Buybacks feat. dividende in 2023 - Trade Talk 10 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Stii ca traficul e-un infern cand nici macar Beyonce n-ajunge la timp sa-si ridice Grammy-ul. Apropo, duminica trecuta a fost fabuloasa pentru Sony Music Entertainment, care-i acasa pentru Beyonce, Adele si Harry Styles. Pentru ceilalti castigatori... Universal Music Group (#1 in America) lucreaza pentru Joy, Kendrick Lamar si Taylor Swift (sigh!), iar Warner Music Group pentru Lizzo.

Ca si-n vara la VMAs, Justin si Hailey Bieber au preferat sa stea acasa. J.Lo si Ben Affleck nu s-au incurcat in trafic, reusind sa fie punctuali… si ce-a iesit, a iesit viral.

1. Buybacks[edit | ]

ChatGPT e sus in audiente, asa-i… mai ales cand replica celor de la Google ne abureste cu raspunsuri eronate de astronomie 101. Dezinflatia ajunge sa fie un cuvant rostit de 11 ori cand Jay Powell se vede cu jurnalistii. Dar altu-i refrenul de top, cantat din nou si din nou in sezonul curent de raportari: buybacks.

  • Chevron tocmai ce-a autorizat o noua campanie de rascumparari de actiuni proprii… cei 75 mld. USD promisi acum sunt de 3x mai multi bani decat in 2019 si echivalentul a 1/4 din valoarea de piata a companiei. La Shell, buybacks au ajuns sa reprezinte 1/2 din rascumpararile facute de intreg sectorul european de energie (si cam 20% din volumul de tranzactionare al producatorului britanic).
  • In razboiul cifrelor absolute, totusi, Apple contina sa spulbere pe toata lumea… doar in ultimul an, gigantul din Cupertino si-a adus acasa actiuni proprii in valoare de 90 mld. USD (dintr-un program total de 405 mld. USD). Raportata la capitalizare, totusi, prima cifra mentionata inseamna sub 4%... procentul e aproape dublu la Cisco Systems.
  • Daca n-ai fluxuri suficiente de numerar ca sa-ti rascumperi actiunile, te poti oricand imprumuta. In energie si la marile banci, totusi, numerarul e mai mult decat suficient. In Europa la capitolul asta, petrolistii au contabilizat anul trecut echivalentul a 141 mld. USD, dublul celui obtinut in 2021. In America, numerarul s-a triplat, depasind 200 mld. USD.
  • Nu doar actiunile ordinare sunt pe radarul intentiilor de rascumparare. Occidental Petroleum a luat la ochi pana si actiunile preferentiale de 10 mld. USD detinute de Warren Buffett inca din 2019. Iar Robinhood vrea sa rascumpere actiuni proprii de vreo 575 mil. USD confiscate de guvernul american de la FTX, echivalentul a vreo 6% din capitalizarea brokerului.
  • La Meta Platforms, "anul eficientei" a prins bine ca slogan in actualul sezon de raportari... dar conteaza sa imperechezi asta cu buybacks de 40 mld. USD. In schimb, Deutsche Bank a picat pe bursa germana imediat dupa publicarea rezultatelor... cifrele au aratat excelent, doar ca banca amana o decizie in privinta buybacks pentru mijlocul acestui an. Apropo: bancile din zona euro inca au nevoie de acordul BCE pentru buybacks… care la UniCredit, de exemplu, s-ar ridica la 2/3 din distributiile totale promise actionarilor.

Ca % din valoarea de piata, buybacks sunt acum mai mari in Europa decat in America… ceva greu de imaginat in urma cu doar cativa ani. Si nu-s doar Shell, BP, TotalEnergies sau Unicredit prinse in hora asta... in 2023, trendul e adoptat si de nume precum LVMH, BAE Systems sau Diageo.

2. Dividende[edit | ]

Avantajele rascumpararii propriilor actiuni sunt usor de inteles… printre altele, profiturile realizate de companii se impart dintr-odata la mai putine actiuni. In plus, banuim noi, sunt mai confortabil de impachetat din punct de vedere politic. Dar sa nu exageram… Joe Biden tocmai a cerut cvadruplarea taxarii in aceasta arie (de la numai 1% in prezent, desi pana si procentul asta e conditionat).

Cu cat buybacks sunt mai mari, cu atat plac mai mult. La bursa, e bine sa ai un cumparator de ultima instanta… e si mai bine sa-l ai tot timpul. Insa dividendele, forma clasica a intoarcerii capitalului catre actionari, nu-s nici ele uitate in sezonul curent de rezultate.

  • Petrolistii puncteaza cu brio si la sectiune asta… nu ca ne-am fi asteptat la altceva. La ExxonMobil, dividendul anual creste cu 11% vs anul pre-pandemic 2019, dupa ce-a saltat in medie cu 6% anual in ultimele patru decenii. Chevron urca si ea dividendul pentru al 36-lea an consecutiv.
  • Bancile canta acelasi refren, inclusiv in Europa. UniCredit pune deoparte aproape 2 mld. EUR pentru dividende cash in acest an. La Deutsche Bank, desi buybacks sunt amanate, dividendul creste cu 50%. In 2023, distributia asta creste pana si la Societe Generale, chiar daca aici profitul anual a plonjat cu 64%.
  • Daca nu se dau imediat, atunci poate curand? Intrebarea se potriveste excelent la Boeing, caci americanii zburatori din Chicago (pardon, Arlington) au reusit sa obtina primul cash flow pozitiv dupa 2018. Disney abia ce-a semnalizat ca va propune un dividend pana la finalul acestui an, dupa ce (ca si Boeing) l-a suspendat in primavara lui 2020.

Dividendele nu-s reteta succesului la bursa, dar nu strica sa se amestece printre ingrediente. Londra e prima piata dezvoltata care atinge un nou maxim record in 2023… alaturi de ponderea substantiala a bancilor si energiei in structura indicelui de referinta FTSE 100, randamentele dividendelor britanice continua sa fie printre cele mai mari din lume.

Apropo de banci, energie si dividende mari…

3. Dar la BVB?[edit | ]

Despre noul dividend propus la OMV Petrom (SNP) am scris deja zilele trecute. Cat priveste bancile… si la noi, combinatia de dobanzi in crestere + productie record de credite pentru locuinte + al 2-lea cel mai bun an pentru credite de consum a condus anul trecut BRD – Groupe Societe Generale (BRD) spre cel mai mare profit net la nivel de grup dupa 2019. Totusi, in linie cu recomandarile de prudenta ale BNR, conducerea bancii nu va propune anul acesta distributia unui dividend…

  • S-a mai intamplat in 2020, cand propunerea a venit din partea bancii-mama, Societe Generale, in contextul pandemiei si al reglementarilor sectorului bancar european.
  • Ulterior, totusi, dividendul a fost recuperat de investitori… grupul alocand anul trecut un dividend exceptional din profiturile nedistribuite pe 2019 si 2020.
  • Decizia finala va fi luata in Adunarea Generala Anuala a BRD, programata pentru 27 aprilie. In paralel, Societe Generale a propus deja un dividend brut de 1.70 EUR/actiune catre proprii actionari.

Asteptam cu sufletul la gura rezultatele anuale si pentru Banca Transilvania (TLV), programata sa raporteze pe 24 februarie… a propos, aceasta a continuat sa plateasca dividende in numerar chiar si in timpul pandemiei, in ciuda recomandarilor BNR.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

BVB: Venituri operationale cu 22% mai mari si un profit dublu vs 2021... astea-s cifrele anuale raportate azi de BVB Grup (care include Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central si CCP.RO). Aproape 133,000 de investitori erau numarati la finalul anului trecut pe bursa noastra, un nou record. Actiunile BVB au castigat 38% in 2022 si sunt cu 15% mai sus fata de inceputul acestui an.

Hidroelectrica: Cea mai profitabila si valoroasa companie a statului roman care poate veni la BVB in aceasta primavara ar vrea sa realizeze un parc solar de 1,500 MW in zona Dabuleni (Dolj)... ar fi cel mai mare din Europa. Costul proiectului e estimat sa depaseasca 1.2 mld. EUR, finantarea urmand sa vina din fonduri europene. La finalul anului trecut, 10 investitii ale Hidroelectrica (inclusiv parcul solar de la Dabuleni) au fost declarate ca fiind de interes national.

Dobanzi: BNR a decis ieri sa mentina dobanda cheie la 7%. Institutia se asteapta la o scadere puternica a inflatiei anuale in Romania, in special in trimestrul 3 (cand ar trebui sa fie formata dintr-o singura cifra).

Calendar: 📌 Bittnet Systems (BNET) va raporta si ea tot azi. Sezonul rezultatelor la BVB continua la pas saptamana viitoare... luni avem Ascendia (ASC), de Valentine's Day vin Oil Terminal (OIL) si Cemacon (CEON), miercuri vin Transilvania Investments Alliance (TRANSI), cunoscuta anterior ca SIF Transilvania (SIF3), si Prefab (PREH), iar vineri apar Simtel Team (SMTL) si Electromagnetica (ELMA).

STIAI CA?[edit | ]

Peste 200 mil. USD primeste Justin Bieber... contra drepturilor muzicale asociate unui numar de peste 290 de melodii proprii, lansate pana la 31 decembrie 2021. Ciudat, noi am fi crezut ca doar "Stay" valoreaza atat.