Cine formeaza 911 pe Wall Street? - Trade Talk 14 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Dupa fastaceli minime, demne de niste vremuri cu dobanzi mici, America a mai rezolvat o criza bancara... gen. Ca parte a demersului anuntat in weekend, pentru imprumuturi pe termen scurt, Fed-ul va accepta drept colateral titluri de stat americane la valoarea nominala, asadar fara discounturi induse de propria-i politica monetara din ultimele 11 luni.

Exista un asterisc, totusi: doar deponentii Silicon Valley Bank sunt salvati, nu si detinatorii de actiuni si obligatiuni ale bancii… adica investitorii. Asa functioneaza capitalismul, ne-a informat Joe Biden. Asta-i o diferenta importanta fata de cum functiona capitalismul in 2008, cand statul american a preferat sa injecteze capital in banci, devenind actionar de drept.

1. 911 pe Wall Street[edit | ]

Reglarea oricarei crize deschide o cutie a Pandorei, chiar si pentru o scurta perioada de timp… asa ca ultimele cateva zile ne lasa cu mai multe intrebari decat raspunsuri.

  • Depozitele sunt acum protejate de autoritati, deocamdata doar la Silicon Valley Bank si Signature Bank. Ironic, astea-s acum si cele mai sigure banci din America, strict dintr-o perspectiva de deponent. Sunt in jur de 300 mld. USD asigurati de autoritati, dar cum sa privim restul celor 17 tln. (trilioane) USD depusi in intregul sistem bancar american? La finalul anului trecut, JPMorgan Chase si Citigroup aveau fiecare peste 1 tln. USD in depozite ne-asigurate, iar Bank of America, peste 700 mil. USD.
  • Scenariul unui transfer grabit si integral al banilor din depozite bancare in titluri de stat americane nu-i chiar realist… fie ca vorbim despre retail, companii sau capital institutional. Totusi, nu vor fi bancile comerciale (si mai) presate sa ridice dobanzile la depozite, ceva ce le-ar afecta marjele? Titlurile de stat n-au randamente deloc rele, mai ales la maturitati scurte, iar principalul e 100% protejat.
  • Cum ramane cu Fed-ul? Sansa pentru o majorare de 50 bps a dobanzii cheie saptamana viitoare s-a dezintegrat aproape complet, piata cotand in aceasta dupa-amiaza o probabilitate de 86% pentru numai 25 bps. Goldman Sachs nici macar nu crede ca Fed-ul va misca pe 22 martie… nil, nada, zero. Dobanzile la 2 ani au plonjat cu un intreg punct procentual de miercuri incoace, mai sever decat la atacurile teroriste din 2001… nu suntem asa buni la matematica, dar piata pare sa fi pivotat deja cu cel putin un an inaintea Fed-ului.

Archegos Capital Management, FTX, iar acum Silicon Valley Bank... in presa de oriunde, comparatia cea mai la indemana e cu Lehman Brothers. Insa pentru noi, Bear Stearns e precedentul mai potrivit, caci acesta a fost primul croseu serios aplicat sectorului bancar american in 2008, inaintea knockout-ului din toamna acelui an.

2. 911 la Frankfurt[edit | ]

Cand vrea, Porsche stie sa accelereze... s-a listat anul trecut in septembrie, a fost inclusa in indicele DAX in decembrie, iar alte trei luni mai tarziu se ofera sa plateasca dividende. In 2022, rezultatele financiare au fost record pe linie.

  • Veniturile totale au sarit la 37.6 mld. EUR, mai mari cu 13% fata de anul precedent, pe seama unor livrari in crestere cu 2.6% (aproape 310,000 de autovehicule).
  • Profitul operational a fost de 6.8 mld. EUR, mai mare cu 27%. Marja operationala a fost 18%.

Pentru 2023, Porsche vrea o marja operationala de pana la 19%, dar cifra ar trebui sa urce la 20% in urmatorii cativa ani. Insa nici macar niste cifre record nu-s suficiente daca nu arati si o masina fabuloasa… asa ca producatorul german ne-a anuntat ca lucreaza la un offroad integral electric. Pe modelul Ferrari Purosangue, l-am fi intrebat ieri pe Oliver Blume: de data asta putem sa-i zicem SUV?

3. 787 e numarul norocos[edit | ]

Dupa o intrerupere de vreo doua saptamani si ceva, Federal Aviation Administration (FAA) a deblocat livrarile pentru modelul 787 Dreamliner. Vestea vine la timp pentru Boeing: 31 de aeronave din familia asta au fost livrate anul trecut, dar pentru 2023, targetul urca spre 80. Cifra nu-i intamplatoare… multe dintre comenzile substantiale primite in ultima perioada se concentreaza pe aeronave de talie mare.

  • Si cum nicio veste buna nu vine singura, Arabia Saudita a anuntat duminica infiintarea celui de-al doilea transportator aerian local. Cu un CEO care-a condus Etihad timp de cinci ani, noua companie se numeste Riyadh Air… si vrea cel putin 100 de avioane de la Boeing, o comanda initiala estimata la 35 mld. USD. Ca si-n alte cazuri recente, discutiile s-au purtat si cu Airbus, insa doar americanii vor fi invitati sa semneze contractul.
  • Comanda mentionata ar putea include modelele mai mari de la Boeing. Cum stim asta? Pe site-ul propriu, Riyadh Air are pozitii deschise pentru piloti specializati in 787 Dreamliner.

Dar nu-s doar sauditii interesati de zboruri... Air India si IndiGo vor si ele aproape 1,000 de aeronave. Si sunt numai doi producatori mari in lumea asta care le-ar putea face.

TOP TRENDING[edit | ]

Unicorn: AROBS Transilvania Software (AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, vrea sa valoreze 1 mld. EUR in cativa ani (vs circa 200 mil. EUR acum). Pentru 2023, AROBS isi propune sa treaca pe Piata Principala a bursei noastre + trei-patru achizitii de companii care-s deja profitabile.

Inflatie: A urcat din nou in Romania, la 15.52% luna trecuta (vs 15.07% in ianuarie). La ultima sedinta de politica monetara, BNR a decis mentinerea dobanzii cheie la 7%... ulterior, prognozele bancii centrale privind inflatia au fost trase puternic in jos, la 7% pentru finalul acestui an si putin peste 4% la sfarsit de 2024.

Inflatie din nou: A urcat si-n SUA, la 6% la nivel anual in februarie, fix asa cum anticipau analistii. Scumpirile incetinesc astfel pentru a 8-a luna consecutiv, pozitionand inflatia anuala la cea mai modesta valoare dupa septembrie 2021.

Biotech: Accesibilitatea tratamentelor oncologice va fi mai mare ca oricand odata cu preluarea Seagen, zice CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. Pana in 2030, Seagen ar trebui sa contribuie cu incasari de peste 10 mld. USD la totalul veniturilor obtinute de Pfizer, cu potential pentru o crestere semnificativa dincolo de finalul acestui deceniu.

Auto: Rivian vrea sa scape de conditia exclusivitatii inclusa in aranjamentul cu Amazon din 2019, asa incat sa-si diversifice livrarile de camioane electrice. In public, Amazon zice ca vrea 100,000 de camioane pana in 2030... dar comenzile primite pana acum par sa fi fost de 10x mai mici. Cu o participatie de 17%, Amazon e cel mai important investitor in Rivian.

STIAI CA?[edit | ]

Doar 34 de companii din indicele S&P 500 mai ofera randamente ale dividendelor superioare dobanzii titlurilor de stat americane cu scadenta la 6 luni. Insa exceptiile sunt notabile... de exemplu, Pioneer Natural Resources si Coterra Energy platesc dividende cu randamente de 13%, respectiv 10%.