Comertul cu amanuntul, in crestere la inceput de 2023 - 07 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In primele 2 luni ale anului 2023, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut cu 3.9%, ca serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului precedent. In luna februarie 2023, cresterea a fost de 2.8% fata de februarie 2022, insa, raportat la ianuarie 2023, cifra de afaceri a inregistrat o scadere de 2%. Cresterea anuala a fost sustinuta de cresterile inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (7.3%) si la vanzarile de produse nealimentare (1.7%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a scazut cu 2.9%. (Sursa: INSSE)

Bugetele gospodariilor din Romania, in dezechilibru[edit | ]

In trimestrul 4 al anului 2022, veniturile totale lunare medii au fost, in termeni nominali, de 6,634 RON pe gospodarie, in crestere cu 9.5% fata de acceasi perioada a anului 2021, respectiv, de 2,648 RON pe persoana, cu 10.5% peste nivelul din T4 2021. Cheltuielile totale ale unei gospodarii s-au majorat cu 10.4%, ajungand la 5,842 RON lunar, ceea ce reprezinta 88% din veniturile totale lunare. Per individ, cheltuielile totale au crescut cu 11.4%, la o medie de 2,332 RON pe luna. Ponderea cea mai mare in totalul cheltuielilor o ocupa cheltuielile de consum (63%) si plata taxelor si impozitelor (31%). (Surse: INSSE;ZF)

Sectorul serviciilor din China – in crestere[edit | ]

Activitatea din sectorul serviciilor din China a crescut in martie in cel mai rapid ritm din ultimii 2 ani si jumatate. Cresterea numarului de comenzi noi, cresterea numarului locurilor de munca si redresarea post-pandemica au fost principalele cauze. Astfel, indicele PMI din sectorul serviciilor a crescut la 57.8 in martie, de la 55 in februarie, aceasta fiind a treia majorare lunara consecutiva dupa ce guvernul chinez a renuntat la politica privind restrictiile COVID19. Acesta este si cel mai mare nivel atins din noiembrie 2020. (Sursa: Reuters)

Vanzari record de masini electrice in Marea Britanie[edit | ]

In Marea Britanie, vanzarile de masini noi au crescut pentru a opta luna consecutiv, in martie 2023, inregistramd o crestere de 18.2% fata de anul precedent. Totodata, vanzarile de masini electrice cu baterii (BEV) au marcat cea mai buna luna din istorie, atingand un nivel lunar de 46,626, care corespunde unei cresteri anuale de 18.6%. Vehiculele pe benzina, pe de alta parte, au ramas cele mai populare, totalizand peste 56% din unitatile noi vandute. Atenuarea problemelor din lanturile de aprovizionare a contribuit la incheierea primului trimestru din 2023 la cel mai bun nivel din 2019 pana in prezent, pentru inmatricularile de vehicule noi in Marea Britanie. (Sursa: Reuters)

Companiile zilei:[edit | ]

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. - Arobs a publicat Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru 2023, in cadrul caruia a prognozat o cifra de afaceri neta consolidata in valoare de 421.3 mil. RON – in crestere cu 40% fata de anul 2022. Rezultatul operational este asteptat sa atinga un nivel de 55.4 mil. RON, cu 3.8% mai mare fata de 2022, acesta fiind semnificativ influentat de majorarea cheltuielilor de exploatare cu 46.4%, acestea fiind estimate la cca. 371.8 mil. RON. Astfel, profitul net prognozat pentru sfarsitul anului 2023 este de 45.2 mil. RON, putin sub cel obtinut in 2022, cand acesta a insumat 46.3 mil. RON. (Sursa: BVB)

ZENTIVA S.A. (SCD)[edit | ]

ZENTIVA S.A. - Zentiva, compania farmaceutica cu cele mai mari volume vandute in anul 2022 pe piata locala, prognozeaza, pentru 2023, o cifra de afaceri de 856 mil. RON, cu 14% peste nivelul din 2022, si un profit net de 101.7 mil. RON, in crestere cu 13% fata de anul precedent. Pretul actiunilor companiei a inregistrat o crestere de 1.03% de la inceputul anului pana in prezent. De asemenea, compania a anuntat incetarea mandatului Margaretei Tanase ca Director Operatiuni Industriale si numirea lui Zsolt Baranyai in locul acesteia. (Surse: ZF;Zentiva)

TRANSILVANIA LEASING SI CREDIT IFN SA BRASOV (TSLA)[edit | ]

TRANSILVANIA LEASING SI CREDIT IFN SA BRASOV - Transilvania Leasing & Credit a anuntat piata cu privire la publicarea raportului anual. Compania a obtinut in 2022 un rezultat brut in valoare de 1.8 mil. RON, cu 77% sub tinta bugetata de 6.6 mil. RON. si la acelasi nivel cu suma obtinuta in 2021. (Sursa: BVB)

Credit Suisse Group AG (US.CS)[edit | ]

Credit Suisse Group AG - Directorii de top de la Credit Suisse vor avea bonusurile anulate sau reduse la jumatate, printr-o masura impusa de guvernul elvetian, ca urmare a preluarii de catre UBS Group. In total, masurile vor afecta cca. 1,000 de angajati ai Credit Suisse, care trebuiau sa primeasca bonusuri in valoare de 50 – 60 mil. CHF (cca. 66.3 mil. USD). Stirea vine in contextul in care bancherii seniori de la Credit Suisse si-au vazut deja valoarea bonusurilor aplatizata de prabusirea actiunilor in perioada premergatoare crizei care a cuprins banca in martie. (Sursa: BVB)

Deutsche Telekom AG (DTE)[edit | ]

Deutsche Telekom AG - Deutsche Telekom a anuntat ca a ajuns la o participatie majoritara in T-Mobile US, dupa achizitia unui nou pachet de actiuni, la sfarsitul zilei de marti. T-Mobile US este considerata cea mai valoroasa companie de telecomunicatii din lume. Anuntul a fost facut de directorul general al companiei germane de telecomunicatii, Tim Höttges, la adunarea generala anuala. Societatea estimeaza ca beneficiile tranzactiei - intre 7.2 si 7.5 mld. USD - vor depasi costurile, care se vor ridica la mai putin de 1 mld. USD in 2023. (Sursa: Reuters)

Siemens AG (SIE)[edit | ]

Siemens AG - Siemens si Leonardo au declarat, in cursul zilei de ieri, ca au semnat un memorandum de intelegere pentru a oferi solutii de securitate cibernetica pentru infrastructura din sectorul energetic, petrolier, al gazelor si cel industrial. Companiile urmaresc sa ofere o protectie completa impotriva amenintarilor, care ar putea avea un impact grav asupra serviciilor publice esentiale, obiectivul principal fiind crearea de valoare pentru industria nationala. (Sursa: Reuters)

Alphabet Inc. - actiuni clasa A (US.GOOGL)[edit | ]

Alphabet Inc. - actiuni clasa A - Dupa ce au anuntat cele mai mari runde de disponibilizari din istoria lor, Google si Amazon se confrunta cu legislatia europeana care face dificila concedierea personalului. In SUA, companiile pot efectua disponibilizari pe scara larga si pot renunta la sute sau chiar mii de angajati in cateva luni. In Europa, insa, concedierile in masa in randul companiilor din domeniul tehnologiei au stagnat din cauza legislatiei muncii care face imposibila concedierea angajatilor in unele tari fara consultari prealabile cu grupurile care reprezinta interesele angajatilor. Atat in Franta, cat si in Germania, tari in care legislatia muncii limiteaza drastic libertatea de actiune a angajatorilor, Google se afla in prezent in negocieri cu sindicatele. Din acest motiv, sucursalele Google din Germania si Franta vor fi printre ultimele locatii afectate de disponibilizari, in cazul in care acestea vor fi acceptate. (Sursa: Bloomberg)