Cifra de afaceri din industrie a crescut in luna mai - 17 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Cifra de afaceri din industrie, pe total (piata interna si piata externa), din perioada 1 ianuarie 2023-31 mai 2023 a crescut cu 3.1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a industriei extractive a scazut cu 14.4%, iar cea a industriei prelucratoare a crescut cu 4%. Comenzile noi din industria prelucratoare au crescut in termeni nominali cu 5.3%, in perioada 1 ianuarie 2023-31 mai 2023 fata de aceeasi perioada a anului 2022. In luna mai 2023, acestea au crescut atat fata de luna aprilie 2023 cu 14.1%, cat si fata de luna mai 2022 cu 5.7%. (Surse: INS (1);INS (2))

Firmele din Romania au avut o rentabilitate medie de cel putin 9.7% in 2022[edit | ]

Microintreprinderile din Romania au raportat o rata medie a rentabilitatii (profit brut/cifra de afaceri) de 25%, in anul 2022. Comparativ, firmele platitoare de impozit pe profit au inregistrat o rata medie a rentabilitatii de 9.7%. Doar 1.25% din totalul microintreprinderilor au trecut de 90% rata a rentabilitatii. In prezent, guvernul ia in considerare majorarea taxelor si impozitelor, vizand totodata scaderea pragului cifrei de afaceri pana la care o companie se incadreaza drept microintreprindere. (Sursa: Economedia.ro)

Scaderea dolarului motiv de bucurie pe bursele internationale[edit | ]

Dolarul american s-a depreciat cu aproximativ 13% fata de maximul ultimelor doua decenii inregistrat anul trecut comparativ cu un cos de valute internationale. In prezent, acesta se afla la cel mai mic nivel din ultimele 15 luni. Declinul s-a accentuat pe masura ce ultimele date despre inflatie din SUA au aratat ca FED s-ar putea apropia de sfarsitul ciclului de majorare a dobanzii de referinta. Aceasta dinamica poate reprezenta un avantaj pentru unele companii americane, deoarece exporturile vor deveni mai competitive in strainatate si ar face, totodata, mai ieftina conversia profiturilor obtinute de multinationale in strainatate. Spre exemplu, cei de la Bespoke Investment Group au calculat ca aproximativ 50% dintre veniturile marilor companii de tehnologie din SUA provin din pietele internationale. (Sursa: Reuters)

Deficit comercial in scadere pentru Zona Euro[edit | ]

Conform Biroului de Statistica al Uniunii Europene, statele din Zona Euro au inregistrat un deficit comercial ajustat sezonier modest de doar 0.9 mld. EUR, in timp ce deficitul comercial neajustat a marcat o valoare si mai scazuta, de doar 0.3 mld. USD. Scaderile se datoreaza in principal cresterii exporturilor de produse chimice si utilaje si a scaderii importurilor de energie din Rusia. Pentru Uniunea Europeana, excedentul comercial al produselor manufacturiere a crescut la 142.3 mld. EUR in primele 5 luni din 2023, aproape dublu fata de nivelul inregistrat cu un an in urma, principalele contributii fiind produsele chimice si masinile. De asemenea, decalajul comercial dintre UE si China s-a redus usor in timp ce excedentul comercial cu SUA a marcat o usoara scadere. (Sursa: Reuters)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

Arobs a initiat faza finala a transferului actiunilor sale pe Piata Principala a BVB. Compania se asteapta ca transferul pe Piata Principala sa aiba loc in septembrie 2023. In perioada urmatoare, Arobs isi va audita situatiile financiare pentru ultimii doi ani si va intocmi Prospectul de admitere la tranzactionare pe Piata Principala a BVB. (Sursa: BVB)

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

Transport Trade Services a finalizat tranzactia de preluare a Decirom si va incepe integrarea operatiunilor acesteia in cadrul grupului. In acelasi timp, compania va demara investitii noi in valoare de 10 mil. EUR, avand ca tinta cresterea vitezei de operare a terminalului incepand cu 2024. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

Statul roman a aprobat, in timpul saptamanii trecute, extinderea cu 15 ani a perioadei de concesiune pentru 9 perimetre de hidrocarburi concesionate de OMV Petrom inca din anul 1997, pe teritoriul carora compania a descoperit intre timp noi zacaminte de hidrocarburi. Legea petrolului stipuleaza faptul ca durata initiala a concesiunii unor perimetre poate fi de maxim 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca 15 ani. Stirea vine in contextul in care, luna trecuta, OMV Petrom a anuntat descoperirea de noi resurse de petrol, care se ridica la peste 30 mil. bep – echivalentul a trei patrimi din productia realizata de companie in 2022. (Sursa: Profit.ro)

FORAJ SONDE SA VIDELE (FOJE)[edit | ]

Actionarii Foraj Sonde sunt convocati la AGA Ordinara si Extraordinara pentru data de 16/17 august 2023. La sedinta AGEA, principalul punct de pe ordinea de zi solicita aprobarea contractarii unei linii de credit de 5 mil. RON in cadrul Programului IMM Invest de la BCR. (Sursa: BVB)

JPMorgan Chase & Co (US.JPM)[edit | ]

Banca americana a raportat un profit in crestere cu 67% fata de cel obtinut in urma cu un an. Achizitionarea bancii intrate in faliment, First Republic, a ajutat la aceasta crestere spectaculoasa, oferind un castig de 2.7 mld. USD. Per total, profitul JPMorgan pentru trimestrul 2 a fost de 14.47 mld. USD, comparativ cu doar 8.65 mld. USD in 2022. Excluzand cifrele obtinute prin achizitia First Republic, JPMorgan ar fi obtinut o crestere a profitului cu 40% si a veniturilor de 21%. Banca a declarat ca a pus deoparte 1.5 mld. USD pentru provizioane aferente imprumuturilor. Aceasta suma este aproape tripla fata de cea de anul trecut, in contextul in care perspectiva economica ramane incerta. (Sursa: [https://www.wsj.com/articles/jpmorganchase-jpm-q2-earnings-report-2023-8694176b?mod=hp_lead_pos1

WSJ ])

SHELL PLC (NL.SHELL)[edit | ]

Shell evalueaza optiunea vanzarii activelor sale din domeniul energiei verzi, pentru a se concentra pe proiecte de petrol si gaze. In acest scop, compania ar fi abordat anumite entitati terte pentru a discuta despre o posibila vanzare. Potrivit unui analist al RBC Capital Markets, separarea divizei de energie verde ar putea imbunatati valoarea de piata a companiei, care ar fi afectata de performanta acestei divizii. Pe de alta parte, Shell ar putea pierde un avantaj competitiv ca urmare a acestei operatiuni, astfel ca anumiti investitori sunt de parere ca o asemenea tranzactie ar fi improbabila pe termen lung. In alte stiri, Shell a suspendat activitatea de incarcare a barilurilor de petrol la un terminal petrolier din Nigeria, datorita unei potentiale scurgeri la terminal. In luna iulie, compania planifica livrarea a 220,000 barili de petrol zilnic, din acest terminal petrolier. (Surse: Telegraph;Reuters)

NIKOLA CORPORATION (US.NKLA)[edit | ]

Producatorul de camioane Nikola, care foloseste un combustibil pe baza de hidrogen, a inregistrat o crestere de peste 60% a cotatiei actiunii la sfarsitul saptamanii trecute dupa anuntul cu privire la o comanda de 50 de EV catre BayoTech in urmatorii 5 ani. Primele 12 camioane urmeaza sa fie livrate in urmatorii 2 ani. Cele doua companii au un tel comun, si anume, de a oferi un acces fiabil la hidrogen pe intreg teritoriul SUA. (Sursa: SeekingAlpha)

Renault SA (FR.RNO)[edit | ]

Nissan ar putea investi suma de 725 mil. USD in noua unitate de vehicule electrice a Renault, Ampere. Acest lucru ar putea solutiona discutiile acestor doua companii cu privire la alianta lor, veche de peste doua decenii. Nissan si Renault se asteapta ca valoarea Ampere sa ajunga la aproximativ 8-10 mld. EUR. Valoarea investitiei Nissan este mai mica cu 15% decat investitia maxima stabilita in luna februarie. (Sursa: Reuters)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Tesla si-a avertizat clientii ca, creditele fiscale federale pentru achizitionarea de vehicule electrice ar putea fi reduse anul viitor. In prezent, cumparatorii de vehicule Tesla, noi, sunt eligibili pentru un credit fiscal de pana la 7,500 USD. Tesla nu a oferit detalii specifice cu privire la vehiculele care vor fi afectate sau la motivele care stau la baza acestor potentiale modificari. Pentru a se califica pentru credite, vehiculele electrice trebuie sa fie asamblate in America de Nord si sa indeplineasca anumite criterii privind procentul de componente si materiale pentru baterii provenite din America de Nord sau din tari prietenoase cu SUA. Aceste cerinte au ca scop promovarea productiei interne de baterii si materiale pentru aceasta industrie. (Sursa: Barrons)

BYD Company Limited (DE.BY6)[edit | ]

Producatorul auto chinezesc BYD, a inaintat o propunere de a investi peste 1 mld. USD pentru constructia de masini electrice si baterii in India, alaturi de compania locala Megha Engineering. Planul pe termen lung al companiilor este de a construi o gama completa de masini electrice BYD in India, de la modelele Hatchback pana la cele de lux. Programul de investitii al companiei face parte din obictivele sale de expansiune globala pentru a pune probleme principalului competitor al sau, Tesla. In cazul aprobarii investitiei din partea Autoritatilor de Reglementare din India, BYD va inregistra o prezenta pe toate pietele auto externe, cu exceptia Statelor Unite. (Sursa: Reuters)