Avem suficient petrol in 2023? - Trade Talk 19 ianuarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Aici e-aici pentru inflatie… si e complicat. Pe hartie, am avea destul petrol in 2023, mai ales ca economiile occidentale incetinesc. America ar trebui sa ne salveze din nou, reprezentand 60% din cresterea productiei de petrol non-OPEC. Dar in pietele de energie, socoteala de-acasa rareori se potriveste cu cea din targ.

1. China se trezeste[edit | ]

Redeschiderea Chinei e cea mai importanta tema macro a inceputului de an. Eliminarea restrictiilor anti-Covid, concesiile facute companiilor locale de tehnologie si avizarea primelor importuri de carbune din Australia din ultimii doi ani merg in aceeasi directie: cea mai modesta crestere economica dupa ’76 trebuie inversata.

China a inceput sa aspire petrol de pe pietele internationale abia spre finalul anului trecut... in iunie, importurile erau inca timide, la sub 9 milioane de barili pe zi.

  • China chiar se trezeste, asa ca pana la 4 milioane de barili pe zi se vor adauga instant cererii globale: asta crede Pierre Andurand, unul dintre cei mai cunoscuti si profitabili investitori pe pietele internationale de energie. Rezultatul? Cotatiile petrolului risca sa depaseasca 140 USD pe baril (vs 85 USD aseara), zice Andurand, al carui fond de investitii a avut randamente de 59% anul trecut, 87% in 2021 si 154% in 2020.
  • Saudi Aramco e de acord... chiar daca luam in calcul un apetit mai rezervat din partea Chinei, tot ar putea insemna circa 1/2 din cresterea cererii la nivel mondial. Si n-ar fi doar China, spune Amin Nasser, trebuie sa refacem socotelile si-n privinta transporturilor aeriene, al caror consum e situat acum cu 1 milion de barili pe zi sub nivelurile pre-pandemice.
  • In 2023, cererea globala ar putea totaliza aproape 102 milioane de barili pe zi, adica un nou record. Asta-i predictia facuta ieri de IEA, care insista ca transporturile aeriene vor fi cea mai importanta sursa a cresterii.

2. America, exportator net de petrol?[edit | ]

Potrivit celei mai recente estimari EIA, America va produce 12.4 milioane de barili de petrol pe zi in 2023, o cantitate record. Exporturile sunt deja la valori fara precedent in istorie... sunt livrati zilnic 3 milioane de barili de petrol si chiar mai multi de atat in produse derivate. De fapt, SUA ar putea deveni curand exportator net de petrol in premiera dupa cel de-al doilea razboi mondial.

  • Ca cifrele de mai sus sa se confirme, producatorii americani (in special cei din fracking) trebuie sa aiba conditii aproape perfecte de operare. Inclusiv finantare la dobanzi rezonabile, un mediu politic nefiresc de permisiv si… vointa, caci cresterea cheltuieililor de capital concureaza teribil cu tentatia de a plati dividende tot mai mari.
  • Chiar de-ar fi ca extractia sa creasca, America se pregateste sa-si rascumpere barilii vanduti anul trecut din rezerva strategica. Intre timp, republicanii fac tot posibilul sa-l indeparteze pe Joe Biden de langa acest robinet.
  • Infrastructura de procesare a petrolului e tot mai redusa si invechita. In 2020, 5 rafinarii importante cu un potential cumulat de peste 800,000 de barili pe zi au fost inchise permanent. In 2021, a 6-a rafinarie mare a fost scoasa din functiune, capacitatea generala de procesare scazand pentru al doilea an consecutiv. Ultima rafinarie cu o capacitate substantiala, de peste 100,000 de barili pe zi, a fost construita in… 1977.

3. OPEC, cu plus sau minus?[edit | ]

Va compensa OPEC un eventual deficit de petrol in piata? Nu-i foarte probabil. Cea mai recenta decizie a cartelului a fost in directia unei taieri a productiei… fara tresariri si fara razgandiri.

  • Si oricum, OPEC e sceptic in privinta redeschiderii Chinei. Prognozele privind cererea, cuprinse in raportul lunar emis alaltaieri, au ramas relativ neschimbate. In traducere: nu contati asa mult pe noi.
  • Parteneriarul cu America e crucial pentru securitatea globala, transmite Arabia Saudita de la Davos. Dar finantele publice ale regatului sunt pregatite sa discute despre diminuarea rolului dolarului american in tranzactiile sale internationale.
  • Vizibilitatea in privinta restrictiilor sincronizate la nivel european si G7 impuse Rusiei nu-i grozava… dar, pe cata e, nu lasa loc optimismului. Ce-i drept, exista un asterisc: Rusia ar putea satisface excesul de cerere sosit din partea Chinei, fara sa ni se zica explicit… si fara sa influenteze asa mult cotatiile globale.

TOP TRENDING[edit | ]

Raportari: 📌 In seara asta, totul e despre Netflix... pentru ultimul trimestru din 2022, analistii se asteapta la cea mai modesta crestere anuala a veniturilor de cand s-a listat compania in 2002. Tot potrivit estimarilor, Netflix ar fi castigat 4.5 milioane de abonati spre final de an, cel mai mic numar asociat perioadei sarbatorilor de iarna dupa 2014.

Costuri: Microsoft se va desparti de 10,000 de angajati, adica 5% din numarul total. Pentru ultimul trimestru din 2022, compania vede o crestere anuala a incasarilor de numai 2%... ar fi cea mai lenta dupa 2016. Microsoft va raporta martea viitoare, pe 24 ianuarie.

Wall Street: Potrivit unui sondaj Bank of America, ponderea actiunilor americane in portofoliile investitorilor globali e la cea mai redusa valoare dupa 2005. Sunt favorizate, in schimb, companiile europene, pietele emergente si sectoarele ciclice.

Consum: Cu 1.1% au scazut vanzarile americane cu amanuntul in decembrie (vs noiembrie)... a doua scadere lunara consecutiva si cel mai sever declin din 2022. Partea buna: inflatia scade (si) la nivelul producatorilor.

Fed: Jay Powell a fost diagnosticat cu Covid, simptomele sunt deocamdata blande. Ii uram insanatosire grabnica... si sa ne revedem cu bine la conferinta de presa din 1 februarie.

Aerian: Lufthansa a confirmat ieri ca vrea sa cumpere o participatie minoritara, de 40%, in ITA Airways (fosta Alitalia). Nu-s alte detalii, dar surse citate de Reuters zic ca detinerea e evaluata la maximum 300 mil. EUR. Pentru transportatorul german, Italia e a 3-a cea mai importanta piata (dupa cea de-acasa si America).

STIAI CA?[edit | ]

Ca tot sunt la moda comparatiile cu anii '70... in decembrie 1973, OPEC a dublat cotatiile petrolului, iar cartelul a impus un embargo total impotriva SUA. Ulterior, preturile s-au cvadruplat, America fiind nevoita sa-si rationalizeze consumul (si chiar sa limiteze viteza autovehiculelor la cel mult 55 de mile pe ora).