TeraPlast, instalatii pentru generatii - Trade Talk 08 decembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

TeraPlast a strans in iulie 15 ani de prezenta la Bursa de Valori Bucuresti. Valoarea de piata a crescut de 4x in perioada asta. Are acum peste 13,000 de actionari de aproape 3x mai multi decat operatorul bursier (care, apropo, a ajuns si el la un numar record la final de noiembrie).

Dar istoria grupului dateaza de 127 de ani. A vazut de toate, a rezistat si a crescut. In 2024, sigur va avea de lucru. 

1. Maraton[edit | ]

TeraPlast a pornit la drum in 1896, cand mesterul sas Walter Schuster a infiintat in Bistrita un atelier de prelucrare a placilor ceramice. Tot in Bistrita regasim TeraPlast in zilele noastre intre timp, a trecut prin doua razboaie mondiale, trei schimbari de regim, doua pandemii si cele mai severe crize economice din istorie.

In 1992, TeraPlast devenea societate pe actiuni... iar in 1998, au fost puse bazele grupului asa cum il stim azi. In 2008, un pachet de 20% din actiunile TeraPlast era listat la Bursa de Valori Bucuresti... si avea sa ramana pentru mult timp cea mai mare listare a unei companii private romanesti. In acelasi an, TeraPlast ajungea cel mai important producator de materiale de constructii cu capital autohton.

In 2020, TeraPlast accede in BET marcand prima oara in istorie cand structura indicelui de referinta al bursei noastre era extinsa la 17 companii.

Cateva luni mai tarziu doar, va fi unul dintre primele business-uri romanesti incluse in indicii globali FTSE Russell dedicati pietelor emergente. In 2022, grupul a finalizat implementarea celui mai ambitios plan de investitii din istoria sa, devenind in 2023 cel mai mare procesator de polimeni din Europa Centrala si de Est iar extinderea internationala ramane o prioritate. In prezent, grupul e compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack si Somplast. Afacerile grupului asigura diversificarea necesara unui gigant industrial, fiind segmentate via Instalatii si Reciclare (cel mai solid business in tabloul de ansamblu), Granule si Reciclare, Ferestre si Usi, precum si Ambalaje flexibile.

Desi are peste un secol de existenta, TeraPlast e-n ton cu vremurile de azi... si cu trendurile care vor defini viitorul.

Grupul vrea sa-si digitalizeze 80% din procesele logistice in urmatorul an. Adoptarea solutiilor de digitalizare e parte din obiectivul nostru de eficientizare a timpilor si eliminare a probabilitatii greselilor in contextul unui volum ridicat de munca, explica in toamna Ovidiu Gurau, directorul comercial al grupului. In vara, TeraPlast a anuntat ca va primi o finantare nerambursabila prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru dezvoltarea unei noi centrale fotovoltaice in cadrul Parcului Industrial din Saratel, judetul Bistrita-Nasaud. Sprijinul va acoperi circa 1/4 din investitia totala a grupului in acest proiect, al carui buget ajunge la aproape 23 mil. RON.

In 2023, TeraPlast a obtinut nota maxima, 10, pentru al patrulea an consecutiv la evaluarea VEKTOR in baza a 12 criterii privind guvernanta corporativa si comunicarea cu investitorii, realizata de Asociatia Romana pentru Relatia cu Investitorii (ARIR). 

2. Cresterea in cifre[edit | ]

La TeraPlast, primele noua luni din acest an au adus scaderi de 7%, respectiv 8% ale EBITDA si incasarilor consolidate (vs perioada identica din 2022).

Totusi, in cel de-al treilea trimestru, grupul a generat EBITDA cu 70% mai mare, pe seama cresterii lucrarilor de infrastructura si a exporturilor (care-au ajuns sa contribuie cu 17% din cifra totala de afaceri la final de septembrie). Iar 2023 nu s-a terminat inca. Privind imaginea de ansamblu, ne asteptam ca finalul de an sa ne arate o accelerare a ritmului de crestere, a indicat cu ocazia raportarii Ioana Birta, CFO-ul TeraPlast.

Pentru intregul an curent, TeraPlast estimeaza o cifra de afaceri consolidata de-aproape 674 mil. RON si EBITDA de 56 mil. RON principalii indicatori financiari fiind vazuti la niveluri similare celor obtinute in 2022. Totusi, marja EBITDA e previzionata la 8.3%, in crestere cu aproape un punct procentual comparativ cu finalul anului trecut. 

3. TeraPlast la Quarterly Report[edit | ]

Pentru cate oportunitati sunt pe masa Romaniei in acest moment, s-ar putea construi mult mai mult... iar noi vrem sa contribuim, declara in iulie Alexandru Stanean, CEO-ul TeraPlast, care la inceput de octombrie avea sa fie prezent la prima editie a conferintei trimestriale Quarterly Report.

Progresia rezultatelor noastre recente ne arata ca suntem pe drumul cel bun. Asteptam demararea unor lucrari importare de infrastructura pe canalizare, apa, gaz... participam activ la licitatii, vom castiga clienti noi, cifrele noastre financiare vor fi radical diferite, ne-a dezvaluit Alexandru Stanean la cel mai important eveniment dedicat pietei de capital din aceasta toamna. Reconstructia Ucrainei ar fi o miza de sute de miliarde de euro... pe cand in Romania, pana si lucrari de un miliard de euro ar defini un an bun, am mai aflat cu aceeasi ocazie din octombrie. Un fapt mai putin cunoscut e ca TeraPlast are o experienta bogata si indelungata in Ucraina, grupul fiind in topul celor mai importanti trei furnizori de panouri sandwich pe piata locala inaintea conflictului.

In octombrie 2020, TeraPlast era cotata pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucuresti la 0.34 RON pe actiune... un an mai tarziu, grupul se tranzactiona de-aproape 4x mai sus. Redeschiderea economiei de dupa pandemie a fost o cursa de sprint. In aceasta dupa-amiaza, actiunile TRP afisau 0.48 RON, insa cu o lichiditate care-i permite grupului sa fie inclus in toti indicii bursieri locali si internationali relevanti. Cursa redevine un maraton dar daca TeraPlast nu stie sa-l alerge, cine altcineva?

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

QUARTERLY REPORT: Poate fi privita in sala (inca sunt locuri), dar si online... a doua editie a conferintei trimestriale se intampla luni 11 decembrie, in Bucuresti (la Nord Events Center). Vor fi 15 companii de top listate la BVB (sau care se pregatesc sa debute pe bursa noastra), doua paneluri tematice despre imobiliare si agricultura si trei mese interactive de discutii. Un scurt rezumat al primei editii din octombrie poate fi urmarit aici (iar evenimentul integral, aici).

Fertilizanti: Azomures a suspendat din nou productia... din cauza inflatiei, a practicilor anti-concurentiale si a viitoarei taxe de 1% pe venituri. Compania isi reluase activitatea in octombrie, insa ulterior gazul natural s-a scumpit cu aproape 40% in ciuda rezervelor ample din regiune. Fermierii vor plati in plus pentru inputurile lor, in absenta unui producator local care sa concureze cu importurile, avertizeaza Josh Zacharias, directorul general al Azomures.

IT: Bittnet Group a anuntat cumpararea integrala a companiei Dataware Consulting. Dendrio si Dataware, cele doua business-uri din pilonul Cloud&Infrastructure al grupului, vor genera afaceri cumulate anuale de aproximativ 300 mil. RON incepand de anul viitor. Tranzactia de preluare integrala a Dataware e supusa aprobarii Consiliului Concurentei.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

AI: AMD a lansat un nou cip AI... de care-s interesate deja (cel putin) Microsoft, Meta Platforms si Oracle. Nu ne pricepem asa bine, dar pare a fi chiar mai bun decat H100 al celor de la Nvidia. Concurenta se va incinge oricum, caci AMD anticipeaza ca piata cipurilor AI va atinge 400 mld. USD in urmatorii patru ani (ca perspectiva, anul trecut intreaga piata a cipurilor valora mai putin de 600 mld. USD).

iActiuni: Apple pregateste noi versiuni de iPad Air, iPad Pro si MacBook Air pentru inceputul anului viitor (iar iPad mini, ceva mai tarziu, insa tot in 2024). Trimestrul trecut, incasarile iPad si Mac au scazut cu 10%, respectiv 34% (vs aceeasi perioada din 2022), insa chiar si-asa cifrele adunate s-au ridicat la peste 14 mld. USD. In aparent alta ordine de idei, Apple vrea sa fabrice 1/4 din toate iPhone-urile posibile in India.

Cosmos: Cybertruck ca Cybertruck... insa SpaceX ar putea fi evaluata la cel putin 175 mld. USD, in urma unei vanzari private de actiuni. Ar insemna o capitalizare apropiata de cea pe care o au acum T-Mobile US, Nike sau China Mobile. Cunoscuta anterior ca Space Exploration Technologies Corporation, SpaceX e detinuta integral de Tesla (totusi, Starlink s-ar putea desprinde printr-un IPO chiar anul viitor). 

STIAI CA?[edit | ]

BlackRock, cel mai mare administrator de investitii din lume, cu active totale de-aproape 10 tln. USD, e actionar in noua companii romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti... inclusiv in TeraPlast.