Cel mai indecis bancher intr-un rol principal - Trade Talk 10 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Nu stim care-a fost surpriza mai mare zilele astea: Jay Powell supralicitand pasul de cotare a dobanzilor sau faptul ca biletele la finala Eurovision s-au vandut in numai 36 de minute.

Saptamana nu s-a jucat complet. Azi vin cifrele privind piata muncii din SUA (le amintim in Top Trending), iar duminica seara, Oscarurile fara covor rosu anu’ asta. Organizatorii editiei cu numarul 95 s-au pregatit pentru orice fel de incident imaginabil... s-or lua masuri similare la Q&A-ul Fed-ului din 22 martie?

1. Jay Powell la rapel[edit | ]

Seful celei mai urmarite banci centrale de pe planeta s-a intors miercuri in fata juriului din Congresul american... atent sa-si rafineze mesajul transmis cu o zi inainte. N-am luat inca nicio decizie, caci depindem de totalitatea datelor economice, a tinut sa puncteze Powell la a doua infatisare.

  • De fapt, totalitatea asta = raportul de azi privind angajarile, somajul si salariile + cifrele de inflatie pentru februarie, care vor sosi martea viitoare. Dupa declaratiile lui Powell, probabilitatea unei majorari cu 50 bps a saltat la 70% (vs 30% inaintea aparitiei din Congres si numai 9% in urma cu o luna). Ciudat, pariul pe o taiere a dobanzilor in a doua jumatate a anului nu s-a dezintegrat complet… de fapt, sansa pentru asa ceva e cotata la 52%.
  • Inflatia ramane inamicul public #1 in America... in declaratii, nu neaparat si pe hartie. In draftul de buget pentru urmatorul an fiscal, Joe Biden propune cresterea cu putin peste 5% a salariilor pentru angajatii federali. Procentul e sub inflatia de-acum, dar peste avansul mediu al castigurilor salariale raportat pentru februarie.

Apropo de schita de buget, Pentagonul cere 842 mld. USD, cu 69 mld. USD mai multi bani decat in anul fiscal precedent… insa totalul cheltuielilor militare ar putea fi de cel putin 886 mld. USD.Daca istoria rimeaza din nou, peste jumatate din sumele astea vor lua calea aceluiasi club select format din Lockheed Martin, Boeing, Raytheon Technologies, Northrop Grumman si General Dynamics.

2. United Banks of America[edit | ]

Pe Wall Street, bancile americane au incheiat ieri cu cele mai teribile pierderi de la inceputul pandemiei. La varf in topul capitalizarii bursiere, Goldman Sachs a scapat cel mai ieftin, cu o depreciere de numai 2%, de 3x mai mica decat procentele pe minus ale rivalelor. Blamul e aruncat asupra unui nume despre care nu stiam mare lucru pana acum…

  • …adica SVB Financial Group, parintele celei mai mari banci din Silicon Valley, care se uita acum la o gaura de 2 mld. USD dupa ce-a vandut accelerat active pentru a-si compensa o scadere si mai accelerata a depozitelor.
  • Aici, totalul activelor aproape ca s-a dublat in 2021. In mare parte, banii astia au mers in titluri de stat americane... totul OK pana cand Fed-ul a inceput sa traga dobanzile in sus. Apartinand unor clienti preponderent din tehnologie, nu tocmai fericiti anul trecut, banii au fost retrasi gradual din SVB... si concomitent, cotatiile titlurilor de stat au picat pe masura ce dobanzile s-au recalibrat la valori tot mai mari. Nu-i neaparat o problema existentiala daca nu esti nevoit sa vinzi titlurile de stat… doar ca-n cazul SVB, fix asta s-a intamplat.
  • SVB ar trebui salvata urgent de autoritatile federale, cere multi-miliardarul Bill Ackman... daca sprijinul e directionat catre protectia depozitelor, nu a detinatorilor de actiuni sau a managementului.

Buturuga mica rastoarna carul mare... sau poate ca tapul ispasitor obtureaza imaginea de ansamblu. Presupunem automat ca bancile sunt favorizate cand dobanzile cresc, insa relatia dintre dobanzi la diverse scadente e cel putin la fel de importanta.

  • Pentru banci, teoretic, cu cat dobanzile la scadente lungi sunt mai mari decat cele la scadente scurte, cu atat mai bine. Doar ca-n America, de ceva timp, e invers. Zilele astea, dobanzile la 2 ani au ajuns sa fie mai generoase cu peste 100 bps decat cele la 10 ani, prima oara dupa septembrie 1981... moment in care economia se adancea intr-o recesiune care avea sa dureze pana-n noiembrie 1982.
  • Marcate la piata sau nu, titlurile de stat din portofoliile bancilor comerciale americane atarna (tot mai) greu. De la sfarsitul anului 2019 pana la final de 2021, detinerile de titluri de stat au explodat cu 53%, la 4.58 tln. USD (peste jumatate din totalul urias inregistrat in bilantul Fed-ului). In aceeasi perioada, depozitele au crescut cu 38%, iar creditele... cu numai 7%.

TOP TRENDING[edit | ]

ONE Investor Day: 📌 Inscrierile raman deschise pentru evenimentul One United Properties (ONE) din 14 martie. Startul va fi dat martea viitoare la ora 17:00, la One Tower in cadrul One Floreasca City si online. Despre cel mai activ dezvoltator imobiliar premium din Bucuresti tocmai ce-am scris in urma cu cateva zile.

Amanet: Cu 50% zice CreditAmanet ca poata salta, in acest an, cifra de afaceri pe segmentul electronicelor pre-owned. Nu-i doar economia pur si simplu, ci si economia circulara... care castiga tot mai mult teren inclusiv in Romania. Despre #1 pe piata de amanet din Bucuresti am scris anul trecut, in iunie si noiembrie.

Angajari: In februarie, piata muncii din SUA a adaugat 311,000 de noi angajati, peste asteptarile analistilor, dar rata somajului a urcat la 3.6% (vs. 3.4% in ianuarie, cea mai mica valoare dupa 1969). Salariile au crescut cu 0.2% vs. ianuarie si cu 4.6% vs. perioada similara din 2022, ambele procente venind sub asteptari.

Tech: Incasarile au saltat cu 18% la Oracle in cel mai recent incheiat trimestru (vs. perioada similara din anul precedent)... dar profitul operational a plonjat cu acelasi procent. Precum multe alte nume din tehnologie, compania arunca vina inclusiv pe aprecierea dolarului american, insa cheltuielile operationale au explodat cu 37%, la peste 9 mld. USD.

Biotech: Pfizer e pregatita sa lanseze chiar in acest an propriul vaccin contra virusului respirator sinctial (RSV), cauza importanta a aparitiei pneumoniei… atat in SUA, cat si-n Europa, pentru adulti cu varste inaintate si femei insarcinate. Piata totala e estimata la peste 10 mld. USD pana la finalul acestui deceniu si, potrivit companiei, circa 4 milioane de femei insarcinate ar putea primi anual vaccinul. GSK va comercializa, la randul sau, un vaccin similar (doar in SUA si destinat exclusiv varstnicilor). In paralel, Eli Lilly renunta la a mai dezvolta un tratament potential contra stagiilor timpurii ale bolii Alzheimer (dar are alte doua medicamente in faze avansate de testare clinica).

Aerian: Boeing pare sa fie aproape de a primi o comanda pentru cel putin 20 de aeronave din familia 737 MAX de la Japan Airlines. Compania nipona a discutat si cu Airbus, dar pare sa incline catre americani... contractul putand fi semnat pana la sfarsitul acestei luni. Potrivit unei estimari din industrie, interesul pentru transporturi aeriene va atinge nivelurile pre-pandemice pe majoritatea rutelor internationale chiar in trimestrul curent.

Auto: Accentul va fi pus pe productivitate in acest an, transmite CFO-ul Volkswagen, Arno Antlitz... mai ales ca productia si competitia cresc, consumul sta sub presiune, iar bresele din distributie continua sa fie reglate. Devansata de Toyota pentru al 3-lea an consecutiv in topul vanzarilor globale, compania germana isi propune pentru 2023 venituri totale si livrari cu pana la 15% mai mari.

STIAI CA?[edit | ]

In SUA, curba dobanzilor la scadentele de 2 si 10 ani s-a inversat cu cel mult 24 de luni in fata fiecarei recesiuni economice din 1955 incoace… ultima oara in 2019, chiar inaintea pandemiei.