Activele fondurilor mutuale, sub nivelul din 2021 - 29 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Activele celor mai mari administratori de fonduri mutuale din Romania au crescut cu 17% in 2023 fata de 2022, dar au fost, insa, cu 20% sub nivelul din 2021. Amudi AM a fost singura companie din top care a inregistrat pierderi de active comparativ cu anul 2022. Desi au recuperat considerabil din declinul marcat in 2022, ajungand la finalul anului 2023 la 20 mld. RON, activele primelor 10 companii din industria de asset management din Romania (reprezentand peste 90% din piata) sunt inca mult sub nivelul atins la finalul anului 2021, de 25 mld. RON. (Sursa: ZF)

Suspendarea ratelor la credite pentru agricultori[edit | ]

Potrivit Ordonantei de Urgenta aprobata recent de Guvern, agricultorii afectati de seceta din 2023 vor putea cere suspendarea ratelor la credite sau la contractele de leasing pana la finalul acestui an. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la cultura de porumb, productia totala a anului 2023 a fost cu circa 30% mai mica fata de productia totala medie a anilor 2019, 2020 si 2021, in timp ce, la culturile de floarea-soarelui, productia a fost cu circa 14% mai mica, iar la cultura de soia, cu circa 9% sub medie. (Sursa: ZF)

Inflatia, pe placul lui Powell[edit | ]

Indicatorul preferat al FED de masurare al inflatiei din SUA, (indicele de baza al preturilor cheltuielilor de consum personal) a crescut in cel mai lent ritm anual din ultimii trei ani, pe masura ce consumatorii au cheltuit intr-un ritm sustinut. Aceasta dinamica mentine posibilitatea unor reduceri ale dobanzii de referinta la urmatoarele intalniri ale FED. (Sursa: Bloomberg)

Cu ochii pe Big Tech[edit | ]

Comisia Federala pentru comert din SUA a anuntat ca va investiga implicarea directa a celor mai mari companii de tehnologie in producerea si comercializarea inteligentei artificiale. Agentia a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca a emis ordine prin care a solicitat informatii despre investitiile in acest domeniu de catre Microsoft, Amazon si Google. (Sursa: WSJ)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Hidroelectrica a inclus in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2024, un rezultat net preliminat de 6.02 mld. RON pentru anul trecut, reprezentand un maxim istoric, in crestere cu 50% fata de anul precedent. Pentru anul in curs, compania se asteapta la o scadere a acestui indicator cu 20% pana la valoarea de 4.83 mld. RON. Veniturile in 2024 sunt estimate la 10.9 mld. RON, cu 12.8% mai mici fata de 2023. (Sursa: ZF)

ROMCARBON SA BUZAU (ROCE)[edit | ]

Romcarbon si-a vandut cea mai mare parte din detinerea la Hidroelectrica pe parcursul saptamanii trecute. Compania a vandut 20,000 de actiuni la un pret mediu de 119.3 RON, marcand astfel un profit de aproximativ 18% fata de pretul de cumparare. Romcarbon continua sa aiba in portofoliu aproximativ 8,000 de actiuni ale producatorului de energie verde. (Sursa: Bursa.ro)

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

Transport Trade Services a informat piata despre depasirea pragului de 5% din capitalul social al grupului de catre Metropolitan Life Pensii Private, unul dintre cele mai mari fonduri de pensii private Pilon II. Detinerea fondului de pensii este evaluata la aproximativ 3.05 mil de actiuni, echivalentul a 87.95 mil. RON. (Sursa: BVB)

ASCENDIA SA (ASC)[edit | ]

Conducerea Ascendia anunta finalizarea cu succes a primei editii a campaniei “Protectie prin educatie: Securitate digitala. Obiectivul principal al campaniei a fost pregatirea personalului din institutiile de invatamant, al elevilor a parintilor in evitarea si denuntarea fraudelor cibernetice. Peste 15,000 de persoane s-au alaturat acestei campanii, majoritatea dintre ei fiind elevi. Cursurile au fost disponibile gratuit. (Sursa: BVB)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL)[edit | ]

Actionarii companiei Electrica, care este controlata in proportie de 48.8% de catre statul roman, prin Ministerul Energiei, au aprobat numirea in Consiliul de Administratie a lui Dumitru Chirita, Georgiana Bogsievici, Dragos-Valentin Neacsu, Adrian-Florin Lotrean, Marian-Cristian Mocanu si Valentina-Elena Siclovan. Mandatul noului consiliu are o durata de 4 ani. (Sursa: ZF)

LVMH Moet Hennessy - Louis Vuitton, Societe Europeenne (FR.MC)[edit | ]

Pretul actiunilor LVMH a crescut cu peste 12% vineri dimineata, dupa ce grupul bunurilor de lux a raportat venituri peste asteptarile analistilor si a majorat dividendul anual. Veniturile pentru anul 2023 s-au ridicat la 86.15 mld. EUR, marcand o crestere de 13% fata de anul anterior. Rezultatele au fost sustinute, in principal, de o crestere anuala de 14% a segmentului de moda si articole din piele, respectiv, de o crestere de 11% a veniturilor din parfumuri si cosmetice. (Sursa: CNBC)