Ce scurt-metraj ar face Netflix despre Tesla? - Trade Talk 23 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

A fost saptamana unei sinceritati dezarmante pe Wall Street. Jay Powell ne-a pus in garda ca n-are idee ce urmeaza (ajungem si la asta maine). In schimb, Elon Musk a zis ca stie ce vine... si ca nu suna tocmai bine.

Netflix a avut un alt soi de dezvaluire: compania redevine o poveste de crestere. Trimestrul trecut, a adaugat aproape 8.8 milioane de abonati, cu 60% mai multi decat cifra asteptata de analisti si cel mai mare numar de pe mijlocul anului 2020 incoace. 

1. Netflix[edit | ]

Pentru Netflix, filmul s-a rupt anul trecut in aprilie, cand compania a raportat o pierdere de 200,000 de abonati... la pachet cu predictia unui exit aditional de 2 milioane in urmatorul trimestru.

Ca perspectiva: pentru primul trimestru din 2022, Netflix miza pe un influx de 2.5 milioane de abonati, iar analistii asteptau chiar mai multi, spre 2.7 milioane. In aceeasi perioada din 2021, Netflix adaugase aproape 4 milioane. Cu ocazia anuntului-soc din acea primavara, compania si-a inceput flirtul cu variantele de abonament care faceau loc reclamelor. Pentru Bill Ackman, asta urma sa schimbe radical modelul de business asa ca celebrul miliardar a decis sa arunce pe fereastra o detinere evaluata la peste 1 mld. USD.

60% din valoarea de piata a companiei avea sa se volatilizeze in doar cateva luni. Insa revenirea a inceput aproape imediat dupa raportarea surprinzator de proasta din aprilie. Apropo, cei 2 milioane de fugari de care se temea Netflix, pentru cel de-al doilea trimestru din 2022, au fost de fapt mai putini de un milion. Iar cifrele anuntate miercurea trecuta, calculate pentru perioada iulie septembrie a anului curent, au aratat parca dintr-un alt film.

Veniturile totale au crescut cu aproape 8% (vs acelasi interval de timp din 2022). Netflix anticipeaza un salt chiar mai mare in trimestrul curent, de 11% (chiar daca aprecierea dolarului ar putea ciupi aproximativ 200 mil. USD din cifra finala). Numarul celor care-au preferat abonamentele cu publicitate a crescut cu aproape 70% fata de trimestrul precedent... insa Netflix nu ne spune care-i de fapt procentul acestora raportat la baza totala. Fabrica de vise are acum 247 de milioane de abonati. Cu fix trei ani in urma, cand inca n-aveam vaccin anti-Covid, erau circa 195 de milioane. Cheltuielile cu continutul sunt vazute de companie la 13 mld. USD in acest an si 17 mld. USD in 2024. In total, ar fi asadar in jur de 30 mld. USD, cu peste 10% mai putini bani decat in perioada 2021 2022. Pentru intregul an curent, Netflix se-asteapta la o marja operationala de aproximativ 20%, spre capatul optimist al unei previziuni anterioare. Pentru 2024, compania previzioneaza o cifra chiar mai mare, care-ar putea atinge 23%.

Incasarile cresc, la fel marjele de profit. Preturile mai multor variante de abonament sunt majorate si ele, deocamdata exclusiv in SUA e prima scumpire importanta din ultimii aproape doi ani.

Pare ca Netflix puncteaza surprinzator de bine la criteriul critic pentru o companie intr-un mediu inflationist: capacitatea de a cere si primi mai multi bani de la clienti. Pe bursa americana, Netflix a incheiat vineri la circa 400 USD pe actiune. Actiunile s-au apreciat cu 35% in 2023 (si cu 47% in ultimele 12 luni), dar sunt inca departe de ultimul maxim record atins la 690 USD in octombrie 2021.

2. Tesla[edit | ]

La Tesla, incasarile si profitul net pe actiune au dezamagit simultan estimarile analistilor... ceva nemaivazut de pe la mijlocul anului 2019. Compresia marjelor ramane principala piatra de moara intr-un moment in care actiunile se tranzactioneaza la 55x profitul net asteptat in urmatoarele 12 luni (vs 26x la Apple si 28x la Microsoft).

La 7.6% a coborat marja operationala in cel de-al treilea trimestru, in linia valorilor intalnite la rivalele GM si Ford. Ca perspectiva: cifra asta a depasit 17% in urma cu 12 luni scazand in fiecare dintre ultimele patru trimestre. O alta marja de profit citata frecvent de analisti s-a diminuat de la aproape 27% la putin peste 16%. Tesla a livrat cu circa 91,000 mai multe masini in perioada iulie septembrie comparativ cu aceeasi perioada din 2022, marcand o crestere de 27%. Si totusi, profitul operational a scazut cu peste jumatate. Cheltuielile de capital s-au ridicat la 2.5 mld. USD, indicand un salt anual de 36%. Cele operationale au crescut chiar mai mult, cu 43%, atingand un nou maxim istoric. Marja bruta per autovehicul s-a redus la aproximativ 7,000 USD, cea mai modesta valoare de la inceputul anului 2018 incoace. Nu-i posibil sa cresti pentru o vesnicie livrarile cu o rata anuala compusa de 50%, a zis Musk. Referinta privind vanzari anuale potentiale de 20 de milioane de masini pana in 2030, de 20x mai multe decat la inceputul acestui deceniu, a lipsit cu desavarsire de data asta. Ca perspectiva: pentru a-si atinge obiectivul, Tesla ar trebui sa construiasca sapte sau opt Gigafactories... in medie, una la fiecare 12 luni. Costul total estimat? Aproximativ 600 mld. USD.

Cybertruck va fi lansat la final de noiembrie, adica la fix patru ani de cand am vazut in premiera conceptul. Dar pe toboganul marjelor, noul model pare mai degraba parte a problemei deocamdata. Produsele speciale pe care le-aduci pe piata... e dificil sa faci volume, sa fii profitabil, ne-a avertizat Elon Musk miercurea trecuta. Vor trece 12 pana la 18 luni pana cand Cybertruck va genera fluxuri semnificative de numerar, a adaugat Musk. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Porneste si la noi un nou sezon de raportari... de aceasta data, rezultatele dupa primele noua luni din 2023. La nivelul indicelui de referinta BET, seria va fi deschisa chiar maine de TeraPlast, continua cu OMV Petrom pe 31 octombrie si ne va tine atenti pana pe 15 noiembrie (cand vor raporta in grup Electrica, FP, Sphera Franchise Group, Romgaz, TTS si Purcari Wineries). Apropo, Hidroelectrica vine cu cifrele abia pe 14 noiembrie. Indicele BET a pierdut 2% saptamana trecuta.

Banci: Surpriza pe piata bancara din Romania... Alpha Bank va fuziona cu UniCredit, rezultand a treia cea mai mare banca dupa marimea activelor, cu o cota de 12%. Aranjamentul e parte a unui parteneriat strategic la nivel international. E prima achizitie pe care UniCredit o face in 15 ani, semnaland potentialul inerent pe care noi, ca business, il vedem in Romania si in Europa Centrala si de Est, a punctat Andrea Orcel, CEO UniCredit.

Energie: Chevron, al doilea cel mai mare producator de petrol din SUA (dupa ExxonMobil), a anuntat azi ca va achizitiona Hess Corp. intr-un deal evaluat la 53 mld. USD. Tranzactia se va face integral in actiuni... astfel, actionarii Hess vor primi 1.025 actiuni Chevron pentru fiecare actiune Hess detinuta. Daca primeste OK-ul actionarilor Hess si al agentiilor de reglementare, Chevron se-asteapta sa finalizeze dealul candva in prima jumatate a anului viitor (asa cum e si cazul achizitiei recent anuntate a Pioneer Natural Resources de catre Exxon). Bonus: tot azi, Chevron a indicat ca-si va recompensa chiar mai generos investitorii incepand din ianuarie... cu o crestere de 8% a dividendului trimestrial si rascumparari mai mari de actiuni proprii. Despre noul trend al consolidarii petrolistilor americani tocmai ce-am scris in TradeTalk.

Big Tech: Microsoft si Alphabet vor raporta maine (dupa inchiderea sedintei de tranzactionare)... urmate de Meta Platforms (miercuri) si Amazon (joi). Apple isi va publica cifrele trimestriale saptamana viitoare, pe 2 noiembrie, iar Nvidia, abia pe 21 noiembrie. Cresterile profiturilor nete sunt vazute de analisti la aproape 5% pentru Apple, 13% la Microsoft, 116% la Meta Platforms si 468% la Nvidia (comparativ cu aceeasi perioada de raportare din 2022).

Wall Street: Indicele S&P 500 a inchis vineri la 4,224 de puncte... adica sub media mobila a ultimelor 200 de zile, prima oara de la mijlocul lunii martie. Tot vineri, indicele Russell 2000, reprezentativ pentru companiile cu capitalizare mica, puternic conectate la economia locala, a coborat la cea mai scazuta cotatie din 2023. Pe bursa americana, fata de inceputul anului, utilitatile sunt minus 18%, producatorii de bunuri destinate consumului primar, minus 9%, iar sectorul de sanatate, mai jos cu 6%.

Raportari: American Express a pierdut peste 5% vineri, pe seama unor rezultate trimestriale mixte. Tot vineri, companiile specializate in energie solara au suferit scaderi substantiale... SolarEdge Technologies si Enphase Energy pierzand peste 27%, respectiv 14%, dupa ce SolarEdge si-a retrogradat joi asteptarile in privinta incasarilor din trimestrul curent, avertizand asupra unui ritm tot mai lent al instalarilor de panouri fotovoltaice in Europa. Transportatorii aerieni, precum American Airlines si Delta Air Lines, au avut cea mai nefasta saptamana din ultimii doi ani, dupa ce rezultatele trimestriale au indicat costuri de operare tot mai ridicate. In schimb, AT&T s-a apreciat cu peste 7% in ultimele cinci sedinte, marcand cea mai buna saptamana din octombrie anul trecut incoace, pe seama unor indicatii pozitive in privinta intrarilor de numerar... actiunile alunecasera in iulie la cele mai mici cotatii dupa 1993, tranzactionandu-se chiar si-acum mai jos cu peste 16% in 2023.

AI: Nvidia a pierdut aproape 9% in ultimele cinci sedinte, suferind cea mai negativa saptamana din septembrie anul trecut incoace. De vina (aparent) sunt noile restrictii impuse de administratia SUA privind exporturile de cipuri AI catre China... masurile putand afecta si AMD si Intel. Actiunile Nvidia au coborat cu 12% in septembrie, aproximativ 200 mld. USD evaporandu-se din capitalizarea companiei de la finalul lunii august pana la inchiderea de vineri.

Auto: Tesla a pierdut 15% saptamana trecuta, scadere fara precedent din decembrie anul trecut incoace. Volkswagen si-a retrogradat asteptarile in privinta profitabilitatii pentru anul curent... de vina sunt (si aici) costurile mai ridicate si bresele (inca existente) din circuitele de distributie. Si totusi, in Europa numarul inmatricularilor auto a crescut in septembrie pentru a 14-a luna consecutiv.

Marfuri: Petrolul Brent a inchis saptamana trecuta la peste 92 USD pe baril... iar aurul, la 1,982 USD pe uncie, dupa ce cotatiile au depasit vineri pragul de 2,000 USD pe uncie pentru prima oara de la finalul lunii iulie. De la debutul conflictului dintre Israel si Hamas, aurul s-a apreciat cu circa 8%.

 

STIAI CA?[edit | ]

Adolescentii americani prefera in premiera YouTube vs Netflix... arata un studiu realizat in aceasta toamna. Prime Video si Disney+ au urcat si ele in topul audientelor, HBO Max a coborat. 38% din respondenti au indicat TikTok drept platforma social media favorita.