Cine mai e ca Hidroelectrica? - Trade Talk 03 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

H2O e si-o plaja privata din Mamaia. Iar Hidroelectrica era top trending in presa financiara mondiala in urma cu peste douazeci de ani... spaniolii de la Hidroelectrica del Cantabrico, adica.

Insa stim cu totii despre cine-a fost vorba zilele astea. Interesul pentru IPO-ul Hidroelectrica a spulberat multe recorduri si orice asteptari. Atractia e usor de explicat: 100% energie verde si de viitor, marje de profit fabuloase, dividende consistente si constante. Dar e Hidroelectrica unica la bursa? 

1. Are Hidroelectrica o sora geamana?[edit | ]

Pe masura ce ne-apropiam de IPO-ul Hidroelectrica, un nume care-a aparut constant in presa noastra a fost Verbund despre care, in aprilie, ZF nota ca desi era mai mare si mai profitabila decat Hidroelectrica, se tranzactiona la aproape aceiasi multipli cu cei ai companiei noastre.

Austriecii acopera circa 40% din cererea nationala de energie si genereaza 90% din total via hidro. In plus, prin Austrian Power Grid (APG), pe care o detine integral, Verbund controleaza cea mai importanta si extinsa retea de distributie a energiei electrice din Austria. Asemanarile cu Hidroelectrica sunt numeroase: statul austriac e actionar majoritar la Verbund, avand o participatie de 51%, iar capacitatea totala instalata e de circa 6,600 MW, aproape similara celei de care dispune Hidroelectrica. In eolian, Verbund opereaza trei parcuri eoliene in Austria cu o capacitate cumulata de 49 MW, la aproape jumatate din cea a singurului proiect pe care Hidroelectrica il are deocamdata in aria asta, parcul Crucea din judetul Constanta. Ca si Hidroelectrica, austriecii se extind si-n alte arii regenerabile. Verbund lucreaza la un proiect important de producere si distributie a hidrogenului verde austriecii dorind sa acopere intregul lant valoric pe aceasta nisa atat la nivel local, cat si continental. Interesant, partenerul atras e Masdar, adica acelasi gigant de energie regenerabila controlat de guvernul Emiratelor Arabe Unite care va ajuta Hidroelectrica sa-si creasca cu 50% capacitatea totala de productie prin adaugarea a 3,300 MW, in mare parte via eolian si solar. Si apropo de fotovoltaice, Verbund dezvolta impreuna cu OMV unul dintre cele mai mari parcuri solare din Austria.

Pe bursa din Viena, Verbund se tranzactioneaza acum la un multiplu de aproximativ 15x profitul net obtinut in ultimele 12 luni (care, la circa 1.71 mld. EUR, a fost de 2x mai mare decat cel obtinut de Hidroelectrica). Veniturile totale realizate anul trecut au depasit 10 mld. EUR, adica in jur de 3 mil. EUR in medie pe angajat.

Ca si la Hidroelectrica, ultimii trei ani au fost pur si simplu stelari la Verbund: incasarile au crescut intr-un ritm mediu anual de circa 38%, profitul operational cu 32%, iar profitul net cu aproape 46%. La bursa, totusi, actiunile Verbund s-au depreciat cu circa 7% in acest an (si cu aproximativ 21% in ultimele 12 luni). Randamentul dividendului e in jur de 3%, adica de 3-4x mai mic decat cel despre care Bloomberg a sugerat ca ar fi posibil de-acum inainte in cazul Hidroelectrica iar analistii de la Morningstar, care tocmai ce-au pus Verbund pe radarul propriu, se asteapta din partea austriecilor la o rata de distributie de numai 50% din rezultatul net in acest an, comparativ cu un procent tipic de 70% in cazul altor nume diversificate din sectorul european de utilitati.

2. Europa si energia verde[edit | ]

Din motive lesne de-nteles, continentul nostru e locul perfect pentru utilizarea surselor regenerabile de energie.

Marile companii europene de utilitati imprumuta caracteristici traditionale ale gigantilor petrolieri, fiind integrate pe verticala: obtin autorizatii guvernamentale pentru proiecte de amploare in aria regenerabilelor, le dezvolta si ulterior administreaza capacitatile de productie si retelele de distributie. Europenii urmaresc nu doar integrarea verticala, ci si extinderea globala. Italienii de la Enel sunt cea mai mare companie de utilitati din lume, fiind prezenti in SUA si America Latina. Spaniolii de la Iberdrola au si ei operatiuni in SUA, devenind unul dintre cei mai mari jucatori pe piata americana a energiei dupa achizitionarea PNM Resources in toamna lui 2020. Nemtii de RWE au subsidiare in SUA, Japonia si China. Francezii de la Neoen, care alimenteaza cu energie electrica companii uriase precum Google sau Heineken, isi dezvolta operatiunile in Australia si America Latina.

3. Dividende[edit | ]

Oricat de mult am cauta in lumea larga, e dificil sa gasim dividende mai generoase, distribuite din profituri adesea record, precum cele din Romania. Dar D vine nu doar de la dividende, ci si de la diversificare.

Hidroelectrica va intra in indicele principal al bursei noastre, BET, inca de la debutul tranzactionarii pe piata reglementata... si nu oricum, ci (posibil) cu o pondere de 20%.

Asta inseamna ca o investitie in ETF BET Patria-TradeVille, singurul ETF listat la Bursa de Valori Bucuresti cu expunere pe indicele BET, va capta in mod automat o parte importanta a evolutiei Hidroelectrica, avand si avantajul diversificarii. Listarea Hidroelectica ne apropie de obtinerea statutului de piata emergenta si din partea MSCI, dupa votul similar de incredere primit de la FTSE Russell in toamna lui 2020. Ca urmare a dublei promovari, atentia marilor fonduri internationale de investitii s-ar putea indrepta catre instrumente diversificate ale bursei noastre, mai degraba decat sa se concentreze pe un singur nume. Investitorii care prefera o varianta accesibila de diversificare in interiorul aceluiasi domeniu al energiei si utilitatilor au la dispozitie ETF Energie Patria-TradeVille. Aici, Hidroelectrica va evolua alaturi de companii precum Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz si Electrica, care si-au recompensat actionarii cu dividende in fiecare an de la listarea pe bursa. Conpet si Transgaz au cel mai lung istoric de plati neintrerupte (din 2008), iar cea mai recent listata companie din indicele sectorial BET-NG, pe care-l urmareste ETF Energie Patria-TradeVille, a distribuit incontinuu dividende incepand cu 2015.

Listate pe bursa din Frankfurt, ETF-urile dedicate aristocratilor dividendelor includ numeroase companii din sectorul global de utilitati.

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF: top 40 companii din zona euro cu cele mai mari randamente ale dividendelor... care si-au crescut dividendele in ultimii (cel putin) 10 ani consecutiv. Din componenta ETF-ului fac parte inclusiv spaniolii de la Enagas, portughezii de la EDP - Energias de Portugal si italienii de la ERG. SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF: companii americane care si-au crescut dividendele in ultimii (cel putin) 20 de ani consecutiv. Aici, concentrarea grupurilor de utilitati e chiar mai mare... alaturi de NextEra Energy si Consolidated Edison, jucatorii supremi ai sectorului de utilitati din SUA, sunt incluse nume precum Eversource Energy, Essential Utilities si Southern Company.

Dincolo de ETF-urile romanesti mentionate, precum si cele dedicate dividendelor si pietelor emergente, n-ar fi exclus sa vedem Hidroelectrica in iShares Global Clean Energy UCITS ETF.

Avand active totale de aproape 5 mld. EUR, acest ETF aduce impreuna vedetele tranzitiei globale spre energie verde. In topul detinerilor sunt americanii de la First Solar (singura companie din top 10 producatori mondiali de panouri solare care nu-i expusa riscului de productie in China), Enphase Energy (cel mai mare producator mondial de microinvertoare solare, care se extinde accelerat in Europa), Plug Power (#1 in lume in aria hidrogenului vedere) si Consolidated Edison (unul dintre cele mai mari grupuri de utilitati din SUA). In topul detinerilor mai sunt prezenti israelienii de la SolarEdge Technologies, danezii de la Orsted si Vestas Wind Systems, spaniolii de la Iberdrola si portughezii de la EDP - Energias de Portugal.

TOP TRENDING[edit | ]

Hidroelectrica IPO: Pana maine inclusiv (marti 4 iulie), la ora 12:00, se mai pot face subscrieri. In aceasta dupa-amiaza, subscrierile pe transa retail insumau aproape 52 de milioane de actiuni H2O, echivalentul a 5.8 mld. RON, cu un grad de subscriere de 437%. Prin TradeVille, investitorii retail pot subscrie la costuri ZERO... la aceasta pagina se gasesc toate informatiile necesare participarii, prospectul ofertei si analize detaliate ale Hidroelectrica.

Imobiliare: One United Properties a indicat azi ca Tribunalul Bucuresti a respins cererea depusa de un grup de persoane care contesta autorizatia de construire a proiectului One Peninsula din zona Floreasca si cer anularea acesteia.  Situat la numai 10 minute de mers pe jos de Promenada Mall, One Peninsula e primul complex rezidential din Bucuresti cu sistem de tip geoexchange, unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Constructii: Ministerul Economiei pregateste o schema de ajutor de stat, de 150 mil. EUR, care-ar urma sa finanteze companii din mai multe sectoare-cheie ale industriei romanesti... printre care si cel al materialelor de constructii. Asta-i o arie pe care am abordat-o recent in TradeTalk, cand am scris despre ROCA Industry, primul holding romanesc listat la bursa care grupeaza cele mai importante companii producatoare de materiale de constructii si din industrii conexe, cu posturi dominante in ariile lor de activitate.

Wall Street: In prima jumatate a acestui an, indicele Nasdaq Composite s-a apreciat cu aproape 32%... cea mai buna performanta din ultimii 40 de ani pentru o perioada comparabila. Indicii S&P 500 si DJIA au saltat si ei cu circa 16%, respectiv 4%. Apple a inchis vineri valorand in premiera peste 3 tln. USD (si este +49% in acest an). Tot vineri, cu un avans de aproape 4%, Nvidia a revenit in topul aprecierilor S&P 500 (si este +189% in acest an).

 

STIAI CA?[edit | ]

Chiar in ziua in care-a pornit IPO-ul Hidroelectrica, Siemens Energy a pierdut 37% pe bursa din Frankfurt... dupa ce compania germana desprinsa in 2020 din conglomeratul Siemens a dezvaluit probleme tehnice costisitoare la turbinele eoliene pe care le fabrica. Iberdrola, RWE, EDP Renovaveis si Orsted spun, totusi, ca situatia n-ar fi chiar asa de grava.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.