Cine mai investeste in banci? - Trade Talk 28 martie 2023
Din 8 martie pana vinerea trecuta, bancile au tinut primele pagini… si toate celelalte pagini. Dar in perioada asta, cele mai mari cinci companii listate pe Wall Street au castigat intre 5% si 12%. Adica Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet si Nvidia.
Nu stim cine-a sunat pe cine, dar Warren Buffett a fost in contact cu autoritatile americane zilele trecute. Daca-i ceva ce Buffett stie pe de rost, acel ceva sunt bancile. Si totusi, intr-un portofoliu de aproape 330 mld. USD, Berkshire Hathaway are de peste 4x mai multi bani in Apple decat in toate numele bancare si financiare luate impreuna.
1. Crize comune si actiuni preferentiale[edit | ]
In istorie, Buffett a avut un nas fin pentru crize bancare… pardon, oportunitati. A fost si un excelent negociator. Cifrele nu lasa loc niciunei indoieli.
- In toamna lui 2008, Berkshire a plasat 5 mld. USD in Goldman Sachs... primind in schimb actiuni preferentiale cu dividend anual de 10%, la pachet cu optiunea de a cumpara actiuni de inca 5 mld. USD, la 115 USD pe actiune. Investitia a generat un profit de 3 mld. USD, dividendele primite reprezentand peste o treime din cifra totala. Incasam 15 USD in fiecare secunda… asa ca tick, tick, tick, fiecare tick inseamna 15 USD, a zis la un moment dat Buffett. Ceasul avea sa se opreasca in martie 2011 pentru actiunile preferentiale (si abia in 2013 pentru warrant-uri).
- La trei ani dupa colapsul Lehman Brothers, Berkshire a investit alti 5 mld. USD in Bank of America, dupa ce banca fusese impinsa intr-o drama demna de WikiLeaks ca urmare a achizitiei dezastruoase a Countrywide Financial in mijlocul crizei din 2008. Plasamentul a adus in portofoliu actiuni preferentiale cu dividend anual de 6%, plus optiunea de a cumpara actiuni de inca 5 mld. USD la putin peste 7 USD pe actiune. Sase ani mai tarziu, Buffett a tras linie: profit de 11.5 mld. USD (exclusiv dividendele incasate intre timp).
Pentru Buffett, crizele bancare au fost un excelent punct de intrare... dar si de exit. Berkshire a inceput sa investeasca in Wells Fargo inca din 1989 si, la un moment dat, detinerea a urcat la vreo 32 mld. USD (mai mult decat are acum in Bank of America). Dupa indelungi ezitari, pozitia a fost lichidata complet in primavara lui 2021, cand banca era macinata deja de ani buni de mai multe scandaluri.
2. De la banci la… Apple?[edit | ]
Intre 2015 si 2017, Wells Fargo a stat la varf in portofoliul Berkshire. In 2019, Buffett avea detineri substantiale in patru din cele mai mari cinci banci americane. Din acel moment, totusi, ceva pare sa se fi schimbat.
- In cea mai acuta faza a pandemiei, asa cum a facut si cu principalele linii aeriene, Berkshire a renuntat in mare parte la JPMorgan Chase, Goldman Sachs si Wells Fargo... chiar daca toate numele astea se ieftinisera dramatic. N-a mai existat loc ca altadata pentru negocierea unor termeni de investitie ultra-favorabili, caci sprijinul guvernamental a fost cu totul coplesitor (desi, precum acum, a ocolit injectiile directe de capital preferate in 2008). Imi plac bancile in general, dar eram ingrijorat de marimea detinerilor pe care le aveam raportata la risc, justifica atunci Buffett. Ei bine, Apple inseamna acum aproape 1/2 din portofoliul Berkshire.
- Bank of America, sinonima cu retail si banking de moda veche, a ramas singurul nume important din sectorul bancar pe care-l mai regasim pe lista scurta a preferintelor de investitie la Berkshire. Evaluata la vreo 30 mld. USD, detinerea e #2 in portofoliu... dar pana si la banii astia, reprezinta 1/5 din suma parcata in compania lui Tim Cook.
Si uite cum, desi ne-am propus sa vorbim despre banci, Apple reuseste si de data asta sa ne monopolizeze firul narativ. E si nu prea e strict despre tehnologie... anuntata cu surle si trambite in 2019, investitia la Amazon n-a mers prea departe: la putin peste 1 mld. USD, detinerea e de 140x mai mica decat cea pe care conglomeratul lui Buffett o mentine in Apple. De fapt, Berkshire are mai putini bani in Amazon decat in Kraft Heinz, Kroger, Liberty Media si chiar... Bank of New York Mellon.
Dar e-o lume libera si, cu ceva mai mult curaj, tehnologia il poate curta pe cel mai profitabil investitor care l-a citit vreodata pe Benjamin Graham. De exemplu, Elon Musk tocmai ce-a fost intrebat pe Twitter in ce-ar putea plasa Berkshire cei peste 128 mld. USD inregistrati drept lichiditati la finalul anului trecut. Incepe cu T, a raspuns Musk.
TOP TRENDING[edit | ]
Wall Street: Saptamana trecuta, activele fondurilor monetare globale au sarit de 5 tln. USD, cifra record... dar indicele S&P 500 (din care Apple + Microsoft inseamna deja aproape 13%) a reusit sa se aprecieze pentru a 2-a saptamana consecutiv. In aceasta dimineata, sansa pentru o noua majorare cu 25 bps a dobanzii cheie din SUA a urcat la 49% (vs numai 12% la inchiderea zilei de vineri).
Tehnologie: Potrivit unei publicatii sud-coreene citate de MacRumors, Samsung va incepe in mai productia ecranelor OLED pentru iPhone 15... cu o luna mai devreme decat in ultimii ani. Decizia e justificata de o serie de dificultati de fabricatie inregistrate la alti furnizori si contractori Apple. Noile telefoane iPhone 15 sunt asteptate in septembrie.
Biotehnologie: Pentru 2023, BioNTech se asteapta la venituri totale de 5 mld. EUR... adica de peste 3x mai mici decat cele obtinute anul trecut. Compania germana se reorienteaza grabit catre dezvoltarea unor tratamente revolutionare contra afectiunilor oncologice, primele autorizari urmand sa fie cerute chiar in urmatoarele cateva luni. Pana la 2.6 mld. EUR vor cheltui nemtii pentru R&D in acest an... dar si 500 mil. EUR pentru buybacks.
Auto: Tesla produce in sfarsit 5,000 de autovehicule saptamanal langa Berlin... la un an dupa ce Gigafactory-ul german a devenit operational. Daca ritmul s-ar mentine, fabrica ar putea livra in jur de 250,000 de autovehicule anual, insa Tesla a notificat autoritatile locale ca vrea sa-si extinda capacitatea la 1,000,000. Intre timp, Rivian Automotive isi aduce mare parte din personal la fabrica din Illinois, pentru a-si accelera pe cat de rapid posibil productia.
STIAI CA?[edit | ]
Berkshire Hathaway detine aproximativ 20% din American Express... dar potrivit unei intelegeri cu Fed-ul care dateaza din 1995, nu poate influenta in niciun fel operatiunile companiei.