Cine cumpara aur in epoca AI? - Trade Talk 16 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

De doua ori a fost aurul in prim-plan anul acesta Prima oara, in martie, cand uncia s-a tranzactionat (din nou) la peste 2,000 USD.

A doua oara, in aprilie, cand un cargo plin cu aur de vreo 15 mil. USD s-a facut nevazut pe unul dintre aeroporturile din Toronto. Culmea, un jaf similar s-a intamplat in 1952 pe acelasi aeroport. Si mai si, implicata a fost aceeasi companie aeriana. 

1. Cine cumpara?[edit | ]

In primavara, aurul n-a rezistat prea mult deasupra pragului de 2,000 USD pe uncie dar ramane si-acum in apropierea ultimului maxim istoric vazut in august 2020.

Anul trecut, bancile centrale au cumparat o cantitate fara precedent, de peste 1,100 de tone... cu 52% mai mult decat in anul precedent. 2022 a fost al 13-lea an consecutiv de achizitii nete, perioada in care rezervele globale au crescut cu peste 6,800 de tone. Finalul anului a adus o premiera importanta: rezerva de aur a Chinei a depasit 2,000 de tone. In 2023, ritmul cumpararilor a ramas puternic si e loc pentru si mai mult aur in cufere. In anii 70, aurul insemna 70% din rezervele bancilor centrale, procentul e acum sub 20%.

Investitorii retail n-au stat departe... anul trecut, acestia au cumparat in jur de 1,200 de tone. In total, cererea pentru aur la nivel global a saltat cu 18%, depasind 4,700 de tone, cea mai mare cifra din 2011 incoace.

2. Cine produce?[edit | ]

De fapt, sa incepem cu cat se mai produce In ultimii 30 de ani, au fost descoperite peste tot in lume 341 de campuri aurifere importante. Doar 28 din acestea au fost gasite in ultimul deceniu... aducand numai 6% din cantitatea totala. De-aici nevoia tot mai pronuntata de consolidare a productiei si de reducere drastica a costurilor.

In 2019, Newmont Corporation (#1 in lume) i-a preluat pe canadienii de la Goldcorp (#4 la mijlocul deceniului trecut). In acelasi an, Newmont si Barrick Gold (#2) au format un parteneriat pe taram american, in Nevada... asta dupa esecul Barrick de a-si inghiti rivala. Anul acesta in ianuarie, Pan American Silver a preluat Yamana Gold. Cateva luni mai tarziu, Newmont a reusit in sfarsit sa-i cumpere pe australienii de la Newcrest Mining. Cele doua companii erau rude indepartate... caci Newcrest s-a nascut in anii '60 ca subsidiara Newmont la antipozi. Legatura de familie n-a contat asa mult, ci rezervele substantiale de aur, costurile mici de extractie si cantitatile deloc modeste de cupru la care au acces australienii, metal esential in tranzitia accelerata spre forme nepoluante de energie si mobilitate. De fapt, cuprul va insemna 30% din stocurile totale ale Newmont.

In 2022, aproape 1/3 din toata productia mondiala de aur a venit din numai trei tari: China, Rusia si Australia. America de Nord a reprezentat 16% din total... iar statul american Nevada, unde-i cel mai mare complex de mine din lume, a adus 3/4 din productia SUA. 

3. Dar argintul?[edit | ]

In 2022, cererea mondiala a urcat la o valoare nemaivazuta in istorie, de peste 1.2 miliarde de uncii.

Interes record a venit din toate ariile relevante pentru utilizarea argintului... adica bijuterii, industria auto, fabricarea panourilor fotovoltaice si investitii retail. Atat de mare a fost cererea, incat piata globala a afisat un deficit estimat la vreo 238 milioane de uncii, la randul lui record. Listati pe bursa din Londra, mexicanii de la Fresnillo raman #1 in topul international al producatorilor... care include nume relevante pentru industria aurului si a cuprului precum Newmont Corporation (#3), Southern Copper (#8) si Pan American Silver (#9).

Argintul se tranzactioneaza acum la 24 USD pe uncie... la aproape jumatate din cat valora la ultimul maxim istoric vazut in primavara lui 2011. 

TOP TRENDING[edit | ]

Hidroelectrica IPO: Reuters zice ca Romania risca sa piarda cateva miliarde bune din fondurile PNRR daca nu-i listat luna aceasta un pachet de cel putin 15% din Hidroelectrica. Potrivit unei surse a publicatiei, fondurile atrase in IPO ar putea depasi 1 mld. EUR. In Hidroelectrica, Fondul Proprietatea are o detinere de circa 20%, evaluata la 2.2 mld. EUR.

Energie: Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda, oprita programat pe 7 mai, a fost repornita ieri dupa-amiaza... potrivit graficului, puterea va creste treptat pana in dimineata zilei de maine, cand va functiona normal. Nuclearelectica contribuie cu aproximativ 20% la productia totala de energie a Romaniei, prin exploatarea celor doua unitati tip CANDU ale centralei de la Cernavoda, fiecare avand o putere instalata de 700 MW.

Agricultura: Romania continua sa fie al 2-lea cel mai mare exportator european de cereale... cu numai trei saptamani ramase pana la finalul anului comercial agricol 2022/2023. Ne-am pastrat pozitia de lider la porumb, cu aproape 2 milioane de tone (peste 58% din cantitatea totala livrata de UE).

Dobanzi: Banca Centrala Europeana a majorat ieri dobanda cheie din zona euro cu 25 bps... suntem la 3.5% acum. Christine Lagarde zice ca ideea pauzei nu-i de actualitate, dar piata a integrat deja o majorare aditionala, tot de 25 bps, pentru aceasta vara. In mai, inflatia anuala a coborat la 6.1%, cel mai redus nivel din februarie anul trecut incoace.

AI: Microsoft a atins ieri un nou maxim record... actiunile fiind mai sus cu 46% in acest an. Ca si-n cazul indicelui Nasdaq Composite, precedentul record fusese atins in noiembrie 2021. La o capitalizare de circa 2.6 tln. USD, Microsoft ramane a 2-a cea mai valoroasa companie americana (dupa Apple, care a inchis si ea ieri la un nou maxim record).

Aerian: Paris Air Show se intampla saptamana viitoare... editia 54, dupa patru ani de pauza. Sunt asteptate peste 2,100 de comenzi si pre-contracte, inclusiv din partea Air France-KLM si Delta Air Lines. La precedenta editie din 2019, companiile aeriene au plasat comenzi pentru 866 de avioane (Airbus fiind #1 in topul preferintelor).

Banci: Fed-ul va publica pe 28 iunie rezultatele testului anual de stres... vizate sunt cele mai mari 23 de banci americane. Scenariile implicate sunt o recesiune globala severa, turbulente mari in sectorul imobiliar si inflatie peste asteptari. Rezultatele testului sunt importante pentru stabilirea politicilor de recompensare a actionarilor via buybacks si dividende.

Wall Street: Luni, bursa americana va fi inchisa cu ocazia Juneteenth National Independence Day. 

STIAI CA?[edit | ]

La mijlocul anilor '90, au fost vazute aprecieri si de 26,000% in segmentul producatorilor de aur cu capitalizare mica. Iar spre finalul anilor '70, o investitie diversificata in acelasi segment ar fi adus un randament de 23x in numai doi ani.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.