Cine creste exponential pe Wall Street? - Trade Talk 07 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Saptamana trecuta, activele totale ale fondurilor monetare din SUA au saltat la 5.58 tln. USD, un nou record. Publicul parcheaza o gramada de bani in obligatiuni cu scadente ultra-scurte si dobanzi anuale de circa 5%.

Pe bursa, totusi, unele randamente sunt cu cateva ordine de marime mai mari. In cateva dintre cazuri, castigatorii vin din sectoare despre care perceptia generala e inca teribil de pesimista. Iar numele si ariile de activitate ale celor care continua sa inoate cu mult sub nivelul marii sunt si ele cel putin la fel de interesante... 

1. Cronologia aprecierilor de top[edit | ]

Au trecut deja opt luni si ceva din acest an, dar un lucru e limpede: marile oportunitati n-au lipsit nicicum pe bursa americana.

In ianuarie, indicele S&P 500 a sarit cu peste 6%, dar Warner Bros. Discovery s-a apreciat de-aproape 10x mai mult. Februarie a adus prima corectie negativa, 3/4 din companiile incluse in indice incheind luna pe minus... chiar si-asa, Catalent, un nume cvasi-necunoscut al sectorului de sanatate, a avansat cu peste 25%. In primavara, castigatorii din S&P 500 au fost Intel in martie (peste 28%), Chipotle Mexican Grill in aprilie (21%) si Nvidia in mai (peste 36%). In iunie, S&P 500 a crescut cu 6.5%, cel mai bun randament lunar de pana acum in 2023... insa Carnival, operatorul de croaziere cu baza in Miami, s-a apreciat cu peste 67%. Iulie a readus in prim-plan bancile regionale, cu surprize pozitive de data asta, Zions Bancorporation reusind sa salte cu 42%. Luna august a fost condusa la varf de Arista Networks, companie care vinde servicii de cloud... avansul inregistrat fiind de-aproape 26%. Insa trei din cele mai spectaculoase zece randamente la nivelul indicelui S&P 500 au venit din sectorul de sanatate, Eli Lilly sarind cu aproape 22%.

Despre trepidatiile pietei imobiliare s-a scris deja o intreaga literatura insa cei trei dezvoltatori ale caror actiuni au fost cumparate recent de Warren Buffett, adica DR Horton, Lennar si NVR, s-au apreciat cu circa 30% in acest an, de-aproape 2x mai mult decat indicele S&P 500.

Si cum am putea sa uitam de Nvidia? O investitie de 10,000 USD facuta in vedeta AI la finalul ultimei sesiuni de tranzactionare din 2022 s-ar fi transformat acum in peste 32,200 USD.

2. Energia nucleara e verde la bursa[edit | ]

Desi aria asta nu si-a facut cu adevarat intrarea in noul mix al energie verzi, producatorii si procesatorii de uraniu inregistreaza aprecieri remarcabile in 2023. Cameco, cel mai mare producator din lumea occidentala, e mai sus cu circa 62% pe bursa americana. Centrus Energy, un micut business de numai 757 mil. USD la inchiderea de aseara, dar singurul specializat si autorizat la nivel federal pentru producerea combustibilului nuclear folosit in noua generatie de reactoare mici si modulare, a saltat cu 55%.

America are 93 de reactoare la dispozitie, cu 18 mai putine decat la varful din 1991, chiar daca sentimentul public s-a imbunatatit semnificativ in ultimii cativa ani. 57% din americani favorizeaza acum utilizarea energiei nucleare la nivel national, comparativ cu 43% in 2020... iar cresterea procentului e bipartizana din punct de vedere al preferintelor politice. In Uniunea Europeana, centralele nucleare asigura circa 10% din energia consumata. Adaugand Regatul Unit, avem aici pe continent 109 reactoare functionale, cele mai multe dintre ele fiind insa construite in anii '70 si '80, cu o durata de viata estimata la aproape 30 de ani. Aproximativ 90% din flota a depasit termenul de expirare (sau e foarte aproape de a-l atinge) ca perspectiva, 84% din capacitatea curenta a Chinei a fost dezvoltata dupa 2010. Potrivit unei estimari recente Schroders, sunt in prezent 486 de reactoare planificate, propuse sau deja in constructie peste tot in lume, cu o capacitate totala potentiala de-aproape 66,000 MW.

In ultima jumatate de secol, mare parte din infrastructura nucleara efectiva a fost instalata in Europa de Vest si America de Nord... Franta si SUA reprezentand aproape 1/2 din cuantumul global. In viitor, balanta s-ar putea inclina dramatic spre economii emergente precum China, India, Turcia si (ei bine) Rusia. 

3. Unde-s minusurile cele mai mari?[edit | ]

Scazand in medie cu 13% anul acesta, utilitatile sunt cel mai ne-cumparat sector de pe Wall Street. Ultima oara cand ecartul fata de indicele S&P 500 a fost atat de mare, gen 30 de puncte procentuale in favoarea bursei in ansamblu, eram pe la final de ani '90... chiar inainte de implozia companiilor de tehnologie.

Nici macar jucatorii supremi ai sectorului de utilitati n-au reusit sa se salveze in 2023. NextEra Energy, lider in tranzitia spre energie verde, e minus 21%. Dominion Energy si Duke Energy au pierdut si ele 24%, respectiv 16%. Sectorul american de utilitati se tranzactioneaza in prezent la circa 16x profiturile nete estimate de analisti pentru urmatoarele 12 luni, sub media ultimilor zece ani (care-i peste 17x). In schimb, indicele S&P 500 e cotat la 19x, deasupra aceleiasi medii (aproape 18x).

Companiile de utilitati, specializate in furnizarea de energie electrica, apa si gaz natural, sunt considerate traditional mai putin sensibile vizavi de meandrele economiei. In plus, ofera investitorilor dividende generoase, la rate deloc modeste de distributie din rezultatele nete. In 2023, insa, randamentul mediu al dividendului la nivel de sector e 3.4%... dublu celui asociat indicelui S&P 500, dar semnificativ sub dobanda unui titlu de stat american cu scadenta la 10 ani (4.28% in aceasta dupa-amiaza). 

TOP TRENDING[edit | ]

TradeVille: Vino sa faci UX Design la cel mai mare broker de retail din Romania! Daca sunteti experimentati in UX Design si pasionati de piete de capital, abia asteptam sa ne cunoastem... CLICK AICI pentru detalii si contactati-ne cat mai curand.

Dividend: Circa 22,000 de actionari ai Fondului Proprietatea vor primi in conturile de tranzactionare pe 29 septembrie un total de aproximativ 9.3 mld. RON sub forma de dividend, pe seama vanzarii participatiei la Hidroelectrica in IPO-ul din aceasta vara... marcand o distributie record de cash care are potentialul de a misca in sus actiunile companiilor listate la BVB. Cu 25% se aprecia Fondul Proprietatea la debutul sedintei de tranzactionare de azi, de la pretul de referinta 0.2615 RON pe actiune, determinat ca urmare a corectiei dividendului semnificativ... in aceasta dupa-amiaza, insa, avansul urcase la circa 52%, odata ce limita superioara de variatie de 25% a fost eliminata.

Promovare: Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat transferul actiunilor AROBS Transilvania Software de pe piata AeRO pe piata principala a BVB (unde ar putea intra la tranzactionare pe 25 septembrie). Cea mai mare companie de tehnologie listata la bursa noastra, cu peste 11,000 de clienti in Europa si Asia, a inregistrat in 2022 o cifra de afaceri consolidata in crestere cu 61% si un profit net mai mare cu 15% (vs aceeasi perioada din 2021)... rezultatele primului semestru din acest an urmand sa fie publicate pe 28 septembrie. AROBS isi propune, pentru perioada urmatoare, intrarea in indicii bursieri locali si regionali, precum si atragerea investitorilor institutionali prin realizarea unei majorari de capital.

Educatie: Ascendia, prima companie romaneasca de e-Learning listata la BVB, a obtinut in primul semestru venituri din exploatare duble fata de aceeasi perioada din 2022 si un profit net de 730,000 RON, comparativ cu o pierdere de peste 473,000 RON in perioada identica a anului trecut. Incepand cu 2023, pentru Ascendia se deschide o noua piata interna in contextul PNRR... anticipam venituri importante pana la final de 2025, a indicat Cosmin Malureanu, CEO Ascendia.

Fast-food: Avem planuri de redresare pentru Pizza Hut, vizand trecerea brandului pe profit, a declarat Valentin Budes, CFO-ul Sphera Franchise Group. Administrator in sistem de franciza al restaurantelor KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania (si KFC in Republica Moldova si Italia), Sphera a inregistrat venituri totale si profitabilitate record in primul semestru din acest an... dar si o pierdere de 5.8 mil. RON pe lantul de pizzerii.

RPA: UiPath a sarit cu 12% aseara in after-hours pe bursa americana... dupa ce compania romaneasca de automatizare robotica a proceselor a publicat rezultate trimestriale care-au spulberat asteptarile analistilor. Fondata in 2005 si listata la NYSE din aprilie 2021, UiPath era cotata la inchiderea de aseara cu 71% mai jos fata de pretul de referinta din IPO.

Petrol: Cotatiile Brent au depasit marti pragul de 90 USD pe baril, tranzactionandu-se la cele mai valori din ultimele 10 luni dupa ce, tot marti, Arabia Saudita si Rusia au indicat ca vor extinde reducerile de productie pana la finalul acestui an. In SUA, carburantii costa cel mai mult pentru aceasta luna din an dupa 2014. In SUA si Europa, preturile motorinei au explodat cu peste 40% din mai incoace, adica din momentul in care Arabia Saudita a strans robinetul. In Regatul Unit, carburantii au inregistrat luna trecuta una dintre cele mai severe scumpiri din ultimii 23 de ani.

Macro: Sectorul serviciilor din SUA se incinge (din nou)... in august, ritmul activitatiii a fost cel mai intens din ultimele 6 luni, doar ca si scumpirile par sa fi revenit. Tot luna trecuta, exporturile si importurile totale ale Chinei au picat din nou, ca variatii fata de aceeasi perioada din 2022, insa mai putin sever decat se asteptau analistii. In primele opt luni din acest an, importurile chineze de petrol au saltat cu aproape 15% (vs perioada identica din 2022) dar cresterea inregistrata in august a fost de 2x mai mare. 

STIAI CA?[edit | ]

In 2000, anul unor corectii negative puternice ale companiilor americane de tehnologie, sectorul de utilitati s-a apreciat cu 52%... in timp ce indicele S&P 500 a picat 10%.