BET peste DAX in primele 7 luni - 04 august 2023

De la TradeVille.ro wiki

Indicele de referinta BET s-a apreciat cu 13.4% in primele 7 luni ale anului curent. Comparativ cu principalul indice din Germania, DAX, bursa autohtona a inregistrat un randament superior cu aproximativ 2%. Indicele BET-TR, in structura caruia sunt incluse si dividendele s-a majorat cu 17.5%, o performanta similara cu cea a S&P 500 din SUA. Singurul indice de la BVB care a inregistrat un randament negativ in aceste luni a fost BET-FI, care cuprinde, cele 5 companii de investitii financiare (SIF-uri) si Fondul Proprietatea. (Sursa: ZF)

Cresteri pentru turismul romanesc in iunie[edit | ]

In luna iunie 2023, sosirile in structurile de primire turistica s-au majorat cu 7.7% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in timp ce innoptarile au crescut cu 9.3%. In ceea ce priveste numarul vizitatorilor straini, acesta s-a majorat cu 19.2% in iunie, depasind pragul de 200,000. Plecarile cetatenilor romani in strainatate in luna mentionata a crescut cu 5%, ajungand la 1.06 milioane. (Sursa: INS)

BoE majoreaza dobanda de referinta[edit | ]

Banca Centrala a Angliei a majorat, joi, dobanda de referinta cu 25 de puncte de baza, pana la 5.25%, in incercarea de a domoli inflatia, aceasta fiind cea de-a 14-a majorare consecutiva, pana la nivelul maxim al ultimelor 15 ani. De asemenea, BoE si-a actualizat previziunile privind inflatia si se asteapta la o scadere a inflatiei pana la 4.9% la sfarsitul anului, peste estimarile din luna mai. Comitetul de Politica Monetara nu a oferit indicii cu privire la sfarsitul majorarilor dobanzii de referinta, tinta principala fiind reducerea inflatiei la nivelul de 2%. Inflatia globala a preturilor de consum a scazut la 7.9% in iunie 2023, de la 8.7%, nivel marcat cu o luna in urma, peste asteptari, in timp ce inflatia de baza, care exclude prețurile la energie, alimente, alcool și tutun, a ramas constanta la 6.9%. (Sursa: CNBC)

Germania isi creste excedentul comercial[edit | ]

Economia germana a inregistrat o crestere modesta de 0.1% a exporturilor, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, sub asteptari. Printre principalii factori care au contribuit la incetinirea exporturilor se numara problemele din lantul de aprovizionare si incertitudinile economice globale. Pe de alta parte, importurile au scazut cu 3.4% in iunie 2023, ceea ce a condus la un excedent de 18.7 mld. EUR al balantei comerciale (+28.1% vs mai 2023). Exporturi in crestere s-au intregistrat catre Uniunea Europeana (+1.3%) si SUA (+0.2%), in timp ce catre China si Rusia, exporturile au scazut cu 5.9% respectiv 2.3%. (Sursa: Reuters)

ELEFANT ONLINE S.A. - Obligatiuni 2026 (ELF26)[edit | ]

Miller Center SRL a introdus o cerere de deschidere a procedurii de insolventa impotriva Elefant Online pe rolul Tribunalului Bucuresti. In opinia rezonabila a societatii Elefant Online, cererea este lipsita de obiect, deoarece valoarea creantei detinute de Miller Center asupra Elefant este sub valoarea-prag privind cuantumul minim al creantei pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa. Primul termen de judecata este programat pentru data de 27 octombrie 2023. (Sursa: comunicat societate)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple a raportat rezultate financiare peste estimarile conservatoare ale Wall Street pentru trimestrul 3 fiscal. Per ansamblu, vanzarile globale au scazut cu 1% fata de anul trecut, iar veniturile din segmentele de iPhone, Mac si iPad au inregistrat scaderi pe linie. Vestile bune au venit din partea segmentului de servicii care a crescut cu 8% si dinspre China, unde redresarea incepe sa prinda contur, conform lui Tim Cook. Dupa publicarea rezultatelor, pretul actiunii a scazut cu peste 1% in sedinta de after-hours. Compania a continuat politica inceputa din pandemie, de a nu oferi estimari financiare pentru urmatorul trimestru. Totodata, in cursul zilei de ieri, contul de economii cu randament ridicat oferit de Apple Card in parteneriat cu Goldman Sachs a ajuns la peste 10 mld. USD in depozite, de la lansarea din aprilie. (Sursa: SeekingAlpha)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Pretul actiunilor Amazon a crescut cu peste 7% in sedinta de after-hours dupa ce compania a raportat ultimele rezultate financiare. Raportul companiei a aratat o revenire la o crestere cu doua cifre a veniturilor si totodata, cea mai mare diferenta fata de estimarile analistilor din trimestrul 4 din 2020. Veniturile au crescut cu 11%, totalizand 134.4 mld. USD, iar, AWS (Amazon Web Services) , urmarit indeaproape de analisti, a depasit cu 300 mil. USD estimarile (+12% vs. anul trecut), aducand in cuferele companiei peste 22 mld. USD. AWS ramane principalul motor al companiei pentru profitul operational, reprezentand peste 70% din total. Pentru urmatorul trimestru, compania se asteapta la o crestere a veniturilor in intervalul 9-13%, cu aproximativ 5 mld. USD mai mult decat consensul Wall Street. (Sursa: CNBC)

Anheuser-Busch InBev SA/NV (US.BUD)[edit | ]

Profitul InBev a crescut cu 5% fata de anul trecut, depasind cu usurinta asteptarile analistilor, in ciuda boicotului care a dus la o scadere brusca a vanzarilor de bere Bud Light. In luna mai, Bud Light si-a pierdut locul de cea mai bine vanduta bere din SUA dupa scurtul parteneriat de sponsorizare cu influencerul transsexual Dylan Mulvaney. In ciuda acestui episod, veniturile celui mai mare producator de bere din lume s-au majorat cu 7.2% datorita cresterilor de pret aplicate. (Sursa: CNBC)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Meta Platforms a prezentat instrumentul de inteligenta artificiala open-source numit AudioCraft, care permite utilizatorilor sa genereze audio si muzica din indicatii text. AudioCraft este format pe baza a 3 modele: MusicGen, AudioGen si EnCodec. MusicGen a fost antrenat folosind muzica detinuta de companie si licentiata in mod specific, in timp ce AudioGen a fost antrenat pe efecte sonore publice. Pentru EnCodec, Meta a lansat o versiune care permite generarea de muzica de o calitate superioara cu putine artefacte. Compania a tinut sa precizeze ca entuziasmul pentru adoptia inteligentei artificiale generative pentru audio a ramas in urma fata de cea pentru imagini, video si text. (Sursa: SeekingAlpha)

Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]

Unitatea de cloud computing a gigantului chinez Alibaba a lansat ieri doua modele de inteligenta artificiala cu sursa deschisa, in incercarea de a concura cu Meta Platforms. Fiecare model are 7 mld. de parametri, reprezentand principalul indicator de masurare a puterii. Stirea vine in contextul in care, Alibaba devine prima companie chineza de tehnologie care isi deschide catre public aceasta tehnologie. (Sursa: Reuters)

Med Life S.A. (M)[edit | ]

Actionarii MedLife au aprobat in AGA majorarea capitalului social cu 99.6 mil. RON, de la 33.2 mil. RON la aproape 132.9 mil. RON. Aceasta decizie implica emisiunea a 398.6 mil. de actiuni noi, cu o valoare nominala de 0.25 RON. Majorarea de capital social se va realiza prin incorporarea de prime de emisiune si rezerve (cu exceptia rezervelor legale), iar actiunile nou emise vor fi alocate in mod gratuit actionarilor actuali in data de 4 septembrie 2023. Scopul majorarii de capital este sustinerea activitatii curente a companiei si consolidarea pozitiei sale pe piata serviciilor medicale private. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

OMV Petrom S.A. a semnat un contract cu Saipem S.p.A. si Saipem Romania SRL pentru furnizarea de servicii legate de proiectul de extractie a gazelor offshore. Valoarea acestui contract depaseste 10% din cifra de afaceri a OMV Petrom din anul 2022. In cadrul acordului, Saipem va oferi servicii de management, proiectare, achizitii, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare si punere in functiune pentru instalatiile offshore din proiect. De asemenea, contractul include si testarea si punerea in functiune a statiei de masurare a gazelor naturale si a sectiunilor de langa tarm si de pe uscat ale conductei de producție a gazelor naturale, care vor fi construite de alti contractori. Valoarea totala estimata a contractului este de aproximativ 1.6 mld. EUR si va fi impartita in mod egal intre OMV Petrom si Romgaz Black Sea Limited, parteneri in Acordul de Operare pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep. (Sursa: BVB)