Cine castiga din scumpirea petrolului? - Trade Talk 29 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Dintr-odata, scumpirea petrolului e (din nou) pe primele pagini. Asa ca-i firesc sa luam la bani deloc marunti giganti ai sectorului international de energie precum Exxon Mobil, Chevron, Shell sau BP.

Nu pierdem din vedere nici ce-avem la indemana acasa, la Bursa de Valori Bucuresti. N-o fi ea top performer in 2023 (pana acum), dar OMV Petrom s-a descurcat excelent tinand cont de circumstantele din prima jumatate a anului. Iar despre Prospectiuni, ce sa mai zicem aici ar fi lucrat Indiana Jones, daca si-ar fi cautat vreodata un job cat de cat normal pe teren. 

1. Cum am ajuns la 100 USD pe baril?[edit | ]

Petrolul e mai scump cu 25% fata de inceputul lunii iulie. Asta inseamna un bonus de vreo 2.6 mld. USD adaugat incasarilor Arabiei Saudite din trimestrul curent, adica aproximativ 30 mil. USD in fiecare zi. Costul de productie e infim, putin peste 9 USD pe baril... dar balanta finantelor publice se echilibreaza abia la o cotatie de 9x mai mare.

Urcand in iunie la un maxim istoric de 103 milioane de barili pe zi, cererea globala continua sa fie robusta, cu ceva ajutor chiar din partea Chinei. Oferta, pe de alta parte, arata tot mai firav. Pentru ultimele trei luni din acest an, OPEC anticipeaza un deficit global in jur de 3 milioane de barili pe zi. Si pe urma, pe pietele futures, speculatorii au fost nevoiti sa-si inchida abrupt pozitii de vanzare uriase la final de iunie, acestea echivalau cu 239 milioane de barili, de peste 2x mai mari fata de cele consemnate pe tot parcursul lunii aprilie. In SUA, stocurile tinute in celebrul hub din Cushing, Oklahoma, sunt mai mici decat oricand in ultimele 14 luni... si aproape de niveluri de alerta din punct de vedere operational. Ca perspectiva: de la 43 milioane de barili in iunie, mai numara acum 23 milioane de barili. Totalul stocurilor comerciale a coborat si el saptamana trecuta, la aproximativ 416 milioane de barili, cifra fiind cu 4% sub media ultimilor cinci ani pentru aceasta perioada din an.

Productia curenta din SUA e estimata la 12.9 milioane de barili pe zi, peste maximul record pre-pandemic inregistrat in 2019 (si cu vreo 800,000 de barili pe zi mai mult decat anul trecut pe vremea asta)... insa companiile care extrag petrol prin fracking nu tin sa accelereze ritmul.

In Bazinul Permian, cea mai activa arie de extractie de pe teritoriul SUA, numarul sondelor a plonjat saptamana trecuta cu circa 12% comparativ cu finalul lunii aprilie, la doar 314... chiar daca pretul petrolului WTI a saltat cu-aproape 13 USD pe baril in perioada asta. Pana si Exxon Mobil a devenit dintr-odata auster mai are 17 sonde functionale in zona mentionata, fata de 65 la varful consemnat inaintea anului super-pandemic 2020.

In afara Riyadhului si a Moscovei, cine castiga din scumpirea petrolului?

Producatorii europeni, adica nume precum Shell, TotalEnergies, BP, Eni, Equinor sau Repsol, se misca binisor... insa pana saptamana trecuta, erau in urma cresterii cotatiilor petrolului si ale gazului natural. Ca si grup, companiile astea se tranzactioneaza la cei mai modesti multipli in randul industriilor care compun indicele pan-european de referinta STOXX 600 Europe... adica la nici 7x profiturile nete relizate in ultimele 12 luni (comparativ, de exemplu, cu aproape 26x in cazul sectorului european de sanatate si ceva peste 12x in cazul indicelui STOXX Europe 600). Ati crede ca e diferit pe Wall Street... insa nu. Din 8 septembrie, cand petrolul Brent a trecut de 90 USD pe baril, pana la finalul saptamanii trecute, producatorii americani au pierdut in medie peste 5%. Adica nume precum Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips, Hess Corporation sau Occidental Petroleum.

Un motiv posibil pentru cele de mai sus e ca, dincolo de un anumit nivel si/sau ritm in care se-ntampla, scumpirea petrolului incepe sa aiba efecte negative asupra cererii. In iunie si iulie anul trecut, cand cotatiile Brent s-au situat in medie la circa 110 USD pe baril, cererea de carburanti in America a picat cu peste 4% comparativ cu perioada identica din 2021 (cand, apropo, petrolul costa in jur de 70 USD pe baril).

2. Dar la BVB?[edit | ]

Actiunile OMV Petrom s-au tranzactionat de curand la cele mai ridicate cotatii din ultimele 12 luni. Asta chiar daca, in primul semestru, compania si-a diminuat profitul net cu 80% (vs perioada identica din 2022), la afaceri mai mici cu 30%.

Tot in primele sase luni ale anului, investitiile companiei au crescut cu 70%, la 2.4 mld. RON. Vom scoate impreuna cu Romgaz, cu 4 mld. EUR, 100 de miliarde de metri cubi de gaz din Marea Neagra, a indicat Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, la un forum recent de mare importanta regionala. Pe 5 iulie, OMV Petrom a doborat un record care era in picioare din decembrie 2006, obtinand o noua evaluare istorica din partea investitorilor. Capitalizarea companiei a atins 32.5 mld. RON, comparativ cu precedentul maxim de 32.3 mld. RON in urma cu-aproape 17 ani. In aceasta dupa-amiaza, OMV Petrom valora chiar mai mult, adica 35.4 mld. RON.

In raportul semestrial publicat la final de iulie, OMV Petrom estima pentru intregul an 2023 un pret mediu al petrolului Brent cuprins intre 75 USD si 80 USD pe baril. Intr-un update aparut pe 12 septembrie, US Energy Information Administration anticipeaza o cotatie medie de 93 USD pe baril in cel de-al patrulea trimestru (si de 87 USD pe baril in prima jumatate a anului viitor).

Prospectiuni, legenda romaneasca a explorarilor geologice si geofizice careia i-am dedicat un TradeTalk special in vara anului trecut, a reusit in primele sase luni din 2023 sa-si creasca cifra de afaceri cu 49% (vs aceeasi perioada din 2022).

Rezultatul operational s-a dublat, iar profitul net a fost mai mare cu 81%. Fluxul de numerar s-a imbunatatit, la pachet cu o reducere a gradului de indatorare. Pentru intregul an 2023, compania anticipeaza o cifra de afaceri de aproximativ 243 mil. RON, mai mare cu 39% fata de anul precedent... si un profit brut de circa 28 mil. RON, de-aproape 3x mai mare comparativ cu 2022.

Prospectiuni primeste in continuare comenzi de la clienti, intr-un context global tot mai favorabil ariei in care opereaza compania. La finalul lunii trecute, Prospectiuni a anuntat semnarea unui contract de 70 mil. RON cu Romgaz, pentru servicii de prospectare seismica. 

TOP TRENDING[edit | ]

Eveniment: TradeVille e Partener Principal la prima editie Quarterly Report dedicat comunitatii investitorilor si a companiilor romanesti, evenimentul include sesiuni de networking si permite adresarea de intrebari in direct. Data e 4 octombrie (adica miercurea viitoare), intervalul de timp 17:30 21:00, intr-o locatie fabuloasa deasupra Bucurestiului, One Tower la etajul 17. Pentru detalii si participare, CLICK AICI.

Raportari: AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB si transferata din 25 septembrie pe piata principala, a incheiat prima jumatate a anului cu afaceri in crestere cu 90% (vs aceeasi perioada din 2022)... dar cu un profit normalizat aproape identic cu cel de anul trecut. 

Big Tech: Microsoft a luat in considerare, prin 2020, vanzarea propriului motor de cautare Bing... cumparatorul de-atunci ar fi fost Apple. AMD a sarit ieri cu-aproape 5%, dupa ce Kevin Scott, sef peste tot ce-nseamna tehnologie la Microsoft, a declarat ca producatorul american de cipuri va avea un rol critic pentru AI. Tesla ar putea intra sub incidenta investigatiei pe care Uniunea Europeana o lanseaza in privinta subventiilor de care beneficiaza producatorii de masini electrice din afara blocului comunitar apropo, compania va publica peste cateva zile livrarile reusite in cel de-al treilea trimestru.

Rezultate: Nike a anuntat venituri totale sub asteptarile analistilor pentru cel mai recent incheiat trimestru fiscal (prima oara in ultimii doi ani)... insa profitabilitatea si marjele au batut estimarile. Vanzarile au scazut cu 2% in America de Nord (vs aceeasi perioada din 2022), dar au crescut in toate celelalte regiuni geografice in care opereaza (inclusiv plus 16% in China). Aseara in after-hours, actiunile companiei au zburat cu aproape 8%... dar la inchiderea de ieri, erau mai jos cu circa 23% fata de inceputul anului.

Aerian: Revenirea turismului e peste ce mi-am imaginat... iar frica de recesiune nu se resimte in industria transporturilor aeriene, a afirmat ieri Dave Calhoun, CEO-ul Boeing, intr-o aparitie la CNBC. Producatorul american a livrat 35 de aeronave in august, comparativ cu 43 in luna precedenta, bresele din lanturile de distributie fiind si acum prezente.

Wall Street: Suntem aproape de-a pune punct celui de-al treilea trimestru... perioada in care (pana la ora asta) indicii S&P 500, DJIA si Nasdaq Composite au pierdut intre 2% si 4%. Apple si Microsoft s-au depreciat cu 12%, respectiv aproape 8%. In schimb, Exxon Mobil a ajuns la un nou maxim record saptamana asta. Conform unui sondaj recent facut de CNBC, in care-au fost intervievati aproape 300 de administratori de fonduri, peste 60% din respondenti sunt de parere ca avansul bursei americane din acest an e doar o corectie pozitiva intr-un trend descendent de amploare.

Preturi: In Germania, inflatia anuala la nivelul consumatorilor a coborat luna aceasta la 4.3%, cel mai modest nivel dupa februarie anul trecut (vs 6.4% in august). Scumpirile s-au moderat si-n Franta, chiar daca preturile energiei au urcat cu peste 11% (vs aceeasi luna din 2022). In schimb, preturile generale au crescut in Spania cu 3.2%, dupa un avans de numai 2.4% inregistrat luna trecuta. Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene, a reamintit luni ca dobanzile din zona euro vor ramane ridicate pana cand inflatia va fi (cu-adevarat) imblanzita.

Dobanzi: N-as fi socat daca as vedea dobanda titlurilor de stat americane cu scadenta la 30 de ani depasind bariera de 5%... iar la scadenta de 10 ani, dobanda s-ar putea apropia de acelasi prag, a declarat aseara celebrul investitor Bill Ackman la una dintre cele mai interesante conferinte de investitii organizate in America. In aceasta dupa-amiaza, dobanzile cotate in piata erau 4.56% pentru titlurile cu scadenta la 30 de ani, respectiv 4.69% pentru titlurile la 10 ani.

Fed: In timpul meu liber imi place sa... muncesc, a marturisit tot aseara Jay Powell, la o intalnire organizata la Washington cu profesori si studenti in economie. N-am primit niciun update in privinta politicii monetare americane, insa Powell a tinut sa reitereze ca abilitatea Fed-ului de-a influenta economia depinde de cat de bine intelege publicul mesajele bancii centrale.

 

STIAI CA?[edit | ]

OMV Petrom a scris istorie anul trecut... inclusiv cu primul profit net de peste 10 mld. RON inregistrat vreodata in Romania.