Big Oil sau Jurassic Park? - Trade Talk 07 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pareau pe cale de extinctie acum cativa ani. Dar azi, supravietuiesc bine-mersi. Luate impreuna, profiturile anuale ale celor mai mari 5 giganti internationali de energie sunt pe cale sa atinga 200 mld. USD.

Banii astia vor continua sa fie investiti in… proprii actionari. Recent, totusi, s-a mai inserat cineva in circuitul reciclarii sutelor de miliarde: guvernele.

1. Record dupa record[edit | ]

La ExxonMobil, profitul net anual s-a ridicat la 56 mld. USD in 2022, adica mai bine de 6 mil. USD in fiecare ora. Cifra e record absolut pentru intreg sectorul occidental de energie…. in afara petrolistilor, doar Apple, Microsoft si Alphabet reusind sa fie mai profitabili intr-un an fiscal sau calendaristic.

Rezultatul net la Chevron a depasit 36 mld. USD, dublul celui obtinut in 2021. Shell s-a interpus intre cei doi uriasi, cu 40 mld. USD, la randul sau de 2x mai mare decat cel din anul precedent. Dublarea profitului anual s-a produs si la BP, record in istoria de 114 ani a companiei. TotalEnergies va raporta maine.

2. Petrolul, dolarii si… unde merg dolarii?[edit | ]

Trei lucruri par tot mai certe in sectorul global de energie: dividendele, buybacks si… super-taxele.

  • La ExxonMobil, dividendul anual va creste din nou in 2023, cu 11% fata de anul pre-pandemic 2019. Apropo: compania l-a majorat in medie cu 6% anual in ultimii 40 de ani. Anul trecut, cash flow-ul operational a urcat la vreo 77 mld. USD, cu 60% mai mare decat in 2021... ca sa punem cifra asta in perspectiva, investitiile au fost de 18 mld. USD, dividendele au insemnat 15 mld. USD, iar buybacks tot cam 15 mld. USD. Pentru 2023 si 2024 luati impreuna, buybacks vor urca la 35 mld. USD, de 23x mai mari decat in 2021.
  • La Chevron, recompensarea actionarilor va continua sa fie prioritatea #1. Noul program de rascumparari de actiuni va totaliza 75 mld. USD, de 3x mai mare decat precedentul autorizat in 2019 (si cam 1/4 din capitalizarea bursiera a companiei). Chevron majoreaza si ea dividendul, pentru al 36-lea an consecutiv. Anul trecut, compania a distribuit actionarilor 26 mld. USD via dividende si buybacks… insa in 2023, investitiile vor urca la numai 17 mld. USD, iar productia de petrol si gaz natural va creste cu cel mult 3%.
  • Daca n-am inteles deja de la Chevron care-i ordinea prioritatilor, o repeta Occidental Petroleum: buybacks vor fi mai importante decat cresterea productiei de petrol. De fapt, compania vrea sa rascumpere pana si actiunile preferentiale detinute inca din 2019 de Berkshire Hathaway. Din totalul actiunilor ordinare, care sunt primele pe radarul intentiei de buyback, conglomeratul lui Warren Buffett are peste 1/5.
  • La Shell, dividendul tocmai ce-a fost majorat pentru al 5-lea trimestru consecutiv. Buybacks raman deocamdata neschimbate, la 4 mld. USD pentru urmatoarele trei luni, dar pespectiva e din nou relevanta: in ultimul an, rascumpararile de actiuni au insumat 19 mld. USD, de aproape 2x mai mari decat cele inregistrate in anul pre-pandemic 2019 (si cam 20% din volumul zilnic de tranzactionare). In 2022, distributiile totale catre actionari au fost si aici de 26 mld. USD... cam tot atatia bani intentioneaza Shell sa investeasca in productie si explorare anul acesta.
  • Pentru urmatoarele trei luni, BP a adaugat 2.75 mld. USD propriului program de buybacks (dupa ce-a cheltuit pentru asta aproape 12 mld. USD anul trecut), anuntand astazi si o majorare cu 10% a dividendului trimestrial. Pentru restul acestui deceniu, productia de petrol a companiei britanice e vazuta la echivalentul a numai 2 milioane de barili pe zi, in scadere cu 25% fata de nivelul din 2019.

Astea-s toate cifre individuale, dar tabloul de ansamblu e cel putin la fel de fabulos.

  • In 2022, buybacks in sectorul american de energie au crescut cu 1,043% (vs numai 64% pentru indicele S&P 500). Dividendele au saltat cu 33%, de peste 3x mai mult decat la celelalte companii din structura indicelui de referinta. Bani au fost gramada: fluxurile de numerar s-a triplat, depasind 200 mld. USD. Profiturile petrolistilor inseamna deja 15% din tot ce-i pozitiv ca rezultat net in S&P 500.
  • Si nu-s doar petrolistii, rafinariile au tiparit si ele sume uriase pe banda rulanta... la Valero Energy, de exemplu, numerarul s-a multiplicat de 5x… si banuim incotro vor merge sumele puse deoparte. Apropo: in SUA, ultima rafinarie cu o capacitate substantiala, de peste 100,000 de barili pe zi, a fost construita in... 1977.

Privind tabloul asta, tentatia guvernelor de a suprataxa parcul tematic al dinozaurilor din energie e lesne de inteles. Sigur, profiturile de anul trecut au fost cu mult peste recordurile precedente din 2008, dar petrolul, in medie, s-a tranzactionat mai ieftin decat atunci... asadar, rezultatele nete pe care le vedem acum nu-s 100% exceptionale. In schema mare a lucrurilor, totusi, asta devine o nota minuscula de subsol.

3. Dar la BVB?[edit | ]

Si OMV Petrom (SNP) se anunta generos cu actionarii anul acesta, dupa ce a incheiat 2022 cu un profit net de 10.3 mld. RON, cel mai mare marcat vreodata de o companie romaneasca. Compania a propus deja un dividend brut de 0.0375 RON/actiune, urmand ca acesta sa fie discutat de actionari in Adunarea Generala din 26 aprilie.

  • Propunerea respecta Strategia 2030, anuntata la finalul lui 2021, de a creste dividendul de baza pe actiune cu 5-10% in medie, pe an, pana in 2030… si ofera un randament brut de 8% la ultimul pret de referinta pentru actiunile SNP.
  • In plus, OMV Petrom si-a declarat deja intentia de a distribui din nou dividende speciale, pentru al doilea an consecutiv de la listarea sa pe bursa, valoarea exacta urmand sa fie anuntata la jumatatea lui 2023.
  • Compania estima ca dividendele totale s-ar putea ridica la circa 40% din numerarul generat de activitatile din exploatare. Ca perspectiva, anul trecut, compania a avut un flux de numerar din exploatare de 1.8 mld. RON.

Deocamdata, OMV Petrom pare sa scape de supra-taxare (pardon, taxa de solidaritate)... calculele facute de companie aratand ca suma veniturilor generate in sectoarele prevazute de Ordonanta aprobata la finalul anului trecut este de sub 75% din totalul cifrei de afaceri.

TOP TRENDING[edit | ]

Rezultate: 📌 Maine dimineata va raporta BRD – Groupe Societe Generale (BRD). In Europa, 10 din cele mai mari banci care si-au publicat deja rezultatele au indicat venituri din dobanzi in crestere cu 16%, la o cifra record de peste 120 mld. EUR... la pachet cu cele mai mari profituri dupa 2007 si o cascada de dividende si buybacks. Tot la BVB, Banca Transilvania (TLV) va raporta spre finalul lunii, pe 27 februarie.

Fed: 📌 Jay Powell vorbeste azi, de la 19:40 (ora Romaniei)... e invitat intr-un Q&A cu David Rubenstein, co-fondator si co-presedinte al fondului de investitii Carlyle Group, la Economic Club of Washington. In urma cifrelor pentru ianuarie privind piata muncii din SUA publicate vineri, pietele financiare se asteapta la inca doua majorari de cate 25 bps ale dobanzii cheie din SUA, care ar duce nivelul acesteia la 5.25%.

iPhone: In China, seria 14 se vinde la discounturi de peste 100 USD... reducerile de pret oferite fiind neobisnuite pentru Apple la doar cateva luni de la debutul oficial. In trimestrul 4 al anului trecut, Apple a atins aici o cota de piata record, de 24% (si a fost #2 in intregul an 2022). La nivel global, piata a scazut anul trecut cu 12% (iar Samsung Electronics vede o noua contractie in 2023).

Tehnologie: Dell Technologies concediaza 6,650 de angajati, adica 5% din numarul total. In trimestrul 4 al anului trecut, vanzarile de PC-uri au scazut cu 28% (vs perioada similara din 2021), iar o revenire mai serioasa este vazuta abia in 2024. La Dell Technologies, declinul a fost chiar mai pronuntat, de 37%... iar livrarile de PC-uri inseamna 55% din cifra de afaceri. Ca si consolare, compania a ramas #3 in lume (in urma Lenovo si HP, dar in fata Apple si Asus).

Aur: Newmont Corporation (producatorul #1 in lume) vrea sa cumpere Newcrest Mining (#1 in Australia)... evaluat la 17 mld. USD, ar fi unul dintre cele mai mari deal-uri din istoria sectorului. Cele doua companii se cunosc bine, caci Newcrest, care detine acum stocuri substantiale si opereaza cu costuri reduse de productie, s-a nascut in anii '60 ca subsidiara a Newmont la antipozi. Din cele 341 de rezerve importante descoperite peste tot in lume intre 1990 si 2021, doar 28 au fost gasite in ultimul deceniu (si contin numai 6% din aurul gasit in ultimii 30 de ani).

STIAI CA?[edit | ]

10 din 10... companii la varf anul trecut in topul aprecierilor indicelui S&P 500 au fost din energie. Occidental Petroleum a fost #1, castigand 119% (dar este pe un plus de numai 1% fata de inceputul acestui an).