BNR mentine rata dobanzii de referinta - 10 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Consiliul de Administratie al BNR, a hotarat in urma sedintei din 9 februarie, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, si a ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare la 8% pe an. De asemenea, rata anuala a inflatiei a scazut la 16.36% in decembrie 2022, cu 0.4% fata de noiembrie. Scaderea se datoreaza in principal ieftinirii combustibililor, ca urmare a descresterii cotatiei petrolului si al aprecierii monedei nationale in raport cu dolarul. Pe de alta parte, cresterea anuala a PIB a continuat sa decelereze in T3 2022, la 3.8% de la 5.1% in T2 2022, pe fondul extinderii soldului negativ al balantei comerciale. (Sursa: BNR)

Deficitul comercial ia avant[edit | ]

Conform raportului INS, exporturile FOB (free on board) in anul 2022 au fost de 91.9 mld. RON, (+23.1% vs 2021), in timp ce importurile CIF (cost, insurance and freight) au fost de 126 mld. RON (+28.1% vs 2021). Astfel, Romania a incheiat anul 2022 cu un deficit comercial de 34.1mld. RON, in crestere cu 44% fata de 2021. Cea mai ridicata pondere din totalul exporturilor si importurilor o reprezinta categoria masinilor si echimpantelor de transport (41.7% la export si 32.8% la import). (Sursa: INS)

Piata imobiliara din UK se clatina[edit | ]

Piata imobiliara din Marea Britanie a suferit luna trecuta una dintre cele mai ample scaderi de preturi din 2009 pana in prezent, in conditiile majorarilor succesive ale ratelor de dobanda, afectand in mod direct potentialii cumparatori. De asemenea, BoE a avertizat ca economia Marii Britanii va intra in recesiune la inceputul anului 2023, preconizand o perioada de contractie pana la inceputul anului 2024. (Sursa: Reuters)

Preturile scad in Germania[edit | ]

Indicele preturilor de consum armonizat din Germania a crescut cu 9.2% in ianuarie fata de anul anterior, un nivel mai mic fata de asteptarile economistilor. Comparativ cu luna decembrie, preturile au crescut cu 0.5%. Expertii considera ca diminuarea inflatiei se va observa si in lunile urmatoare, intrucat preturile la energie se preconizeaza ca vor urma un trend descendent in 2023. Totusi, economistii tin sa precizeze ca, in 2023 nu se prevede o relaxare semnificativa a presiunilor inflationiste. (Sursa: Reuters)

Companiile zilei:[edit | ]

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

ONE UNITED PROPERTIES - One United Properties informeaza piata cu privire la obtinerea autorizatiei de construire pentru One Lake District. Noul proiect rezidential premium, va fi livrat in 3 etape succesive pana la sfarsitul anului 2026. Complexul va gazdui in total 2,076 apartamente, iar vanzarile vor incepe in primul trimestru al anului 2023. Valoare bruta de dezvoltare (GDV) a proiectului va fi de 337.7mil. EUR, si va cuprinde 9 turnuri rezidentiale de 11 etaje. (Sursa: BVB)

Sphera Franchise Group S.A. (SFG)[edit | ]

Sphera Franchise Group S.A. - Sphera Franchise Group a anuntat investitorii in privinta publicarii raportului privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice, intocmit in mod voluntar de catre companie. Raportul vine in completarea strategiei de sustenabilitate a companiei si este structurat in 4 segmente: guvernanta, strategie, management de risc si indicatori de performanta si obiective. (Sursa: BVB)

Siemens AG (SIE)[edit | ]

Siemens AG - Siemens a raportat rezultatele pentru T1 2023, anuntand un profit net de 1.87 EUR/actiune sau 1.6 mld. EUR – cu 9% mai mare fata de T1 2022. Veniturile au crescut cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, totalizand 18.1 mld. EUR. In perioada primului trimestru fiscal societatea a inregistrat o cerere puternica, avand comenzi in valoare de 22.6 mld. EUR. Ca urmare a cererii puternice, Siemens se asteapta la o crestere a veniturilor in 2023 in intervalul 7%-10% - previziunile veniturilor fiind in crestere fata de ultima prognoza. (Sursa: SeekingAlpha)

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

Toyota Motor Corporation - Producatorul auto japonez Toyota, a inregistrat o crestere cu 22% a profitului operational in trimestrul 3 al anului fiscal 2022, datorita cursului valutar favorabil si a volumului de vanzari ridicat, amortizand din socul cauzat de cresterea costurilor cu materia prima. La nivel regional, cea mai semnificativa contributie din totalul vanzarilor a fost adusa de America de Nord, cu o crestere a vanzarilor de 16%. In ceea ce priveste previziunea pentru anul in curs, compania si-a redus obiectivul de productie cu 1%, pana la 9.1 mil. de vehicule. (Sursa: Reuters)

Credit Suisse Group AG (US.CS)[edit | ]

Credit Suisse Group AG - Credit Suisse a inregistrat pierderi de 1.5 mld. USD in ultimul trimestru al anului 2022, peste asteptarile analistilor, fiind a cincea pierdere trimestriala consecutiva. Reducerile structurale impreuna cu mediul macroeconomic incert au determinat in mare parte rezultatele financiare negative. In ceea ce priveste costurile, compania a reusit sa reduca 4% din personal, apropiindu-se de obiectivul de a elimina aproximativ 17% din forta de munca pana in 2026. Ca urmare a situatiilor financiare nefavorabile, actiunile companiei au scazut cu 10%, imediat dupa publicarea rezultatelor. (Sursa: Bloomberg)

AIRBUS (FR.AIR)[edit | ]

AIRBUS - Airbus a reamintit furnizorilor sai, in aceasta saptamana, sa respecte obiectivele (atat in ceea ce priveste calitatea dar si timpul de livrare) in vederea asigurarii unui bun proces de aprovizionare a societatii. Asemeni concurentului sau, Boeing, compania are in vedere accelerarea productiei de avioane in acest an. In prezent, Airbus are ca obiectiv producerea a 75 de aeronave de tip A320neo – cea mai bine vanduta linie de aeronave a companiei. Stirea vine in contextul in care societatea este asteptata sa anunte o crestere mai lina a productiei la raportarea rezultatelor financiare din 16 februarie, intrucat se confrunta cu intarzieri in lantul de aprovizionare. (Surse: Reuters)

AstraZeneca PLC (US.AZN)[edit | ]

AstraZeneca PLC - Producatorul medical AstraZeneca, a raportat o scadere de 7% a veniturilor in T4 2022, pe fondul scaderii vanzarilor vaccinului Covid Vaxzevria. Pe de alta parte, compania a inregistrat cresteri ale vanzarilor pe segmentele Oncologie, CVRM si Boli rare. De asemenea, societatea a anuntat un al doilea dividend intermediar aferent anului 2022, de 1.97 USD/actiune, pentru luna martie. Astfel, dividendul anual va fi de 2.9 USD/actiune. Dupa publicarea raportului financiar, pretul actiunilor AstraZeneca s-a apreciat cu 6% in sedinta de pre-market. (Surse: SeekingAlpha(1); SeekingAlpha(2))