2Performant, afiliat cresterii internationale - Trade Talk 26 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Lucrurile unice sunt imposibil de evaluat, auzim adesea in lumea colectionarilor. Dar in privinta companiilor? 2Performant Network e unica la bursa noastra, prin modelul sau de business, dar asta nu-i opreste pe investitori s-o evalueze.

Actiunile 2Performant s-au apreciat cu 78% anul acesta, fiind #3 in topul cresterilor din indicele BETAeRO. Dintre numele asociate cu tehnologia, listate pe NASDAQ-ul nostru, doar 2B Intelligent Soft (BENTO) e-n fata. Mai mult, 2Performant a urcat de-aproape 4x mai mult decat AROBS Transilvania Software, cel mai bine capitalizat business al sectorului, transferat recent pe piata reglementata. 

1. Cine mizeaza pe publicitate digitala?[edit | ]

2023 a fost anul revenirii incasarilor din publicitate digitala. Se vede chiar zilele astea, in sezonul curent de rezultate de pe Wall Street.

La Alphabet, in cel de-al treilea trimestru, cresterea anuala a veniturilor s-a intors la un procent format din doua cifre. In 2022, compania a incasat 224 mld. USD, de 71x mai multi bani decat in anul listarii 2004.

La Amazon, banii facuti din publicitate au depasit in premiera pragul de 10 mld. USD la mijlocul acestui an.

Ca perspectiva: cifra inseamna 1/3 din veniturile totale pe care Meta Platforms le-a obtinut in aceeasi perioada de raportare. Amazon acopera 7% din piata globala de publicitate digitala, inca in urma Alphabet (28%) si Meta Platforms (20%).

Sumele incasate pe acest segment cresc mai rapid decat cele generate de cloud. Chiar si-n termeni absoluti, cifrele sunt remarcabile: in 2022, Amazon a vandut publicitate de aproximativ 40 mld. USD, cu profituri operationale banuite la valori similare celor afisate de AWS.

Cum stim ca publicitatea digitala devine una dintre mizele strategice in Big Tech? Simplu, Apple investeste si ea o tona de bani, timp si energie dorind sa muste o bucata tot mai mare din marul asta.

Aici, accentul pe servicii graviteaza nu doar in jurul incasarilor recurente din subscriptii, ci si al celor obtinute din publicitate. Au fost 21 mld. USD in cel de-al doilea trimestru... deocamdata doar 1/4 din totalul vanzarilor, insa generand o marja bruta de 2x mai mare decat cea inregistrata pe segmentul hardware. In 2022, Apple a strans din servicii peste 79 mld. USD... mai mult decat toti banii facuti de Boeing, Intel, Netflix, American Airlines si chiar Coca-Cola. De fapt, mai mult decat veniturile obtinute de Nike si McDonald's luate impreuna. Exclusiv din publicitate, suma incasata de Apple a fost de-aproape 5 mld. USD... cifra fiind estimata sa creasca de peste 6x pana in 2026, egaland cuantumul vanzarilor iPad de anul trecut. Apple e inca de pe-acum o companie de publicitate, titreaza celebra publicatie Wired.

Anul trecut, cu exceptia Chinei, piata globala de publicitate online a depasit 500 mld. USD circa 70% din acesti bani intrand in buzunarele celor de la Alphabet (via Google), Meta Platforms, Amazon si Apple. Pana si Microsoft vrea sa-si dubleze business-ul de publicitate, la 20 mld. USD... daca reuseste, ar deveni curand #6 in lume pe segmentul asta.

Publicitatea digitala e pe val si-n Romania caci vanzarile e-commerce accelereaza enorm. E unul dintre motivele principale pentru care m-am decis sa investesc in 2Performant, dezvaluie Sergiu Negut, co-fondator Fintech OS.

Romania e #3 in topul vanzarilor online de bunuri si servicii din Europa Centrala si de Est, fiind depasita doar de Polonia si Cehia. Cifra totala la care ajungem in acest an se apropie de 10 mld. EUR practic, facem cam 60% din toate tranzactiile e-commerce din regiunea noastra. In ultimii trei ani, procentul celor care-au plasat cel putin o comanda online aproape ca s-a dublat, la circa 79% din romanii cu acces la internet.

Suntem #12 in Europa, dar inregistram a doua cea mai mare crestere de pe continent. Potentialul e urias, intrucat plecam de la o baza inca foarte redusa in imaginea de ansamblu: vanzarile online inseamna deocamdata putin peste 3% din produsul intern brut.

2. Cum functioneaza o retea de afiliere?[edit | ]

Sa zicem ca Mihai are un magazin online care vinde brazi de Craciun. Prin promovare directa, Mihai va ajunge probabil la cativa clienti potentiali... dar toti ceilalti pe care nu-i poate accesa asa usor sunt cei care conteaza cu-adevarat.

Solutia pentru a atrage intreaga audienta potentiala? Sa lucreze cu afiliati. De exemplu, cu George, care are un site de parenting, cu Irina, care scrie pe-un blog despre decoratiuni de sarbatori, si cu Florin, care administreaza un comparator de preturi. George, Irina si Florin il pot ajuta enorm pe Mihai daca se pot intalni cumva, in mediul online.

Aici intervine reteaua de afiliere. Ea face totul dintr-odata simplu si super-eficient. Prin intermediul unei retele de afiliere, o multime de antreprenori si influenceri se conecteaza reciproc si colaboreaza.

In exemplul nostru, Irina poate scrie un articol pe blogul ei, prezentand oferta de sezon a lui Mihai si plasand un link afiliat, creat prin intermediul retelei. Cand un cititor da click pe linkul respectiv, e redirectionat de catre reteaua de afiliere spre magazinul cu brazi. Daca acelasi cititor cumpara un brad din (deja celebrul) magazin al lui Mihai, Irina castiga un comision procentual cu ajutorul retei de afiliere. Accentul e pe daca. Banii sunt castigati de Irina daca tranzactia se intampla pe site-ul cu brazi, nu doar la simpla vizualizare a ofertei. Identificarea pe care-o face reteaua de afiliere e 100% conforma cu reglementarile GDPR la zi.

Ce-i drept, n-am inventat noi exemplul asta. Il povesteste mult mai bine si mai grafic Dorin Boerescu, CEO-ul 2Performant Network... adica liderul pietei de marketing afiliat din Romania si singura companie cu un asemenea model de business prezenta la Bursa de Valori Bucuresti. 

3. Cine-i 2Performant?[edit | ]

2Performant Network, pe numele ei complet, e o companie romaneasca de tehnologie care dezvolta, opereaza si monetizeaza platforma de marketing colaborativ 2Performant.com.

Prin intermediul acesteia, magazinele online colaboreaza cu cele mai performante surse de publicitate si trafic online, printr-un model de cost per vanzare. Nu-i o simpla platforma, ci un intreg ecosistem care evolueaza si creste rapid. Sursele de venit realizate de 2Performant includ comisioane de retea, abonamente pentru utilizarea platformei si taxe de promovare.

2Performant a plecat la drum pe la mijlocul anilor 2000, cu brandurile 2Parale si 2Leva, asociate platformei de afiliere pe piata romaneasca, respectiv celei din Bulgaria. 2Performant e un nume adaptat strategiei de extindere internationala... si un statement despre tehnologia care sta la baza crearii propriei platforme.

Compania lucreaza in prezent cu peste 500 de advertiseri... inclusiv nume extrem de cunoscute precum Orange, Fashion Days, Decathlon, Dr. Max, Lensa, Carturesti si epantofi.ro. Potrivit datelor companiei, 2Performant e cea mai mare sursa locala de trafic pentru magazinele online din Romania, aducand lunar peste 8 milioane de clickuri clientilor din portofoliu.

In aparitiile sale publice, CEO-ul Dorin Boerescu traseaza o diferenta intre companiile care ofera servicii IT/software si cele care dezvolta si monetizeaza propriul produs tehnologic. Din perspectiva lui Dorin, 2Performant este singura companie de tehnologie listata la bursa noastra.

Exista loc pentru AI la 2Performant? Categoric da, spune Dorin. Prin insasi natura modelului de business, 2Performant e o companie pentru care analiza si sinteza datelor captate din traficul online si piata e-commerce sunt de-o importanta cruciala. Parte a succesului companiei revine inclusiv departamentului Business Intelligence (BI), pe a carui dezvoltare 2Performant pune accent special, aici fiind investite resurse importante atat umane, cat si materiale. Cum s-ar simti o eventuala decelerare a consumului? La nivel global incepe sa se vada simtita o oarecare prudenta in alocarea bugetelor de marketing, apreciaza 2Performant, in special pentru campaniile desfasurate in model traditional agentie client. E fix motivul pentru care creste interesul magazinelor si al brandurilor pentru plata publicitatii la vanzare... adica 100% modelul de business al 2Performant, favorizat in perioade de incertitudine sau criza, cand eficienta alocarii bugetelor devine dintr-odata critica. 14% din totalul incasarilor vin deocamdata de pe pietele externe... insa 2Performant isi doreste un procent semnificativ mai mare la rubrica asta. Misiunea companiei e de-a revolutiona felul in care marketerii digitali din noua generatie colaboreaza cu brandurile la nivel global. In prezent, reteaua 2Performant capteaza trafic e-commerce din Europa Centrala si de Est, dar compania intentioneaza sa se lanseze pe piete internationale cu-adevarat mari in 2024 si 2025. Mai multe detalii despre planurile de extindere globala vor fi comunicate de companie la inceputul anului viitor.

2Performant Network e listata din decembrie 2020 pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti. Actiunile companiei sunt incluse din octombrie 2021 in indicele de referinta al acestei piete, BETAeRO. 2Performant indeplineste deja conditiile tehnice de-a trece pe piata principala a BVB.

In toti cei aproape trei ani de prezenta la bursa, 2Performant a atins sau chiar depasit cu brio toti indicatorii financiari si operationali asumati. In 2023, compania a trecut pe profit, cu un an mai devreme decat si-a propus in memorandumul de listare. Potrivit unui update oferit recent investitorilor, 2Performant a cumulat in premiera 2 milioane de vanzari online intermediate pe propria platforma in primele noua luni ale acestui an cifra fiind mai mare cu 59% comparativ cu acelasi interval de timp din 2022. Valoarea totala a vanzarilor s-a apropiat de 93 mil. RON, in crestere cu 41%.

Rezultatele financiare pentru cel de-al treilea trimestru vor fi publicate pe 27 noiembrie... imediat dupa, ne vom vedea cu Dorin Boerescu intr-un Q&A exclusiv pentru TradeVille. Dorin e, de asemenea, unul dintre primii invitati confirmati la urmatoarea editie a conferintei trimestriale Quarterly Report. 

TOP TRENDING[edit | ]

Wall Street: Cu noua din cele unsprezece sectoare pe minus, indicele S&P 500 a picat ieri sub 4,200 de puncte, pentru prima oara dupa luna mai. Indicele Nasdaq Composite a pierdut aproape 2.5% in cea mai nefasta zi din februarie incoace in schimb, indicele DJIA a lasat in urma numai 105 puncte (-0.3%). Circa 166 mld. USD s-au evaporat din capitalizarea Alphabet, cel mai sever declin in termeni absoluti din istoria companiei.

Titluri de stat: Au scazut ieri din nou abrupt cotatiile celor americane cu scadente medii si lungi... ETF-ul de referinta al acestora pierzand peste 2%. Surse Reuters zic ca pariul recent inchis al lui Bill Ackman impotriva obligatiunilor suverane SUA cu maturitatea de 30 de ani a adus investitorului un profit de aproximativ 200 mil. USD.

Big Tech: Meta Platforms a indicat aseara venituri totale record si profit net peste asteptarile analistilor in T3/2023 (de peste 2x mai mare vs acelasi trimestru din 2022)... dar cheltuielile pentru AI de anul viitor depasesc si ele previziunile. Bugetul de investitii rezervat diviziei Reality Labs e mult prea mare pur si simplu n-are sens, spune Gene Munster, unul dintre cei mai apreciati analisti ai sectorului de tehnologie din SUA. Amazon si Intel raporteaza in seara asta (dupa inchiderea sedintei), iar Apple, abia joia viitoare.

Aerian: Boeing a suferit o pierdere neta de 1.6 mld. USD in T3/2023, chiar si la venituri totale in crestere anuala cu 13%... al cincilea rezultat net negativ consecutiv si cel mai pronuntat din ultimul an. Producatorul american se-asteapta acum sa livreze intre 375 si 400 de aeronave din familia 737 MAX in acest an, comparativ cu estimarea anterioara care miza pe un numar cuprins intre 400 si 450. In ciuda problemelor acumulate in ultima perioada, insa, Boeing isi mentine anticiparea unui flux pozitiv de numerar de pana la 5 mld. USD pentru intregul an curent.

Energie:  Actiunile Siemens Energy plonjau cu 32% in dupa-amiaza asta pe bursa din Frankfurt, dupa ce compania a solicitat garantii guvernamentale pentru proiectele sale pe termen lung. Profitul net ajustat a alunecat cu 35% in T3/2023 (vs aceeasi perioada din 2022) la francezii de la TotalEnergies... insa comparatia-i facuta cu o valoare record de 10 mld. USD. ExxonMobil si Chevron raporteaza maine (inaintea deschiderii sedintei americane).

Auto: Mercedes-Benz zice ca scaderile brutale de preturi pe segmentul autovehiculelor electrice va reduce marjele de profit. Pentru BMW, diversificarea riscurilor nu inseamna automat despartirea de piata chineza. Ford pare sa fi ajuns la o intelegere cu sindicalistii din UAW, oferind o crestere salariala de 25%. La inchiderea de-aseara, GM se tranzactiona la putin peste 4x profitul net realizat in ultimele 12 luni, cel mai modest multiplu de la reorganizarea companiei din 2009. Fun fact: Tesla a prezentat la Bucuresti varianta modernizata a Model 3, autovehicul cu o autonomie crescuta si un interior imbunatatit a fost primul eveniment oficial al companiei lui Elon Musk in Romania.

Macro:  Economia SUA a crescut intr-un ritm anualizat de 4.9% in T3/2023... peste asteptarile analistilor, de peste 2x mai mult decat in trimestrul precedent si marcand cea mai buna dinamica de la finalul anului 2021. Banca Centrala Europeana a anuntat azi mentinerea tuturor dobanzilor din zona euro pe care le controleaza (4% pentru facilitatea de depozit, respectiv 4.5% pentru operatiunile principale de refinantare).

Geopolitic: Armata israeliana a facut azi-noapte o incursiune in partea de nord a Fasiei Gaza, pregatind urmatoarele etape ale conflictului. Vladimir Putin avertizeaza ca razboiul dintre Israel si Hamas s-ar putea extinde semnificativ in afara Orientului Mijlociu. Aurul e cotat la circa 1,990 USD pe uncie in dupa-amiaza asta vineri depasise 2,000 USD pe uncie pentru prima oara de la finalul lunii iulie.

 

STIAI CA?[edit | ]

In cei 14 ani de activitate, 2Performant Network a intermediat peste 10 milioane de vanzari online, valoarea totala a acestora depasind jumatate de miliard de euro. Au fost inregistrate mai bine de 657 de milioane de click-uri pentru cateva mii de magazine online din Romania si din regiune, din peste 30 de industrii.