Costul mediu lunar al fortei de munca a crescut in 2022 - 25 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

La nivelul economiei nationale, in anul 2022, castigul salarial mediu brut a fost de 6126 RON (+10.7% vs 2021), in timp ce castigul mediu net lunar a marcat o crestere de 11.3% vs 2021, pana la 3801 RON. Cele mai mari valori ale castigurilor salariale medii nete lunare in 2022 s-au inregistrat in domeniul informatiilor si comuncatiilor (+102.4% vs 2021), intermedieri financiare si asigurari (+65% vs 2021) si productia si furnizarea de energie (+57.4% vs 2021). De asemenea, costul mediu lunar al fortei de munca in anul 2022 a fost 6426 RON/salariat, mai mult cu 10.8% comparativ cu anul precedent. Costul mediu lunar a crescut in toate activitatile economice comparativ cu anul precedent, iar cele mai importante cresteri s-au regasit in segmentul HoReCa (+20.3%). (Sursa: INS)

Cifra de afaceri din comert, la sapte luni, se majoreaza[edit | ]

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut ca serie bruta, in primele 7 luni din 2023, cu 3.2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce in luna iulie 2023, avansul fata de luna precedenta a fost de 5.1%. Printre principalele activitati care au inregistrat cresteri se numara activitatile de intermedire in comertul cu ridicata (+16.1% vs 7L 2022), comertul cu ridicata al masinilor (+16.1% vs 7L 2022) si comertul bunurilor de consum altele decat cele alimentare (+10.6% vs 2022). (Sursa: INS)

Japonia mentine ratele de dobanda[edit | ]

Banca Japoniei (BoJ) a anuntat ca mentine ratele de politica monetara neschimbate, plafonand, in acelasi timp, randamentul obligatiunilor guvernamentale pe 10 ani in jurul valorii de 0, asa cum era asteptat de economisti. Astfel, banca pastreaza un nivel de -0.1% a ratelor de dobanda pe termen scurt, fiind o exceptie in randul marilor banci centrale, care au majorat substantial ratele de dobanda in ultimii 2 ani. Inflatia de baza in Japonia, care include preturile produselor petroliere, dar exclude preturile produselor alimentare, a ajuns la 3.1% anual, depasind, timp de 17 luni consecutive, tinta de 2% a BoJ. (Sursa: CNBC)

Preturile petrolului – din nou in crestere[edit | ]

Preturile petrolului au crescut vineri, pe fondul temerilor ca interdictia Rusiei privind exporturile de combustibil ar putea restrange oferta globala, in ciuda temerilor ca noi cresteri ale ratelor de dobanda in SUA ar putea afecta cererea. Contractele futures pe Brent au urcat cu 0.46 USD/baril, sau +0.5%, ajungand la 93.73 USD/baril in prima parte a zilei, in timp ce petrolul american WTI a castigat 0.65 USD/baril, pana la pretul de 90.28 USD/baril. Ambele repere erau pe cale sa inregistreze o mica scadere saptamanala, dupa ce au castigat peste 10% ultima luna, pe fondul ingrijorarilor legate de oferta globala restransa, in conditiile in care OPEC+ mentine reducerile de productie. (Sursa: Reuters)

Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]

Agroland Business System a inregistrat, in prima jumatate a anului 2023, venituri operationale in valoare de 189.4 mil. RON, in crestere cu 3% fata de perioada similara a anului trecut. De remarcat este cresterea profitului net al perioadei cu 22%, pana la 7.6 mil. RON datorita evolutiei modelului de afaceri, care permite companiei sa obtina venituri stabile pe tot parcursul anului. (Sursa: BVB)

TERAPLAST SA (TRP)[edit | ]

TeraPlast va adopta accelerat solutii de digitalizare pentru 80% din operatiunile logistice. Cel mai recent proiect in acest sens vizeaza analiza si ofertarea. Implementarea acestor solutii va permite procesarea foarte rapida a unui numar mare de comenzi zilnice. (Sursa: raport curent)

Meta Estate Trust S.A. (MET)[edit | ]

Meta Estate Trust a publicat o propunere privind strategia companiei. Aceasta descrie contextul pietei de investitii imobiliare, strategia investitionala, strategia de finantare, structura optima a capitalului societatii, precum si planul de afaceri pe 5 ani si indicatorii cheie de performanta. In alte stiri, compania a desemnat-o pe Antoanela Comsa in functia de director general adjunct, incepand cu data de 22 septembrie 2023. Este unul dintre cei mai cunoscuti manageri ai pietei imobiliare din Romania, avand o experienta de peste 20 de ani in industria imobiliara. Oriol Casellas nu va mai face parte din echipa executiva a societatii. (Surse: Financial Intelligence;raport curent)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

Conducerea One United Properties a anuntat piata cu privire la respingerea de catre Curtea de Apel a recursului partidului politic USR in cadrul dosarului ce are ca obiect anularea si suspendarea documentatiei de urbanism aferenta dezvoltarii One Modrogan. In alte stiri, conducerea companiei a propus completarea convocatorului AGEA din 09.10.2023 cu aprobarea unui program de rascumparare a actiunilor proprii in valoare de pana la maximum 15 mil. RON la un pret cuprins intre 0.2 RON si 1.5 RON/actiune. (Sursa: BVB)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Tesla ar putea sa devina un standard al industriei de EV in SUA, dupa ce tot mai multi constructori auto se conecteaza la infrastructura de incarcare a vehiculelor electrice, care apartine lui Tesla. In acest sens, unele state accelereaza uniformizarea incarcarii vehiculelor electrice, Texas adoptand un plan prin care cere companiilor de vehicule electrice sa includa o priza de incarcare de tip Tesla daca vor sa fie eligibile pentru fondurile federale. Incarcatoarele Tesla sunt mai multe si mai fiabile decat cele ale retelei rivale de incarcare, sustinuta de producatori auto precum Volkswagen si Hyundai Motor. (Sursa: Reuters)

British Petroleum (UK.BP)[edit | ]

Un consortiu format din BP si Shell au ajuns la un acord, saptamana trecuta, pentru a exploata 3 blocuri de mare adancime in Trinidad-Tobago, stat situat in Caraibe. Acordul ar ajuta Trinidad-Tobago sa accelereze explorarea si productia in largul marii pentru a obtine mai mult gaz natural in vederea sustinerii industriilor de gaz natural lichefiat si petrochimice. Planul de lucru include forarea a cel putin 3 sonde in ape adanci si achizitia de imagini seismice 3D ale suprafetelor neexplorate. (Sursa: Reuters)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Achizitia Activision Blizzard de catre Microsoft, in valoare de 69 mld. USD, este tot mai aproape de a fi finalizata, dupa ce se apropie de depasirea ultimului obstacol de reglementare, in contextul in care autoritatile britanice au semnalat ca vor accepta cele mai recente concesii. Printre acestea se numara vanzarea unor drepturi de joc catre compania Ubisoft Entertainment, ceea ce va menține deschisa concurenta in domeniul jocurilor in cloud timp de ani de zile. Miscarea reprezinta o rasturnare de situatie neasteptata, avand in vedere ca tranzactia fusese la inceput anulata, dupa ce s-a lovit de ingrijorarile autoritatilor de reglementare antitrust, insa a capatat un impuls neasteptat, in urma unei contestatii in instanta depuse de Microsoft. (Sursa: Bloomberg)