Cine castiga la Powell-ball? - Trade Talk 24 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Un singur bilet cumparat la Powerball, undeva prin California, a castigat luna asta 1.8 mld. USD. E al doilea cel mai mare premiu din istoria loteriei americane. Regiunea-i clar norocoasa: depasind 2 mld. USD, recordul absolut a fost scris cu-aproape un an in urma, in Los Angeles.

La Powell-ball joia trecuta, insa, nimeni nu pare sa fi castigat nimic. Indicele S&P 500 a incheiat saptamana sub media mobila a ultimelor 200 de zile. Dobanda titlurilor de stat cu scadenta la 10 ani a trecut de 5%, ceva nemaivazut in ultimii 16 ani. Ironic, in aceeasi seara in care obligatiunile americane erau vandute de zor, cele emise de Venezuela isi dublau valoarea. 

1. Fed[edit | ]

Powell-ball... adica cel mai recent discurs tinut de presedintele bancii centrale americane, la Economic Club of New York, care-a fost si ultima aparitie publica a cuiva din Fed pana la anuntul dobanzilor de miercurea viitoare. Apropo, cum noi trecem la ora de iarna cu un weekend inaintea Americii, verdictul Fed-ului va sosi cu o ora mai devreme decat suntem obisnuiti, adica la 20:00 (ora Romaniei).

Ce ni s-a parut diferit de data asta: accentul a fost pus pe cat de puternica a ramas economia, nu pe cat de ridicata continua sa fie inflatia. E limpede ca dobanzile tot mai mari n-au afectat asa mult consumul, a admis Powell. Si totusi, prudenta pare sa fie refrenul principal acum la final de an. Pietele au prins mesajul: investitorii coteaza o probabilitate de 98% in favoarea mentinerii dobanzii cheie din SUA la 5.5% cu ocazia anuntului din 1 noiembrie. Acelasi scenariu e votat cu o sansa de 74% pentru ultima decizie a Fed-ului din 2023, cea care soseste pe 13 decembrie.

E prima oara in mai bine de-un deceniu cand Fed-ul nu ofera niciun fel de ghidaj. Adictia fata de cifre economice punctuale, multe dintre ele fotografii ale trecutului si revizuite adesea o luna sau doua mai tarziu, devine incredibil de frustranta. E ca si cum ai goni cu 200 km/h pe Valea Oltului uitandu-te exclusiv in oglinda retrovizoare.

Din curiozitate, i-am cerut lui ChatGPT sa scrie un articol amuzant despre Jay Powell si Powerball. Powell nu joaca la Powerball... el este Powerball, a raspuns robotelul. Cum am putea sa-l contrazicem deocamdata? 

2. Titluri de stat SUA[edit | ]

2022 a fost cel mai nefericit an din istoria pietei americane de obligatiuni... de orice fel ar fi fost ele. Pentru analisti, 2023 urma sa fie anul unei reveniri epice. Suntem deja in octombrie si cautam inca revenirea.

O sa ziceti ca nici bursa nu-i pe cai mari. Daca excludem cele mai importante sapte companii de tehnologie, indicele S&P 500 a facut mai degraba pluta anul asta. Insa gradul in care investitorii sunt acum chiar mai pesimisti in privinta titlurilor de stat vs actiuni e la cea mai ridicata valoare din ultimii 24 de ani. 2023 ar putea fi al treilea an consecutiv de scadere a cotatiilor obligatiunilor guvernamentale... ceva fara precedent de cand exista America. Fata de maximul record atins in august 2020, ETF-ul de referinta al titlurilor cu scadente mai mari de 20 de ani a pierdut 1/2 din valoare si se tranzactioneaza in toamna asta la cele mai scazute niveluri pe grafic din 2011 incoace.

Nu-i doar miscarea din punctul A in punctul B, ci si ritmul in care se-ntampla: la capatul lung al maturitatilor, volatilitatea e la fel de pronuntata precum cea vazuta in anul super-pandemic 2020. Mai mult, plusul de volatilitate al titlurilor de stat comparativ cu cea a bursei e mai mare ca oricand in ultimii 18 ani.

3. Cine (mai) cumpara?[edit | ]

Rand pe rand, clientii traditionali ai pietei titlurilor de stat din SUA au cam disparut din tablou iar justificarile se gasesc din plin.

Fed-ul nu mai cumpara din vara anului trecut. Nici nu vinde direct, ce-i drept, dar permite obligatiunilor sa ajunga la maturitate fara sa mai reinvesteasca principalul. Valoarea bilantului bancii centrale s-a redus cu aproximativ un trilion de la nivelul record de 8.96 tln. USD atins cu-aproape 18 luni in urma (adica 36% din produsul intern brut). Bancile comerciale nu-s deloc motivate sa preia stafeta. Pana si numele mari ale sectorului au ramas cu detineri substantiale de titluri de stat, care-s marcate acum la minusuri imense... la Bank of America, de exemplu, e vorba de peste 131 mld. USD la finalul celui de-al treilea trimestru. Bancile regionale sunt si mai sever afectate, caci cotatiile obligatiunilor sunt mai jos acum fata de criza din primavara. Regions Financial a plonjat vineri cu peste 12%, in timp ce Comerica, Berkshire Hills Bancorp, Amerant Bancorp si Fifth Third Bancorp au picat si ele cu 5% sau mai mult. Fondurile speculative, care rulau o expunere net short uriasa in august, sunt si mai short acum. Atat de short incat se discuta intens despre riscuri tot mai mari la adresa stabilitatii acestei piete. Economiile emergente de top (si nu numai) isi accelereaza vanzarile. Rezervele de obligatiuni suverane americane ale Chinei au coborat in iulie la 821 mld. USD, cea mai modesta valoare din ultimii 14 ani. China si Japonia mai detin sub 8% din cuantumul total... procentul asta depasea 25% in 2007. China, India si Brazilia au lichidat doar in ultima luna detineri de 18.5 mld. USD. Sa mai amintim ceva despre Rusia sau Arabia Saudita, in noul context geopolitic?

Investitorii retail au devenit cumparatorii de ultima instanta. Acestia reprezinta acum 9% din piata titlurilor de stat din SUA. Procentul era doar 2% la inceputul anului trecut.

In ultimele 18 luni, familiile americane au asigurat 73% din achizitiile nete de obligatiuni suverane. Pe r/WallStreetBets, fieful online al retailului candva asociat cu actiuni excesiv de saltarete precum GameStop sau AMC, postarile despre titluri de stat si fonduri monetare s-au cvadruplat in ultimul an. Si cine-ar putea blama comunitatea asta? Dobanzile sunt pur si simplu irezistibile... nu doar in valori absolute, ci si-n termeni relativi. Numai 53 de companii din indicele S&P 500 mai ofera randamente ale dividendelor superioare dobanzii titlurilor de stat cu scadenta la 10 ani. Din indicele DJIA, au ramas doar patru: Walgreens Boots Alliance, 3M, Verizon Communications si Dow Chemical.

Nu doar cererea pentru titluri de stat e mai redusa oferta creste exponential: emisiunile Trezoreriei au tasnit in vara, cumuland aproximativ 1 tln. USD in cel de-al treilea trimestru. In primele noua luni ale acestui an, administratia Biden a imprumutat net peste 1.76 tln. USD, mai mult decat oricand in ultimul deceniu cu exceptia anului mega-cheltuitor 2020. 

TOP TRENDING[edit | ]

Raportari: TeraPlast a inregistrat scaderi de 59%, respectiv 8% ale profitului net si incasarilor totale in primele noua luni din acest an (vs perioada identica din 2022). Totusi, T3/2023 a adus un profit net de 7.8 mil. RON, comparativ cu o usoara pierdere cu 12 luni in urma. Privind imaginea de ansamblu, ne asteptam ca finalul de an sa ne arate o stabilizare a trendului si o accelerare a ritmului de crestere, a indicat Ioana Birta, CFO TeraPlast. Cel mai mare producator roman de materiale de constructii a fost prezent la prima editie a conferintei trimestriale Quarterly Report din 4 octombrie.

BVB: BlackRock, cel mai important administrator de investitii din lume, e prezent in actionariatul a noua companii listate pe bursa noastra... anume, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD Groupe Societe Generale, Romgaz, Nuclearelectrica, MedLife, Electrica, One United Properties si TeraPlast. Hidroelectrica nu-i deocamdata pe lista asta, dar alt fond american emblematic, Vanguard, are aici o detinere de 354 mil. RON.

Contrarieni: Bill Ackman, celebrul investitor multi-miliardar si influencer, a dezvaluit ieri ca si-a inchis o pozitie semnificativa short titluri de stat americane cu scadenta la 30 de ani, dezvaluita in premiera la inceputul lunii august. E prea mult risc in lume... iar economia americana e mai slaba decat sugereaza datele curente, si-a justificat Ackman exitul. Saptamana trecuta, Jeffrey Gundlach, o legenda a pietei americane de obligatiuni, a recomandat o pozitie long la maturitati lungi, pe seama iminentei unei recesiuni in SUA, idee impartasita si de Paul Tudor Jones intr-un interviu recent la CNBC.

Calendar: Azi inaintea deschiderii sedintei pe Wall Street raporteaza 3M, Coca-Cola, GE, GM, RTX si Verizon... iar dupa inchidere, Alphabet, Microsoft si Visa. Maine vedem Boeing, T-Mobile US (inaintea deschiderii), IBM, Meta Platforms, Whirlpool (dupa inchidere). Joi sosesc cifre de la Comcast, Hershey, Mastercard, Southwest Airlines, UPS (inaintea deschiderii), Amazon, Ford si Intel (dupa inchidere). Vineri incheie saptamana AbbVie, Chevron (care tocmai ce-a anuntat intentia de-a achizitiona Hess Corporation intr-un mega-deal evaluat la 53 mld. USD) si ExxonMobil (inaintea deschiderii).

Cipuri: AI nu-i suficient pentru Nvidia... potrivit unor surse Reuters, compania lucreaza impreuna cu britanicii de la Arm Holdings pentru dezvoltarea unor unitati centrale de procesare (CPU) pregatite sa ruleze Windows, segment dominat deocamdata de Intel. AMD pare sa fie angajata intr-un proiect similar, tot impreuna cu Arm, in ambele cazuri noile cipuri putand fi lansate in 2025. AMD raporteaza pe 31 octombrie, iar Nvidia, pe 21 noiembrie.

Auto: United Auto Workers (UAW), sindicatul angajatilor in sectorul auto din SUA, isi extinde miscarile simultane de protest la cei mai prolifici trei producatori locali (GM, Ford si Stellantis). Greva a mobilizat pana acum peste 40,000 din cei aproximativ 145,000 de membri UAW... si-n cele cinci saptamani de cand a-nceput, cele trei companii au pierdut mai bine de 4 mld. USD (iar furnizorii lor, inca aproape 3 mld. USD). GM raporteaza azi, urmata joi de Ford si pe 31 octombrie de Stellantis.

Lux: Hermes a batut cu brio asteptarile analistilor in privinta incasarilor din T3/2023... acestea urcand cu peste 15% vs aceeasi perioada din 2022, cresterile fiind uniform distribuite la nivel global, inclusiv in SUA. Cifrele contrasteaza oarecum cu ce-am primit de la LVMH la mijlocul acestei luni.

Macro: Business-urile din zona euro inregistreaza luna asta cel mai mediocru ritm de activitate din ultimii 3 ani... semnalizand ca recesiunea ar putea fi mai aproape decat credem. Apropo, anuntul de politica monetara al Bancii Centrale Europene soseste joi, cand vor fi publicate si primele cifre privind dinamica economiei SUA in T3/2023. Potrivit unui sondaj recent WSJ, doar 48% din economisti mai cred ca recesiunea-i la linia orizontului imediat in America.

Energie: Consumul global de petrol va atinge un maxim istoric pe parcursul acestui deceniu, la 102 milioane de barili pe zi, prezice International Energy Agency (IEA)... pe seama cresterii popularitatii masinilor electrice si a domolirii economiei chineze. Totusi, cererea nu va scadea abrupt ulterior, fiind vazuta la 97 milioane de barili pe zi spre mijlocul secolului. OPEC+ isi va pastra o cota de piata substantiala, undeva spre 50%, potrivit aceluiasi raport. 

STIAI CA?[edit | ]

In ritmul curent de reducere, portofoliul de obligatiuni al Fed-ului ar reveni in 2029 la valori pre-pandemice... si abia in 2034 daca banca centrala ar tine sa se intoarca la cuantumul de-acum 15 ani.