BVB raport dupa primele 5 luni - 06 iunie 2023

Capitalizarea societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 12.2 mld. RON, reprezentand un avans de aproximativ 6% fata de inceputul anului. Indicele de referinta BET a inregistrat un avans de 4.85%, o cifra sub evolutia la nivel european a burselor, reflectata prin indicele Stoxx 600 (+6%). Comparativ cu alte piete internationale, indicele din Grecia inregistreaza o crestere de 31% in 2023, DAX-ul din Germania de 12.5%, iar, Dow Jones o evolutie negativa de 0.7%. Tot in SUA, indicele de tehnologie, Nasdaq Composite a avut un randament in primele 6 luni de 24.5%. (Sursa: ZF)

Companiile internationale se pot lista mai usor la BVBModificare

Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis regulamentul care da posibilitatea companiilor din strainatate sa se listeze in Romania prin certificate de depozit (GDR). Pana in prezent, doar companiile locale se puteau lista pe alte burse prin GDR, cum a fost si cazul Romgaz sau Electrica la Londra. Potrivit regulamentului, certificatele de depozit pot fi emise numai in conditiile in care emitentul se asigura ca actiunile pentru care emite aceste certificate sunt inscrise in registrul actiunilor pe numele sau si sunt blocate pe toata durata pentru care sunt emise. Printre companiile straine care si-au manifestat inentia de a se lista la BVB, este Maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, care are acum si aceasta varianta la dispozitie. (Sursa: Financial Intelligence)

Criza evitata pe ultima suta de metriModificare

Senatul SUA a adoptat, la finalul saptamanii trecute, un proiect de lege aprobat de Camera Reprezentantilor pentru a ridica plafonul datoriei si de a limita totodata, cheltuielile guvernamentale pentru doi ani. Rapiditatea cu care aceasta lege a fost adoptata a fost data de termenul limita, 5 iunie, moment in care guvernul nu ar mai fi putut sa isi indeplineasca obligatia de plata a datoriei, si ar fi intrat in faliment, pentru prima data in istorie. (Sursa: CNBC)

Economia SUA continua sa produca locuri de muncaModificare

Economia americana a continuat sa produca locuri de munca in luna mai, iar numarul de salariati din sectorul non-agricol a crescut mai mult decat asteptarile analistilor, in ciuda mai multor obstacole. Astfel, numarul de salariati din sectorul public si privat a crescut cu 339,000 peste estimarea de doar 190,000, marcand totodata, a 29-a luna consecutiva de crestere a numarului locurilor de munca. Rata somajului a crescut la 3.7% in luna mai fata de estimarea de 3.5%. Aceasta cifra este cea mai mare din octombrie 2022, dar este inca aproape de recordul inregistrat in 1969. (Sursa: CNBC)

Oblig NEMO EXPRES LOGISTIC (NEMO23E)Modificare

Nemo Express Logistic, companie care are listate obligatiuni la BVB, a anuntat o pierdere neta de 19.06 mil. RON pentru 2022, comparativ cu un rezultat negativ de doar 1.9 mil. RON in anul precedent. Compania se afla in procedura generala a insolventei inca din toamna trecuta. Veniturile din exploatare au scazut cu 37.4% pana la suma de 86.5 mil. RON. Totodata, cheltuielile de exploatare au insumat 104.4 mil. RON, ducand astfel, la un rezultat operational e negativ de 17.94 mil. RON. (Sursa: ZF)

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI)Modificare

Transilvania Investments Alliance, societate de investitii financiare cu expunere ridicata in sectorul hotelier din Romania a anuntat ca a intrat, in primul trimestru din 2023, in actionariatul furnizorului de servicii medicale private Medlife. La 31 martie 2023, compania detinea 77,000 de actiuni Medlife, echivalentul unei investitii de aproximativ 1.4 mil. RON. Pretul actiunilor Medlife a inregistrat o crestere de 12% de la inceputul anului si pana in prezent. (Sursa: ZF)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)Modificare

Angajatii META Platforms vor trebui sa lucreze din birourile companiei trei zile pe saptamana incepand cu luna septembrie. Notificarile catre angajati au inceput sa fie trimise incepand cu saptamana trecuta, iar motivatia este eficienta sporita de la locul de munca. Stirea vine in contextul in care mai multe companii din sectorul tehnologic au revenit asupra planurilor anterioare de munca la distanta. Printre acestea se numara chiar cativa dintre competitorii directi ai companiei lui Zuckerberg, Amazon si Alphabet. (Sursa: Reuters)

Li Auto Inc. (US.LI)Modificare

Start-up-ul chinezesc de masini electrice, Li Auto, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a reusit sa livreze de peste doua ori mai multe masini in luna mai fata de aceeasi luna din 2022. Cifra totala a fost de 28,277 de vehicule, in crestere cu aproximativ 146% fata de luna mai 2022. Astfel, s-a inregistrat a treia luna consecutiva in care livrarile companiei au depasit 20,000 de unitati. Stirea vine in contextul in care competitorii directi, Xpeng si Nio au raportat performante in scadere fata de anul trecut. Li Auto se diferentiaza prin faptul ca masinile sale sunt echipate cu un rezervor de combustibil care permite extinderea autonomiei de deplasare. (Sursa: CNBC)

TESLA INC. (US.TSLA)Modificare

Elon Musk si-a incheiat periplul in China, unde s-a intalnit cu lideri politici si a tinut sa laude dezvoltarea tehnologica a tarii din ultima perioada. China este una dintre cele mai importante piete pentru Tesla in ceea ce priveste vanzarile si productia. Prima vizita din ultimii trei ani a celebrului CEO a a avut loc in contextul in care tara incearca sa prezinte un mediu de business propice investitiilor. Musk a declarat, printre altele, ca Tesla se opune decuplarii de China si este dispusa sa continue sa isi extinda afacerile in aceasta tara. (Sursa: CNBC)

STELLANTIS NV (FR.STLAP)Modificare

Producatorul auto Stellantis a anuntat o investitie de 160 mil. EUR la uzina sa din Rennes, Franta, cu scopul de a lansa pana in 2025 un SUV 100% electric. Compania va folosi o parte din acesta suma si pentru a infiinta un atelier de asamblare a bateriilor. Compania se va orienta astfel catre productia de vehicule electrice, intentionand ca, pana in 2030, sa vanda produse exclusiv din aceasta gama. Noul automobil, CR3, va inlocui actualul C5 Aircross care are variante cu motoare pe benzina, diesel, sau hibrid. (Sursa: Reuters)

UBS Group AG (US.UBS)Modificare

UBS a anuntat ca se asteapta sa finalizeze preluarea Credit Suisse pe 12 iunie. Aceasta tranzactie va crea o banca elvetiana gigant cu un bilant de 1.6 trilioane USD. UBS va deveni astfel un lider pe pietele cheie, unde, in conditii normale, ar fi avut nevoie de ani de zile pentru a isi creste cota de piata si acoperirea. Noua entitate va avea peste 120,000 de angajati la nivel mondial, dar a anuntat, in repetate randuri, ca va recurge la disponibilizari pentru a profita de sinergii si pentru a reduce costurile. Dupa finalizarea acestui proces, actiunile Credit Suisse vor fi scoase de la tranzactionare atat in Elvetia cat si la New York. (Sursa: CNBC)