Creditele neguvernamentale au crescut in luna mai - 28 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki

In luna mai 2023, valoarea creditelor neguvernamentale totale, in lei si in alte valute, a crescut cu 7.9% fata de luna mai 2022 si cu 0.7% fata de luna aprilie 2023. Pornind de la o baza mai mica, valoarea creditelor neguvernamentale in valuta a crescut cu 28.2% fata de luna mai 2022, alimentata de cresterea valorii creditelor contractate de companii nefinanciare si IFN-uri (+42.5% vs. mai 2022). In ce priveste valoarea creditelor neguvernamentale in lei, acestea au crescut cu doar 0.2% fata de luna mai 2022, avand la baza cresterea cu 2.4% a valorii creditelor contractate de gospodariile populatiei. (Sursa: BNR)

Guvernul pregateste restructurarea facilitatilor fiscale[edit | ]

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a declarat ca se pregatesc masuri pentru incasari suplimentare la bugetul de stat, printre care si restructurarea facilitatilor fiscale, pentru a gestiona problema deficitului bugetar. Luni, Ministerul Finantelor a imprumutat 942.5 mil. RON de la banci, prin doua emisiuni de obligatiuni de stat. Randamentele medii ale celor doua emisiuni sunt de 6.63%, respectiv 6.45% pe an. In ceea ce priveste necesitatea reducerii emisiilor poluante, Banca Mondiala a inaintat Guvernului un studiu, evocand posibilitatea unor scumpiri substantiale pentru produsele energetice care au la baza combustibili fosili. Cresterile de pret ar putea avea loc prin inasprirea taxarii, aceasta urmand a se realiza treptat, pana in anul 2030. (Surse: Economica.net (1);Economica.net (2);Economica.net (3))

Uniunea Europeana – reglementari bancare[edit | ]

Uniunea Europeana a ajuns la un acord cu privire la aplicarea ultimei serii de masuri stricte privind capitalul bancar, convenite la nivel international dupa criza financiara din 2008. Masurile de protectie vizeaza limitarea utilizarii de catre marile banci a propriilor modele interne pentru calculul rezervelor de capital. Masurile vin dupa ce, in acest an, prabusirea Sillicon Valley Bank si a altor creditori din SUA, precum si preluarea fortata a Credit Suisse de catre UBS au tras un semnal de alarma in privinta capitalului si lichiditatilor bancare. (Sursa: Reuters)

BCE nu a castigat, inca, lupta cu inflatia[edit | ]

PresedintelE BCE, Christine Lagarde a atras atentia asupra ratei inflatiei indicand ca este prea devreme pentru a declara o victorie asupra luptei cu cresterea preturilor de consum. Zona Euro a inregistrat, in luna mai, o rata a inflatiei de 6.1%, in scadere de la 7% in luna precedenta, in incercarea de a atinge obiectivul Bancii Central Europene, de a reduce inflatia la 2%. Zona euro s-a confruntat cu rate mai mari ale inflatiei in principal din cauza razboiului declansat de Rusia in Ucraina, care a dus la cresterea costurilor cu energia in intreaga Europa. Incepand cu luna iulie 2022, BCE a majorat dobanda de politica monetara cu 400 de puncta de baza, in timp ce analistii se asteapta la noi majorari pe viitor. (Sursa: CNBC)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Conform surselor ZF, oferta Hidroelectrica ar fi deja suprasubscrisa pe transa investitorilor institutionali. Acestia au avut alocate 66 mil. de actiuni, care, la pretul maxim din oferta, valoreaza 7.4 mld. RON. In ceea ce priveste investitorii de retail, acestora li s-au alocat 11.7 mil. actiuni, din care erau subscrise, la finalul zilei de ieri, 11.43 milioane. (Sursa: ZF)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Conducerea companiei Bittnet Systems S.A. a anuntat investitorii cu privire la vanzarea unor actiuni de trezorerie, in baza hotararii AGEA din 27.04.2023. In acest sens, in perioada 26.06.2023-27.06.2023, compania a plasat la vanzare un total de 14,729,025 actiuni ordinare BNET la pretul de 0.31 RON/actiune, generandu-se un venit de peste 4.5 mil. RON. Decizia vine in contextul planului de stimulare cu actiuni a personalului-cheie care trebuia exercitat in perioada mai-iunie 2023. (Sursa: BVB)

TOTAL ENERGIES SE (FR.TTE)[edit | ]

TotalEnergies, prin TotalEnergies Carbon Neutrality Ventures, a semnat un acord de dezvoltare cu Petronas, un jucator global al pietei energetice. Fondul controlat de TotalEnergies va intra, asadar, intr-un proiect care vizeaza capturarea si stocarea carbonului in Malaezia. In cadrul proiectului, va activa si Mitsui & Co. Ltd. In anul 2022, companiile semnasera un memorandum de intelegere cu privire la acest proiect. (Sursa: Reuters)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)[edit | ]

Nvidia a anuntat un parteneriat cu compania de analiza de date din cloud, Snowflake. Nvidia va implementa platforma proprie, NeMo, pentru antrenarea si rularea de modele AI in Snowflake Data Cloud. Nu au fost divulgate detalii financiare cu privire la parteneriat. (Sursa: Reuters)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple se asteapta sa lanseze in aceasta toamna noul iPhone 15, in cadrul procesului de actualizare a liniilor sale de produse importante. Potrivit raportului companiei, un nou ceas ultraperformant, AppleWatch Ultra, precum si doua dimenisuni ale urmatoarei generatii de Apple Watch 9 sunt asteptate sa fie lansate in urmatoarea perioada. Alaturi de noile produse, investitorii sunt interesati de evolutia celui mai asteptat produs, castile pentru realitate virtuala, Vision Pro, in urma experientelor contradictorii ale consumatorilor care au testat produsul. (Sursa: CNBC)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Compania americana Meta a anuntat, la inceputul saptamanii, noul seviciu de abonament de realitate virtuala numit Meta Quest+, ce va oferi acces clientilor la mai multe jocuri in fiecare luna. Noul serviciu va costa 7.99 USD/luna, marcand totodata cel mai recent efort al companiei de a genera venituri recurente de la unitatea sa, Reality Labs, care dezvolta tehnologii de realitate virtuala. Pe perioada de activare a abonamentului, clientii vor inregistra, la inceputul fiecarei luni, un nou set de jocuri lansate special pentru abonati. (Sursa: CNBC)

STELLANTIS N.V (US.STLA)[edit | ]

Stellantis a lansat divizia de business „Charging & Energy”, prin care vizeaza oferirea de solutii de incarcare mai rapida a autovehiculelor electrice (EV). Divizia va oferi o platforma denumita Free2move Charge prin care va oferi servicii clientilor la peste 500,000 de statii de incarcare din Europa, pana la finalul acestui an, prin intermediul partenerilor sai. (Sursa: Reuters)

Kering SA (FR.KER)[edit | ]

Grupul international Kering, specializat in produse de lux si moda, a ajuns la un acord pentru achizitia brandului francez de parfumuri de lux, Creed. Prin aceasta achizitie, Kering va dezvolta potentialul Creed pe diverse zone geografice, in special prin accelerarea dezvoltarii sale in China, precum si prin continuarea extinderii portofoliului de parfumuri feminine. Segmentul de parfumuri de lux high-end beneficiaza de o dinamica puternica a pieței, care alimenteaza o crestere de doua cifre, o profitabilitate ridicata si o recurenta semnificativa a veniturilor, ceea ce determina o buna rezilienta pe termen lung. Tranzactia este asteptata sa se incheie in cursul celui de-al doilea semestru din 2023. (Surse: comunicat societate;Reuters)

LORDSTOWN MOTORS CORP (US.RIDEc)[edit | ]

Lordstown Motors solicita deschiderea procedurii de faliment si se pune la vanzare pe piata. Producatorul de camioane electrice a esuat sa rezolve o disputa cu privire la o investitie promisa de compania Foxconn, in Taiwan, in valoare de pana la 170 mil. USD. De altfel, compania cheama in judecata Foxconn care, anterior, investise 52.7 mil. USD in Lordstown, ca parte a unei intelegeri bipartite. (Sursa: Reuters)