BNR decide mentinerea ratei de dobanda - 11 mai 2023
In cadrul sedintei de politica monetara din data de 10 mai 2023, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 7% pe an, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de creditare a ramas neschimbata, la 8%. Decizia vine in urma temperarii inflatiei, care, in luna martie 2023, a scazut la 14.53%, de la 15.52% in februarie 2023. Scaderea inflatiei se datoreaza, in principal, scaderii preturilor combustibililor si energiei electrice. De asemenea, conform raportului BNR, se asteapta o incetinire modesta a cresterii economiei in primele doua trimestre din 2023, pe fondul contractiei productiei industriale si a decelerarii ritmului lucrarilor de constructii. (Surse: BNR;ZF)
Deficit comercial in scadere in primele trei luni din 2023[edit | ]
Conform datelor INS, deficitul balantei comerciale a Romaniei a scazut, in primele trei luni din 2023, cu 5.6%, pana la 6.8 mld. EUR, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Din totalul valorii exporturilor FOB, cea mai mare pondere este detinuta de segmentul masinilor si echipamentelor de transport (44.7%), urmat de alte produse manufacturate, cu o pondere de 30%. Din totalul exporturilor, valoarea schimburilor intra UE-27 de bunuri a reprezentat 73.4%, in timp ce la nivelul importurilor, schimburile intra UE-27 au reprezentat 73.2% din total. (Surse: INS;ZF)
Inflatia scade sub 5% in SUA[edit | ]
Rata anuala a inflatiei din SUA, in luna aprilie 2023, a atins valoarea de 4.9%, usor sub estimarea de 5%, si totodata cel mai mic nivel din ultimii 2 ani. De asemenea, indicele preturilor de consum de baza, ce exclude impactul preturilor la alimente si bauturi, a crescut cu 5.5% fata de anul trecut. Inflatia a persistat in ciuda eforturilor FED, banca centrala marcand 10 cresteri consecutive ale dobanzii de referinta, ducand astfel costul imprumuturilor la cel mai inalt nivel al ultimilor 16 ani. Indicii bursieri au inregistrat cresteri pe parcursul sedintei de ieri, Nasdaq apreciindu-se cu peste 1%, si S&P500 cu aproximativ 0.5%. (Surse: CNBC;FT)
Ciclul majorarilor de dobanda din zona euro, aproape de final?[edit | ]
Doi membri ai Consiliului Guvernatorilor al BCE, Joachim Nagel (Guvernatorul Bundesbank) si Yannis Stournaras (Guvernatorul Bancii Greciei) au transmis mesajul ca BCE se apropie de sfarsitul ciclului de cresteri ale ratelor de dobanda. Potrivit lui Stournaras, cresterea dobanzilor s-ar opri in acest an. Majoritatea economistilor chestionati de Bloomberg sunt de parere ca BCE va mai majora dobanzile de referinta de doua ori, pana la un varf de 3.75%, in luna iulie. In contrast, Martins Kazaks, Guvernatorul Bancii Centrale din Letonia, preciza, anterior, ca dobanzile ar putea sa creasca si dupa luna iulie. Declaratiile vin in aceeasi zi in care rata inflatiei in Germania, cea mai mare economie din zona euro, a coborat la 7.2%, cea mai mica inregistrare din august 2022. (Surse: [ https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-10/ecb-may-be-coming-to-final-stretch-of-rate-hiking-nagel-says?srnd=premium-europe&leadSource=uverify%20wall Bloomberg];Destatis;Trading Economics)
Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]
Conducerea Fondului Proprietatea a informat piata cu privire la depasirea pragului de 5% din drepturile de vot de catre Fondul De Pensii Administrat Privat Metropolitan Life si Metropolitan Life Asigurari Metlife Europe d.a.c. Dublin, Sucursala Bucuresti. Potrivit raportarii trimise, cele doua fonduri detineau in comun, la data de 30.06.2022, un numar de 300,900,475 drepturi de vot, reprezentand 5.12% din totalul drepturilor de vot in Fondul Proprietatea. (Sursa: BVB)
MECANICA CEAHLAU (MECF)[edit | ]
Producatorul de utilaje agricole, Mecanica Ceahlau, a inregistrat o cifra de afaceri trimestriala in valoare de 9.3 mil. RON (-20.5% vs T1 2022). In ceea ce priveste profitul atribuibil obtinut de companie in T1 2023, acesta a fost de 159,546 RON, in scadere de la 922,667 RON, cat se inregistrase in perioada similara a anului precedent. (Sursa: BVB)
HOLDINGROCK1 (ROC1)[edit | ]
Consiliul de Administratie al Roca Industry Holdingrock a aprobat, in principiu, in data de 9 mai 2023, initierea si participarea NATIVEROCK1 SRL (controlata 100% de catre companie) si a DIAL SRL (controlata 100% de catre Nativerock) la fuziunea prin absorbtie a primeia de catre cea de-a doua. NATIVEROCK1 este un vehicul investitional creat cu scopul special de a contracta o facilitate de credit pentru finantarea ulterioara a DIAL. Fuziunea este o conditie cheie convenita cu creditorul companiei, in vederea obtinerii facilitatii de credit amintite anterior. Fuziunea nu va avea impact asupra rezultatelor financiare. (Sursa: BVB)
Boeing Co (US.BA)[edit | ]
Boeing a primit o comanda de 40 mld. USD pentru aeronave model 737 MAX 10 de la Ryanair Holdings Plc., cel mai mare client al sau din Europa. Volumul comenzii este de 150 de aeronave model 737 MAX 10, cu optiuni de cumparare pentru alte 150 aeronave. Partile au ajuns, intr-un sfarsit, la un acord, dupa 18 luni de negociere a preturilor. (Sursa: Reuters)
Bank of America Corporation (US.BAC)[edit | ]
Bank of America a deschis o sucursala in Luxemburg, in scopul extinderii afacerilor sale in Europa. Astfel, Bank of America va avea posibilitatea sa ofere clientilor, precum fondurile de investitii, conturi bancare locale si alte servicii. Intai de toate, banca se va concentra pe atragerea clientilor regionali pe care ii deservea prin intermediul unei banci partenere. (Sursa: Reuters)
Rivian Automotive, Inc. Class A (US.RIVN)[edit | ]
Rivian isi mentine tintele de productie pentru acest an, dupa ce a raportat rezultate financiare trimestriale peste asteptarile Wall Street. Veniturile producatorului american de EV au fost de 661 mil. USD, fata de consensul analistilor de 652 mil. USD. Compania anticipeaza ca va produce 50,000 de camioane electrice, SUV-uri si autoutilitare. Cotatia actiunilor Rivian a crescut cu peste 6.6% in timpul sedintei de tranzactionare after-hours. (Surse: Financial Times;Google Finance)
Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]
Toyota a declarat ca anticipeaza un profit operational in crestere cu 10%, in acest an, anticipand o crestere de 5 ori a profitabilitatii operationale pe segmentul EV. Astfel, profitul operational estimat pentru 2023 este de aproape 22.2 mld. USD. Asteptarile au fost comunicate in contextul scaderii presiunilor din activitatea logistica, cauzate de penuria de cipuri. Strategia de piata a Toyota este, totusi, pusa in dificultate de evolutiile din China, unde producatorii locali de EV lupta pentru majorarea cotelor lor de piata. (Sursa: Reuters)