Consumul de energie electrica, in scadere in 2023 - 17 ianuarie 2024
In primele 11 luni ale anului 2023, consumul final de energie electrica a fost mai mic cu 5.7%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2022. In acelasi timp, productia de energie electrica a crescut cu 2.3%, cea mai mare pondere din productie fiind asigurata de hidrocentrale (33%) si termocentrale (30%). Principalele resurse de energie primara au totalizat 30,049.8 tone echivalent petrol tep, in scadere cu 933,000 tep fata de aceeasi perioada a anului precedent. Productia interna si importul au inregistrat, de asemenea, scaderi, respectiv de 0.5% si de 5.9%. (Sursa: INS)
Proteste in sectorul agricol[edit | ]
Fermierii si transportatorii din Romania protesteaza. Costul asigurarilor, timpii mari de asteptare din vami si din portul Constanta, majorarea primei RCA pentru camioane si multe alte provocari i-au determinat pe lucratorii din domeniul agricol sa protesteze de 5 zile incoace. Pe fondul datoriilor acumulate in urma problemelor din ultimii 3 ani, acestia sustin ca risca sa intre in faliment. Fermierii si transportatorii reprezinta unele dintre cele mai puternice sectoare ale economiei, insumand 230,000 de firme si afaceri de aproximativ 120 mld. RON. (Sursa: ZF)
BCE are vesti bune[edit | ]
Un sondaj recent al Bancii Centrale Europene indica faptul ca populatia din zona euro si-a redus in mod semnificativ asteptarile privind inflatia, ceea ce indica un sprijin pentru eforturile institutiei de a gestiona cresterea preturilor. Sondajul privind asteptarile consumatorilor, un instrument de evaluare a increderii gospodariilor in atingerea tintei de inflatie de 2%, a raportat o scadere a asteptarilor mediane ale gospodariilor privind cresterea preturilor, de la 4.0% la 3.2%, in urmatorul an si o scadere a asteptarilor privind inflatia pe trei ani de la 2.5% la 2.2%. Aceste asteptari reduse coincid cu o scadere notabila a inflatiei in noiembrie si cu o reducere a creditarii, ambele rezultate ale majorarilor substantiale ale ratelor dobanzilor de catre BCE. (Sursa: Reuters)
Piata britanica a muncii a incetinit in 2023[edit | ]
In Marea Britanie, cresterea salariilor a incetinit pana la cel mai scazut nivel de aproape un an, oferind un oarecare ragaz Bancii Angliei (BoE) pe fondul preocuparilor legate de inflatia ridicata. Rata de crestere a salariilor a scazut la 6.6% in perioada septembrie-noiembrie, cea mai slaba de la inceputul anului 2023, semnaland o posibila relaxare a pietei muncii. Aceasta incetinire se aliniaza cu sperantele BoE de normalizare a cresterii salariilor pentru a-si atinge tintele de inflatie. (Sursa: Reuters)
S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]
De la listarea din 12 iulie 2023, pretul actiunilor Hidroelectrica a marcat un avans de 32.3% raportat la pretul cu discount din oferta, crescand de la 100.88 RON la 133.5 RON/actiune. Prin comparatie, depozitele bancare din aceeasi perioada, au oferit un castig de doar 3% in cele 6 luni, de 10 ori mai putin, potrivit ZF. Totodata, in acest interval, indicele BET, in care Hidroelectrica detine a doua cea mai mare pondere, s-a apreciat cu 23.1%. (Sursa: ZF)
S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)[edit | ]
Transgaz a primit un pret tinta de 16.61 RON/actiune pentru urmatoarele 12 luni din partea BRK Financial Group, care a publicat un raport de initiere pentru actiunile companiei. Comparativ cu pretul din data raportului, evaluarea implica un randament negativ de 13%. “Cu toate ca Transgaz isi mentine capacitatea de a genera venituri din activitatea de baza, pot fi observate presiuni semnificative asupra costurilor asociate activitatii, dar si asupra marjelor de profitabilitate ale companiei”, noteaza BRK. (Sursa: ZF)
Vodafone Grp. (UK.VOD)[edit | ]
Vodafone si Microsoft au incheiat un parteneriat pe o durata de 10 ani, pentru a oferi inteligenta artificiala generativa, servicii digitale, enterprise si cloud pentru peste 300 mil. de intreprinderi si consumatori din Europa si Africa. Vodafone va investi 1.5 mld. USD in inteligenta artificiala orientata catre clienti, utilizand tehnologiile Azure OpenAI si Copilot ale Microsoft, trecand de la centrele fizice de date la servicii de cloud Azure mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Microsoft va fi un investitor cu actiuni in platforma IoT a Vodafone si va ajuta la extinderea platformei financiare mobile a Vodafone in Africa, punand accent pe sustenabilitate si alfabetizare digitala. (Sursa: Reuters)
TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]
Elon Musk, CEO Tesla, si-a exprimat opinia cu privire la dezvoltarea companiei pentru a deveni lider in domeniul inteligentei artificiale si robotica, cu conditia sa detina cel putin 25% din controlul voturilor, aproape dublu fata de cota sa actuala. Musk a declarat pe o platforma de socializare ca ar prefera sa dezvolte produse in afara Tesla daca nu are suficienta influenta. (Sursa: Reuters)
Boeing Co (US.BA)[edit | ]
Boeing intensifica verificarile de calitate pentru modelul 737 MAX, in contextul unui incident recent in care un panou de cabina s-a desprins in timpul zborului. Aceasta include o supraveghere suplimentara la furnizorul Spirit AeroSystems si verificari extinse pe tot parcursul procesului de productie. Masura vine in urma deciziei Administratiei Federale a Aviatiei (FAA) de a prelungi imobilizarea la sol a 171 de avioane MAX 9 pentru verificari de siguranta. De asemenea, FAA ia in considerare o supraveghere mai stricta, inclusiv auditarea liniei de productie a Boeing si un posibil transfer al anumitor responsabilitati de certificare a aeronavelor catre o entitate independenta. Ca raspuns, United si Alaska Airlines au anulat toate zborurile cu avioane MAX 9 pana spre sfarsitul acestei saptamani. (Sursa: Reuters)
STELLANTIS N.V (US.STLA)[edit | ]
Stellantis intentioneaza sa concedieze temporar aproximativ 2,250 de lucratori de la uzina Mirafiori din Torino, Italia, din cauza cererii slabe. Aceasta disponibilizare, programata in perioada 12 februarie - 3 martie, va afecta 1,250 de angajati implicati in productia modelului electric Fiat 500 si alti 1,000 de muncitori care produc modelele Maserati. Aceasta decizie vine in urma unei actiuni similare luate de companie la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie a anului trecut, tot ca raspuns la cererea slaba. (Sursa: Reuters)
SHELL PLC (NL.SHELL)[edit | ]
Shell isi cedeaza filiala sa nigeriana de petrol si gaze naturale onshore, Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC), unui consortiu pentru o suma de pana la 2.4 mld. USD, punand astfel capat la aproape un secol de operatiuni in Nigeria. Vanzarea, care face parte din strategia Shell de a se indeparta de activitatile onshore din Nigeria, afectate de de deversari de petrol, furturi si procese, include o plata initiala de 1.3 mld USD si plati suplimentare viitoare. In ciuda acestei iesiri din operatiunile onshore, Shell isi va mentine prezenta in sectorul offshore din Nigeria si va pastra alte active, inclusiv o uzina de gaz natural lichefiat. (Sursa: Reuters)
Advanced Micro Devices (US.AMD)[edit | ]
Pretul actiunilor Advanced Micro Devices a crescut cu peste 8% pe parcursul sedintei de ieri de pe Wall Street. Dinamica inregistrata s-a datorat unui raport oferit de Barclays, in care, compania renumita pentru semiconductori, este numita un Top Pick pentru al doilea val al inteligentei artificiale. Totodata, pretul tinta propus este de 200 USD, ceea ce indica o crestere de peste 30% fata de pretul de inchidere de luni. (Sursa: Investing.com)
BYD Company Limited (DE.BY6)[edit | ]
BYD a semnat un acord cu compania spaniola Grenergy, pentru furnizarea de instalatii de alimentare cu energie regenerabila folosind bateriile sale pentru o operatiune de stocare a energiei in valoare de 1.4 mld. USD in desertul Atacama din Chile, despre care companiile sustin ca este cea mai mare de acest tip la nivel global. Prin acest proiect, BYD va furniza un total de 2,136 sisteme de stocare, bateria sa oferind o utilizarea eficienta a spatiului si o stabilitate termica ridicata. (Sursa: technode.com)
Restaurant Brands International Inc. (US.QSR)[edit | ]
Restaurant Brands International va achizitiona Carrols Restaurant Group, cel mai mare francizat Burger King din SUA, pentru 1 mld. USD, tranzactia urmand sa se realizeze in numerar. Achizitia marcheaza o schimbare de strategie pentru Burger King, care urmareste sa isi revitalizeze businessul din SUA. Restaurant Brands intentioneaza sa remodeleze 600 de locatii Burger King ale Carrols, sa investeasca 500 mil. USD pentru renovari, si, in cele din urma, sa le revanda francizatilor. Achizitia este asteptata sa fie finalizata pana in al doilea trimestru al anului 2024. (Sursa: CNBC)