Cele mai lichide companii de la BVB - 17 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In ultimele 12 luni, cele mai lichide cinci actiuni de la BVB au generat tranzactii in valoare de 10.3 mld. RON, 75% din aceasta suma fiind realizata de Hidroelectrica, OMV Petrom si Fondul Proprietatea. Companiile care completeaza acest top sunt Banca Transilvania, cu 1.84 mld. RON, si Romgaz, cu 733 mil. RON, fiind urmate de BRD (435 mil. RON), Nuclearelectrica (433 mil. RON), TTS (229 mil. RON), One United Properties (183 mil. RON) si MedLife (175 mil. RON). (Sursa: ZF)

S&P reconfirma ratingul BBB-/A3 aferent datoriei Romaniei[edit | ]

Agentia de rating Standard & Poor's a reconfirmat, la BBB-, ratingul aferent datoriei Romaniei pe termen lung si scurt in valuta. Decizia vine ca urmare a nivelului redus al datoriei externe si guvernamentale, a perspectivei semnificative de crestere a economiei, precum si de angajamentele Romaniei in cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta al Uniunii Europene. (Sursa: Bursa.ro)

Banca Centrala din China sporeste lichiditatea in sistemul bancar[edit | ]

Banca Populara a Chinei (PBOC) a reinnoit imprumuturile de politica monetara pe termen mediu prin injectarea a aproximativ 42 mld. USD in sistemul bancar. In timp ce imprumuturi in valoare de 70 mld. USD au ajuns la scadenta, PBOC a decis sa mentina rata dobanzii pentru imprumuturile de politica monetara pe un an la 2.50%, gasind un echilibru intre sprijinirea unei economii in dificultate si stabilizarea yuanului. Avand in vedere asteptarile privind ratele americane "mai mari pentru mai mult timp", o relaxare monetara suplimentara ar putea exercita presiuni asupra valorii yuanului, care a pierdut deja aproximativ 5.5% fata de dolar in acest an. Guvernele locale chineze emit obligatiuni de refinantare pentru a face fata riscurilor legate de datorie, in timp ce colectarea impozitelor ar putea avea, de asemenea, un impact asupra lichiditatii. (Sursa: Reuters)

Pretul titeiului s-a stabilizat[edit | ]

Contractele futures pentru petrolul Brent, care se tranzactioneaza la peste 90 USD pe baril, s-au stabilizat luni, dupa o crestere puternica vineri. Investitorii monitorizeaza evolutia conflictului dintre Israel si Hamas, existand ingrijorari cu privire la o posibila implicare a Iranului. Razboiul reprezinta un risc geopolitic semnificativ pentru pietele petroliere. Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va intoarce in Israel pentru a discuta situatia. Continuarea conflictului face ca previziunile privind preturile petrolului sa fie incerte, iar sanctiunile impuse proprietarilor de nave care transporta petrol din Rusia vor reduce oferta de titei la nivel mondial. (Sursa: Reuters)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]

Compania nationala de transport al energiei electrice, Transelectrica, a informat piata cu privire la semnarea, alaturi de Abu Dhabi National Energy Company si alte 3 companii, a unui memorandum de intelegere pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, avand ca scop "realizarea unei linii de inalta tensiune in curent continuu si a statiilor de conversie pe teritoriul Romaniei". (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

One United Properties a anuntat incheierea unei promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare prin intermediul filialei sale cu capital integral detinut, One Proiect 16 S.R.L., pentru achizitia mai multor terenuri in Bucuresti. Pretul total al tranzactiei este de 17 mil. EUR, aceasta urmand a se derula in mai multe etape, sub rezerva diverselor conditii, uzuale pentru astfel de tranzactii. Conducerea companiei a anuntat ca, odata ce conditiile suspensive vor fi indeplinite, vor fi furnizate informatii suplimentare pentru piata. (Sursa: BVB)

SONY GROUP CORPORATION ADR (US.SNE)[edit | ]

Grupul Sony a initiat discutiile cu Disney in legatura cu o potentiala achizitie a afacerii sale din India. Conform Bloomberg, Disney s-ar afla in discutii cu mai multi parteneri pentru a-si vinde partea de streaming si televiziune din India. Decizia vine in contextul in care operatiunile din aceasta tara ale Disney au suferit pierderi semnificative in ultimul an, in parte din cauza pierderii drepturilor de difuzare a meciurilor de cricket, cel mai popular sport in India. (Sursa: SeekingAlpha)

RAYTHEON TECHNOLOGIES CORP. (US.RTX)[edit | ]

RTX Corporation, unul dintre cei mai mari producatori de rachete ghidate, a incheiat un contract de 156 mil. USD cu armata americana pentru furnizarea de piese de schimb, componente si echipamente de suport la sol pentru sistemul de aparare antiracheta Patriot al Romaniei. De mentionat este faptul ca, in 2017, Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea Romaniei de achizitiona sisteme de aparare antiaeriana Patriot, suport si echipamente conexe in cadrul unui acord potential de 3.9 mld. USD. (Sursa: SeekingAlpha)

Rite Aid Corp (consolidare 2019) (US.RADc)[edit | ]

Lantul de farmacii Rite Aid a anuntat depunerea unei cereri de intrare in insolventa la autoritatea de reglementare din SUA. In ultima perioada, compania s-a confruntat cu o incetinire a vanzarilor, datorii tot mai mari, in contextul dobanzilor in crestere, dar si cu diverse litigii pe tema opioidelor. De asemenea, concurenta acerba specifica sectorului de retail a contribuit la deteriorarea rezultatelor companiei. (Sursa: CNBC)

Ferrari NV (US.RACE)[edit | ]

Ferrari a inceput sa accepte criptomonedele ca mijloc de plata pentru masinile sale sport de lux in SUA si va extinde oferta in Europa, ca raspuns la cererea clientilor sai bogati. Aceasta miscare distinge Ferrari de multe alte companii de top care au ezitat sa accepte astfel de plati din cauza volatilitatii criptomonedelor. Directorul de marketing si comercial al Ferrari, Enrico Galliera, a declarat ca angajamentul companiei de a fi neutra din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pana in 2030 ramane neschimbat. Optiunea de plata cu criptomonede isi propune sa atraga atat cumparatorii traditionali, cat si pe cei mai tineri, care si-au diversificat portofoliile de investitii prin includerea criptomonedelor. (Sursa: Reuters)

Netflix Inc (US.NFLX)[edit | ]

Masurile drastice luate de Netflix impotriva partajarii parolelor de catre clienti au adaugat aproximativ 6 mil. de abonati in trimestrul al treilea, ceea ce ar putea crea premisele unor noi cresteri de preturi. Analistii sugerează ca Netflix ar putea sa-si dubleze numarul de abonati pentru pachetele cu publicitate si sa creasca preturile pentru optiunile sale fara publicitate in lunile urmatoare, consolidand astfel veniturile. In al treilea trimestru vanzarile ar urma sa creasca cu 7.7%, la 8.54 mld. USD, datorita lansarilor de noi serii, precum "Virgin River". (Sursa: Reuters)