Trafic record de marfuri in portul Constanta - 20 ianuarie 2023
In anul 2022, in contextul conflictului din Ucraina, portul Constanta a inregistrat cel mai mare trafic de marfuri din istoria sa, respectiv un volum de aproape 75.6 mil. tone vs. 67.8 mil. tone in 2021. Conflictul din Ucraina a adus un volum de marfa suplimentar de 11.1 mil. tone, in marea majoritate cereale. Pentru anul in curs, operatorii portului Constanta estimeaza ca vor mentine ratele de operare la nivelul maxim al anului 2022. (Sursa: Economica.net)
Vanzarile de autovehicule, in crestere[edit | ]
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in luna noiembrie 2022 cu 5.7% ca serie bruta si cu 2.1% ca serie ajustata sezonier, prin raportare la luna precedenta. Fata de noiembrie 2021, cresterea a fost de 17.3% ca serie bruta si de 16.3% ca serie ajustata sezonier. In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, cifra de afaceri a inregistrat o scadere de 5% in noiembrie 2022 fata de luna precedenta, ca rezultat al scaderilor inregistrate in activitatea hotelurilor si restaurantelor (-6.4%), in activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-4.2%) si in serviciile de coafura si alte servicii de infrumusetare (-2.2%). (Sursa: INSSE)
Mai putine autorizatii de construire[edit | ]
Numarul autorizatiilor de construire in Statele Unite a scazut cu 1.6%, in decembrie 2022 fata de luna precedenta, atingand nivelul de 1.33 mil., cel mai scazut nivel din mai 2020, plasandu-se sub asteptarile analistilor de 1.37 mil. Scaderea a fost cauzata de inflatia ridicata si de ratele ipotecare in crestere, care au afectat cererea pentru locuinte noi. (Sursa: Trading Economics)
Companiile chinezesti se vindeca de COVID[edit | ]
Potrivit datelor Refinitiv, in acest an, profiturile companiilor chinezesti ar putea inregistra cea mai mare crestere din ultimii 5 ani. Dinamica este pusa pe seama ridicarii restrictiilor impotriva COVID-19 si a politicii monetare indulgente. Astfel, conform estimarilor analistilor, profiturile companiilor chinezesti ar putea creste cu 16.2% fata de 2022, sectoarele cu cea mai mare crestere urmand a fi utilitatile (+34.5% vs. 2022), bunurile de larg consum (+33.5% vs. 2022) si bunurile de consum discretionar (+27.8% vs. 2022). Se anticipeaza ca mari companii, precum JD.com, Alibaba Group si Tencent Holdings, vor avea profituri anuale mai mari cu 28.8%, 18.3%, respectiv 19%, in 2023. (Sursa: Reuters)
Companiile zilei:[edit | ]
Med Life S.A. (M)[edit | ]
Med Life S.A. - MedLife anunta inaugurarea celei mai mari clinici medicale din Municipiul Deva, in care a investit aproximativ 2.7 mil. EUR, ca rezultat al strategiei de extindere la nivel national. Hyperclinica se intinde pe o suprafata de 1,000 mp si pune la dispozitia pacientilor servicii integrate de imagistica, analize de laborator, consultatii si investigatii complete, fiind dotata cu aparatura de ultima generatie. (Sursa: BVB)
CONSTRUCTII HIDROTEHNICE SA IASI (CHIA)[edit | ]
CONSTRUCTII HIDROTEHNICE SA IASI - Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Constructii Hidrotehnice S.A. Iasi, intrunita pe data de 19.01.2023, a hotarat distribuirea de dividende in valoare de 938,563 RON din profitul net de 1.88 mil. RON aferent anului 2021. Raportat la ultimul pret de inchidere de dinaintea comunicatului, randamentul dividendului este de aproximativ 7%. (Sursa: BVB)
ARCTIC STREAM S.A. (AST)[edit | ]
ARCTIC STREAM S.A. - Arctic Stream, compania furnizoare de servicii IT, a anuntat ca, directorul general al companiei, Dragos Diaconu a cumparat actiuni in valoare de aproximativ 487,200 RON. Valoarea pachetului raportat la capitalizarea bursiera de ieri reprezinta aproximativ 0.5% din capitalul social al companiei. (Sursa: BVB)
PRIMCOM SA BUCURESTI (PRIB)[edit | ]
PRIMCOM SA BUCURESTI - Primcom, societate care obtine venituri din inchirieri si subinchirieri ale bunurilor imobiliare, va derula, in perioada 25 ianuarie – 7 februarie, o oferta publica de cumparare a pana la 114,000 actiuni proprii sau 8.5182% din capitalul social. Pretul de cumparare este de 29 RON/actiune, fiind mai mare cu 133% fata de ultimul pret de inchidere de la BVB. Astfel, Primcom ar fi dispusa sa plateasca peste 3.3 mil. RON, din fonduri proprii, in cadrul acestei oferte. Principalii actionari ai societatii sunt Nichiforov Andrei (73.9954% din capitalul social) si SIF Muntenia (14.5965% din capitalul social). (Surse: BVB; decizie ASF)
Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]
Apple Inc. - Apple lucreaza la o serie de dispozitive dedicate caselor inteligente, penetrand astfel o piata pe care se afla multe companii, precum Amazon si Google. Noile produse includ noi ecrane inteligente ce vor controla functiile de climatizare si audio ale caselor. In timp ce iPad dispune deja de functii smart-home, dispozitivele smart-home dedicate, au devenit din ce in ce mai populare. Amazon vinde o linie de produse Echo Show, in timp ce Google ofera Nest Hub. Pe data de 18 ianuarie, compania a lansat noul difuzor, HomePod, care vine in completarea actualului difuzor HomePod mini, ce ocupa o cota de 13% pentru pe piata difuzoarele smart. (Sursa: SeekingAlpha)
Boeing Co (US.BA)[edit | ]
Boeing Co - Boeing a fost premiat de Administratia Natioanala Aeronautica si Spatiala (NASA) pentru un program dedicat eficientizarii zborurilor din punct de vedere al emisiilor de carbon. Compania va primi pe parcursul a sapte ani, 425 mil. USD de la NASA, in timp ce Boeing si partenerii sai vor contribui cu restul finantarii din acord, estimat la aproximativ 725 mil. USD. Boeing va construi, testa si zbura un avion prototip la scara reala pentru a dezvolta noi tehnologii ce vizeaza reducerea emisiilor cu aproximativ 30%. NASA planuieste sa finalizeze testele pana la sfarsitul acestui deceniu, astfel incat tehnologiile descoperite sa fie folosite la urmatoarele generatii de aeronave. (Sursa: Reuters)