Aurul, deficitele si bancile centrale - Trade Talk 24 noiembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Luna trecuta, un grup de studiu afiliat guvernului de la Beijing si-a imaginat cum ar putea sa evite China niste sactiuni internationale cu-adevarat dure, in cazul unui conflict militar cu SUA.

Solutiile avansate? Crearea unei vaste retele de companii multi-nationale vulnerabile la randul lor, confiscarea activelor detinute de americani si emisiuni de titluri de stat denominate in... aur. 

1. Deficitele[edit | ]

Datoria publica a Americii se-apropie de 34 tln. USD, depasind deja produsul intern brut al Chinei, Japoniei, Germaniei si Indiei luate impreuna. Ar putea tasni la peste 50 tln. USD pana in 2033, potrivit unor calcule facute de Bank of America pe baza datelor Congressional Budget Office (CBO), care-i un organism bi-partizan al legislativului. Ar insemna peste 5 mld. USD in fiecare zi... sau 218 mil. USD in fiecare ora.

Matematica e aspra: deficitul bugetar se ridica la aproximativ 6% din tot ce produce economia americana ceva uluitor pentru o perioada in care rata somajului planeaza usor deasupra minimelor ultimei jumatati de secol. Imprumuturile nete ale guvernului federal au urcat la 2 tln. USD anul asta, mai mari ca oricand in istorie cu exceptia anului pandemic 2020. In paralel, Fed-ul isi reduce portofoliul de titluri de stat cu o rata lunara de 60 mld. USD.

Ce-i drept, nu-i doar America: in 2023, la nivel global, costurile cu dobanzile se vor situa la 2 tln. USD, cu peste 10% mai mari comparativ cu anul precedent. Pana in 2027, cifra ar putea depasi 3 tln. USD.

Cu totii suntem datori, insa America plateste cel mai mult: 659 mld. USD pe parcursul ultimului an fiscal, record absolut. Inseamna circa 2.5% din produsul intern brut, cel mai ridicat % raportat la economie din 1998 incoace, si 14% din totalul taxelor colectate. Ca perspectiva: dobanzile aspira aici cele mai importante resurse financiare dupa aparare si programe sociale precum Medicare. Iar cifra se indreapta vertiginos spre 1 tln. USD, riscand sa depaseasca intreaga datorie publica pe care SUA o inregistrau in 1980.

Si totusi, exista un asterisc istoric interesant: din 1880 incoace, in multe dintre economiile dezvoltate (incusiv SUA), dobanzile au scazut mai degraba cand deficitele s-au extins.

Motivele? In unele situatii, bancile centrale au cumparat titluri de stat in altele, guvernele au impus bariere de capital. Morala istoricilor? Felul in care performeaza economia si care-s asteptarile privind directia dobanzilor stabilite de bancile centrale conteaza mai mult decat dezechilibrele bugetare.

In America, cand gradul de indatorare a scazut gradual intre 1945 si anii 70, dobanzile au crescut. Invers, cand datoria publica a explodat intre 1980 si 2000, dobanzile s-au redus.

Gotcha!, zice Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA... dobanzile tot mai mari sunt semn ca economia e tot mai puternica.  Nu-i chiar asa simplu, o contrazice Larry Summers, care-a ocupat functia lui Yellen la finalul anilor '90. Inteleg ca Fed-ul nu vrea sa se amestece in politica fiscala, dar va fi nevoit la un moment dat... va fi obligat sa rezolve chestiunea deficitelor in crestere, spune Summers.

2. Bancile centrale[edit | ]

Dolarul american isi pastreaza postura dominanta in relatiile economice internationale. Ramane si-un excelent refugiu pentru investitori din toata lumea. Dar mai e un refugiu neutru? Daca da, e dificil de-nteles de ce cumpara aur bancile centrale pe repede-nainte.

Peste tot in lume, bancile centrale au achizitionat 800 de tone de aur in primele noua luni ale acestui an, cu 14% mai mult comparativ cu perioada similara din 2022. Se cumpara peste asteptari si-n cel mai intens ritm din ultimii 55 de ani, semnalizeaza World Gold Council, autoritatea suprema a pietei. China a fost cel mai avid cumparator: 181 de tone. Beijingul a acumulat 1,448 de tone de aur intre 2002 si 2019, apoi n-a mai raportat nimic oficial pentru mai bine de doi ani. Cumpararile par sa fi reinceput in toamna trecuta. Chiar si-asa, proportia aurului in totalul rezervei valutare a Chinei e inca modesta, de numai 4%. La final de septembrie, detinerea de aur a bancii centrale era evaluata la aproximativ 132 mld. USD. Ca perspectiva: Visa, compania cu a 10-a cea mai mare capitalizare bursiera din indicele S&P 500, valoreaza de 4x mai mult decat rezerva strategica de aur a Chinei.

Bun, bancile centrale cumpara aur. Ce anume vand?

Titluri de stat americane pare sa fie raspunsul. In rezerva valutara a Chinei, rubrica asta s-a redus in iulie la numai 821 mld. USD, marcand cea mai modesta valoare din ultimii 14 ani. China si Japonia mai detin sub 8% din cuantumul total, comparativ cu peste 25% in 2007.

Si-n cazul asta, exodul are dimensiuni globale, nefiind izolat la nivelul unor jurisdictii particulare. Strainii, inclusiv banci centrale din toata lumea, mai au in portofolii circa 30% din toate titlurile de stat americane emise vreodata. Procentul era 43% in urma cu doar un deceniu. 

3. Producatorii[edit | ]

26% din americani cred ca aurul e cea mai buna investitie pe termen lung. E un brand vechi de 5,000 de ani il inteleg usor la varsta mea, zice Stanley Druckenmiller. Insa un studiu aparut in vara, realizat de State Street Global Advisors, are o concluzie surprinzatoare: in randul investitorilor de toate varstele, milenialii sunt cei mai interesati de aur.

Si totusi, octombrie a fost a 5-a luna consecutiva in care banii au iesit din ETF-urile dedicate aurului. Cam asta a fost regula, nu exceptia, si-n precedentii doi ani. Cele doua ETF-uri de referinta dedicate producatorilor mari si mici de aur au incheiat pe minus 2021 si 2022... sunt pe minus deocamdata si-n 2023. Apropo, simbolurile sunt DE.G2X, respectiv DE.G2XJ pe platforma TradeVile. Fun fact: n-avem idee de ce, insa precum pisica lui Schrodinger, Kinross Gold e inclusa in ambele ETF-uri.

Newmont Corporation, cel mai mare producator din lume, e-un caz si mai flagrant: e minus 20% in acest an, desi pretul unciei de aur s-a asezat la mai putin de 100 USD sub maximul record atins in vara lui 2020.

Pe bursa americana, compania a inchis miercuri la aproape 38 USD pe actiune, in timp ce media mobila a ultimelor 200 de zile e undeva pe la 42 USD pe actiune. Si nu-i doar discrepanta fata de unde-i aurul in piata spot, ci si vizavi de potentialul castigat odata cu achizitia celor de la Newcrest Mining, #1 in Australia si aducand in plus rezerve substantiale de cupru.

Pe parcursul ultimului segment de apreciere a cotatiilor aurului din anii '70, producatorii mari au inregistrat salturi de pana la 935%... iar cei mici, de pana la 13,000%. La mijlocul anilor '90, cand aurul inghetase pe grafic, avansul producatorilor a fost chiar mai spectaculos, ajungand la 26,000%. Fireste, performantele astea nu-s nicio garantie sau indicatie despre cum va arata viitorul. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Banci: Peste 10 mld. RON a fost profitul cumulat al bancilor noastre in primele 9L/2023, potrivit datelor preliminare ale Bancii Nationale a Romaniei... cat in intregul an 2022. Cresterea e de peste 40% comparativ cu perioada similara a anului precedent, 45% din cifra totala fiind reprezentata de insumarea castigurilor obtinute de Banca Transilvania, BCR si BRD Groupe Societe Generale. Daca ritmul se pastreaza in ultimul trimestru, 2023 ar putea bifa un nou record, de circa 13 14 mld. RON.

Online: Piata din Romania a ajuns la circa 20% din e-commerce-ul Europei de Est si va continua sa creasca, crede Catalin Vladescu, seful diviziei de vanzari si marketing al uneia dintre cele mai importante platforme de comert digital. Potrivit unei analize, valoarea totala a pietei locale ar putea ajunge la 10 mld. EUR pana in 2023. 2Performant Network, liderul pietei romanesti de marketing afiliat, va publica rezultatele pentru T3/2023 la inceputul saptamanii viitoare, pe 27 noiembrie... urmand sa fie prezenta ulterior intr-un interviu exclusiv pentru TradeVille si la a doua editie a conferintei trimestriale Quarterly Report din 11 decembrie.

Energie: A esuat si a 5-a tentativa de retehnologizare a centralei Vidraru... Hidroelectrica zice ca nu poate lua in considerare singura oferta primita, care-a venit de la un consortiu condus de-o companie romaneasca. Vidraru e una dintre cele mai importante centrale operate de Hidroelectrica, avand o putere instalata de 200 MW. Retehnologizarea ar insemna inclusiv cresterea puterii active a fiecarui grup, de la 55 MW la minimum 58.8 MW.

Agricultura: Egipt, cel mai important cumparator de grau din lume, va achizitiona o cantitate cu 7% mai mare fata de anul comercial trecut... Romania e printre furnizori, insa livreaza cu 36% mai putin. In primele 20 de saptamani ale anului comercial curent, adica din iulie pana la mijlocul acestei luni, Romania a trimis in afara Uniunii Europene peste 2.9 milioane de tone de grau, dintr-un total de 10.8 milioane de tone cat a livrat blocul comunitar.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Bursa americana a fost inchisa ieri cu ocazia Thanksgiving Day iar azi se inchide mai devreme decat de obicei (la 20:00 ora Romaniei).

AI: Nvidia amana lansarea unui cip AI special destinat pietei chineze, potrivit unor surse Reuters. In T3/2023, pentru care tocmai si-a publicat rezultatele financiare, compania a reusit sa obtina o marja operationala record de 64%, semnificativ peste media inregistrata in ultimii 5 ani pentru aceeasi perioada de raportare (38%).

Pharma: Novo Nordisk face o investitie de 2.1 mld. EUR in Franta... cea mai mare infuzie de bani in sectorul local de sanatate de cand Emmanuel Macron a devenit presedinte. In America, numarul retetelor pentru medicamente contra obezitatii s-a cvadruplat intre T1/2020 si T4/2022. Goldman Sachs crede ca piata globala a acestor tratamente va atinge 100 mld. USD pana in 2030, Novo Nordisk si Eli Lilly urmand sa controleze 80% din totalul vanzarilor.

Energie: Enel va fi mai selectiva cu investitiile in surse regenerabile, indica noul plan strategic pentru perioada 2024 2026. In schimb, gigantul italian de utilitati se va concentra pe profitabilitate si minimizarea riscurilor operationale, directionandu-si resursele financiare in particular spre infrastructura de retea.

Banci: Despre cele din zona euro, de data asta... Banca Centrala Europeana avertizeaza ca sunt semne timpurii de stres, din cauza cresterii % creditelor neperformante si a intarzierilor tot mai mari cu care sunt rambursate imprumuturile. Ne-asteptam la o scadere a profitabilitatii bancilor in majoritatea statelor blocului, indica raportul semestrial al BCE, fara sa faca nominalizari.

Petrol: OPEC+ ar trebui sa inchida mai dramatic robinetul, caci productia Americii creste semnificativ, crede Pierre Andurand, unul dintre cei mai cunoscuti si profitabili investitori pe pietele internationale de energie. Urmatoarea intalnire a cartelului in forma sa largita urma sa aiba loc duminica asta, dar a fost amanata pentru 30 noiembrie... ironic, fix ziua in care ONU deschide la Dubai discutiile pentru COP28.

 

STIAI CA?[edit | ]

Intre 1929 si 1933, in faza critica a Marii Depresiuni, cei mai bine capitalizati producatori de aur din SUA si Canada s-au apreciat cu 475%, respectiv 558%.