Big Pharma la regim? - Trade Talk 05 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pe Wall Street, sectorul farmaceutic n-a fost printre castigatorii acestui an. Un indice care grupeaza cele mai mari nume americane din industria asta e mai jos cu peste 6% in 2023, cu 17 puncte procentuale sub performanta indicelui S&P 500. In numai noua luni si-un pic, Pfizer a pierdut 34%, iar Moderna a lasat in urma 42% din valoarea de piata.

Exceptiile sunt, totusi, cel putin la fel de spectaculoase: Novo Nordisk e mai sus cu 31%... iar Eli Lilly, in postura uzurpatorului, a saltat deja cu 45%. 

1. Care-s vedetele?[edit | ]

Orice-i legat de anti-Covid s-a vandut pe bursa in acest an... chiar daca nume precum Moderna si BioNTech investesc de zor pentru mize cu un potential mult mai mare, de exemplu dezvoltarea unor vaccinuri customizabile adresate afectiunilor oncologice. In schimb, orice priveste reglarea efectelor diabetului si (indirect) a obezitatii a urcat exponential pe grafice.

Adica, cel putin deocamdata, Novo Nordisk (care vinde Ozempic si Wegovy) si Eli Lilly (cu Mounjaro). Potrivit analistilor, cele trei medicamente ar putea strange incasari cumulate de peste 53 mld. USD pana in 2028, de la circa 22 mld. USD pe parcursul acestui an. Contrastul se vede la nivel de multipli bursieri: Pfizer se tranzactioneaza la nici 10x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni, in timp ce Eli Lilly e cotata la 47x (iar indicele S&P 500, la putin peste 18x). Obezitatea vine la pachet cu complicatii de sanatate a caror tratare costa anual sute de miliarde USD. Un studiu recent a indicat ca Wegovy reduce cu 20% riscul atacurilor cardiace, al infarcturilor si al indicidentelor cardiovasculare fatale... si, in plus, ii ajuta pe pacienti sa scape de greutate, maximizand sansa ca asiguratorii sa acopere cel putin partial costul medicamentului.

Si pe urma, e o tema simplu de inteles pentru investitori, chiar si pentru un sector intesat de particularitati super-tehnice: in America, peste 40% din adulti sufera de obezitate. Pentru a gasi un trend farma de-o amploare similara, ar trebui sa ne intoarcem in anii '90, in perioada revolutiei iscate de tratamentele contra colesterolului... cand denumiri precum Lipitor sau Crestor au creat o categorie cu totul noua de medicamente. Peste 1/3 din populatie era (si inca e) eligibila pentru acest tip de medicamente. Cu timpul, au devenit generice... dar la varf, Lipitor (produs de Pfizer) a reusit sa devina cel mai bine vandut medicament din toate timpurile, generand incasari anuale de 13 mld. USD.

2. Cine vine din urma?[edit | ]

Gigantul american Amgen e nou-venit in aria super-lucrativa in care Novo Nordisk si Eli Lilly sunt deja lideri detasati... insa vrea sa recupereze.

Amgen ar putea publica anul viitor concluziile unor teste clinice in care-s prinse doua medicamente proprii anti-obezitate. In prezent, compania se tranzactioneaza la circa 14x profitul net estimat de analisti pentru urmatoarele 12 luni, comparativ cu peste 46x la Eli Lilly (si peste 15x pentru sectorul farma listat la NYSE). Si nici macar n-ar fi nevoie de rasturnarea primelor doua pozitii la varf pentru a face o diferenta in bilant. Piata medicamentelor anti-obezitate ar putea valora la un moment dat peste 100 mld. USD... ceea ce inseamna ca, pentru Amgen, chiar si medalia de bronz ar putea cantari enorm in termeni de vanzari anuale.

In plus, circa 5 mld. USD ar putea veni in fiecare an din integrarea Horizon Therapeutics, companie americana de biotehnologie specializata in afectiuni rare, pentru care Amgen va plati aproape 28 mld. USD... la timp pentru a compensa expirarea unor patente importante. 

TOP TRENDING[edit | ]

Quarterly Report: Multumim tuturor participantilor care-au fost impreuna cu noi aseara inclusiv celor care ne-au urmarit LIVE. 

Energie: Mandatul de CEO Hidroelectrica al lui Bogdan Badea a fost prelungit cu inca 5 luni... incepand din 7 octombrie. Au fost extinse, de asemenea, mandatele altor patru membri ai directoratului companiei (tot cu 5 luni). In primul semestru din acest an, cel mai mare producator de energie din Romania si-a marit profitul net cu 46% (vs aceeasi perioada din 2022), la venituri in crestere cu 42%.

Wall Street: Bursa americana si-a revenit ieri... cu ajutor din partea sectorului de tehnologie. Indicele Nasdaq Composite a incheiat ziua cu un avans de 1.4%, cresterile accelerandu-se in ultima ora de tranzactionare. Cu un salt de-aproape 6%, Tesla a fost #1 in topul aprecierilor din indicele S&P 500 (iar AMD, #4 in acelasi top, plus 4%).

Titluri de stat: Dobanda titlurilor de stat americane cu scadenta la 30 de ani a depasit 5% in prima parte a zilei de ieri, prima oara dupa 2007... dar s-a retras spre seara. Fata de maximele record atinse in martie 2020, cotatiile titlurilor suverane cu scadente la 10 ani sau mai mult au picat 46%. Ca perspectiva: in urma cu doua decenii si-un pic, crahul sectorului american de tehnologie a maturat 49% din capitalizarea acestuia. In Germania, dobanda titlurilor de stat cu maturitatea la 10 ani au atins ieri 3%, in premiera in ultimii 12 ani.

Petrol: Cotatiile Brent au alunecat ieri cu peste 5%, marcand cel mai sever declin dupa iulie anul trecut dupa ce Arabia Saudita si Rusia au semnalizat ca reducerea cotelor individuale de productie va ramane in parametrii agreati anterior. Sectorul de energie din indicele S&P 500 a cazut ieri cu peste 3%... cu Marathon Petroleum, Schlumberger si Devon Energy pierzand intre 3% si (peste) 5%.

Big Oil: Exxon Mobil se asteapta la un efect pozitiv de peste 2 mld. USD asupra profitabilitatii in cel de-al treilea trimestru, datorat unor cotatii mai mari ale petrolului si marje imbunatatite de rafinare. Analistii estimeaza ca profitul net aferent perioadei iulie septembrie va marca o crestere fata de trimestrul precedent, dupa scaderi in fiecare dintre precedentele trei perioade de raportare.

Auto: Rivian Automotive a picat cu-aproape 8% aseara in after-hours dupa ce producatorul american de autovehicule electrice a indicat ca-i dispus la o noua runda de atragere de capital. In cel de-al treilea trimestru, vanzarile au crescut la GM, Ford, Toyota si Honda... insa, ieri, GM a atins un nou minim al acestui an pe bursa americana. Cu fix 30 de ani in urma, Daimler-Benz devenea prima companie germana care se lista la NYSE.

Macro: In septembrie, industria americana a continuat sa se contracte (pentru a 11-a luna consecutiv)... dar a inregistrat un ritm de activitate peste asteptari, aproape de-a indica o stare de expansiune. Tot in septembrie, potrivit estimarii ADP, sectorul privat din SUA a adaugat 89,000 de locuri de munca, semnificativ sub asteptari si cel mai modest numar din ianuarie 2021 incoace. Apropo de piata americana a muncii, cifrele guvernamentale pentru septembrie sosesc maine (15:30 ora Romaniei).

 

STIAI CA?[edit | ]

Ozempic, tratamentul anti-obezitate produs de Novo Nordisk, ii face pe oameni sa cumpere mai putina mancare, admite in premiera Walmart, cel mai mare retailer din SUA.