Ce IPO-uri urmeaza? - Trade Talk 14 iulie 2023
Apple a avut indrazneala de-a se lista in decembrie 1980... in circumstante economice, politice si de piata chiar mai dificile decat cele de-acum. Jucatorul suprem din tehnologie, care-a trecut printr-o criza existentiala in anii '90, valoreaza acum trei tri-li-oa-ne de dolari americani.
La mijloc de 2023, inflatia s-a imblanzit cam pretutindeni. Dobanzile s-au linistit si ele. Pe bursa americana, cel putin, multiplii sunt in linia mediilor istorice. Ar trebui sa vedem o multime de companii debutand la tranzactionare, nu?
1. La BVB[edit | ]
N-avem un glob de cristal... dar sunt cel putin doua nume despre listarile carora am putea afla mai multe in perioada urmatoare. Primul e Salrom, singurul producator roman de sare in care Fondul Proprietatea are o detinere de 49%.
Listarea Salrom, care-a primit deja un aviz favorabil din partea propriilor actionari in iulie 2021, ar fi trebuit sa se intample (si ea) in prima jumatate a acestui an, cel mai probabil in perioada aprilie - mai. Prin prezenta la BVB erau urmarite cresterea vizibilitatii, implicarea in parteneriate cu investitori strategici si obtinerea unor noi surse de finantare. In urma IPO-ului inca posibil, statul vrea sa-si mentina postura de actionar majoritar, cu 51% din companie. Cat despre un timing actualizat al intentiei de listare, Florin Spataru, care-a detinut functia de ministru al economiei in guvernul precendent, s-a rezumat la a sugera in februarie ca-i vorba despre un "termen rezonabil" si ca totul depinde de Fondul Proprietatea.
In 2022, Salrom a obtinut un profit net de circa 142 mil. RON, in crestere cu 135% fata de anul precedent. Veniturile operationale ale companiei au crescut cu 39%, la 521 mil. RON.
Salrom dispune de cel mai mare zacamant de sare din Europa, evaluat la circa 150 milioane de tone exploatabile. Tot anul trecut, exporturile romanesti de sare au crescut semnificativ, in particular catre destinatii din Europa Centrala si de Est Salrom acoperind locul lasat liber pe mai multe piete importante de Regia Sarii din Donbas (Ucraina).
Cel putin la fel de interesant, al doilea nume pe radarul IPO-urilor posibile la Bucuresti e maib adica cea mai mare banca din Republica Moldova.
Cu BERD in actionariat inca din 2018, maib are la nivel national o cota de 32% din depozite si 37% din credite. La finalul anului trecut, actionarii bancii au votat in favoarea listarii cu actiuni la BVB in 2023... intentia de principiu fiind anuntata inca din toamna. In primul trimestru din 2023, maib a inregistrat un profit net de circa 341 mil. MDL (aproximativ 17 mil. EUR), cu 26% mai mare fata de perioada similara din 2022. Din rezultatul acestui an, banca va aloca un procent cuprins intre 30% si 50% pentru dividende, sub rezerva aprobarii de catre Banca Nationala a Moldovei... la care se va adauga un program activ de rascumparare a actiunilor proprii.
Chiar daca scriem intr-o sectiune care priveste debutul la bursa, avem reflexul de-a ne gandi si la companiile prezente deja pe piata AeRO, care-si propun sa joace in liga mare adica pe piata principala. Sunt cel putin doua nume care ne vin imediat in minte: DN Agrar, cel mai mare producator de lapte de vaca din Romania, vrea sa ajunga pe segmentul principal al bursei pana la finalul anului viitor si ROCA Industry, primul holding listat de campioni nationali si chiar europeni ai sectorului industrial, al carei obiectiv #1 pe piata de capital e trecerea pe piata principala chiar in acest an.
2. Dar afara?[edit | ]
Lumea-i si mai larga odata ce treci granitele... iar interesul pentru listari noi creste tot mai mult, mai ales daca-i vorba despre investitii de viitor.
Pe bursa din Frankfurt, cu numai cateva zile inaintea debutului Hidroelectrica la Bucuresti, s-a listat Thyssenkrupp Nucera... business-ul german specializat in producerea hidrogenului verde reusind sa stranga mai bine de jumatate de miliard de euro pe seama ofertei, actiunile sarind cu peste 23% in prima zi de tranzactionare. Nemtii de la Thyssenkrupp si italienii de la De Nora raman actionari importanti in noua companie, a carei capitalizare la debut s-a apropiat de 3 mld. EUR. In septembrie ar putea sosi IPO-ul Arm... sunt britanicii care-s constant in topul celor mai mari si cautati producatori de semiconductoare. Fondurile atrase prin listarea la New York, si nu la Londra, s-ar putea ridica la 10 mld. USD iar Nvidia, care-a incercat sa-i cumpere pe britanici anul trecut pentru 80 mld. USD, vrea sa fie investitor ancora. Insa cine n-ar dori sa negocieze din timp o participatie minoritara la Arm? Luna trecuta, Reuters a indicat ca britanicii discuta despre asta cu cel putin zece investitori potentiali, inclusiv Intel, Alphabet si taiwanezii de la TSMC.
Sam Altman se pregateste pentru listarea unei companii pe care-o sustine financiar de-aproape un deceniu... nu-i OpenAI si n-are nicio legatura (deocamdata) cu inteligenta artificiala, ci un startup pe nume Oklo, care se pricepe sa fabrice o noua generatie de reactoare nucleare modulare.
Altman e investitor si-n Helion Energy, unul dintre cele mai avansate proiecte de fuziune nucleara, care-a semnat deja un parteneriat cu Microsoft. Desi consensul e c-ar trebui sa asteptam cateva decade pana cand fuziunea nucleara sa devina viabila din punct de vedere comercial, Helion Energy crede ca va fi capabila de-asa ceva pana in 2028. Apropo, acum in 2023 pe bursa americana, Cameco (cel mai mare producator de uraniu din lumea occidentala) se tranzactioneaza zilele astea la maximele anului... insa Centrus Energy, procesator al combustibilului nuclear folosit de reactoarele mici si modulare, s-a scumpit cu numai 2%, de 10x mai putin decat indicele S&P 500.
TOP TRENDING[edit | ]
Hidroelectrica: Grupul Tiriac a cumparat direct si indirect 5% din Hidroelectrica in oferta publica. Acest plasament e unul pasiv, care ne va da 10-12% pe an dividende, plus cresterea naturala a activului... dar pe termen lung, compania poate ajunge la 20 mld. EUR, a declarat Ion Tiriac jr pentru Aleph News.
Top: Listate pe piata principala a BVB, actiunile Socep Constanta, companie romaneasca de exploatare portuara si expeditii, aproape ca s-au dublat in ultima saptamana (si sunt +250% in acest an). Pe piata AeRO, 2Performant, liderul pietei de marketing afiliat din Romania despre care vom scrie curand in TradeTalk, conduce topul cresterilor din 2023, cu un avans de 85%.
Fidelis: Noua oferta de titluri de stat romanesti in lei si euro porneste la BVB chiar de la inceputul saptamanii viitoare din 17 iulie, investitorii pot subscrie pentru dobanzi anuale de 6.3% si 7.2% (lei, scadente de 1 an si 3 ani), respectiv de 3.85% si 5.45% (euro, scadente de 1 an si 5 ani). Si de aceasta data va exista o transa speciala dedicata donatorilor de sange, la subscrierile pentru titlurile in lei la scadenta de 1 an. Nici dobanzile, nici castigurile de capital nu sunt impozabile.
Wall Street: Delta Air Lines a reusit sa obtina venituri totale si profituri record in trimestrul 2... pe seama unui interes substantial pentru transporturi internationale si a unei cereri mari pentru locuri premium. In plus, prima companie aeriana americana care raporteaza in sezonul curent si-a imbunatatit estimarile financiare pentru intregul an. Cred ca tendintele de care-am beneficiat in prima jumatate a anului vor continua, a declarat intr-un interviu Ed Bastian, CEO-ul Delta Air Lines. Din acelasi sector, joia viitoare vin cu cifre American Airlines si United Airlines (ambele inaintea deschiderii sedintei de tranzactionare).
STIAI CA?[edit | ]
Valoarea totala a dividendelor pe care maib le va distribui actionarilor din profiturile aferente anilor 2021 si 2022 se ridica la peste 198 mil. MDL... adica echivalentul a circa 10 mil. EUR.