Agricover (AGV) aduce un nou sector strategic la BVB - Trade Talk 08 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Suntem deja in ziua #3 a celui mai mare IPO din agricultura romaneasca la finalul caruia Agricover (AGV), liderul pietei de agribusiness, se va lista cu actiuni pe Piata Principala a Bursei de Valori Bucuresti, la categoria Premium.

Despre filmul ultimelor trei decenii in agricultura noastra am scris pe la inceput de aprilie. Iar joia trecuta am punctat reperele esentiale ale business-ului sinergic Agricover (AGV). Azi vorbim (si) despre context caci importanta strategica a unui jucator mare in agricultura creste exponential in noul concurs de imprejurari. 

1. Banii merg spre companiile mari[edit | ]

Concentrarea la varf a industriilor e omniprezenta: tot mai multi bani ajung la tot mai putine companii. Peste ocean, dupa ce si-au scalat intr-un ritm formidabil business-urile, aceleasi patru-cinci nume domina sectorul de tehnologie de mai bine de-un deceniu. In aparare, au mai ramas cinci companii care se bat pentru bugetele anuale record ale Pentagonului. E la fel in energie, farma sau in aria produselor de larg consum.

America a dat tonul, dar fenomenul a devenit global. Se intampla si-n Romania: potrivit topului anual ZF/Deloitte aparut luna trecuta, cele mai mari 1,000 de companii locale inseamna 46% din cifra totala de afaceri si 25% din profit. Companiile antreprenoriale romanesti incep sa capete putere... mediul antreprenorial s-a consolidat intr-un mod sustinut, vorbim despre o transformare profunda a ADN-ului acestor companii, a tinut sa puncteze Alexandru Reff, country managing partner Deloitte Romania.

In agribusiness, e inca si mai important sa ai un jucator cu adevarat mare... la care diviziile sa comunice intre ele ca centre de profit, nu ca transmitatori sau receptori de subventii.

Esti mare, poti negocia preturi competitive. Ai mereu inputurile agricole de care au nevoie fermierii. Ai o sansa mai buna sa eviti frictiuni in lanturile de aprovizionare. America e, din nou, un excelent exemplu: aici, cinci companii fac 99% din vanzari. Esti mare, esti partener esential pentru banci... intr-un sector care urca puternic in topurile rutelor de finantare. Dobanzile au crescut substantial in ultimul an si tocmai ce-am trecut razant pe langa o criza bancara pe doua continente. Cand finantarea devine tot mai restrictiva pentru economia larga, banii sunt directionati spre destinatii tot mai atent selectate. Esti mare, poti intoarce in favoarea ta deficiente ale unei piete imense. Agricultura inseamna deocamdata numai 4% din PIB-ul Romaniei, iar 94% din terenurile utilizate au sub 5 hectare (vs 15% in Cehia, de exemplu). Daca in 2021 am reusit sa dominam vanzarile de grau din Egipt, cel mai mare cumparator din lume, imaginati-va ce-am putea face cu o agricultura consolidata. Apropo, desi comparatia ar parea usor exagerata la prima vedere, e fix ceea ce incearca acum Apple in India.

2. Agricultura, rol strategic in Europa[edit | ]

Anul 2022 a readus in atentie trei sectoare strategice: apararea, energia si agricultura. La BVB, din pacate, apararea se bucura de o reprezentare modesta. In schimb, energia domina capitalizarea bursei noastre, pregatindu-se la mijlocul acestui an de listarea celei mai valoroase si profitabile companii a statului roman. Agricultura e undeva pe la mijloc... simtind deocamdata lipsa unui jucator suprem pe Piata Principala.

Odata cu startul conflictului militar de la granitele noastre, importanta strategica a celor trei sectoare a fost recunoscuta imediat la nivel european. Romania poate si trebuie sa joace un rol central in noua ordine a lucrurilor... caci, asa cum lucram intens pentru securitatea militara si independenta energetica, avem nevoie in acelasi timp de siguranta alimentara. Daca la nivelul Comisiei Europene ar fi schitata o lista scurta de companii romanesti esentiale pentru urmatorul deceniu, e foarte probabil ca numele Agricover (AGV) sa fie mentionat undeva la varf. Nu-i deloc intamplatoare prezenta celor trei institutii internationale de credit ca parteneri cheie ai Agricover (AGV): BERD, Banca Mondiala via International Finance Corporation si European Investment Bank (#1 in finantarea sectoarelor de crestere cu importanta strategica la nivelul Uniunii Europene).

3. #AgricoverIPO[edit | ]

In primele doua zile ale ofertei publice, investitorii retail au subscris deja peste 10% din actiunile transei rezervate. Mai jos, reamintim cateva dintre cele mai importante repere ale ofertei.

Daca pretul final de oferta va fi mai mic decat pretul maxim (fix) de 0.5 RON pe actiune la care pot subscrie investitorii retail, diferentele vor fi rambursate in conturile de tranzactionare dupa incheierea cu succes a IPO-ului, in conditiile prospectului. Pretul final de oferta va fi stabilit de Agricover (AGV) si actionarii vanzatori, in acord cu coordonatorul global unic al ofertei, pe baza interesului exprimat de investitorii institutionali. Oferta se incheie martea viitoare, pe 16 mai (subscrierile find permise in acea zi doar pana la ora 12:00). Totusi, exista posibilitatea incheierii anticipate, daca oferta e subscrisa in totalitate. In situatia in care sunt subscrise mai putin de 100% din numarul maxim de actiuni oferite si totusi are loc inchiderea cu succes a ofertei, alocarea intre actiunile noi si actiunile existente va fi facuta de actionarii vanzatori si Agricover (AGV), in acord cu coordonatorul global unic, intr-un mod care prioritizeaza alocarea de actiuni noi. Post-IPO, BERD va ramane actionar minoritar si partener cheie pentru finantare, iar Jabbar Kanani, fondatorul companiei si presedintele Consiliului de Administratie al Agricover Holding (AGV), va continua sa fie actionarul majoritar al grupului.

TOP TRENDING[edit | ]

Agricover IPO:  Vrem sa reinvestim profiturile pentru a finanta cresterea grupului... si pentru a creste valoarea in beneficiul actionarilor nostri, ne-a zis Liviu Dobre, CEO Agricover (AGV), intr-un interviu exclusiv pentru TradeVille citat azi de ZF. Oferta publica initiala de actiuni intra maine in ziua #4, investitorii retail putand subscrie la pretul fix de 0.5 RON pe actiune. Subscrierea minima e 1,000 de actiuni (adica 500 RON), dar sunt permise subscrieri multiple.

Raportari: La BVB se pregatesc sa-si publice rezultatele primului trimestru Aquila Part Prod (AQ) (maine), Safetech Innovations (SAFE), Transilvania Broker de Asigurare (TBK) (miercuri), Conpet (COTE), Turbomecanica (TBM) (joi). Cea mai aglomerata zi a saptamanii e vineri, cand vin cifre de la Alro (ALR), Bittnet Systems (BNET), BRD - Group Societe Generale (BRD), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), Oil Terminal (OIL), One United Properties (ONE), Romgaz (SNG) si Nuclearelectrica (SNN).

Energie: Potrivit datelor Transelectrica (TEL), Romania a continuat sa fie exportator net de energie electrica in 2023... in ianuarie - februarie, productia totala depasind 10 TWh, in timp ce consumul net a fost de 8.9 TWh. Circa 2.8 TWh din productie au sosit via hidrocentrale, iar centralele eoliene au produs mai mult decat termocentralele pe carbune. Conform cifrelor OMV Petrom (SNP), postura de exportator net de energie pare sa se fi pastrat in martie.

Petrol: Warren Buffett a dezvaluit sambata ca Berkshire Hathaway nu intentioneaza sa preia integral Occidental Petroleum, producatorul american de petrol in care si-a construit o detinere de peste 23% in ultimul an. Occidental Petroleum isi va publica rezultatele trimestriale maine (dupa inchiderea sedintei de tranzactionare)... pe bursa americana, actiunile sunt mai jos cu circa 3% in acest an (comparativ cu pierderi de circa 1% pentru ExxonMobil si 11% pentru Chevron).

Big Tech: Actiunile Apple s-au apropiat vineri la mai putin de 5% de ultimul maxim record atins in ianuarie 2022... dupa ce compania a indicat joi incasari record pe segmentul serviciilor si, de asemenea, venituri record in India in primul trimestru al acestui an. Dividendul trimestrial a fost crescut cu 4% (vs precedentele patru trimestre), la 0.24 USD pe actiune, la pachet cu un nou program de rascumparari de actiuni proprii de 90 mld. USD. In primele trei luni ale anului, Apple a distribuit actionarilor 23 mld. USD via buybacks si dividende. 

STIAI CA?[edit | ]

In ultimul deceniu, fermierii romani au inregistrat una dintre cele mai mari cresteri de productivitate la hectar din lume... cu un avans anual compus de peste 10% la porumb si de aproximativ 8% pentru restul culturilor.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.

S.S.I.F. Tradeville S.A., o alta entitate afiliata sau o persoana relevanta care a participat la elaborarea comunicarii a fost afiliata, este sau a fost parte a unui acord privind furnizarea de servicii de investitii financiare catre emitentul relevant pentru comunicarea de informatii cu privire la instrumente financiare, acord care a fost in vigoare sau a produs efecte in ultimele 12 luni.

S.S.I.F. Tradeville S.A., o alta entitate afiliata sau o persoana relevanta care a participat la elaborarea comunicarii a fost, in cursul ultimelor 12 luni, coordonatorul sau coordonatorul asociat al unei oferte publice sau al unui plasament privat de instrumente financiare emise de catre emitentul la care se refera aceasta comunicare.