Contributia industriei asigurarilor la economia nationala - 12 octombrie 2023
Industria de asigurari a contribuit cu peste 2.8 mld. RON la economia nationala, fiind un pilon important, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Totodata, contributia industriei la bugetul de stat a depasit 1.5 mld. RON, din care peste 730 mil. RON cu impact direct si peste 200 mil. RON ca taxe specifice sectorului asigurarilor. Asiguratorii din Romania continua sa fie un angajator important, industria asigurarilor avand peste 8,000 de angajati si sustinand alte 9,000 de locuri de munca. (Sursa: Financial Intelligence)
Medicamentele generice si biosimilare salveaza 1 mld. EUR din bugetul CNAS[edit | ]
In perioada 2015-2022, pe piata din Romania, au intrat peste 1,000 de medicamente generice si biosimilare, care au generat economii de cost de 1 mld. EUR, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preturi mari. 60% din aceste economii au fost generate de medicamentele generice din ariile terapeutice oncologice, cardiologice, neurologice si diabetice. In primul an de la intrarea unui produs generic pe piata locala, pretul medicamentului scade cu circa 40%, urmand ca, pana in anul al patrulea, pretul sa scada cu 76%. Specialistii estimeaza ca medicamentele generice si biosimilare care vor intra pe piata in urmatorii doi ani vor permite, in urmatorii cinci ani, o optimizare bugetara de aproximativ 345 mil. EUR, potrivit APMGR. (Sursa: ZF)
Redresare treptata a vanzarilor cu amanuntul in China[edit | ]
Cheltuielile consumatorilor din China inca nu cresc la fel de rapid ca inainte de pandemie, spun analistii. Vanzarile cu amanuntul pentru perioada 29 septembrie – 5 octombrie au crescut cu 9% fata de acum un an, potrivit Ministerului Comertului. Cu toate ca s-a remarcat o accelerare fata de luna august, tendinta de crestere pe termen lung a vanzarilor cu amanuntul indica o crestere de sub 3% pe an de la inceputul pandemiei, potrivit UBS. “Exista o redresare, dar va fi treptata”, a declarat Christine Peng, analista UBS. Conform datelor oficiale, vanzarile cu amanuntul din China au scazut cu 0.2% in 2022, in timp ce, in 2019, crescusera cu 8%. (Sursa: CNBC)
Birkenstock debuteaza pe Wall Street[edit | ]
Fabricantul german de pantofi, Birkenstock, a lansat o oferta publica initiala, obtinand aproximativ 1.48 mld. USD la o evaluare a companiei de aproximativ 9.3 mld. USD. La un pret de 46 USD/actiune, oferta publica initiala s-a situat aproape de mijlocul intervalului de pret indicat de companie. Fondurile stranse vor fi folosite pentru a achita imprumuturile. Birkenstock este al 4-lea IPO pe piata din SUA, din ultimele patru saptamani, dupa Arm, Instacart si Klaviyo. Birkenstock are o istorie care dateaza din 1774, vanzarile sale crescand de la 771 de mil. USD, in anul fiscal 2020, la 1.32 mld. USD in anul fiscal 2022, in mare parte datorita concentrarii pe modelul vanzarilor direct catre consumatori si orientarii catre produse cu preturi mai mari. In anul fiscal 2022, Birkenstock a raportat un venit net de aproximativ 198 mil. USD. Recenta aparitie a brandului in filmul "Barbie" i-a imbunatatit, de asemenea, profilul si a atras interesul investitorilor. Debutul pe Nasdaq a fost unul dezamagitor, pretul actiunilor scazand cu 12%. (Sursa: CNBC)
Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]
Fondul Proprietatea a anuntat piata cu privire la depunerea catre ASF a unei solicitari de aprobare a unei oferte publice de cumparare a actiunilor proprii in legatura cu programul de rascumparare aprobat in Hotararea nr. 2/15 noiembrie 2022, intentionand sa cumpere pana la 670 mil. actiuni si GDR-uri de la actionarii sai. Fondul a mai mentionat ca anuntul nu reprezinta o garantie ca oferta publica se va derula efectiv, aceasta depinzand de mai multi factori externi. (Sursa: BVB)
APPRAISAL & VALUATION S.A. (APP)[edit | ]
Appraisal & Valuation a anuntat despre afisarea rezultatelor unei licitatii, de catre Municipiul Timisoara, prin care compania a fost desemnata castigatoare pe baza criteriilor specificate. Astfel, APP va incheia un contract in valoare de peste 4.5 mil. RON (fara TVA), pe o perioada de 48 luni, in vederea oferirii de "servicii de evaluare si expertiza privind elaborarea rapoartelor de evaluare". (Sursa: BVB)
DN Agrar Group (DN)[edit | ]
DN Agrar a informat piata cu privire la cantitatea de lapte livrata in primele trei trimestre din anul curent, de 41 mil. litri, o crestere cu 15.8% fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, in luna septembrie, cresterea a fost de 9.8% in comparatie cu luna similara a anului trecut. Pana la momentul actual, compania a obtinut cresteri ale cantitatii de lapte livrate in fiecare luna din 2023. (Sursa: BVB)
OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]
Saptamana aceasta a intrat in revizie planificata zacamantul de la Hurezani – site de productie a gazelor naturale, care este operat de OMV Petrom, ceea ce a cauzat o scadere cu peste 3 mil. mc a productiei interne sau cca. 14.6% din actualul nivel al productiei locale. Conform informatiilor obtinute de Profit.ro, revizia zacamantului operat de OMV Petrom va dura pana pe 20 octombrie, timp in care scaderea productiei interne va fi compensata cu o majorare a importurilor din Bulgaria. Scaderea cantitatilor produse intern a fost reflectata si pe Bursa de Marfuri (BRM) care a afisat in cursul zilei de marti un pret cu 4% mai ridicat fata de pretul mediu inregistrat in ziua precedenta, de 175.5 RON/MWH. (Sursa: Profit.ro)
DAFORA SA (DAFR)[edit | ]
Dafora Medias – companie specializata in foraje pentru industria de titei si gaze, aflata in insolventa de 8 ani, a intrat in faliment, ca urmare a deciziei, in prima instanta, a judecatorului sindic, la solicitarea unui creditor. Datoriile totale recunoscute de societate se ridica la un nivel de 307 mil. RON, in timp ce, in prima jumatate a anului 2023, compania a inregistrat pierderi de 1.62 mil. RON, pe fondul unor venituri din exploatare in suma de 10.7 mil. RON. (Sursa: Profit.ro)
Oracle Corporation (US.ORCL)[edit | ]
Oracle, unul dintre cei mai mari producatori de software din lume, a renuntat la cca. 40% din toate spatiile inchiriate de birouri din Bucuresti, dedicate celor peste 5,000 de angajati ai sai. Astfel, tranzactia societatii este una dintre cele mai mari din segmentul pietei de inchiriere a cladirilor de birouri din acest an. Stirea vine pe fondul implementarii de catre societate a unui plan de restructurare, la nivel global, prin care se incearca reducerea cheltuielilor. (Sursa: Profit.ro)
SAMSUNG ELECTRONICS CO LTD (GDR) (US.SMSN)[edit | ]
Samsung Electronics se asteapta la o scadere semnificativa, de 78%, a profitului operational pentru al treilea trimestru, cu venituri estimate la 50 mld. USD si un profit operational de aproximativ 2.4 mld. USD. Previziunile reflecta o crestere de 11.5% fata de cifra de afaceri din al doilea trimestru. Aceasta performanta arata ca actualul mediu de cerere al companiei este slab, iar reducerile de productie sunt folosite pentru a face fata situatiei. In ciuda anumitor restrictii, recenta aprobare primita de Samsung pentru expedierea de echipamente de productie a semiconductorilor din SUA catre fabricile din China, fara aprobari separate in SUA, ar putea avea un impact pozitiv asupra capacitatii sale pe termen mediu. (Sursa: CNBC)
BAYERISCHE MOTOREN WERKE (BMW)[edit | ]
Constructorii germani de automobile de lux BMW si Mercedes-Benz au raportat rezultate mixte in ceea ce priveste vanzarile din China, in cel de-al treilea trimestru. Mercedes-Benz s-a confruntat cu probleme legate de lantul de aprovizionare si cu schimbari de modele, ceea ce a provocat o scadere cu 12% a vanzarilor in China. In schimb, BMW a inregistrat o crestere cu 5.8% a vanzarilor globale cu amanuntul, dar a remarcat o scadere de 1.8% a vanzarilor modelelor BMW si Mini in China. Ambele companii s-au confruntat cu provocari pe piata chineza, unde cererea si concurenta preturilor au avut impact asupra vanzarilor. In pofida scaderii recente, BMW a raportat o crestere a vanzarilor de 1.7% in China de la inceputul anului pana in prezent, in timp ce Mercedes-Benz si-a mentinut previziunile privind vanzarile pentru intregul an. (Sursa: Reuters)