Autorizatiile de construire in februarie 2025 - 01 aprilie 2025

De la TradeVille.ro wiki

Autorizatiile de construire pentru cladiri rezidentiale au inregistrat o crestere de 36.4% in februarie, comparativ cu luna precedenta, acoperind o suprafata de 601,208 mp (+28.2%). Din totalul autorizatiilor, 68.5% apartin zonei rurale, impartite predominant intre zonele de Nord-Vest (+143 autorizatii), Vest si Centru (+106 autorizatii) si Sud-Est (+84 autorizatii). Comparativ cu luna februarie a anului trecut, numarul de autorizatii a inregistrat o crestere de 2.4%. (Sursa: INS)

Productia agricola vegetala – inregistreaza scaderi[edit | ]

In anul 2024, productia agricola vegetala din Romania a inregistrat scaderi semnificative la toate culturile principale, desi suprafata cultivata a crescut usor in cazul plantelor uleioase (+63,000 ha) si leguminoaselor pentru boabe (+24,000 ha). Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe a scazut cu 2%, iar productia acestora s-a diminuat cu 14%, in special din cauza reducerii cu 31.5% a productiei de porumb boabe. La nivelul UE, Romania s-a clasat pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb si floarea soarelui, dar doar pe locul trei ca productie. Productia de floarea soarelui a scazut cu 26%, a celei de rapita cu 35%, iar a cartofilor cu 18.2%. De asemenea, s-au inregistrat reduceri la productia de legume (-10.8%), struguri (-11.9%) si fructe din livezi (-7.5%). (Sursa: INS)

Activitatea industriala in crestere in China[edit | ]

In martie 2025, activitatea manufacturiera din China a crescut la cel mai inalt nivel din ultimele 12 luni, cu un PMI de 50.5, impulsionata de comenzile noi si cererea interna, in timp ce sectorul non-manufacturier a atins 50.8. Cresterea ofera un ragaz temporar economiei, dar riscurile cresc din cauza noilor tarife americane anuntate de presedintele Trump. Guvernul chinez mentine tinta de crestere de 5% si promite masuri suplimentare de stimulare. Desi comenzile noi au crescut la 51.8, scaderea preturilor de productie si slabiciunile din sectorul imobiliar si servicii mentin incertitudinile privind evolutia economica pe termen scurt. (Sursa: Reuters)

Perspectivele economiei in 2025[edit | ]

Goldman Sachs anticipeaza o crestere a ratei somajului si a inflatiei, dar si o incetinire semnificativa a economiei, pe fondul impunerii taxelor vamale agresive de catre Casa Alba. Totodata, institutia financiara estimeaza ca riscul asociat tarifelor ce urmeaza a fi impuse pe 2 aprilie ("Liberation Day") este subestimat de cei mai multi dintre participantii pietei. Pentru 2025, prognoza actualizata indica o inflatie de 3.5%, un PIB in crestere cu doar +1% si o crestere a somajului la 4.5%. (Sursa: CNBC)

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC)[edit | ]

Publicarea rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2024 a dus la scaderea cotatiei actiunilor Rompetrol Rafinare cu aproximativ 8.5%, pe fondul unei cifre de afaceri in scadere (4.9 mld. USD vs. 5.3 mld. USD in 2023) si a unei reduceri a pierderilor de la 241 mil. USD la 78 mil. USD. Rezultatele au fost influentate de suspendarea activitatii in perioada martie-mai 2024, in vederea efectuarii unei revizii generale. (Sursa: ZF)

MedLife S.A. (M)[edit | ]

Analistii Erste si-au mentinut recomandarea in ceea ce priveste actiunile MedLife, in contextul raportarii unor rezultate in linie cu asteptarile. Pretul tinta stabilit de analisti este de 6.65 RON, implicand o crestere de 3.9% fata de pretul actual de tranzactionare. (Sursa: ZF)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

Arobs Transilvania Software informeaza investitorii cu privire la publicarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli (BVC) aferent anului 2025. Compania previzioneaza o cifra de afaceri de 460 mil. RON, concretizata intr-un profit operational de 38 mil. RON si un profit net de 37 mil. RON. Compania vizeaza extinderea, dorind sa isi consolideze pozitia la nivel de servicii si produse software prin integrarea entitatilor in grup si digitalizarea sectorului public. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

One United Properties a anuntat investitorii in legatura cu finalizarea achizitiilor terenului aferent dezvoltarii One City District. Operatiunea a fost incheiata intre ONE si Prelude 2000 S.R.L., companie ce avea in drept de proprietate un teren de 21 ha, pentru care s-a negociat suma de 21 mil. EUR. Tranzactia a fost finantata partial din capitalul social de 68 mil. EUR atras in cadrul majorarii de capital. (Sursa: BVB)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea a anuntat ca a selectat doi candidati pentru administrarea sa dupa expirarea mandatului Franklin Templeton in 2026: doua AFIA din Luxemburg, unul in parteneriat cu un administrator global de infrastructura si altul cu o firma romaneasca de consultanta. Procesul de selectie, realizat cu sprijinul Deutsche Numis, a evaluat capacitatile operationale, strategiile si alinierea la reglementarile din Romania. Primul candidat vizeaza extinderea investitiilor in infrastructura din Romania si crearea unui birou in Bucuresti, iar al doilea propune o strategie regionala axata pe companii listate si fonduri de tip private equity si venture capital. (Sursa: ZFCorporate)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Elon Musk a recunoscut ca functia sa de coordonator al activitatilor defasurate in vederea sustinerii lui Donald Trump il „costa mult”, din punct de vedere al pozitiei sale de CEO in cadrul Tesla. Implicarea recenta a lui Elon Musk in politica a starnit controverse in randul investitorilor, afectand compania atat pe plan intern, cat si pe plan international. Cotatia actiunilor isi continua declinul, dupa o scadere de 40% in februarie. (Sursa: Bloomberg)

Eli Lilly and Company (US.LLY)[edit | ]

Medicamentul dezvoltat de Eli Lilly a redus semnificativ nivelul unui factor de risc genetic pentru bolile cardiovasculare. Lepodisirian, medicament destinat reducerii nivelului lipoproietinei ( LP(a)), a redus in medie cu 93.9% nivelul Lp(a), comparativ cu placebo, la 6 luni dupa una sau doua doze de 400 mg. (Sursa: Reuters)

Arm Holdings plc (ADR) (US.ARM)[edit | ]

Arm Holdings estimeaza ca va ajunge la o cota de piata de 50% pe segmentul global al procesoarelor pentru centre de date pana la finalul lui 2025, in crestere de la aproximativ 15% in 2024, impulsionata de cererea tot mai mare pentru infrastructura AI. Procesoarele Arm sunt apreciate pentru consumul redus de energie, devenind tot mai populare in randul gigantilor cloud precum Amazon, Google si Microsoft, care au inceput sa isi proiecteze propriile cipuri pe baza arhitecturii Arm. Desi compania nu produce cipuri, obtine venituri din licente si redevente pentru tehnologia sa, fiind mai profitabila in segmentul data center datorita complexitatii mai mari. Dupa doua decenii de incercari, Arm beneficiaza acum de o schimbare semnificativa, pe masura ce tot mai mult software este dezvoltat nativ pentru platforma sa. (Sursa: Reuters)