Buffett vs Druckenmiller - Trade Talk 20 noiembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Nu doar companiile raporteaza trimestrial pe Wall Street, ci si miliardarii. De fapt, investitorii institutionali cu active de peste 100 mil. USD sunt obligati sa-si dezvaluie detinerile de actiuni si ETF-uri.

Fisele de portofoliu apar la doua saptamani dupa incheierea celui mai recent trimestru, asadar nu-s o fotografie precisa a prezentului. Chiar si-asa, informatiile prezentate fac adesea marile titluri ale presei financiare, mai ales daca-i vorba despre Warren Buffett sau Stanley Druckenmiller. 

1. Warren Buffett[edit | ]

Berkshire Hathaway a fost vanzator net de actiuni in T3/2023... lichidand participatii de aproximativ 7 mld. USD, in timp ce achizitiile au insumat numai 1.7 mld. USD. Contrastul e si mai pronuntat odata ce largim perioada: in primele noua luni, vanzarile nete s-au ridicat la 23.6 mld. USD, comparativ cu achizitii nete de-aproape 49 mld. USD anul trecut in acelasi interval de timp.

Ce detineri au fost lichidate integral trimestrul trecut: GM, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Mondelez International, Activision Blizzard (care-i inghitita de Microsoft) si UPS. Ce detineri au fost reduse in mod semnificativ: Amazon, Chevron si HP. Despartirile definitive sunt interesante caci primele investitii in P&G, J&J, UPS si Mondelez au fost facute in anii 2000, iar in GM, in 2012. In zilele ei de glorie, GM era o companie grozava... dar s-a dus naibii incet-incet, a spus Charlie Munger la un podcast recent. Ce-a cumparat Berkshire: pe ea insasi. Rascumpararile de actiuni proprii s-au ridicat la 1.1 mld. USD. Fata de inceputul anului, Berkshire e plus 16% pe bursa americana, fiind cotata la un nou maxim record pe 19 septembrie. Celelalte aditii nu sunt tocmai celebritati pe Wall Street: Liberty Live Group, Sirius XM Holdings si Atlanta Braves Holdings. La final de septembrie, 78% din portofoliul Berkshire era concentrat in numai cinci companii: Apple (1/2 din valoarea totala), Bank of America, American Express, Coca-Cola si Chevron. Berkshire n-ar fi la fel bine pregatita pentru viitor daca i-ar lipsi Apple, a zis Munger intr-un alt interviu aparut zilele astea. Cele mai bine reprezentate sectoare: tehnologie (52%), servicii financiare (22%), consum si energie (11%).

Tot la final de septembrie, Berkshire avea cash de peste 157 mld. USD. Sunt mai multi bani ca niciodata: cifra inseamna 1/5 din capitalizarea bursiera a conglomeratului si 1/2 din valoarea portofoliului de actiuni.

Suma asta uriasa e semn ca Buffett se-asteapta la chilipiruri... e de parere John Malone, seful Liberty Media (care, printre altele, detine Formula 1). Apropo, e acelasi John Malone pe care nu-l poate suporta Munger (si care, aparent, l-ar fi sfatuit pe Buffett sa nu investeasca in IPO-ul Microsoft din 1986).

In portofoliu au ramas constructorii americani ale caror detineri fusesera dezvaluite la mijlocul lunii august... adica DR Horton, NVR si Lennar. La un total de peste 852 mil. USD, expunerea pe cei trei dezvoltatori e de 48x mai mare decat cea pe care care Berkshire o are in ETF-ul de referinta al indicelui S&P 500.

Iar imobiliarele nu s-au miscat deloc rau in ultimul timp. E fix sectorul care-a condus aprecierea indicelui S&P 500 de saptamana trecuta... nume precum PulteGroup, Toll Brothers si KB Home sarind fiecare cu peste 5%. De la final de octombrie incoace, valoarea de piata a sectorului imobiliar american a crescut cu peste 20% (la nivelul unui indice specializat). Parte din apreciere pare sa se fi datorat inchiderii abrupte a unor pozitii short masive... vanzarile speculative fiind si-acum substantiale in cazul unor nume precum KB Home, LGI Homes, Cavco Industries si Dream Finders Homes.

Si mai exista un twist: la momentul inregistrarii fisei de portofoliu, Berkshire achizitiona actiunile unei companii (sau ale mai multora), insa fara sa dezvaluie despre cine era vorba... reglementarile americane permit pastrarea secretului, atunci cand cumpararile se fac in etape multiple. Cin' sa fie, oare?

2. Stanley Druckenmiller[edit | ]

Druck nu mai administreaza bani pentru altii de prin 2010... insa continua sa fie vazut drept unul dintre cei mai profitabili investitori din istorie:

E pur si simplu tipul pe care visezi sa-l ai pe speed dial: 115 trimestre pe plus dintr-un total de 120 si niciun an pe minus. Cu o zi inaintea crahului bursier din octombrie 1987, Druck era cumparator inversunat de actiuni americane doar ca sa-si schimbe radical pozitia cu cateva minute inainte de prabusire. Multe dintre castigurile epice realizate de George Soros intre 1988 si 2000 au sosit la inspiratia lui Druckenmiller inclusiv miliardul facut in 1992 odata cu atacul speculativ contra lirei sterline. Prabusirea companiilor de tehnologie din 2000 l-a prins cu pozitii de cumparare teribil de mari. Nici macar asta nu l-a dat gata spre finalul acelui an, Druck a avut inspiratia de-a miza pe o scadere masiva a dobanzilor titlurilor de stat, recuperand toate pierderile si trecand pe plus.

La final de septembrie, Duquesne Family Office, fondul de investitii personal al lui Druckenmiller, avea un portofoliu format din 41 de companii, ale caror capitalizari insumate se ridicau la 2.8 mld. USD.

Ce detineri au fost lichidate integral trimestrul trecut: Taiwan Semiconductor Manufacturing, Oracle si Marvell Technology. Detinerea diminuata in mod semnificativ: T-Mobile US. Ce-a cumparat Druck: Alphabet. Si nu-i maruntis, ci in jur de 110 mil. USD, adica aproximativ 4% din valoarea portofoliului. Alte adaugari importante: Seagate Technology si Broadcom. Ce participatii au fost majorate: Microsoft si UBS Group. La final de septembrie, Nvidia si Microsoft insemnau 1/4 din valoarea intregului portofoliu stim de ceva timp ca Druck e mare fan AI. Eli Lilly, vedeta peste noapte a comunitatii investitorilor retail, e si ea in topul detinerilor.

Si-aici avem un twist caci Druckenmiller s-a simtit mereu cel mai bine in global-macro: investitorul pariaza pe o crestere a cotatiilor titlurilor de stat americane la scadente scurte (adica pe o scadere a dobanzilor la maturitati puternic controlate de actiunile si declaratiile Fed-ului). In paralel, Druck a cumparat aur si-ar fi dorit sa detina si Bitcoin. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Q&A: Mihai Logofatu, CEO si co-fondator Bittnet Group, ne-a acordat un interviu in exclusivitate... despre rezultatele financiare ale grupului in primele noua luni, perspectivele pentru 2024 si listarea FORT, unul dintre jucatorii dominanti pe piata locala de cybersecurity.

BVB: Indicele de referinta BET a incheiat saptamana trecuta la 14,692 de puncte... n-a mai fost un nou record de data asta. Ce n-a reusit BET a obtinut Banca Transilvania, care-a fost cotata la finalul zilei de vineri la peste 23 RON pe actiune.

Aparare: Aerostar a semnat un acord cu compania americana Derco Aerospace, detinuta de Lockheed Martin, pentru intretinerea flotei de avioane F-16 a Fortelor Aeriene Romane. Aerostar e un punct de sprijin obligatoriu pentru un mare cluster al industriei aeronautice si aerospatiale, a declarat Mircea Geoana, secretarul general adjunct al NATO. Apropo, armata noastra vrea sa cumpere rachete de 10 mld. RON... la licitatie sunt asteptate atat companii europene, cat si giganti americani precum RTX (cunoscuta anterior sub denumirea de Raytheon Technologies).

Energie: Hidroelectrica amana demersurile pentru construirea parcului fotovoltaic de 1,500 MW din Oltenia... daca s-ar concretiza, ar fi cel mai mare din Europa. Conform datelor initiale, investitia totala ar depasi 1.2 mld. EUR, suma acoperita inclusiv prin finantare europeana nerambursabila.

Raportari: Toate companiile din indicele BET au fost deja scoase la tabla... asteptam acum cifrele trimestriale din partea mai multor nume listate pe piata AeRO. Azi ar trebui sa-i vedem pe cei de la Simtel, urmati maine de 2B Intelligent Soft. Agroland Agribusiness raporteaza miercuri, Holde Agri Invest si Prospectiuni joi, Agroland Business System si iHunt Technology vineri. In primele sase luni, cele 37 de companii incluse in indicele BETAeRO au inregistrat venituri cumulate de peste 2 mld. RON.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele S&P 500 a avansat pentru a 3-a saptamana consecutiv... perioada in care s-a apreciat cu-aproape 10%. Cinci companii din indice au atins vineri noi maxime record, inclusiv Hilton Worldwide, Linde si Motorola Solutions. Si indicele Nasdaq Composite a saltat pentru a 3-a saptamana in serie, cumuland in perioada asta o apreciere de 12%, cea mai spectaculoasa dupa aprilie 2020.

AI: Nvidia va publica maine seara cifrele pentru T3/2023 (dupa inchiderea sedintei de tranzactionare)... compania se asteapta la incasari totale de aproximativ 16 mld. USD, cu 170% mai mari vs aceeasi perioada din 2022. Actiunile sunt plus 237% in acest an.

Dobanzi: Tot maine seara soseste stenograma celei mai recente sedinte de politica monetara a Fed-ului cea la care banca centrala a mentinut dobanda cheie din SUA la 5.5%. Pentru ultimul anunt din acest an, cel programat pe 13 decembrie, investitorii coteaza o probabilitate de-aproape 100% pentru aceeasi varianta a pastrarii dobanzii la nivelul curent (idem si pentru primul anunt din 2024, cel din 31 ianuarie).

Burse europene: Indicele pan-european STOXX 600 a castigat aproape 3% saptamana trecuta. Rolls-Royce a inchis vineri la un nou maxim al anului, inregistrand o apreciere de circa 190% fata de inceputul anului, inclusiv pe seama restructurarii semnificative a business-ului in mandatul noului CEO Tufan Erginbilgic.

Petrol: WTI si Brent s-au apreciat vineri cu peste 4%, pe seama informatiei potrivit careia OPEC+ s-ar pregati sa anunte o noua taiere a productiei colective, de 1 milion de barili pe zi. WTI era cotat joi cu 22% mai jos fata de maximul atins in septembrie. Urmatoarea intalnire OPEC+ e programata pentru duminica asta. 

STIAI CA?[edit | ]

Warren Buffett ar fi trebuit sa investeasca in Tesla cand compania valora 0.1% din capitalizarea de-acum, zice Elon Musk. In schimb, Berkshire a cumparat o participatie de 232 mil. USD in concurentul chinez BYD... detinerea initiata in 2008 avea sa valoreze peste 7 mld. USD la inceputul anului 2021, generand un randament de aproximativ 3,000%.