Cine produce tancurile Leopard? - Trade Talk 24 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Raspunsul la intrebarea din titlu e Krauss-Maffei Wegmann. Istoricul nemtilor dateaza din 1838, cand au plecat la drum fabricand locomotive.

Insa Rheinmetall face marile titluri in presa internationala... din trei motive, credem noi. Primul e ca produce tunul cu calibru de 120 mm instalat pe tancurile Leopard. Al doilea e ca numele companiei se leaga de-o multime de alte proiecte incredibil de lucrative. Iar al treilea e ca, spre deosebire de KMW, Rheinmetall e listata la bursa.

1. Ceva nou pe frontul de est[edit | ]

Pe o linie a frontului de circa 750 de kilometri, ucrainenii trag in jur de 7,000 de obuze in fiecare zi... adica vreo 200,000 pe luna. Cand NATO reclama acum stocurile teribil de mici, o televiziune franceza ne ajuta cu cifrele: in lumea occidentala, sunt trei centre importante de productie pentru obuze cu calibru standard NATO de 155 mm, folosite in sisteme de artilerie precum Caesar si HIMARS.

  • Americanii produc aproximativ 20,000 de obuze pe luna, avand capacitatea de a tripla numarul asta… abia peste cativa ani. Furnizori vor ramane General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, American Ordnance si IMT Defense. Dintre cele trei nume, doar compania-mama General Dynamics e listata (si inclusa intr-un club ultra-select de numai 5 contractori esentiali ai sistemului de aparare din SUA). Apropo, e aceeasi General Dynamics care va functiona ca subcontractor al programului american de arme hipersonice, pentru care US Navy le vor plati peste 2 mld. USD celor de la Lockheed Martin.
  • In Europa, francezii fabrica aceleasi obuze intr-un ritm de vreo 4,000 pe luna, compania responsabila fiind Nexter Systems (care impreuna cu Krauss-Maffei Wegmann formeaza conglomeratul KNDS). Precum KMW, nici Nexter si nici macar KNDS nu-s deocamdata listate. Nemtii produc si ei pana la 6,000 de obuze pe luna... Rheinmetall le face.

Daca adunam cifrele de mai sus, rezulta circa 30,000 de obuze pe luna. In caz ca nu vrem (sau nu putem) sa ne mai atingem de stocuri, productia ar trebui crescuta de 7x doar pentru a asigura nevoile curente ale ucrainenilor. Insa obuzele astea nu-s singurul exemplu de relatie cu totul nefireasca intre cerere si oferta…

  • Polonia nu doar ca-si dubleaza prin lege efectivul personalului militar, dar vrea 500 de sisteme HIMARS si peste 700 de lansatoare portabile, adica de 6x mai multe decat cele incluse in arsenalul Germaniei. Pe lista de cumparaturi mai figureaza de 3x mai multe tancuri decat au Regatul Unit si Franta impreuna.
  • Apropo de tancuri, Republica Federala Germania avea cateva mii in anii '80… Germania reintregita mai dispune in prezent de numai 321. Tot prin anii '80, Regatul Unit aloca 4% din PIB pentru o forta militara de 325,000 de oameni... acum cheltuieste abia jumatate din acea suma pentru 150,000 de soldati. In 2023, America are un buget record de aparare, de 858 mld. USD, dar procentul cheltuielilor militare din PIB e de-un pic peste 3% (comparativ cu 5-6% in anii '90 si 9% in 1960).
  • Pana si Ungaria a iesit la shopping... Budapesta a comandat deja 45 de tancuri Leopard 2, 218 vehicule blindate Lynx (precum cel din poza de intro a acestui TradeTalk), un numar nespecificat de elicoptere Airbus 225 si lansatoare de rachete nemtesti PzH 2000, la pachet cu diverse sisteme radar si unitati defensive mobile NASAMS (produse de Raytheon Technologies si norvegienii de la Kongsberg Defence & Aerospace). Iar astea-s doar chestiile de care stim oficial, potrivit datelor publice ale ministerului apararii.

Daca parasim batranul continent... Taiwanul inca asteapta cele 66 de avioane de vanatoare F-16, iar Congresul SUA trebuie sa-si dea OK-ul pentru alte (cel putin) 30 de zburatoare F-35 cerute de Grecia. Turcia inca spera sa primeasca si ea 40 de exemplare din seria F-16, potrivit unui deal estimat la 20 mld. USD. Si ce conteaza ca Lockheed Martin si Raytheon Technologies sunt izgonite din China, cand americanii pot merge cu bombardierele B-1B Lancer si vanatorii F-16 si chiar F-35 la cel mai important targ aviatic din India?

2. Cat de ocupata e Rheinmetall?[edit | ]

Vinerea trecuta, nemtii au semnat o scrisoare de intentie cu americanii de la Lockheed Martin si Northrop Grumman… scopul e productia componentelor cheie destinate fuzelajului avioanelor F-35. S-ar stabili, astfel, cel de-al doilea centru de fabricatie din Germania in aria asta si, implicit, un rol tot mai mare al industriei europene in programul celui mai avansat avion de vanatoare din lume.

  • Tot saptamana trecuta, ministrul apararii al Germaniei, Boris Pistorius, a indicat ca Rheinmetall va incepe sa produca munitie pentru sistemele de artilerie sol-aer Gepard, care sunt parte din ajutorul militar pe care Berlinul il trimite deja Ucrainei.
  • Totodata, Rheinmetall e la un pas de a trimite pe frontul din est cele mai sofisticate vehicule militare si tancuri pe care le fabrica, precum Lynx si Panther. In ianuarie, compania sugerase ca e interesata sa produca in Germania pana si lansatoarele de rachete HIMARS, devenind astfel sub-contractor important pentru Lockheed Martin.
  • Insumate, livrarile de tehnica militara promise recent Ucrainei le-ar aduce nemtilor de la Rheinmetall incasari de pana la 350 mil. EUR, dar cifra asta inseamna deocamdata o fractie din venituri totale estimate pentru acest an, de 7.6 mld. EUR. Ma gandesc la ce pot face armele, dar si la ce s-ar intampla daca nu le ai, zice CEO-ul Armin Papperger, aflat de-un deceniu la carma companiei. Apropo, pe cand includerea in indicele DAX?

Nu-i doar Rheinmetall. Italienii de la Leonardo fac sistemele de protectie pentru tancurile americane Abrams M1A1, francezii de la Thales furnizeaza sistemele de rachete defensive SAMP/T si radarele GM200, iar britanicii de la BAE Systems produc vehiculele blindate Bradley. Atat de mare-i fixatia europenilor pe acest tip de armament conventional incat Airbus se plange de absenta comenzilor si intarzierea avizelor de export pentru avioanele de vanatoare si transport pe care le produce, precum Eurofighter Typhoon si A400M.

In ultimul deceniu, investitiile din aparare au semanat cu cele din energie... lumea s-a grabit sa discounteze anul 2050 si dincolo de el, mai degraba decat urmatoarele 12-24 de luni. Aparent, corectia se face acum brusc si puternic doar in aparare.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

In sfarsit… 📌 Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucuresti ar putea avea loc in perioada mai-iunie, in conditiile in care prospectul de oferta ar putea fi depus la reglementator in aprilie. Potrivit celor mai recente raportari, participatia Fondului Proprietatea (FP) la Hidroelectrica era evaluata la 11.15 mld. RON, ceea ce inseamna ca pentru fiecare 1% din producatorul de energie vandut pe bursa, actionarii Fondului ar putea primi un dividend special de 0.09 RON/actiune… adica un randament brut de 4.3% la pretul de referinta de astazi pentru FP.

Record: Nuclearelectrica (SNN) a incheiat anul trecut atat cu venituri din exploatare, cat si profit net record de la listarea sa pe bursa, in contextul in care pretul mediu pentru energia electrica vanduta in 2022 a fost de 2x mai mare decat in 2021. Anul trecut, compania si-a distribuit 57% din profitul net catre investitori sub forma de dividende.

Venituri acum, profit anul viitor? MedLife (M) a devenit anul trecut primul operator de servicii medicale private din Romania a carui cifra de afaceri a depasit 400 mil. EUR… insa profitul anual a scazut cu 61% in contextul inflationist pentru cheltuieli, compania marcand chiar o pierdere neta in trimestrul al 4-lea. Vestea buna? Dupa 20 de proiecte de achizitii si investitii organice in 2022, anul acesta MedLife va pune accentul pe profitabilitate

S-au tinut de cuvant: Pentru 2Performant Network (2P), 2022 a adus cel mai rapid avans al cifrei de afaceri din ultimii 6 ani (+36% fata de 2021) si trecerea pe profit net cu un an mai devreme fata de estimarea initiala… compania implinindu-si, astfel, promisiunile din memorandumul de la listare. 2Performant este unul dintre principalii generatori de vanzari pentru comertul online din Romania, generand anul trecut pentru prima data vanzari de 100 mil. EUR pentru clientii sai.

Aparare: Aerostar (ARS), furnizor in domeniul sistemelor de aviatie si defensive terestre, a incheiat anul trecut cu o crestere de 24% a cifrei de afaceri fata de 2021, circa doua treimi din vanzari mergand la export. Profitul net a urcat cu 50%, atingand cel mai inalt nivel dupa 2016… Compania a distribuit dividende in fiecare an dupa 2015.

STIAI CA...?[edit | ]

Timp de-o singura saptamana, numarul obuzelor de 155 mm trase in Ucraina l-a depasit pe cel folosit de lansatoarele Caesar in 13 ani de antrenamente si conditii de razboi in Afghanistan, Liban, Mali si Irak. Iar vara trecuta in Donbas, rusii au tras in numai 2 zile echivalentul intregului stoc detinut de Regatul Unit.