Ce Noiembrie am avut! - Trade Talk 27 noiembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Indicele S&P 500 tocmai ce-a incheiat a patra saptamana consecutiva pe plus. In ultimele 19 sedinte de tranzactionare, indicele a fost pe minus in doar trei. Noiembrie a adus pana acum o apreciere de peste 8%... s-a mai intamplat de numai sapte ori din 1928 incoace.

Surpriza si mai mare e cine-a condus avansul. Hai sa vedem. 

1. Imobiliarele[edit | ]

Asta-i liderul, cu un salt de 6%, aproape dublu celui reusit de S&P 500... socotind de la cel mai recent raport privind inflatia din SUA, aparut pe 14 noiembrie.

Si nu oricum: segmentul comercial s-a miscat cel mai puternic, desi rata de neocupare a spatiilor de birouri la nivel national a atins un varf absolut, de 13.5% in cel de-al treilea trimestru. In ziua de gratie 14 noiembrie, trusturile de investitii in imobiliare (REIT-urile, adica) au explodat in medie cu peste 11% pe bursa americana... dar au fost nume precum SL Green Realty sau Vornado Realty Trust care s-au tranzactionat chiar mai bine, cu plusuri care-au depasit 15%, chiar 17%. Astea-s cele mai mari aprecieri vazute in ultimii trei ani, punct. Utilitatile sunt #2 la nivelul industriilor din S&P 500, mai sus cu peste 4% fata de acelasi moment de referinta. Cel putin 72% din companiile apartinand celor doua sectoare fruntase au inchis vineri deasupra mediilor mobile ale ultimelor 50 de zile. Sectorul financiar e si el in partea de sus a clasamentului, plus peste 4%. Reprezentativ pentru business-uri cu capitalizare mai redusa si cotat la cel mai sever ecart din ultimii 25 de ani in urma bursei in ansamblu, indicele Russell 2000 a sarit cu-aproape 6%. Pana si titlurile de stat americane si-au revenit in noiembrie, trecand pe plus fata de inceputul anului asta dupa ce 2022 generase cele mai severe pierderi din istorie pentru obligatiuni in general. Pasul facut inapoi de Fed, tot luna asta, a fost parte a solutiei. Cu asteriscul ca, desi banca centrala a intins un deget, piata a apucat mai degraba toata mana: investitorii cotau vineri seara o probabilitate de 23% in favoarea unei reduceri a dobanzii cheie din SUA, de la nivelul curent de 5.5%, nu mai tarziu de luna martie a anului viitor.

Pe Wall Street e deja inghesuiala mare: fondurile speculative au in prezent cele mai concentrate detineri de actiuni ale companiilor americane din ultimii 22 de ani... accentul fiind pus pe mega-business-urile de tehnologie. Insa efervescenta e globala: de pe la mijloc de noiembrie incoace, fondurile de investitii (inclusiv ETF-uri) destinate burselor de actiuni din toata lumea au aspirat cel mai spectaculos influx de bani dupa februarie anul trecut.

2. Valul care ridica toate barcile?[edit | ]

Nu chiar pe toate: de exemplu, petrolul n-a avut o luna asa buna... fiind pe minus in patru saptamani din ultimele cinci.

Cotatiile Brent sunt pe la 80 USD pe baril, cu circa 15% mai jos fata de varful din septembrie. Sedinta OPEC+, care urma sa aiba loc duminica, a fost amanata pentru joia asta (si doar ca eveniment online, nimeni nu mai merge la Viena). Apropo, tot joi incep discutiile COP28 la Dubai, se va dezbate inclusiv rolul energiei nucleare in mixul verde. Pe bursa americana, actiunile Cameco s-au dublat in acest an compania e cel mai important producator de uraniu din America de Nord (si, de fapt, din intreaga lume occidentala). Pe segmentul fotovoltaic, SolarEdge Technologies e minus 4% in noiembrie dar asta (si) pentru ca picase cu-aproape 30% pe 20 octombrie. Pe cel eolian avem o situatie similara, Siemens Energy castigand 43% luna asta, insa dupa ce-a pierdut 40% intr-o singura zi la final de octombrie. La Bucuresti, Hidroelectrica e una dintre rarele exceptii in sensul ca evolutia la bursa a fost relativ uniforma inca de la debutul post-IPO din vara. Cel mai mare producator de energie verde din Romania s-a tranzactionat vineri la un nou maxim record, un pic peste 121 RON pe actiune. De altfel, insufletit de rezultatele financiare pe care companiile romanesti listate le-au publicat dupa primele noua luni ale anului si noile propuneri de dividende, indicele de referinta al bursei noastre, BET, a atins noi maxime istorice acum in noiembrie.

Aurul a inchis vineri la peste 2,000 USD pe uncie pentru prima oara din primavara incoace. Tot vineri, Bitcoin a fost cotat la peste 38,000 USD in premiera dupa luna mai a anului trecut, fiind mai sus pe grafice cu 130% in acest an. Pe bursa americana, Coinbase Global a avansat cu-aproape 6%, iar MicroStrategy, companie care detine o cantitate substantiala de Bitcoin, cu peste 2%. Insa minerii au luat (din nou) fata tuturor in aria asta: Iris Energy si CleanSpark s-au apreciat cu circa 12%, respectiv 15%. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Obligatiuni: Azi porneste ultima editie Fidelis din acest an, noile titluri de stat romanesti la BVB oferind dobanzi anuale neimpozabile de pana la 7.25% pentru lei si 5.5% pentru euro. Tot azi demareaza o noua emisiune de obligatiuni in lei emise de Bittnet Group, cu maturitate de 4 ani si 6 luni si o dobanda anuala fixa de 9.6%, platibila semestrial.

Banci: Banca Transilvania, cotata la un nou maxim istoric pe segmentul principal al BVB, se tranzactioneaza la 5.9x profitul net obtinut in ultimele 12 luni... in timp ce la BRD Groupe Societe Generale, acelasi multiplu e 7.6x. Ca perspectiva, rezultatele dupa primele 6L/2023 indicau 5.4x, respectiv 6.7x. Actiunile Banca Transilvania si BRD Groupe Societe Generale s-au apreciat in acest an cu 32%, respectiv 38%, peste avansul de 20% reusit de indicele BET.

Agricultura: Agroland Business System, grup antreprenorial de retail, agricultura si alimentatie listat din martie 2021 pe piata AeRO, a inregistrat o cifra de afaceri in crestere cu 2% si un profit net mai mare cu 38% in primele 9L/2023 (vs aceeasi perioada din 2022). In ciuda provocarilor, vom fi profitabili anul acesta, si asta intr-un context in care am continuat sa efectuam investitii semnificative in capacitatile noastre de productie, spune Horia Cardos, CEO-ul grupului care detine cea mai extinsa retea de magazine agricole din Romania.

Bricolaj: Ziua Investitorului vine maine la MAMBricolaj, companie specializata in comercializarea de materiale si accesorii pentru mobila listata din ianuarie 2021 pe AeRO... evenimentul va avea loc in Bucuresti, la Hotel Marshal Garden din Calea Dorobantilor 50B, incepand cu ora 16:30. Agenda intalnirii poate fi consultata aici, inscrierea fiind deschisa in limita locurilor disponibile. Rezultatele financiare pentru T3/2023 vor fi publicate tot maine.

Raportari: Saptamana asta aduce o noua runda de cifre financiare din partea principalelor companii listate pe AeRO... azi de la 2Performant Network (liderul pietei locale de marketing afiliat), maine de la Bonas Import Export si DN Agrar (cel mai mare producator de lapte din Romania), iar miercuri de la Grup Serban, Agroserv Mariuta (detinatoarea brandului Laptaria cu Caimac) si Visual Fan (care detine brandul Allview). Multe dintre aceste companii vor fi prezente la a doua editie a conferintei trimestriale Quarterly Report din 11 decembrie.

Comunicare: La Gala ARIR 2023, One United Properties si DN Agrar au obtinut premiile pentru cea mai buna activitate in relatia cu investitorii pe segmentul principal al BVB, respectiv pe AeRO. Din partea Sphera Franchise Group, Calin Ionescu si Valentin Budes au fost desemnati cel mai bun CEO, respectiv cel mai bun CFO in relatia cu investitorii. 16 companii listate au fost recunoscute pentru eforturile de comunicare si prezentarea celor mai bune rapoarte de sustenabilitate, premiile fiind acordate pe seama voturilor investitorilor institutionali si retail. 

STIAI CA?[edit | ]

Indicele S&P 500 va atinge un nou maxim record la 5,000 de puncte pana la finalul anului viitor, indica un raport de analiza Bank of America iar 2023 va fi favorabil selectarii atente a companiilor din portofoliu in detrimentul investitiilor pasive pe pilot automat. Indicele a inchis vineri seara la 4,559 de puncte.