Ce se intampla cu petrolul? - Trade Talk 14 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Arabia Saudita si Rusia s-au felicitat telefonic zilele trecute pentru o treaba bine facuta: petrolul Brent s-a scumpit la peste 90 USD pe baril, apreciindu-se in noua din ultimele unsprezece saptamani.

Ce se intampla pe piata petrolului ar putea avea efecte uriase asupra perceptiei generale in privinta inflatiei, a socotelilor facute de bancile centrale... si a dividendelor deja ultra-generoase de care beneficiaza investitorii in companiile sectorului de energie. 

1. Cine strange robinetul?[edit | ]

Riyadhul si Moscova au decis sa ramana la o productie de petrol redusa cu circa 1.3 milioane de barili pe zi pana la finalul acestui an. Insa la 3.3 milioane de barili pe zi, deficitul total de oferta estimat pentru lunile de toamna-iarna ar fi cel mai mare din 2007 incoace.

In iunie, consumul global zilnic era deja la 103 milioane de barili, un nou record. Cateva saptamani mai tarziu, Arabia Saudita a redus unilateral productia la 9 milioane de barili pe zi, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani petrolul Brent se tranzactiona atunci la 75 USD pe baril. Rusia a strans si ea robinetul, de 3x mai putin decat sauditii... dar se simte, chiar daca Moscova actioneaza mai degraba asupra exporturilor, nu a productiei. De la 1 iulie incoace, cotatiile Brent s-au apreciat cu circa 20%.

In ianuarie, o lume intreaga astepta redeschiderea impetuoasa a economiei chineze, dupa eliminarea completa a politicii zero-Covid. Nu s-a intamplat... dar daca fenomenul e doar intarziat, nu contramandat?

Luna trecuta, potrivit cifrelor oficiale, industria chineza s-a contractat pentru a 5-a luna consecutiv, insa nu asa sever precum se asteptau economistii, iar ritmul activitatii a fost peste cel din iulie. Tot pentru august, o estimare privata a indicat o expansiune a afacerilor in acest sector. Importurile totale ale Chinei au scazut in fiecare dintre lunile acestui an... dar nu si cele de petrol, care-au crescut cu aproape 15% din ianuarie pana-n august (vs aceeasi perioada din 2022). In august, cresterea a fost de peste 2x mai mare, la o medie de 12.43 milioane de barili pe zi, a treia cea mai spectaculoasa din istorie. China ramane importatorul de petrol #1 din lume.

In economiile dezvoltate, stocurile cumulate de petrol sunt apreciate acum la vreo 114 milioane de barili, sub media perioadei 2014 2019. Daca am vrea sa apelam la stocurile operatorilor privati, nici acestea nu sunt exagerat de mari... de vreme ce costurile de finantare au saltat bine de tot, pe masura cresterii dobanzilor. In plus, piata futures a petrolului are de ceva timp o structura de backwardation, asta inseamna ca scadentele apropiate sunt mai scumpe decat cele indepartate, fenomen care-a redus motivatia pastrarii petrolului in vederea vanzarii candva in viitor.

2. Cine-ar putea ajuta?[edit | ]

Sigur, e cineva la care ne gandim instant economia SUA, daca pica. Doar ca, potrivit masuratorii facute in timp real de subsidiara Fed-ului din Atlanta, produsul intern brut creste in trimestrul curent cu o rata anualizata de 5.6%, de-aproape 3x mai mult decat in fiecare dintre precedentele doua trimestre. Si chiar daca industria americana se impleticeste de 10 luni la rand, consumul de produse derivate din petrol n-a scazut nici pe departe cum ar fi trebuit (si apropo, nici cel de energie electrica).

In teorie, tot America e cea care-ar putea pompa mai mult petrol in piata, macar prin vanzari aditionale din rezerva strategica. Doar ca, dincolo de obstacolele logistice, in rezerva au mai ramas sub 350 de milioane de barili, cea mai modesta cantitate din august 1983 incoace dupa vanzari record de aproximativ 180 de milioane de barili anul trecut. Apropo, de cand si-a inceput mandatul, administratia Biden a subtiat rezerva cu aproximativ 300 de milioane de barili. La inceputul acestei luni, stocurile comerciale de petrol din SUA numarau circa 423 de milioane de barili, cu 3% sub media ultimilor cinci ani.

Din OPEC, Irakul ar putea adauga pietei pana la 500,000 de barili pe zi, daca reuseste sa-si rezolve disensiunile cu Turcia, pe teritoriul careia trece o retea importanta de conducte... insa dupa sase luni de discutii aprinse, nu s-a reusit obtinerea unui acord. Iranul si-a crescut productia ca urmare a unor relatii ceva mai putin glaciale cu SUA, reusind sa trimita pietei globale circa 2 milioane de barili pe zi... dar si-n cazul asta-i complicat si, oricum, exporturile par sa-si fi atins maximul pentru anul curent. 

TOP TRENDING[edit | ]

TradeVille: Vino sa faci UX Design la cel mai mare broker de retail din Romania (potrivit top zilnic BVB)... CLICK AICI pentru detalii si contactati-ne cat mai curand.

BVB: Indicele de referinta BET era cotat in aceasta dupa-amiaza la peste 14,000 de puncte, prag pe care l-a depasit in premiera marti... cu tot cu dividende, adica via indicele BET-TR, avansul din acest an fiind de peste 25%. Purcari Wineries a urcat cu 7% in ultima saptamana, dupa ce producatorul de vinuri a raportat, pentru primul semestru, un profit net mai mare cu 22%, la afaceri in crestere cu 30% (vs aceeasi perioada din 2022). AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata pe bursa noastra, e plus 8% din 6 septembrie incoace, adica de cand a publicat prospectul de admitere la tranzactionare a actiunilor sale pe piata principala a BVB... apropo, AROBS va raporta cifrele primului semestru pe 28 septembrie.

Imobiliare: One United Properties, cel mai activ dezvoltator imobiliar premium din Romania, a anuntat aseara semnarea unui contract semnificativ de inchiriere de 57 mil. EUR pe 15 ani, incepand din 2026, cu un chirias al carui nume e confidential. Contractul vizeaza un spatiu de birouri cu o suprafata inchiriabila bruta de 20,000 de metri patrati (inclusiv terase) si locuri de parcare. ONE a raportat pentru primul semestru afaceri consolidate de 843 mil. RON, in crestere cu 25% vs aceeasi perioada din 2022.

Amanet: CreditAmanet, liderul pietei de profil cu o experienta de peste 15 ani, a inregistrat in primul semestru rezultate financiare consolidate mai mari cu peste 25% vs aceeasi perioada din 2022. Compania care opereaza in prezent 24 de agentii in Bucuresti si in alte orase importante din tara isi propune acelasi ritm de crestere pe toate liniile de business in cel de-al doilea semestru din acest an.

Inflatie: La noi, aproape c-a ramas pe loc... 9.43% a fost rata anuala a inflatiei in august (vs 9.44% in iulie), cea mai modesta valoare dupa februarie 2022. Tot luna trecuta, in SUA, inflatia anuala a crescut la 3.7% (vs 3.2% in iulie), mai pronuntat decat estimau analistii.

IPO: Pretul de referinta anuntat de Arm Holdings pentru debutul de azi pe Nasdaq e 51 USD pe actiune... business-ul britanic specializat in designul cipurilor avand o capitalizare anticipata de peste 54 mld. USD (iar actiunile, simbolul ARM). Birkenstock, compania germana de incaltaminte cu o istorie lunga de 249 de ani, a depus si ea documentatia pentru IPO... listarea se va intampla la NYSE, actiunile urmand sa se tranzactioneze cu simbolul BIRK. Mai sunt asteptate pe bursa americana Instacart, compania de livrari care deserveste peste 1,400 de retaileri in America de Nord (inclusiv Walmart si Kroger), si Klaviyo, platforma de automatizari de marketing... prima la Nasdaq (cu simbolul CART), a doua la NYSE (cu simbolul KVYO).

Big Tech: Desi preturile noilor iPhone-uri vor fi similare celor de anul trecut in SUA, acestea vor creste in cateva piete globale importante pentru Apple... inclusiv in China (unde compania face aproape 20% din totalul veniturilor), Japonia si India. Sunt si exceptii, adica preturi mai mici, de exemplu in Regatul Unit. Potrivit unei estimari independente, livrarile totale de smartphones la nivel global vor scadea in acest an cu 6% (vs 2022), la 1.15 miliarde de device-uri.

 

STIAI CA?[edit | ]

Saptamana trecuta, analistii JPMorgan Chase erau de parere ca petrolul Brent nu se va tranzactiona la 100 USD pe baril pana la finalul acestui an.