Ce surpriza pregateste OPEC? - Trade Talk 02 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Nu stim exact de la ce s-au luat... dar la inceput de vara, relatiile dintre OPEC+ si elita presei occidentale sunt dintr-odata glaciale. La intalnirea din acest weekend, cartelul nu vrea sa invite niciun ziarist de la Bloomberg, Reuters sau WSJ.

Speculatorii n-au parte nici ei de vreun tratament mai bland. Nu-s vreun jucator de poker, dar atentie daca aveti pozitii de vanzare in piata, s-ar putea sa va doara, a avertizat saptamana trecuta Abdulaziz bin Salman, ministrul energiei al Arabiei Saudite. 

1. OPEC+[edit | ]

E de-nteles nervozitatea cu care membrii cartelului merg in acest weekend la Viena: tot mai putin petrol e vandut la preturi tot mai mici asta daca nu cumva cineva fura la cantar.

In aprilie, OPEC+ a redus surprinzator oferta cu 1.1 milioane de barili pe zi... dupa o taiere de 2 milioane de barili pe zi anuntata in toamna. Pana la finalul acestui an, Rusia s-a angajat sa produca si ea mai putin cu 500,000 de barili pe zi. Chiar si-asa, cotatiile petrolului WTI au plonjat sub 70 USD pe baril, iar Brent se tranzactioneaza acum la numai 75 USD pe baril (vs 120 USD pe baril in vara anului trecut).

Poate ca-i simpla regie, sau poate nu dar Arabia Saudita si Rusia nu mai par sa comunice pe aceeasi frecventa.

In timp ce sauditii le-arata batul speculatorilor, Vladimir Putin e de parere ca pretul petrolului se apropie de valori justificate economic. Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, spune ca nu-i nevoie de o taiere aditionala a productiei din partea OPEC+. Pe surse, WSJ sugereaza ca legaturile dintre Riyadh si Moscova s-au racit brusc in chestiunea petrolului. Banuim ca cei doi ziaristi care-au scris articolul de marti nu vor vedea Viena in acest weekend...

2. America[edit | ]

E tara tuturor posibilitatilor dar prioritatile sunt clar definite. Pentru ExxonMobil si Chevron, satisfactia actionarilor e deocamdata mult mai importanta decat cresterea investitiilor in capacitati noi de extractie sau procesare. Dar asta nu inseamna neaparat mai putin petrol.

In cea mai acuta faza a pandemiei, productia s-a prabusit la 9.7 milioane de barili pe zi. Anul trecut, insa, americanii au reusit sa urce la 12.1 milioane de barili pe zi... mai mult, exporturile au fost record, la o medie de circa 3.6 milioane de barili pe zi, cu 22% mai mari fata de anul precedent. Productia medie e estimata la 12.4 milioane de barili pe zi in acest an si la 12.8 milioane de barili pe zi in 2024, ambele valori stabilind noi recorduri absolute.

Pentru OPEC+ ar fi de mare ajutor daca americanii si-ar recompleta rezerva strategica... dezgolita anul trecut la numai 372 milioane de barili, adica cea mai modesta cantitate disponibila dupa 1983. Achizitiile ar putea incepe chiar luna asta, dar ritmul lor va fi teribil de lent: autoritatile se asteapta ca perioada in care va fi recuperat integral volumul vandut sa se masoare in ani, nu doar cateva luni. 

3. Clientii[edit | ]

Cine nu-si doreste a 37328-a vacanta de dupa pandemie? Transporturile aeriene vor fi din nou pe val in vara asta asa de mult incat American Airlines isi recalculeaza profiturile asteptate in urmatoarea perioada. Cineva, totusi, e intr-un concediu prelungit pe care nu l-a vrut vreodata: industria.

In SUA, sectorul industrial s-a contractat in mai pentru a 7-a luna consecutiv... dar incetinirea activitatii e resimtita la nivel global. In zona euro, recesiunea sectorului dureaza deja de 11 luni, inregistrand cel mai modest ritm de productie din ultimii trei ani in Germania, Italia si Irlanda.

Redeschiderea Chinei dupa eliminarea politicilor zero-Covid n-a fost miracolul asteptat de-o lume intreaga: aici, industria genereaza deflatie de mai bine de-o jumatate de an. Chiar de s-ar intampla minunea, Rusia pare capabila sa acopere mare parte din nevoia de combustibili. Si de-aici, probabil, prezumtia sauditilor ca Moscova triseaza nu doar in relatiile cu inamicii, ci si-n cele cu aliatii.

In martie, China si India au aspirat 91% din exporturile de petrol ale Rusiei. De fapt, Rusia a reusit sa ia fata Arabiei Saudite ca principal furnizor de petrol pentru chinezi. Cat priveste India, 20% din importurile de petrol vin acum de la rusi (vs numai 2% in 2021). In aprilie, in ciuda restrictiilor internationale, exporturile de petrol ale Rusiei au atins cel mai mare nivel de la debutul razboiului din Ucraina, depasind lejer 8 milioane de barili pe zi.

Vom fi pe super-receptie in acest weekend, fireste... cu update-uri si breaking news in rubrica de stiri a platformelor TradeVille. Cu ce-avem pe radar acum, totusi, a readuce petrolul la cotatii formate din trei cifre e precum vointa Fed-ului de a intoarce inflatia la 2%: greu, desi nu imposibil. 

TOP TRENDING[edit | ]

Angajari: In mai, piata muncii din SUA a spulberat asteptarile... adaugand 339,000 de locuri de munca si marcand a 29-a luna consecutiva de crestere a numarului de angajari. Pana acum in 2023, angajarile nete lunare s-au ridicat in medie la 314,000 (si la 470,000 in perioada care a trecut din 2020 incoace)... ca perspectiva, in deceniul care a precedat pandemia, cifra a fost 187,000.

America: In numai 24 de ore, ambele camere ale Congresului au votat favorabil ridicarea plafonului datoriei publice... asta inseamna ca subiectul va fi rediscutat abia dupa 1 ianuarie 2025. Pentru a reduce deficitul bugetar cu 1.5 tln. USD in urmatorul deceniu, cheltuielile guvernamentale vor fi taiate in mai multe sectoare cu exceptia energiei si a apararii.

Fed: Nominalizat pentru functia de vice-presedinte al celei mai importante banci centrale din lume, Philip Jefferson zice ca dobanda cheie din SUA ar putea fi pastrata acum in iunie (la nivelul curent de 5.25%)... fara ca asta sa insemne automat finalul ciclului de majorari.

Wall Street: Ieri, indicii Nasdaq Composite si S&P 500 au incheiat ziua la cele mai mari cotatii din august anul trecut incoace. Cu o capitalizare bursiera de circa 123 mld. USD, Intel valoreaza de aproape 8x mai putin decat Nvidia.

AI: HP va lansa o noua generatie de super-computere inzestrate cu inteligenta artificiala (insa din 2024). Pentru Salesforce, Ai va face din platforma Slack o revelatie pentru clienti... de-aici si estimarile financiare imbunatatite pentru acest an.

Energie: Enphase Energy, lider global in productia microinvertoarelor solare, se extinde in Europa (cu ajutorul olandezilor de la Natec). Potrivit IEA, investitiile internationale in energie solara sunt pe cale sa le depaseasca pe cele destinate productiei de petrol. Pe bursa americana, actiunile Enphase Energy au atins un maxim record la finalul anului trecut... in 2023, totusi, indica o depreciere de 31% (si de 40% pentru ultimele 6 luni).

Auto: Li Auto, producatorul chinez de masini electrice, a livrat in mai 28,277 de autovehicule (+146% vs perioada similara din 2022) asta inseamna peste 20,000 de autovehicule pentru a 3-a luna consecutiv. In iunie, compania estimeaza ca va pune pe strazi cel putin 22,000 de autovehicule.

 

STIAI CA?[edit | ]

Anul trecut, autoritatile SUA au vandut 180 milioane de barili din rezerva strategica de petrol... de departe cea mai mare cantitate din istorie.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.