Comertul cu ridicata, in scadere in luna noiembrie 2023 - 23 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In luna noiembrie 2023, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut fata de luna anterioara, cu 4.1%, ca serie bruta. Fata de luna noiembrie 2022, scaderea a fost de 3.4%. Pentru perioada celor 11 luni din 2023, sectorul a marcat o crestere de doar 0.8% pentru cifra de afaceri, ca serie bruta, si de 2.4%, ca serie ajustata sezonier. Cresterile cele mai importante au fost generate de comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+12.3%), al echipamentului informatic si al telecomunicatiilor (+10.6%), respectiv al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+9.9%). (Sursa: INS)

Record pentru industria auto autohtona[edit | ]

Potrivit detelor Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), in decembrie 2023, au fost asamblate la uzinele Dacia din Mioveni si Ford Otosan din Craiova 34,965 de vehicule. Dintre acestea, 22,117 unitati au fost asamblate pentru Dacia si 12,848 pentru Ford. Datele din decembrie au urcat totalul de autovehicule produse in Romania in 2023 la 513,050 unitati, un nou record pentru industria auto autohtona. (Sursa: Economica.net)

Perspectiva negativa asupra solvabilitatii suverane in Asia[edit | ]

Moody's Investors Service a anuntat o perspectiva negativa asupra solvabilitatii suverane in regiunea Asia-Pacific in 2024, pe fondul cresterii economice mai lente a Chinei, al finantarilor restranse si al riscurilor geopolitice. Redresarea Chinei dupa pandemia Covid-19 nu a fost atat de rapida cum se asteptau cativa economisti la inceputul anului 2023. Produsul Intern Brut al tarii pentru ultimele trei luni ale anului 2023 a crescut cu 5.2%, conform Biroului National de Statistica, sub estimarea analistilor de 5.3%. Intr-un raport publicat pe 15 ianuarie, Moody's a declarat ca se asteapta la o incetinire a cresterii reale a PIB-ului Chinei pana la 4% in acest an si in urmatorul, fata de o medie de 6% intre 2014 si 2023. Agentia de evaluare a declarat ca incetinirea cresterii economice a Chinei “influenteaza semnificativ” economiile din Asia-Pacific datorita integrarii puternice a Chinei in lanturile globale de aprovizionare. (Sursa: CNBC)

Razboiul rece in varianta moderna[edit | ]

Importurile chinezesti de utilaje de fabricare a cipurilor au crescut in 2023, pe masura ce companiile si-au intensificat investitiile in incercarea de a evita actiunile SUA de a impiedica industria de semiconductori a tarii. Astfel, potrivit celor de la Bloomberg, companiile chinezesti au cheltuit aproximativ 40 mld. USD, reprezentand a doua cea mai mare suma din 2015 incoace. Acesta crestere a avut loc in pofida unei scaderi de 5.5% a importurilor totale in 2023, subliniind importanta pe care guvernul chinez o acorda acestei nise. (Sursa: Bloomberg)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN)[edit | ]

Producatorul de energie nucleara din Romania, Nuclearelectrica, a informat investitorii cu privire la convocarea AGA care va avea loc in data de 28 februarie 2024. Astfel, pe ordinea de zi, printre cele mai importante puncte, se numara atat propunerea de aprobare a Bugetului de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2024, cat si informarea cu privire la achizitia de obligatiuni emise de CEC Bank si Banca Transilvania, in valoare de 44.9 mil. EUR, respectiv de 17.5 mil. EUR. (Sursa: BVB)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Analistii de la Morgan Stanley au scazut pretul tinta pentru actiunea Hidroelectrica, la 95 RON/actiune, de la 110 RON/actiune estimat anterior. De asemenea, acestia recomanda reducerea expunerii pe companie in contextul in care pretul la energie in Europa este in continua scadere. Conform analistilor, recenta corectie a pretului energiei electrice la 85 EUR/megawatt, de la 110 EUR/megawatt ora in ultimele 3 luni, nu este corelata cu majorarea pretului actiunii H2O. De asemenea, in data de 22 ianuarie 2024, actionarii companiei au aprobat tranzactia si documentele privind preluarea societatii UCM Resita. (Surse: Financialintelligence.ro;ZF)

OIL TERMINAL S.A. (OIL)[edit | ]

Operatorul portuar Oil Terminal a anuntat aprobarea in AGOA a unui credit de investitii pe termen lung in valoare de 120.96 mil. RON (fara TVA). Banii vor fi folositi pentru construirea unui rezervor cu o capacitate de 10,000 mc si modernizarea a doua rezervoare cu o capacitate totala de 81,000 mc. Drept garantii pentru credit, compania listeaza o ipoteca imobiliara asupra unei constructii viitoare, respectiv asupra rezervorului de 10,000 mc mentionat anterior, si garantii de rang II care includ constructia rezervorului de 55,000 mc. (Surse: ZF;BVB)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]

Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, controlat de stat, a lansat luna trecuta o consultare de piata privind “Implementarea platformelor informatice de gaze naturale si energie electrica”, fapt care sugereaza posibilitatea ca firma sa vizeze in viitor si clientii casnici. Solutia informatica pe care compania doreste sa o implementeze ar trebui sa sustina pana la 10,000 de clienti, potrivit anuntului din decembrie. Potrivit declaratiilor companiei, Romgaz urmeaza sa demareze in aceasta saptamana intalniri cu trei ofertanti pentru clarificarea tuturor aspectelor legate atat de partea de hardware, cat si de cea de software. “Chiar daca, la ora actuala, nu avem obiective specifice legate de accesarea pietei de furnizare a energiei electrice catre clientii en-detail, nu excludem analiza in viitor a acestei posibilitati”, a declarat compania. (Sursa: Economica.net)

TERAPLAST SA (TRP)[edit | ]

Teraplast a fost premiata cu distinctia „Best managed company” in cadrul galei omonime. Directorul financiar al grupului, Ioana Birta, a primit certificarea in numele companiei. Aceasta a tinut sa sublinieze importanta unei guvernante bine structurate si adaptate realitatii business-ului in parcursul de succes al companiei. Teraplast se alatura unui grup de companii recunoscute pentru excelenta si inovatie in mediul de afaceri romanesc. (Sursa: BVB)

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

BRK Financial Group a initiat acoperirea companiei TTS cu o recomandare de cumparare si un pret tinta de 33.19 RON/actiune. Metoda prin care analistii companiei au ajus la pretul tinta a fost bazata pe calculul fluxurilor de numerar actualizate. Raportat la pretul de inchidere de saptamana trecuta, randamentul potential este de aproximativ 17% pentru urmatoarele 12 luni. (Sursa: ZF)

SolarEdge Technologies, Inc. (US.SEDG)[edit | ]

Compania israeliana listata si la bursa din SUA, SolarEdge, a anuntat disponibilizarea, la nivel global, a 16% dintre angajati in incercarea de a reduce costurile de operare. Stirea vine in contextul in care compania a intrerupt productia in Mexic si si-a redus operatiunile in China. Cresterea sectorului solar in Europa a incetinit dramatic in ultimul an din cauza stocurilor excedente si a cererii in scadere. In SUA, cresterea ratelor de dobanda si o reforma a contorizarii in California, au contribuit decisiv la o dinamica asemanatoare. (Sursa: Reuters)

Exxon Mobil Corporation (US.XOM)[edit | ]

Exxon Mobil a intentat un proces impotriva a doua firme de investitii sustenabile in incercarea de a le impiedica sa prezinte o propunere actionarilor care ar obliga compania petroliera sa reduca si mai mult emisiile de gaze cu efect de sera si sa-si fixeze obiective in ceea ce priveste emisiile clientilor sai. Intr-un proces federal depus in Texas duminica, gigantul petrolier a afirmat ca firmele de investitii Arjuna Capital si Follow This au devenit actionari ai Exxon doar pentru a prezenta propuneri care ar “diminua activitatea actuala a companiei”. Procesul vine in contextul unei opozitii publice crescande fata de accentul recent pus de unii investitori pe activitatea ESG a companiilor (aspecte de mediu, sociale si de guvernanta corporativa). (Sursa: WSJ)

ENGIE (fosta GDF Suez) (FR.ENGI)[edit | ]

Engie a anuntat semnarea acordului privind achizitia unui parc eolian, detinut majoritar de catre grupul EnerCap, in localitatea Chirnogeni din judetul Constanta. Parcul eolian are o capacitate instalata totala de 80 MWp, in timp ce productia neta anuala este estimata la aproximativ 180 GWh. Prin aceasta achizitie, compania isi va dubla capacitatea existenta de productie a energiei verzi, contribuind astfel, alaturi de activele de energie solara, la accelerarea tranzitiei energetice in Romania. (Sursa: Economica.net)