Cea mai recenta emisiune Fidelis a atras 2.4 mld. RON - 01 august 2023

De la TradeVille.ro wiki

In perioada 17-28 iulie, cea mai recenta emisiune de titluri de stat Fidelis, prin care statul roman apeleaza la populatie pentru a acoperi deficitul bugetar, a adunat 758 mil. RON si 329 mil. EUR de la micii investitori. Cumulat, subscrierile au fost de 2.4 mld. RON. In schimbul acestor resurse financiare disponibile prin Fidelis doar investitorilor retail, Ministerul Finantelor acorda dobanzi de pana la 7.3%, pentru titlurile in RON, respectiv de 5.45%, pentru cele in EUR. Au fost inregistrate circa 19,100 de ordine. Titlurile de stat Fidelis vor fi listate la BVB in data de 3 august. (Sursa: ZF)

Eficienta operationala a bancilor din Romania[edit | ]

Eficienta operationala a bancilor, masurata prin indicatorul cost/venit, a coborat la 50%, incadrand sistemul bancar din Romania in intervalul de risc mediu, fiind sub media Uniunii Europene de 60%, potrivit datelor BNR. Insa, cele 25 de banci medii si mici din Romania, din totalul de 32, care au cote de piata de sub 5%, au indicatorul cost/venit mare, cu valori cuprinse intre 70 si 80%, fiind mai vulnerabile, in timp ce cele 7 banci mari din ecosistem au inregistrat o diminuare a indicatorului, pana la 48%. Un indicator cost/venit operational mare reflecta o profitabilitate operationala deficitara. (Sursa: ZF)

Zona euro raporteaza crestere economica, dar inflatia ramane ridicata[edit | ]

Produsul intern brut al zonei euro a avansat cu 0.3% in T2 2023 fata de T1 2023, marcand prima crestere economica trimestriala dupa T3 2022. Cifra a depasit asteptarile economistilor, care preconizau o crestere trimestriala de 0.2%. Fata de T2 2022, cresterea economica a fost de 0.6%. Astfel, economia zonei euro demonstreaza o crestere din ce in ce mai lenta. In privinta ratei anuale a inflatiei core din luna iulie 2023, aceasta s-a situat la 5.5%, peste asteptarile de 5.4% si in linie cu nivelul atins in luna iunie 2023. Cea mai mare contributie la cresterea generala a preturilor a avut-o categoria preturilor la alimentele, alcool si tutun (+10.8% vs. iulie 2022), in timp ce preturile la energie au raportat o scadere de 6.1% fata de aceeasi luna a anului trecut. (Sursa: Bloomberg)

Activitatea fabricilor din China isi continua contractia[edit | ]

In iulie, activitatea fabricilor din China s-a contractat pentru a patra luna consecutiv, in timp ce activitatea non-industriala a incetinit la cel mai slab nivel din acest an, in conditiile in care cea de-a doua economie a lumii se lupta sa relanseze ritmul de crestere afectat de slabirea cereriii globale. Indicele oficial al managerilor de achizitii din industria prelucratoare (PMI) a ajuns la 49.3 in iulie, fata de 49 in iunie, 48.8 in mai si 49.1 in aprilie. Totodata, PMI al activitatii non-industriale a inregistrat cel mai slab rezultat din acest an, de 51.5, fata de 53.2 in iunie, 54.5 in mai si 56.4 in aprilie. Un indice PMI de peste 50 indica o expansiune a activitatii, in timp ce un indice sub acest nivel sugereaza o contractie. (Sursa: CNBC)

Med Life S.A. (M)[edit | ]

MedLife anunta achizitionarea pachetului integral de actiuni al Policlinicii Sfantul Ilie din Craiova, precum si a pachetului majoritar de 51% al Clinicii Union Medical din Cluj. Aceste companii vor fi integrate in Reteaua Sfanta Maria. Policlinica Sfantul Ilie activeaza in piata din anul 2000 si a realizat o cifra de afaceri de 2.8 mil. RON, in anul 2022. Clinica Union Medical activeaza in piata de peste 10 ani, cifra de afaceri atingand 7.6 mil. RON, anul trecut. (Sursa: BVB)

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. (EFO)[edit | ]

Actionarii THR Marea Neagra, intruniti la AGA Ordinara din data de 28 iulie 2023, au respins elementele planului de restructurare operationala a companiei. Obiectivele restructurarii au vizat in principal identificarea si eliminarea activitatilor care genereaza pierderi constante pentru companie, precum si reorganizarea si optimizarea activitatilor care pot genera vanzari, profit si lichiditati. Printre masuri, se enumerau evaluarea autoturismelor din parcul auto al companiei in vederea vanzarii, precum si vanzarea unor bunuri aflate intr-un depozit de-al companiei si care nu erau necesare activitatii acesteia. (Sursa: BVB)

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

Pretul actiunilor TTS a scazut cu 6%, vineri dupa-amiaza, de la 19.85 RON/actiune la 18.7 RON/actiune, ca reactie a investitorilor la incheierea unui plasament privat accelerat la un pret inferior celui de tranzactionare. Potrivit ZF, valoarea tranzactiei a fost de 48 mil. RON, implicand 2.75 mil. de actiuni TTS la un pret de 17.25 RON pe actiune. Printre cumparatori se numara si Petru Stefanut, directorul general al TTS, cu un pachet de 14,000 de actiuni, adica circa 250,000 RON. Cel mai probabil, pe lista cumparatorilor se afla si fondurile de pensii private Pilon II. (Sursa: ZF)

Sphera Franchise Group S.A. (SFG)[edit | ]

Consiliul de Administratie al Sphera Franchise Group, a solicitat convocarea AGOA in data de 4 septembire 2023. Printre cele mai importante puncte pe ordinea de zi se numara aprobarea propunerii Consiliului de Administratie de distribuire a dividendelor din profitul net nedistribuit aferent anilor 2020-2022, in valoare de 45 mil. RON. Astfel, compania va supune aprobarii distribuirea unui dividend brut de 1.16 RON/actiune, data platii dividendelor fiind stabilita pe 10 octombrie 2023. In baza pretului de inchidere din 31 iulie 2023, randamentul dividendului este de 5.63%. (Sursa: comunicat societate)

Meta Estate Trust S.A. (MET)[edit | ]

Conducerea Meta Estate Trust informeaza investitorii despre decizia Consiliului de Administratie din data de 28 iulie 2023, cu privire la numirea domnului Alexandru Mihai Bonea in pozitia de Director General (CEO) al companiei. Domnul Bonea detine o experienta de peste 7 ani in sectorul real estate, perioada in care a coordonat investitiile imobiliare ale grupului Delta Studio, fiind implicat in proiecte transfrontaliere de dezvoltare imobliara si distributie a materialelor de constructii. In calitate de CEO, principalele obiective ale managementului pe termen mediu sunt listarea pe piata principala a BVB si cresterea valorii activelor pana la 100 mil. EUR. (Sursa: comunicat societate)

WALMART INC (US.WMT)[edit | ]

Walmart a platit 1.4 mld. USD pentru a-si creste participatia in Flipkart pana la 100%, consolidandu-si controlul asupra gigantului indian de comert electronic. Tranzactia a evaluat Flipkart la 35 mld. USD, fata de aproape 38 mld. USD in 2021. Investitia ofera gigantului american de retail o expunere mai mare pe piata globala de consum digital, aflata intr-o crestere radpida. Flipkart, companie cu capital privat, este unul dintre cei mai importanti jucatori de comert electronic din India. Infiintata in 2007, Flipkart a declarat luna trecuta ca are o baza de clienti de peste 450 mil. si ca ofera peste 150 mil. de produse din peste 80 de categorii. (Sursa: WSJ)

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

Toyota a declarat ca va depune eforturi mai mari pentru a dezvolta tehnologii pentru EV, in China. Recent, compania a dezvaluit planuri de extindere pe segmentul EV, care include revizuirea lanturilor de aprovizionare si dezvoltarea de acumulatori utilizati pentru distante lungi. Materializarea planurilor Toyota ar face compania mai competitiva, intrucat s-ar reduce semnificativ costurile de productie. (Sursa: Reuters)

VALE S.A. (ADR) (US.VALE)[edit | ]

Compania de minerit saudita Ma’aden va controla un pachet de actiuni de 10%, in mod indirect, printr-o societate de tip joint venture, in compania de minerit braziliana, Vale Base Metals. Investitia este realizata in scopul extinderii productiei de cupru si nichel. Se estimeaza ca tranzactia va fi finalizata in T1 2024. (Sursa: Reuters)