Agricover IPO: primul pas urias pentru agricultura din Romania - Trade Talk 04 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Agricultura face, incepand chiar de azi, primul pas urias la Bursa de Valori Bucuresti: IPO-ul Agricover, liderul romanesc al afacerilor din agribusiness a carui importanta strategica e recunoscuta nu doar aici, acasa, ci si pentru viitorul securitatii alimentare a intregului continent european.

E o sansa istorica si pentru piata noastra de capital: avem prima oferta publica initiala de actiuni din ultimele 17 luni. Mai mult, investitorii retail pot participa direct, cu ajutorul unei transe de subscrieri pentru care TradeVille a fost preferata ca agent de distributie. 

1. Cine este Agricover?[edit | ]

Originile companiei dateaza de la inceputul anilor 2000, cand doua retele regionale de silozuri au fuzionat cu o fabrica de ulei comestibil din zona Buzaului. La vremea aceea, modelul de business consta in achizitia si stocarea semintelor de floarea soarelui, procesate si comercializate ulterior sub brandul de ulei Ulvex.

Au urmat 20 si ceva de ani de schimbari profunde si scalare continua ale afacerilor.

In 2007 se alatura Liviu Dobre, actualul CEO al grupului... pas care puncteaza debutul etapei transformationale. Agricover preia distribuitorul de inputuri Suntory Agrochemicals, fiind lansata astfel divizia Agricover Distribution. Un an mai tarziu, in 2008, apare divizia de finantare Agricover Credit IFN. Apropo, cu Liviu Dobre am stat de vorba chiar zilele trecute intr-o dimineata ploioasa, tocmai buna pentru agricultura romaneasca. 2017 da startul etapei de crestere accelerata: Agricover devine holding, iar BERD intra in actionariatul grupului cu o detinere de circa 13%. In 2019, Adama Agriculture, lider global in solutii integrate pentru protectia plantelor, cumpara o participatie minoritara, de 10%, in Agricover Distribution. In 2020 e infiintata divizia Agricover Technology, care ofera din 2021 platforma CROP360 bazata pe tehnologii de ultima generatie Microsoft...  cu rol de integrator al serviciilor grupului. CROP360 e pasul decisiv facut spre agricultura de precizie, oferind acces la imagini satelitare si evaluari cat mai riguroase ale culturilor. Dar relatia e cu dublu sens: fermierii castiga informatii critice si, in acelasi timp, Agricover reuseste sa-si cunoasca mai bine clientii ceva esential pentru sinergia business-urilor componente si controlul vigilent al riscurilor. La inceputul anului 2021, Agricover obtine cea mai mare finantare antreprenoriala prin obligatiuni (AGV26E) din istoria pietei noastre de capital. Desi emisiunea s-a concentrat pe participare institutionala, 1/4 din obligatiunile cu o valoare nominala de 50,000 EUR au fost subscrise de investitori retail. Inca de la listare pana in prezent, obligatiunile au ramas cotate la o prima fata de pretul la care au fost emise.

In 2023, Agricover vine la bursa noastra si cu actiuni. In conducerea grupului sunt oameni care au facilitat succesul unor companii uriase, listate inclusiv la BVB.

Stefan Bucataru, in prezent membru in Consiliul de Administratie al Agricover Holding, a fost CEO Transelectrica (TEL) si CEO TeraPlast (TRP). In mandatul primit la Transelectrica (TEL), compania a inregistrat in 2013 cel mai mare profit din precedentii 7 ani, depasit doar de cel obtinut in 2006 cu ocazia listarii la bursa. Robert Rekkers, presedintele Consiliului de Administratie al Agricover Credit IFN, a condus Banca Transilvania (TLV) timp de-un intreg deceniu, intre 2002 si 2012. La finalul mandatului, Banca Transilvania (TLV) era #3 in sectorul bancar romanesc (vs #8 in 2009) si a doua cea mai valoroasa companie detinuta de actionari romani.

Board-ul Agricover Holding reuneste cel putin alte doua nume cu rezonanta speciala.

Vargha Moayed, despre care Daniel Dines spunea anul trecut in martie ca e unul dintre cei mai capabili lideri pe care i-a intalnit vreodata, a ocupat pozitii executive si de vice-presedinte la Ernst & Young, McKinsey & Company si First Data Corporation fiind implicat ulterior in strategia de crestere a UiPath din postura de Chief Strategy Officer. Madeline Alexander, reprezentanta intereselor BERD in Consiliul de Administratie al Agricover Holding, are o experienta de peste 30 de ani ca auditor... din care, timp de 20 de ani, ca partener in nume din Big Four. Este acreditata ca expert GAAP si IFRS in Statele Unite si, printre altele, membra a Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) si a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

 

2. Cum arata cresterea?[edit | ]

Distributia tuturor categoriilor relevante de inputuri agricole si finantarea fermierilor sunt cele doua business-uri principale, care genereaza cea mai mare parte a rezultatului operational al grupului.

In 2022, Agricover Holding a inregistrat venituri totale de circa 2.55 mld. RON (adica peste jumatate de miliard EUR), in crestere cu 50% vs anul precedent. Vanzarile au avut o rata anuala de crestere compusa de circa 13% in perioada 2016 2021, de 3x mai mare decat media sectorului global de agribusiness. Tot in 2022, profitul net al grupului a depasit 91 mil. RON, mai mare cu 7% fata de cel din 2021 iar asta, intr-un an marcat de seceta, inflatie si criza energetica.

Grupul avea la finalul anului trecut aproape 10,000 de clienti unici, o treime din acestia beneficiind atat de distributie, cat si de finantare.

Punand la dispozitia fermierilor produse pentru protectia si nutritia culturilor, seminte certificate si combustibil, Agricover Distribution se sprijina nu doar pe vanzari online, ci si pe o ampla retea logistica cu acoperire nationala. Grupul e lider in distributie, avand o cota de piata de 16% pe segmentul produselor de protectie a culturilor (si in jur de 9% pentru seminte certificate si produse de nutritie). Desi ofera o gama larga de servicii financiare potrivite nevoilor individuale ale fermierilor, Agricover Credit IFN se concentreaza pe finantarea capitalului de lucru. Divizia e partener cheie nu doar al celor mai mari banci romanesti, ci si pentru institutii internationale de credit cu renume precum BERD, World Bank si European Investment Bank (#1 in finantarea sectoarelor de crestere cu importanta strategica la nivelul Uniunii Europene). In 2022, Agricover Credit IFN a generat un profit net de peste 65 mil. RON (+19% vs anul precedent), reprezentand circa 72% din rezultatul net consolidat al grupului. La finalul anului trecut, valoarea contabila bruta a creditelor si avansurilor in sold se ridica la 2.84 mld. RON, cota de piata a diviziei fiind de circa 7% in totalul finantarilor agricole din Romania (si de aproximativ 20% din cumulul creditarii via IFN-uri). Totodata, Agricover Credit IFN detine o participatie de 51% in Clubul Fermierilor Romani Broker de Asigurare.

Agricover Distribution si Agricover Credit IFN lucreaza impreuna in toate etapele vanzarilor incrucisate, sinergia celor doua divizii incurajand fidelizarea fermierilor. Procentul clientilor recurenti a urcat constant in ultimii ani (75% la final de 2022), iar rata creditelor neperformante s-a situat anul trecut la 2.9%... mai buna decat media sectorului agricol (3.1%) si doar usor mai ridicata fata de media finantarilor bancare in general (2.65%). 

3. #AgricoverIPO[edit | ]

In IPO-ul Agricover se poate subscrie incepand de azi pana pe 16 mai (inclusiv, dar pana la ora 12:00). Simbolul bursier e AGV dupa incheierea cu succes a ofertei, actiunile vor fi listate pe Piata Principala a Bursei de Valori Bucuresti, la categoria Premium.

Pretul fix la care pot subscrie investitorii retail: 0.5 RON pe actiune. Subscrierea minima: 1,000 de actiuni, valoarea minima a subscrierii fiind 500 RON (1,000 de actiuni * 0.5 RON pe actiune) dar sunt acceptate subscrieri multiple. Pretul final de oferta va fi stabilit de Agricover si actionarii vanzatori, in acord cu coordonatorul global unic al ofertei.  Daca pretul final de oferta va fi mai mic decat pretul maxim (fix) de 0.5 RON pe actiune la care pot subscrie investitorii retail, diferentele vor fi rambursate in conturile de tranzactionare dupa incheierea cu succes a ofertei, in conditiile prospectului. Transa investitorilor retail se ridica la 10% din valoarea totala a ofertei dar procentul poate fi modificat, inclusiv crescut pe seama unui interes substantial de subscriere. Exista posibilitatea inchiderii anticipate a ofertei, daca aceasta e subscrisa in totalitate. Oferta e compusa dintr-o majorare de capital (bani noi care intra in grup, pentru diversificarea surselor de finantare si accelerarea cresterii afacerilor) si o vanzare de actiuni existente din partea BERD si a fondatorului Agricover, Jabbar Kanani. Post-IPO, BERD va ramane actionar minoritar si partener cheie pentru finantare iar Jabbar Kanani va continua sa fie actionarul majoritar al grupului.

Inaintea subscrierii, autorii acestui TradeTalk va recomanda sa cititi cu atentie prospectul ofertei. Informatii detaliate si instructiunile necesare subscrierii se regasesc atat pe site-ul TradeVille, cat si in platformele de tranzactionare TradeVille iar la nevoie, va este oferita asistenta rapida si completa. 

TOP TRENDING[edit | ]

Agricover IPO: In doar 45 de minute de la debutul ofertei la BVB si inaintea deschiderii sedintei de tranzactionare s-au subscris deja 1% din actiunile Agricover oferite pe transa de retail.. Un ordin individual de 1,000,000 de actiuni a fost procesat fix la deschiderea pietei. Oferta continua pana pe 16 mai inclusiv, dar exista posibilitatea inchiderii anticipate.

Dobanzi: Fed-ul a majorat aseara dobanda cheie din SUA cu 25 bps, la 5.25%, confirmand asteptarile unei lumi (aproape) intregi. Comunicatul de politica monetara s-a schimbat substantial fata de precedentele, incurajand ideea unui time-out insa pentru taieri, Jay Powell nu lasa deocamdata nici macar o usa intredeschisa. 

STIAI CA?[edit | ]

Syngenta, gigantul international de agribusiness care detine Adama Agriculture (actionar minoritar in Agricover Distribution), se pregateste la randul sau de listare pe segmentul celor mai inovatoare companii prezente pe bursa din Shanghai... potrivit estimarilor, ar putea fi cel mai IPO din lume in 2023.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.

S.S.I.F. Tradeville S.A., o alta entitate afiliata sau o persoana relevanta care a participat la elaborarea comunicarii a fost afiliata, este sau a fost parte a unui acord privind furnizarea de servicii de investitii financiare catre emitentul relevant pentru comunicarea de informatii cu privire la instrumente financiare, acord care a fost in vigoare sau a produs efecte in ultimele 12 luni.

S.S.I.F. Tradeville S.A., o alta entitate afiliata sau o persoana relevanta care a participat la elaborarea comunicarii a fost, in cursul ultimelor 12 luni, coordonatorul sau coordonatorul asociat al unei oferte publice sau al unui plasament privat de instrumente financiare emise de catre emitentul la care se refera aceasta comunicare.