imobiliare ale romanilor a crescut cu 11% in primul semestru al anului 2022, comparativ cu anul precedent, ajungand la 2,194 mld. RON, un nivel record pentru ultimul deceniu. Cresterea a fost influentata, in principal, de cresterea preturilor proprietatilor imobiliare (+8.5% in S1 2022 vs S1 2021). De cealalta parte, activele financiare au marcat o crestere mai redusa (+7%), de la 639 mld. in S1 2021, la 692 mld. in S1 2022, reprezentand doar 24% din totalul activelor nete ale romanilor. Cea mai importanta pondere in activele financiare o au depozitele bancare (31%), in crestere cu 6.1% in termeni anuali. (Sursa: ZF)

Mai multe tranzactii M&A[edit | ]

Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a incheiat anul 2022 cu un numar total de 258 de tranzactii, in crestere cu 26% fata de nivelul din 2021. Valoarea totala estimata a acestora se ridica la 6.6 mld. USD, marcand o crestere cu 10% fata de anul precedent, potrivit unei analize EY. Sectoarele cele mai active, in functie de volumul tranzactiilor, au fost sectorul tehnologic (19.4% din tranzactii), imobiliar (16.3%), sanatate (11.2%) si energie si utilitati (8.1%). Cresterea din sectorul tehnologic reflecta tendinta de consolidare a companiilor din acest sector. (Surse: ZF; Economedia)

Majorarile ratelor dobanzilor continua[edit | ]

Klaas Knot, membru al consiliului guvernatorilor BCE, a declarat intr-un interviu ca Banca Central Europeana urmeaza sa majoreze in continuare ratele dobanzilor – cu 50 de punte de baza in februarie si martie - alte masuri fiind prevazute pentru lunile mai si iunie. Incetinirea ritmului de crestere a ratelor ar fi posibila doar in ipoteza unor “perspective inflationiste mai echilibrate”, afirma mai departe Knot. (Sursa: Reuters)

Se aduna norii deasupra pietei imobiliare din Europa[edit | ]

Piata imobiliara europeana este pe cale sa se confrunte cu cea mai brusca inversare de situatie inregistrata vreodata, conform Bloomberg. Scaderile mari ale evaluarilor anuale, asteptate pentru saptamanile viitoare, ameninta sa afecteze valoarea garantiilor din contractele de imprumut, declansand masuri de finatare de urgenta si vanzari fortate. Potrivit unui studiu Bayes Business School si Bloomberg, imprumuturile, obligatiunile si ale datorii din Europa si Marea Britanie sunt estimate la o valoare totala de 1,900 mld. EUR, fiind garantate cu proprietati comerciale/individuale. Aproximativ 20% din aceasta suma va ajunge la scadenta in acest an, iar criza iminenta marcheaza primul test al reglementarilor, concepute dupa criza financiara mondiala din 2008, pentru a limita riscurile legate de imprumuturile imobiliare. (Sursa: Bloomberg)

Companiile zilei:[edit | ]

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple Inc. - Ministrul Comertului din India a precizat ca Apple vrea ca pana la 25% din productie sa fie localizata in India. In prezent, productia din India reprezinta 5%-7% din productia totala de produse Apple. Totusi, ministrul nu a specificat cand doreste Apple sa indeplineasca tinta propusa. Foxconn, un furnizor-cheie al Apple, planifica sa creasca de patru ori forta de munca la fabrica de iPhone din India, in urmatorii ani. (Sursa: Reuters)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

AMAZON COM INC - Amazon a lansat Amazon Air si in India. Astfel, compania americana a investit o suma nedivulgata in compania de transporturi aeriene de marfuri, Quikjet, intentionand sa scurteze timpii de livrare, si sa controleze mai bine costurile si programarile zborurilor. India este cea de-a treia piata in care Amazon lanseaza serviciul Amazon Air, compania urmarind sa se dezvolte in continuare pe aceasta piata cheie, in care a inregistrat cresteri accelerate ale vanzarilor online. (Sursa: Reuters)

SALESFORCE INC (US.CRM)[edit | ]

SALESFORCE INC - Potrivit unor surse, Elliott Management Corp., un reputat investitor activist, a intrat in actionariatul Salesforce, cumparand actiuni in valoare de miliarde de dolari. In prezent, nu este cunoscut planul pe care Elliott Management l-ar urmari in privinta Salesforce. De regula, acest investitor activist cauta sa-si impuna reprezentanti in structurile de conducere, solicitand, printre altele, imbunatatirea performantelor operationale ale companiilor vizate. (Sursa: The Wall Street Journal)

The Goldman Sachs Group (US.GS)[edit | ]

The Goldman Sachs Group - Goldman Sachs anunta ca urmareste sa mai reduca din volumul investitiilor alternative pe care le administreaza si a caror valoare totala se ridica la 59 mld. USD. Motivul de la baza deciziei sta in slaba performanta a acestor investitii, care au contribuit la declinul profitabilitatii companiei. Dezinvestirea se va desfasura pe perioada urmatorilor ani, insa nu va fi completa. (Sursa: Reuters)

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC)[edit | ]

ROMPETROL RAFINARE S.A. - Rompetrol Rafinare S.A. a anuntat piata cu privire la lucrari de mentenanta in rafinaria Petromidia Navodari. In acest sens, timp de 10 zile, cea mai mare unitate de profil din tara urmeaza sa isi reduca capacitatea de productie in vederea efectuarii lucrarii de schimbare si regenerare a catalizatorilor, decocsare si alte operatiuni specifice. Rompetrol Rafinare opereaza rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, iar statul roman detine 44.7% din actiunile companiei. (Sursa: BVB)

HERCULES SA BRAILA (HLEB)[edit | ]

HERCULES SA BRAILA - Actionariatul Hercules S.A. Braila este convocat la AGEA pentru data de 21/22 martie 2023. Unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi este aprobarea retragerii de la tranzactionare de pe piata AeRO-SMT a BVB a actiunilor emise de societate. Societatea va prezenta si supune aprobarii actionarilor un raport, intocmit de un expert independent, cu privire la pretul pe actiune care urmeaza a fi achitat in cazul retragerii actionarilor din cadrul societatii. (Sursa: BVB)

ROMAERO SA BUCURESTI (RORX)[edit | ]

ROMAERO SA BUCURESTI - Consiliul de Administratie al Romaero a hotarat prelungirea mandatului de Director General a lui Misa Popic cu inca 4 luni, incepand cu data de 24.01.2023. Mandatul acestuia poate inceta oricand inainte de implinirea termenului, in cazul numirii unui director general in conditiile legii. Misa Popic este directorul general al societatii din ianuarie 2022. (Surse: BVB; BVB)