Cheltuielile de cercetare-dezvoltare, doar 0.46% din PIB - 17 noiembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In 2022, Romania a alocat 6.4 mld. RON pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, respectiv 0.46% din PIB, din care 0.29% pentru sectorul privat si 0.17% pentru sectorul public. Din totalul cheltuielilor, 91.6% au fost cheltuieli curente, iar restul au fost cheltuieli de capital. Din cheltuielile curente, 56% au fost reprezentate de salariile angajatilor, care au totalizat 49,052 la finalul anului 2022. In ceea ce priveste sursele de finantare, cele furnizate de intreprinderi au avut cea mai ridicata pondere, de 54.5%, in timp ce, cheltuielile finantate din fonduri publice au fost in proportie de doar 30.9%. (Surse: INS;ZF)

Noua lege pentru prosumatori[edit | ]

Acum trei zile, a fost votat proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, prin care limita de putere instalata pentru care se poate solicita compensare cantitativa creste la 400 kW. Totodata, legea schimba insasi definitia prosumatorului, fiind introdusa stocarea energiei, posibilitatea de a vinde direct energie catre alt consumator racordat la instalatia de productie si posibilitatea de a compensa energia produsa in exces cu cea consumata la alt loc de consum. Termenul de 24 de luni, in care prosumatorul poate consuma din retea energia produsa in exces, este eliminat, iar ANRE ar trebui sa publice o noua metodologie in acest sens, deoarece nu este clar cand se platesc diferentele daca prosumatorul a injectat in retea mai mult decat a consumat. (Sursa: Economica.net)

Prietenie intre China si SUA?[edit | ]

Presedintele chinez Xi Jinping le-a transmis, miercuri, oamenilor de afaceri americani, ca cele doua tari trebuie sa aleaga intre a fi adversari sau parteneri. Remarcile sale contrasteaza cu abordarea administatiei Biden de a urmari o competitie strategica cu Beijing, restrictionand exporturile de tehnologie avansata americana catre China, in timp ce cauta domenii de cooperare. “Indiferent de cum evolueaza peisajul global, tendinta istorica a coexistentei pasnice dintre China si Statele Unite nu se va schimba”, a adaugat Xi. Aproape 400 de lideri de afaceri au participat la cina organizata de Consiuliul de Afaceri SUA-China si Comitetul National pentru Relatiile SUA-China, printre care CEO-ul Apple si al Qualcomm. (Sursa: CNBC)

Irlanda, in realitatea post-Covid[edit | ]

Gazda a marilor companii americane din domeniul tehnologiei si farmaceutic, care si-au vazut vanzarile explodand in timpul pandemiei, Irlanda a inregistrat o crestere anuala medie de 10.5% intre 2020-2022, in timp ce alte economii s-au contractat sub efectul blocajelor. Pe masura ce situatia globala s-a schimbat, Irlanda a intrat pe o panta descendenta, economia scazand cu 4.7% fata de anul trecut, cel mai mare declin inregistrat de o tara europeana in aceasta perioada. Potrivit celui mai mare think-tank al tarii, economia este pe cale sa inregistreze cea mai mare contractie anuala din 2009 incoace. (Sursa: WSJ)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Bittnet a informat piata despre intentia de a lista compania de securitate cibernetica, FORT pe piata AeRO-SMT in trimestrul 1 din 2024. Listarea va fi precedata de un plasament privat pentru majorarea capitalului social al societatii derulat in perioada imediat urmatoare. In primele 9 luni din acest an, FORT a realizat o cifra de afaceri de 12 mil. RON si un profit brut de 2.3 mil. RON. (Sursa: BVB)

HOLDINGROCK1 (ROC1)[edit | ]

Roca Industry, holdingul de companii de materiale de constructii, a incheiat primele 9 luni ale anului 2023 cu o cifra de afaceri consolidata de 320.4 mil. RON, inregistrand o crestere de 64% fata de perioada similara a anului 2022. Rezultatul operational consolidat a fost insa in scadere cu 77%, ajungand la 3.2 mil. RON, ca rezultat al cresterii cu 56% a cheltuielilor din exploatare. Prin urmare, Roca Industry a incheiat primele 9 luni cu o pierdere neta 12.5 mil. RON, fata de un profit net de 6.5 mil. RON in 9L 2022. (Surse: BVB;ZF)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]

Pretul actiunilor Romgaz s-a apreciat cu 3.8%, in dupa amiaza de miercuri, dupa ce societatea a anuntat intentia de majorare a capitalului social cu 3.5 mld. RON prin acordarea a noua actiuni gratuite la una detinuta. Astfel, pretul actiunilor a crescut de la 47.8 RON la 49.65 RON. (Sursa: ZF)

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE)[edit | ]

Consiliul de Administratie al Safetech Innovations, companie de securitate cibernetica listata la BVB, a informat investitorii cu privire la convocarea AGA din 21 decembrie 2023. Printre cele mai importante puncte pe ordinea de zi se numara aprobarea infiintarii unei societati, detinuta integral de Safetech, in Arabia Saudita, cu sediul in Riad. Noua societatea ar urma sa poarte numele Safetech Innovations Co, forma juridica fiind de societate cu raspundere limitata (SRL). (Sursa: BVB)

Meta Estate Trust S.A. (MET)[edit | ]

Pentru a-si eficientiza portofoliul, dezvoltatorul imobiliar Meta vrea sa il extinda pentru a acoperi si alte nise ale pietei imobiliare. Compania isi propune ca, in viitor, sa aiba expunere pe toate sectoarele acestei piete, dupa ce, in primele 9 luni din 2023, a investit peste 10.6 mil. EUR in 16 proiecte, portofoliul de investitii al companiei atingand 93.6 mil. RON. Meta intentioneaza sa foloseasca atat resurse proprii, cat si finatare bancara pentru dezvoltarea noilor proiecte. (Sursa: ZF)

Simtel Team (SMTL)[edit | ]

Simtel Team informeaza piata cu privire la finalizarea investitiei intr-un nou parc logistic, in Baicoi, judetul Prahova. Noul spatiu logistic va deveni un hub de aprovizionare pentru toate activitatile derulate de companie si a presupus o investitie in valoare de aproximativ 6 mil. RON, finantata atat din surse proprii, cat si din imprumuturi bancare. Prin utilizarea noii facilitati de dezvoltare, Simtel va diminua distantele de livrare si timpii de transport cu aproximativ 15% si, deasemenea, isi va optimiza stocurile de materiale. (Sursa: BVB)

Burberry Group PLC (UK.BRBY)[edit | ]

Pretul actiunilor Burberry a inregistrat o scadere de 9%, joi, dupa ce compania a publicat rezultatele financiare pentru al doilea trimestru fiscal. Potrivit raportului, cresterea vanzarilor in magazinele sale a marcat o crestere de doar 1%, fata de +18% intregistrata in trimestrul anterior, pe fondul unei incetiniri a vazarilor din China. Totodata, retailerul britanic a avertizat ca profitul operational pe intregul an se va situa la limita inferioara a intervalului prognozat, ca rezultat al scaderii, la nivel mondial, a cheltuielilor pentru produsele de lux. (Sursa: CNBC)

Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]

Gigantul de comert electronic, Alibaba, a raportat, ieri, un profit trimestrial care a fost sub asteptarile pietei si a declarat ca nu va proceda la separarea completa a diviziei de cloud computing. Compania a declarat ca decizia vine in contextul deciziei SUA de a limita exporturile de semiconductori, care a ingreunat accesul firmelor chineze la aprovizionarea cu materia prima esentiala. Pretul actiunilor a scazut cu peste 5% in sedinta de pre-market de la New York. (Sursa: CNBC)

WALMART INC (US.WMT)[edit | ]

Walmart a depasit estimarile Wall Street pentru profiturile din ultimul trimestru datorita vanzarilor in crestere, dar retailer-ul a adoptat un ton prudent in ceea ce priveste perspectivele sale, observand o slabire a cheltuielilor de consum spre sfarsitul trimestrului. Compania anticipeaza un profit pe actiune ("EPS") in intervalul 6.4-6.48 USD pentru trimestrul urmator, sub estimarile analistilor. Walmart se asteapta ca rata de crestere a vanzarilor nete consolidate sa se situeze in intervalul 5-5.5%. Pretul actiunilor a scazut, in sedinta de pre-market, cu 7.5%, dupa ce in prealabil, in sedinta de miercuri, ajunsesera la un maxim record. (Sursa: CNBC)