Campioni la deficitul de incasare a TVA - 26 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Romania inregistreaza la nivelul anului 2021, un deficit la neincasarea TVA de aproximativ 36.7%, in usoara scadere de la 37.3% marcat in 2020. In termeni nominali, au fost inregistrate pierderi de 9 mld. EURO in 2021, comparativ cu 7.9 mld.EURO din anul precedent. Inca din 2015, tara se pastreaza, in fiecare an, pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste neincasarile de TVA. (Sursa: Economica)

Mai multi bani pentru pensiile private[edit | ]

Salariatii romani au virat 9.5 mld. RON, in primele 9 luni din acest an, catre fondurile de pensii private Pilon II, reprezentand o crestere cu 1.3 mld. RON fata de aceeasi perioada din 2022. Activele Pilon II au atins, in luna septembrie, un record de 117 mld. RON. Cresterea este atribuita majorarilor salariale care au avut loc in ultima perioada. Salariul mediu intre cele doua perioade a crescut cu aproximativ 500 RON, in timp ce numarul total de salariati care au contribuit s-a majorat cu 0.2 mil. (Sursa: ZF)

Ajutor pentru sectorul imobiliar[edit | ]

Hong Kong va reduce taxele pentru cumparatorii de proprietati pentru a ajuta la stimularea sectorului imobiliar aflat in dificultate. Totodata, autoritatile au decis si reducerea tarifelor pentru tranzactii bursiere in incercarea de a demara activitatea economica in celebrul centru financiar asiatic. Taxele au fost introduse in 2010 cu scopul de a limita preturile care se aflau intr-o crestere exponentiala intr-un mediu cu dobanzi scazute. (Sursa: CNBC)

Creditele ipotecare nu mai sunt la moda[edit | ]

Cererea de credite ipotecare in SUA a stagnat la cel mai redus nivel din 1995 din cauza faptului ca ratele dobanzilor ipotecare continua sa creasca. Cererile pentru un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte au scazut cu 2% in cursul saptamanii si au fost fost cu 22% mai mici decat in aceeasi perioada din 2022. Cumparatorii se confrunta in acest moment nu numai cu rate ipotecare mai mari, ci si cu o oferta foarte redusa. (Sursa: CNBC)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]

Romgaz a publicat principalii indicatori operationali pentru primele noua luni din 2023. In acest sens, productia totala de hidrocarburi a companiei a scazut, in perioada mentionata, cu 4.6%, ajungand la 22.73 mil. boe. De asemenea, productia de energie electrica s-a diminuat cu 23.6% comparativ cu 9L 2022, coborand pana la 641.5 GWh. (Sursa: BVB)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL)[edit | ]

Grupul Electrica a informat piata cu privire la principalii indicatori operationali obtinuti in perioada iulie-septembrie. Astfel, volumul de energie electrica distribuita in cele trei luni din 2023 s-a situat la 4,269 GWh, in scadere cu 2.6% fata de perioada similara a anului trecut, insa cu 6.4% mai mult fata de trimestrul anterior. In ceea ce priveste segmentul de furnizare, in T3 2023, compania a furnizat in piata cu amanuntul 1,838 GWh, cu 16.4% mai putin fata de aceeasi perioada a anului anterior. De asemenea, numarul de locuri de consum catre care s-a livrat energie electrica s-a diminuat usor (-0.4%), pana la 3.49 milioane. (Sursa: BVB)

Deutsche Bank AG (DBK)[edit | ]

Deutsche Bank a raportat cel de-al 13-lea trimestru profitabil de la lansarea restructurarii din 2019. Banca germana a raportat un profit trimestrial de aproximativ 1 mld. EUR, in scadere cu 8% fata de anul anterior, dar peste estimarile analistilor. In ciuda acestei scaderi pe baza anuala, profitul inregistrat a fost cu 35% mai mare fata de cel din trimestrul anterior. (Sursa: CNBC)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Hidroelectrica a anuntat ca Ministerul Energiei a declansat un control privind procedura de selectie a membrilor Directoratului, incepand cu 23 octombrie 2023. Obiectivele inspectiei includ verificarea respectarii normelor juridice si organizatorice in timpul concursului pentru selectarea a cinci membri ai Directoratului. Pana in prezent, procedura de selectie, anuntata pe 9 august 2023, este in curs de derulare, fara a fi dispusa vreo masura de suspendare, anulare sau reluare. In alte stiri, societatea a anuntat ca Daniel-Adrian Naftali, membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a renuntat la mandatul sau pe 24 octombrie 2023. Incetarea va avea efect in 30 de zile de la notificare. Naftali a fost ales in martie 2023 pentru un mandat de 4 ani. Hidroelectrica doreste sa precizeze ca asigura accesul egal la informatiile necesare pentru decizia de a investi pentru toti participantii la piata. (Surse: BVB(1);BVB(2))

Feper SA (FEP)[edit | ]

Feper a anuntat convocarea AGA, pentru data de 28 noiembrie 2023, in cadrul careia, printre cele mai importante puncte, se vor discuta aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli, dar si a planului de investitii pentru anul 2024. (Sursa: BVB)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple a trimis invitatii pentru un eveniment de lansare care va avea loc pe 30 octombrie si care va fi transmis si pe site-ul companiei. Analistii se asteapta ca in cadrul acestui eveniment sa fie prezentate noi laptopuri Mac. Printre indiciile oferite de firma din Cupertino, se numara o animatie a logo-ului Finder, aplicatie disponibila pe Mac, si sloganul “scary fast”, cu aluzie la cipuri ultraperformante si ziua de Halloween. (Sursa: CNBC)

Boeing Co (US.BA)[edit | ]

Pretul actiunilor Boeing a inregistrat o crestere de 3% dupa publicarea ultimelor rezultate trimestriale. Producatorul american de avioane a reusit sa isi injumatateasca pierderea raportata in urma cu un an, inregistrand venituri de 18.1 mld. USD. Rezultatele din acest trimestru au fost afectate de conditiile neprielnice din sectorul apararii si de scaderea numarului de avioane de tip 737 livrate. Presedintele companiei ramane optimist ca Boeing va reusi sa isi indeplineasca obiectivele setate pe termen lung. (Sursa: SeekingAlpha)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Meta a raportat rezultate peste asteptari pentru cel de-al treilea trimestru. Veniturile companiei s-au majorat cu 23%, marcand cel mai rapid ritm de crestere din 2021. Profitul net a saltat cu 164%, insumand 11.58 mld. USD, echivalentul a 4.39 USD/actiune. In ciuda acestor rezultate, pretul actiunii s-a depreciat cu pana la 3% in sedinta de after-hours in urma comentariilor prudente ale directorului financiar cu privire la un potential impact al confictului din Orientul Mijlociu asupra sectorului de publicitate. (Sursa: CNBC)