Bancile cu capital romanesc si-au majorat cotele de piata - 30 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Potrivit datelor BNR, la 21 decembrie 2022, activele nete bilantiere din sitemul bancar romanesc insumau 701,008 mld. RON, fiind in crestere cu 9.6% fata de sfarsitul anului 2021. Din topul celor 10 banci care activeaza in piata locala, cinci dintre ele si-au majorat cota de piata, pe cand restul au inregistrat o diminuare a acesteia. Cele cinci banci care au avut o scadere usoara a cotei de piata, din punct de vedere al activelor detinute, sunt Banca Transilvania, care a pierdut 0.44%, urmata de Raiffeisen Bank, cu o pierdere de 0.35%, si de BRD si ING Bank, care au ingregistrat fiecare o pierdere de 0.27%. Cea mai mica pierdere a fost inregistrata de OTP Bank, -0.05%. Numarul institutiilor de credit care activeaza in Romania s-a redus pe parcursul anului 2022 de la 34 la 32, modificarile intervenite fiind determinate de finalizarea in octombrie 2022 a fuziunii dintre Vista Bank si Credit Agricole Romania. (Sursa: Economica.net)

Autorizatii de construire mai putine decat in 2022[edit | ]

In luna mai 2023, s-au eliberat 3,449 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 28.8% fata de luna aprilie 2023, dar in scadere cu 19% fata de luna mai 2022. Din totalul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale, 69.4% sunt pentru zona rurala. De la inceputul anului pana la finalul lunii mai, numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale s-a ridicat la 14,122, in scadere cu 24.5% fata de aceesi perioada a anului precedent. (Sursa: INS)

Bancile americane trec testele cu brio[edit | ]

Rezerva Federala a SUA a declarat ca toate cele 23 de banci participante la testele de stres din acest an au rezistat unei ipotetice recesiuni globale severe si unor pierderi de pana la 541 mld. USD, precum si unei scaderi de 40% a preturilor la imobilele comerciale. Bancile din testele de stres detin aproximativ 20% din imprumuturile imobiliare comerciale pentru birouri si pot face fata cu brio cererii scazute de spatii in urma efectelor pandemiei Covid-19. (Sursa: MarketWatch)

Powell ramane prudent[edit | ]

Presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a continuat discursul dur despre inflatie, afirmand ca se asteapta la mai multe majorari ale dobanzii de referinta in viitorul apropiat si ca este totodata posibil si un scenariu care presupune un ritm mai agresiv de crestere. In timpul unei sesiuni de politica monetara, desfasurata in Lisabona, Powell a declarat ca principalul impediment din calea scaderii inflatiei ramane piata fortei de munca. Comentariile anterioare ale lui Powell au indicat posibilitatea ca majorarile sa aiba loc in cadrul unor sedinte alternative, dar acesta a subliniat faptul ca totul va depinde de datele economice care urmeaza sa fie publicate. (Sursa: CNBC)

Digi Communications N.V. (DIGI)[edit | ]

Digi Spain, filiala din Spania a Digi Communications, a incheiat un act aditional la un contract de facilitate de imprumut din data de 26 iulie 2021, in temeiul caruia filialei din Spania i se va acorda un imprumut la termen in suma de 100 mil. EUR. Durata imprumutului este de 4 ani, respectiv pana la data de 30 iunie 2027. Imprumutul este atras in scopul finantarii investitiilor in reteaua de fibra optica din Spania si pentru costuri asociate cu personalul. (Sursa: BVB)

Simtel Team (SMTL)[edit | ]

Simtel Team a incheiat un act aditional, estimat la 5 mil. EUR, la contractul agreat cu CTP Invest Bucharest (CTP), prin care s-a angajat sa dezvolte si sa presteze toate serviciile pentru implementarea la cheie a unei instalatii fotovoltaice. Valoarea actului aditional este estimata in functie de comenzile plasate de catre CTP. In baza contractului incheiat initial, Simtel Team a construit o instalatie fotovoltaica pe 11 cladiri situate in CTP Bucharest West Park. In baza actului aditional, Simtel Team va proiecta si construi instalatii fotovoltaice pe 11 cladiri ale CTP Romania din Bucuresti, Pitesti, Chitila, Sibiu si Timisoara. (Sursa: BVB)

ROMCARBON SA BUZAU (ROCE)[edit | ]

Consiliul de Administratie al Romcarbon a aprobat, ieri, ca societatea sa subscrie actiuni Hidroelectrica in valoare totala de pana la 2 mil. EUR. Romcarbon a anuntat ca va investi sumele aprobate dupa listarea la BVB a actiunilor celui mai mare producator de energie din Romania. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

OMV Petrom a semnat un acord pentru achizitionarea mai multor proiecte pentru constructia de parcuri fotovoltaice dezvoltate de compania daneza Jantzen Renewables. Puterea instalata a acestor parcuri fotovoltaice va fi de 710 MW, suficienta pentru alimentarea consumului anual a aproximativ 280,000 de gospodarii. Achizitia vine in spijinul realizarii obiectivului strategic al companiei de a avea o capacitate de energie regenerabila de cel putin 1 GW pana la sfarsitul decadei. Parcurile fotovoltaice vor fi construite in judetul Teleorman si au deja acordul pentru accesul la reteaua nationala de transport a energiei electrice. (Sursa: BVB)

ALRO S.A. (ALR)[edit | ]

Alro S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, a inaugurat o investitie de 11 mil. USD in tehnologie si protectia mediului in unitatea sa de Eco-Reciclare din Slatina. Capacitatea de reciclare a companiei creste cu 60,000 tone pe an, in urma instalarii a doua cuptoare cu dubla camera, a unui cuptor de mentinere si a instalatiei aferente de captare si tratare a gazelor arse. (Sursa: BVB)

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

Producatorul auto japonez Toyota a raportat joi un salt de 10% al vanzarilor globale pentru luna mai fata de aceeasi luna din 2022. Compania a beneficiat de cresterea inregistrata pe piata interna, dar si in alte piete cheie, pe fondul unei redresari a aprovizionarii cu cipuri si alte componente de baza. Toyota a reusit sa vanda aproximativ 840,000 de vehicule la nivel global in luna mai, comparativ cu putin peste 760,000 cu un an in urma. Este important de mentionat faptul ca, in primavara anului 2022, Toyota a fost puternic afectata de intreruperile din lanturile de aprovizionare. (Sursa: Reuters)

Exxon Mobil Corporation (US.XOM)[edit | ]

ExxonMobil va initia un parteneriat cu Tetra Technologies, producator de substante chimice pentru tratarea si reciclarea apei, impreuna cu care va achizitiona drepturi de exploatare a litiului asupra unor terenuri de aproximativ 6,100 acri (echivalentul a 24.6 km patrati) in statul american Arkansas. Este a doua actiune de acest fel, din acest an, a Exxon. Detaliile financiare ale acordului nu au fost divulgate. ExxonMobil, care dezvolta accelerat activitatile de exploatare a litiului, vizeaza fructificarea oportunitatilor aduse de cererea ridicata pentru acest metal, util inclusiv in fabricarea bateriilor pentru autovehicule electrice (EV). (Sursa: Reuters)

SALESFORCE INC (US.CRM)[edit | ]

Salesforce planifica sa investeasca 4 mld. USD in divizia sa din Marea Britanie, in urmatorii 5 ani. Concret, compania vrea sa finanteze inovatia AI, urmarind, totodata, cresterea bazei de clienti. In Marea Britanie, Salesforce a mai investit 2.5 mld. USD, tot pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul 2018. Pana in anul 2026, Salesforce anticipeaza venituri de 52 mld. GBP si crearea a 271,000 noi locuri de munca. (Sursa: BusinessWire)

Sanofi SA (FR.SAN)[edit | ]

Sanofi si-a reafirmat ambitia de a vinde, anual, vaccinuri in valoare de peste 10 mld. EUR, pana in anul 2030. Vaccinurile pe care compania vrea sa le vanda previn afectiuni precum gripa, meningita sau alte afectiuni pediatrice. Totodata, pana in anul 2025, Sanofi vrea sa lanseze cel putin 5 programe de dezvoltare de vaccinuri. (Sursa: Reuters)