Cifra de afaceri a companiilor din industrie - 16 noiembrie 2023
In primele noua luni, cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut cu 1%, in conditiile in care veniturile din industria prelucratoare s-au majorat cu 1.8% iar cele din industria extractiva s-au redus cu 14% fata de perioada similara din 2022. Pe marile grupe industriale, in primele 9 luni s-au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri la companiile din industria bunurilor de capital (+10.5%), industria bunurilor de uz curent (+8.2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2.2%). In luna septembrie, cifra de afaceri a crescut cu 12%, comparativ cu august 2023, datorita cresterii din industria prelucratoare si extractiva, dar comparativ cu septembrie 2022, cifra de afaceri a marcat o diminuare cu 2%. (Sursa: INS)
Productia industriala din zona euro a scazut in septembrie[edit | ]
In septembrie, productia industriala din zona euro a scazut cu 1.1% de la o luna la alta si cu 6.9% de la un an la altul, marcand cea mai abrupta scadere anuala din iunie 2020. Aceasta scadere, datorata in mare parte unei scaderi de 2.1% a productiei de bunuri de consum si unei scaderi de 1.3% a productiei de energie, a urmat unei cresteri in luna august. Intre timp, zona euro a obtinut un excedent comercial de 10 miliarde de euro, o imbunatatire semnificativa fata de deficitul de 36.6 miliarde de euro inregistrat cu un an inainte. (Sursa: Reuters)
Inflatia din UK scade la minimul ultimilor doi ani[edit | ]
In octombrie, inflatia din Marea Britanie a scazut brusc de la 6,7% la 4,6%, atingand minimul ultimilor doi ani. Scaderea s-a datorat in principal scaderii preturilor la locuinte, servicii de uz casnic si alimente. IPC de baza a scazut, de asemenea, la 5,7%. Banca Angliei, dupa ce a oprit seria de majorari de rate, ar putea lasa ratele neschimbate la urmatoarea sedinta. Acest declin sugereaza ca Marea Britanie ar putea da un pas inapoi in lupta sa impotriva inflatiei, desi se asteapta ca reducerile ulterioare sa fie modeste. (Sursa: CNBC)
Vanzarile cu amanuntul din SUA au scazut dupa 6 luni[edit | ]
Luna trecuta, cheltuielile de vanzare cu amanuntul din SUA au scazut pentru prima data din martie, semnaland o scadere in apropierea sezonului de sarbatori. Acest lucru coincide cu o scadere a pietei muncii si cu o incetinire economica. In octombrie s-a inregistrat o reducere a numarului de noi locuri de munca si o usoara crestere a somajului. In conditiile in care Rezerva Federala a majorat ratele dobanzilor pentru a combate inflatia, costurile de imprumut au crescut, afectand cheltuielile de consum. Cresterea mai lenta a salariilor si reducerea economiilor pandemice influenteaza, de asemenea, deciziile de cheltuieli. Se asteapta ca acesti factori sa limiteze disponibilitatea consumatorilor de a cheltui in lunile urmatoare. (Sursa: WSJ)
IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)[edit | ]
Impact, primul dezvoltator listat la BVB, a raportat, pentru primele 9 luni ale anului, un profit net de 63.8 mil. RON, de peste 4 ori mai mare decat in urma cu un an. Veniturile au scazut cu 32% comparativ cu 2022, dar marja EBITDA a fost de 65% in acesta perioada fata de doar 17% cu un an in urma. Totodata, compania a anuntat o emisiune de obligatiuni in EUR in valoare de 3 mil. EUR, negarantate, pe o perioada de 36 de luni, cu un cupon fix in intervalul 9-10%, care va fi stabilit in baza interesului investitorilor. (Sursa: BVB)
TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]
TTS a anuntat o cifra de afaceri la nivel individual de 680.1 mil. RON pentru primele 9 luni, in crestere cu 46.2% si dublarea profitului net fata de anul trecut, pana la valoarea de 123.9 mil. RON. Rezultatele operationale au fost caracterizate de cresterea fluxurilor de marfuri agricole si de cresterea activitatii de operare portuara, care a depasit transportul fluvial ca pondere in activitatea grupului. (Sursa: BVB)
PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE)[edit | ]
Producatorul de vinuri Purcari a raportat venituri in crestere cu 26%, in primele trei trimestre, fata de primele noua luni ale anului precedent, ajungand la 252.5 mil. RON, al treilea trimestru contribuind cu 91.1 mil. RON. Profitul net a fost de 43.7 mil. RON, in primele noua luni (+24%), iar rezultatul net in trimestrul trei a fost de 18.2 mil. RON (+26%). Compania a realizat o recolta record, de 14,800 tone de struguri, cea mai mare recolta de la listare, si a procesat suplimentar un total de 22,800 tone de struguri de la terti, in conditiile unor preturi mai bune decat anul trecut. In Romania, veniturile s-au majorat cu 37%, in primele 9 luni, fata de perioada similara a anului trecut. (Sursa: BVB)
Meta Estate Trust S.A. (MET)[edit | ]
Meta Estate Trust a inregistrat un avans semificativ al profitului net, de 90%, ajungand la 7 mil. RON in primele noua luni. Veniturile au marcat o crestere de 35%, totalizand peste 15 mil. RON. Meta a investit peste 50 mil. RON (10.6 mil. EUR), in primele 9 luni ale anului, in 16 proiecte. Activele totale ale companiei au depasit 107 mil. RON, marcand o crestere de 9% fata de sfarsitul anului precedent, finantate, in principal, din lichiditatile suplimentare generate de proiectele finalizate in acest an. In ceea ce priveste perspectivele, compania se va concentra pe dezvoltarea parteneriatelor cu dezvoltatorii, a monetizarii graduale a portofoliului de investitii din linia de afaceri early-stage, si a proiectelor in segmentul de inchirieri. Compania a anuntat si intentia unei emisiuni de obligatiuni garantate pentru primul semestru din 2024. (Sursa: BVB)
ROMCARBON SA BUZAU (ROCE)[edit | ]
Romcarbon, producator de ambalaje din material plastic, a raportat venituri, aferente primelor noua luni, in scadere cu 20%, ajungand la 230 mil. RON, in timp ce EBITDA a avut o scadere de 71%, ajungand la 6 mil. RON. Rezultatul net a constat intr-o pierdere de 906,030 RON, de la un profit de 13.4 mil. RON. Aceste scaderi sunt cauzate de deteriorarea rezultatelor a doua dintre companiile care fac parte din grupul Romcarbon, respectiv Livingjumbo si RC Energo. De asemenea, dificultati se remarca in sectorul PET, acolo unde cererea in piata a scazut din cauza inflatiei care a impins consumatorii sa reduca cheltuielile. (Sursa: BVB)
S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]
Grupul Romgaz a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, o cifra de afaceri in scadere cu 37% comparativ cu perioada similara a anului precedent, ajungand la 6.81 mld. RON. De asemenea, si profitul net a inregistrat o scadere cu 3.1%, ajungand la 2.16 mld. RON. Productia de gaze naturale s-a redus cu 5% iar cantitatea de energie electrica s-a diminuat cu 24% , in timp ce veniturile totale ale companiei s-au micsorat cu 35%. O cauza importanta in diminuarea cifrei de afaceri din vanzarea gazelor naturale si a energiei electrice o au prevederile legale ce au obligat Romgaz sa vanda la un pret reglementat. (Sursa: BVB)
ANTIBIOTICE S.A. (ATB)[edit | ]
Cifra de afaceri a producatorului roman de medicamente Antibiotice Iasi a marcat o crestere cu 28%, respectiv 463.4 mil. RON, si un profit dublu, in primele noua luni comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, si veniturile au crescut cu 25%, ajung la 478 mil. RON. Compania a inregistrat in acest timp o crestere cu 32% a vanzarilor pe piata interna, la 288.67 mil. RON, si cu 23% la export, la 175.6 mil. RON. Cresterea de pe piata interna a fost determinata de optimizarea politicilor de marketing, lansarea de noi produse, repozitionarea medicamentelor din portofoliu cat si de consolidarea clasei terapeutice. Antibiotice a derulat investitii de 58 mil. RON si, de asemenea, a atras fonduri nerambursabile incheind un acord cu Banca Europeana de Investitii pentru a construirea unui nou spatiu dedicat productiei, ambalarii si depozitarii. (Sursa: BVB)
AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]
Cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, AROBS Transilvania Software, si-a crescut cifra de afaceri la nivel consolidat cu 67% vs 9L 2022, in ciuda unei perioade plina de provocari in industria IT&C. Indicatorul EBITDA normalizat s-a majorat cu 10% fata de primele 9 luni din 2022, pana la 65 mil. RON, in timp ce profitul net normalizat a urcat cu 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste contribuita la cifra de afaceri, serviciile de software au inregistrat o pondere de 76%, marcand in aceasta perioada o crestere de 62% vs 9L 2022, in timp ce noua linie de business, AROBS Systems, a contribuit cu 9% la cifra de afaceri consolidata. Compania isi va continua planurile de crestere organica imbinat cu achizitii strategice. (Sursa: BVB)
PROMATERIS S.A. (PPL)[edit | ]
Producatorul de ambalaje biodegradabile, Promateris, a incheiat primele 9 luni din 2023 raportand o scadere cu 28% a cifrei de afaceri vs 9L 2022, in timp, ce la nivelul profitabilitatii, compania a inregistrat o pierdere neta de 4.4 mil. RON. Promateris a anuntat ca va continua procesul de dezvoltare a grupului, evaluand oportunitatea unor proiecte de M&A, prin care sa sustina cresterea indicatorului EBITDA. Acesta din urma, a marcat o scadere, la 9L 2023, cu 48% fata de aceeasi perioada a anului 2022. (Sursa: BVB)
PATRIA BANK S.A. (PBK)[edit | ]
Patria Bank, institutie de credit ce activeaza in sectorul bancar romanesc, a inregistrat o crestere modesta a venitului net bancar (+1.5% vs 9L 2022), evolutie sustinuta in principal din evolutia pozitiva a veniturilor nete din comisioane si activitatea financiara. Ca urmare a cresterii cu 0.9% a cheltuielilor operationale, rezultatul oeprational a fost unul pozitiv in valoare de 36 mil. RON, in crestere cu 4% fata de primele 9 luni ale anului 2022. Astfel, banca a marcat un profit net de 15 mil. RON, similar cu cel la 9L 2022, de 14.9 mil. RON. De asemenea, rata expunerilor neperformante (NPE) s-a diminuat la 5.58%, de la 6.02% la finalul anului 2022. (Sursa: BVB)
LION CAPITAL S.A. (LION)[edit | ]
Societatea de investitii financiare, Lion Capital, a inregistrat, in primele 9 luni din 2023, un profit net de 243 mil. RON, comparativ cu 7.3 mil. RON realizate la 9L 2023. Cresterea se datoreaza in principal majorarii veniturilor din dividende si al rezultatului din evaluarea la valoarea justa a participatiilor prin contul de profit si pierdere. De asemenea, activul net a crescut cu 27.5% vs 9L 2022, pana la 3.8 mld. RON. (Sursa: BVB)