3.6% din totalul investitiilor publice au venit din PNRR - 06 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In 2023, ponderea cheltuielilor de investitii finantate din fonduri externe si PNRR a fost semnificativ mai mare decat cea a investitiilor din surse nationale, afirma Cristian Popa, membru al Consiliului de Administratie al BNR. Mai exact, din 5.9% investitii publice in PIB, 3.6% au avut ca sursa de finantare fondurile europene, inclusiv PNRR, in timp ce doar 2.3% au fost finantate din fonduri nationale. (Sursa: Economica.net)

Martie, cea mai slaba luna la BVB[edit | ]

Luna martie este istoric cea mai slaba luna din an pentru randamentul actiunilor listate la BVB, fiind situata intre incheierea sezonului de raportari financiare si luna aprilie, cand au loc majoritatea adunarilor generale ale companiilor. Potrivit calculelor ZF, luna martie inregistreaza o mediana de minus 0.3%, fiind singura luna din an cu o valoare mediana negativa. La polul opus, cea mai performanta luna este luna ianuarie, cu o crestere mediana de 5.11%. Anul bursier 2024 a inceput cu o crestere de 0.92% in ianuarie, in timp ce, in luna februarie, indicele BET a urcat cu 2.44%. (Sursa: ZF)

China, obiective pentru 2024[edit | ]

China si-a stabilit un obiectiv de crestere de aproximativ 5% pentru 2024 si a anuntat emiterea de “obligatiuni speciale pe termen lung” pentru proiecte majore. Premierul Li Qiang a promis, de asemenea, ca tara va elimina restrictiile pentru investitiile straine in sectorul industrial. Totodata, China vizeaza o rata a somajului urban de aproximativ 5.5%, crearea a 12 mil. de noi locuri de munca urbane si o crestere a indicelui preturilor de consum de aproximativ 3%. (Sursa: CNBC)

Aurul, la maxime istorice[edit | ]

Contractele futures pe aur au atins luni cel mai inalt nivel de la crearea contractului in 1974, ca urmare a faptului ca traderii pariaza ca Rezerva Federala va incepe sa reduca ratele dobanzilor in a doua jumatate a anului. Pretul contractelor futures pe aur din luna aprilie a crescut cu 30.6 USD (+1.46%), ajungand la 2,126.3 USD/uncie. Este a doua sesiune consecutiva in care aurul stabileste noi recorduri. (Sursa: CNBC)

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS SA (INFINITY)[edit | ]

Infinity Capital Investments a confirmat vanzarea pachetului majoritar (73%) detinut la compania Univers Ramnicu Valcea pentru suma de 50.8 mil. RON. Vanzarea s-a realizat prin metoda “vanzare speciala la ordin” pe piata de oferte si operatiuni speciale administrata de BVB. Pretul stabilit a fost de 86.6 RON/actiune, pachetul tranzactionat incluzand 587,519 actiuni. (Sursa: ZF)

AIR CLAIM (CLAIM)[edit | ]

Air Claim informeaza piata cu privire la inchiderea unui punct de lucru si infiintarea unui punct nou de lucru in Municipiul Constanta, in urma semnarii unui contract de inchiriere pe o durata de 2 ani. (Sursa: BVB)

BAYERISCHE MOTOREN WERKE (BMW)[edit | ]

BMW Group, impreuna cu NTT Data vor infiinta un joint-venture in Romania axat pe dezvoltarea si implementarea solutiilor IT pentru Europa. Orasul ales de catre producatorul german este Cluj-Napoca, datorita ascensiunii orasului si a calitatii invatamantului universitar. Compania va debuta cu 120 de angajati, urmand ca, pana in 2027, sa ajunga la cateva mii. Divizia de IT a BMW Group are aproximativ 9,500 de angajati in sediile din SUA, Germania, China, Africa de Sud, India si Portugalia. (Sursa: Forbes)

Bayer AG (BAYN)[edit | ]

Compania farmaceutica si de biotehnologie, Bayer, a raportat o pierdere de 2.9 mld. EUR in 2023, in scadere semnificativa fata de castigul de 4.15 mil. EUR inregistrat anul anterior. Veniturile operationale ale companiei s-au situat la 11.9 mld. EUR, in scadere cu 1.2% fata de 2022. Problemele legate de pesticidele pe baza de glifosat au contribuit notabil la pierderea companiei. (Sursa: Barron’s)

NIO INC (US.NIO)[edit | ]

Nio, producatorul chinez de autovehicule electrice, a inregistrat venituri operationale trimestriale in suma de 2.4 mld. USD, in crestere cu 6.5% fata perioada similara a anului trecut si cu 70 mil. USD peste estimarile analistilor. Cu toate acestea, pierderea neta/actiune a fost mai mare decat se asteptau analistii, ajungand pana la -0.39 USD. Livrarile de vehicule din T4 2023 a fost de 50,045, marcand o crestere de 25% fata de T4 2022 si o scadere de 9.7% fata de T3 2023. (Sursa: SeekingAlpha)

Target Corp (US.TGT)[edit | ]

Unul dintre cei mai mari retaileri amercani, Target Corp., a raportat, in T4 2023, un profit/actiune ajustat in valoare de 2.98 USD, cu 0.56 USD/actiune peste nivelul anticipat de analisti. Vanzarile comparabile au scazut cu 4.4%, depasind usor estimarile, dar scazand pentru al treilea trimestru consecutiv. Target se confrunta cu o scadere a vanzarilor, deoarece consumatorii achizitioneaza mai putine produse din cauza scaderii puterii de cumparare. (Sursa: Bloomberg)