Crestere de doua cifre pentru sectorul IT - 24 octombrie 2024
Sectorul IT, masurat prin cifra de afaceri totala a industriei, a inregistrat o crestere anuala de 12.16% in 2023, insumand 15.5 mld. EUR. Impactul sectorului IT&C asupra PIB-ului a depasit 45 mld. EUR, fiind un motor real al economiei. Datele au provenit dintr-o cercetare realizata pe un esantion de 1,042 de companii care reflecta structura industriei in functie de marime si tipul de activitate. (Sursa: ZF)
Cei 3 Magnifici de la BVB[edit | ]
Hidroelectrica, Banca Transilvania si Fondul Proprietatea au asigurat in ultimele 12 luni aproximativ un sfert din lichiditatea pietei principale de actiuni de la BVB. Cele trei companii au avut o pondere de 21.5% din lichiditatea totala anuala de 37.55 mld. RON. Dintre acestea, Hidroelectrica a fost cea mai lichida companie, cu rulaje ce au depasit 3 mld. RON din octombrie 2023 si pana in prezent. (Sursa: [ttps://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/bursa-trei-companii-hidroelectrica-banca-transilvania-si-fondul-22522725 ZF])
Pauza dinaintea unui nou raliu?[edit | ]
Dupa o crestere de 22% in anul curent, indicele american S&P 500 a intrat intr-o perioada de stagnare. Analistii de la Barclays si UBS se asteapta ca, dupa ce aceasta perioada se finalizeaza, cel mai probabil dupa cateva saptamani, si in functie de rezultatele trimestriale care urmeaza sa fie publicate, vom asista la continuarea trendului ascendent. Fondul Monetar International si-a crescut prognoza de crestere pentru economia SUA de la 2.6% la 2.8% pentru anul curent. SUA este in prezent singura economia mondiala dezvoltata care se bucura de o astfel de revizie in sus a prognozelor pentru perioada urmatoare. (Sursa: CNBC)
Tarifele si inflatia[edit | ]
Tarifele pe marfurile importate de catre SUA propuse de candidatul republican, Donald Trump, ar putea duce la incetarea trendului de dezinflatie, si la o posibila mentinere sau chiar crestere a dobanzii de referinta conform ultimei declaratii a sefului Institutului de Finante Internationale. Trump vizeaza tarife de 20% pentru toate marfurile importate si chiar de pana la 60% pentru produsele din China. In ceea ce priveste masinile importate din Mexic, tarifele vor fi de pana la 100%. (Sursa: CNBC)
PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE)[edit | ]
Purcari a anuntat semnarea unui Memorandum de Intelegere cu Green for Growth Fund avand obiectivul de a atenua schimbarile climatice si de a promova cresterea economica durabila. Aceasta colaborare se aliniaza cu strategia Purcari 2027, anuntata de companie la inceputul acestei luni. Purcari va putea beneficia de sprijinul tehnic si resursele financiare oferite de fond pentru a implementa sisteme eficiente din punct de vedere energetic, solutii de energie regenerabila si practici ecologice in operatiunile grupului. (Sursa: BVB)
TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]
Gabriel Techera, reprezentatul TTS a declarat ca, in momentul actual, este nevoie de investitii masive pentru a creste transportul pe Dunare. Investitiile in infrastructura portuara si conditii de navigatie ar putea duce la o crestere exponentiala a traficului pe fluviu. Ultimele date releva faptul ca, anual, pe Dunare se transporta 30 mil. de tone de marfuri. Prin comparatie, pe Rin, cu un sector navigabil de 800 km, se transporta anual peste 200 mil. de tone de marfuri. (Sursa: ZF)
Deutsche Bank AG (DBK)[edit | ]
Pretul actiunilor Deutsche Bank a scazut cu 3% la inceputul zilei de tranzactionare de ieri, in ciuda faptului ca banca germana a raportat rezultate trimestriale peste estimarile analistilor. Cea mai mare institutie financiara din Germania a raportat venituri de 7.5 mld. EUR si un profit atribuibil actionarilor de 1.461 mld. EUR, reprezentand o crestere de peste 30% fata de anul trecut. Analistii de la RBC considera ca provizioanele pentru creditele neperformante ar fi putut reprezenta un motiv de nemultumire din partea investitorilor, precum si veniturile din diviziile principale ale bancii cu exceptia sectorului de investitii. (Sursa: CNBC)
Qualcomm Inc (US.QCOM)[edit | ]
Pretul actiunilor Qualcomm a scazut cu pana la 5% in sedinta de pre-market de ieri in contextul in care producatorul britanic de cipuri Arm ar putea renunta la o licenta extrem de importanta pentru firma americana. Conform surselor, Arm a oferit Qualcomm o notificare de 60 de zile privind anularea acordului de licenta arhitecturala. Licenta in cauza permite Qualcomm sa proiecteze cipuri bazata pe arhitectura Arm. (Sursa: CNBC)
Snap Inc. (US.SNAP)[edit | ]
Pretul actiunilor Snap ar putea inregistra o crestere de pana la 70% in urmatoarele 12 luni, conform analistilor de la JMP Securities. Redesign-ul aplicatiei de social media i-a determinat pe analisti sa ia in calcul o apreciere substantiala a cotatiei, pe masura ce compania va integra instrumente de inteligenta artificiala. (Sursa: CNBC)
The Coca-Cola Company (US.KO)[edit | ]
Coca-Cola a raportat ieri rezultatele celui de-al treilea trimestru din anul fiscal 2024, depasind asteptarile analistilor, datorita cresterii preturilor care au compensat cererea mai slaba. Veniturile totale au fost de 11.85 mld. USD, usor sub cele inregistrate in T2 2023 (-1%), dar peste prognoza analistilor de 11.6 mld. USD, in timp ce profitul net ajustat pe actiune a fost de 0.77 USD, peste estimarea de 0.74 USD a analistilor, insa in scadere cu 7% fata de anul trecut. Volumul unitatilor vandute a scazut cu 1% in acest trimestru, din cauza scaderii cererii in unele piete internationale, insa, preturile companiei s-au majorat cu 10%. Actiunile companiei au scazut cu 2% in tranzactiile pre-market, de dupa raportare. (Sursa: CNBC)
Boeing Co (US.BA)[edit | ]
Boeing a raportat o pierdere de 6 mld. USD in cel de-al treilea trimestru din 2024, cea mai mare din 2020, cand pandemia a oprit in mare parte cererea pentru avioane, iar avionul sau cel mai bine vandut a fost oprit la sol, dupa 2 prabusiri. Veniturile totale au ajuns la 17.84 mld. USD in acest trimestru, fiind in linie cu estimarile analistilor. Pierderile diviziei de avioane comerciale au crescut la peste 4 mld. USD, de la pierdere de 678 mil. USD inregistrata cu un an inainte. Aceasta dinamica este legata de intarzierea suplimentara a debutului aeronavei sale 777X, care a fost amanata pentru 2026, si de o alta intarziere legata de modelul 767. Boeing planuieste sa inchida productia modelelor 767 odata ce comenzile vor fi onorate in 2027. (Sursa: CNBC)