Care-s randamentele rezervate la bursa? - Trade Talk 11 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

70% din mileniali si Gen-Z isi aleg destinatiile de vacanta in functie de ceea ce vad pe Netflix sau HBO. Ultima sursa de inspiratie? "The White Lotus"... o capodopera in toate cele, venita aparent de nicaieri, de care-am devenit si noi dependenti instant.

Asa ca preturile au explodat pentru Maui sau (mai aproape de noi) Taormina. Febra rezervarilor ar putea coti rapid spre est, pare-se ca sezonul 3 se va filma pe-undeva prin Asia.

1. Munca la (10,000 km) distanta[edit | ]

Luna trecuta, America a adaugat 72,000 de noi locuri de munca in ceea ce pe-aici asimilam cu HoReCa. Cifra e sensibil sub media ultimelor sase luni, dar sectorul ramane sursa #1 de angajari (si cam 1/3 din cele 236,000 de joburi create net in martie).

Daca tot am ajuns sa vorbim despre piata americana a muncii: potrivit raportului guvernamental publicat vineri, desi a confirmat asteptarile analistilor, numarul total de angajari a fost si cel mai modest dupa decembrie 2020.

  • Salariile au crescut cu numai 4.2% in martie, punctand cel mai demotivant avans dupa iunie 2021. Nici ofertele de munca nu mai sunt ce-au fost… in februarie, numarul lor a picat sub pragul de 10 milioane pentru prima oara dupa mai 2021.
  • Pica si aranjamentele hibride: 92% din manageri vor ca angajatii sa lucreze de la birouri… cele ocupate inaintea pandemiei. Dar intre intentie si realitate inca-i cale lunga: 13% din ofertele de munca prevad si-acum posibilitatea muncii de la distanta (procentul era 17% cu fix un an in urma, insa numai 4% pre-Covid).
  • In 2023, companiile americane au concediat deja peste 270,000 de angajati, de aproape 5x mai multi fata de primul trimestru din 2022. Tehnologia e de departe cel mai afectat sector: aici, disponibilizarile au crescut cu 38,487%.

La Apple, primele concedieri sunt gandite in aceeasi maniera precum retragerea productiei din China: cu maxima discretie. Dar daca e sa ai cu adevarat tresariri in privinta economiei, nu-i cand Amazon, Alphabet sau Meta Platforms dau afara oameni... ci cand McDonald's cedeaza si ea aceleiasi tentatii de pastrare a marjelor.

2. Titluri de stat vs dividende[edit | ]

Aristocratii dividendelor au fost si ele in prime-time la TV zilele trecute, inclusiv cateva ETF-uri usor de accesat prin TradeVille. Doar ca sprintul pentru randamente a fost alergat recent intr-un alt colt al sistemului financiar american.

  • In primul trimestru, fondurile monetare din SUA au inregistrat intrari nete de 336 mld. USD (din care 283 mld. USD doar luna trecuta), cele mai mari dupa aprilie 2020. Ca perspectiva: in 2022, aceeasi varianta de parcare a banilor a suferit iesiri nete de vreo 46 mld. USD. Activele totale tocmai ce-au trecut de 5 tln. USD, de peste 2x mai mari decat cele consemnate in 2014.
  • Titlurile de stat s-au intors, exclama seful unuia dintre cele mai importante fonduri de pensii publice... in special cele la scadente foarte scurte, in care investesc traditional fondurile monetare. Atractia e globala: incheiata ieri, a 11-a editie Fidelis a strans 714 mil. RON si 473 mil. EUR, cu circa 18,000 de ordine rutate la BVB pentru noile titluri de stat romanesti in lei si euro. In total, subscrierile au depasit 3 mld. RON, record si duble celor vazute la editia din decembrie.
  • Pentru indicele S&P 500, randamentul mediu al dividendului sta de cativa ani buni sub 2%. La o scadenta ultra-scurta de 3 luni, titlurile de stat americane ofera cupon de 5% (la pachet cu garantia principalului). La inceputul acestei luni, doar 47 de companii din S&P 500 plateau dividende cu randamente superioare dobanzilor medii promovate de fondurile monetare.

Cand Fed-ul creste la pas dobanzile, dividendele nu mai par atat de atractive in termeni relativi. Daca strangem intr-un indice special cei mai buni 80 de platitori de dividende din S&P 500, evolutia din acest an e deocamdata o pierdere de 4%.

Asa ca turismul pentru destinatiile inca apetisante ale fondurilor monetare se simte din plin. Seria poate avea un sezon 2 daca dobanzile ar continua sa creasca. Dar daca nu mai cresc?

TOP TRENDING[edit | ]

IPO: 📌 Agricover, liderul pietei de agribusiness din Romania, vrea sa se listeze pe Piata Principala a BVB printr-o oferta de vanzare de actiuni... TradeVille fiind preferata ca agent de distributie pentru transa investitorilor retail. La nivel de grup, Agricover a inregistrat venituri totale de 2.55 mld. RON in 2022 (+50% vs anul precedent) si a ajuns la aproape 10,000 de clienti (1/3 din acestia beneficiind de serviciile ambelor divizii principale, distributie si finantare).

Big Tech: Livrarile de PC-uri produse de Apple au plonjat cu peste 40% in primul trimestru (vs aceeasi perioada din 2022). In ansamblu pentru marii producatori internationali, cifrele au picat cu 29%... volumele coborand sub cele inregistrate la inceputul anilor 2019 si 2018. Scaderile au fost de 24% la HP si de peste 30% la Dell Technologies. In aparent alta ordine de idei, Apple isi deschide primele magazine in India (la Mumbai pe 18 aprilie si New Delhi doua zile mai tarziu)... Tim Cook va fi prezent si el.

Biotech: Moderna spera sa lanseze pana in 2030 un nou set de vaccinuri contra afectiunilor oncologice, a bolilor de inima si a altor conditii medicale imposibil de tratat deocamdata... pe seama aceleiasi tehnologii revolutionare mRNA. Pe bursa americana, actiunile companiei sunt mai jos cu 11% in acest an.

Inteligenta Artificiala: Alibaba a lansat ieri propriul ChatGPT... iar autoritatile chineze au publicat si ele primele reguli de utilizare. Alphabet va integra Bard in ceea ce-i (inca) cel mai vizitat motor de cautare din lume, iar Mark Zuckerberg isi petrece cea mai mare parte a timpului prin birourile noii divizii de inteligenta artificiala. La Meta Platforms, proiectele de metaverse au generat o pierdere de aproape 14 mld. USD anul trecut, in timp ce veniturile din publicitate digitala au depasit 116 mld. USD.

Inflatie: In China, preturile de consum au crescut cu numai 0.7% luna trecuta, cel mai putin dupa septembrie 2021. La nivelul producatorilor, preturile au scazut pentru a 6-a luna consecutiv, marcand cel mai sever declin dupa iunie 2020. Asteptate de-o lume intreaga, inclusiv de Fed, cifrele pentru martie privind preturile de consum din SUA vor fi publicate maine.

STIAI CA?[edit | ]

Mai putin de jumatate din americani isi iau toate zilele libere la care au dreptul. Motivele cel mai des citate: n-au nevoie, risca sa ramana in urma la birou sau nu vor sa-si supraincarce colegii.