Crestere lunara semnificativa pentru indicele BET - 20 decembrie 2022

De la TradeVille.ro wiki

"Indicele BET a crescut cu 8.6% in luna noiembrie, marcand cel mai rapid ritm de crestere din ultimele 20 de luni, dupa ce, in luna martie 2021, BET avansase cu 9.7%. In ianuarie-noiembrie 2022 fata de perioada similara din 2021, numarul tranzactiilor a crescut cu 11.3%, ajungand la 1.5 mil. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 18.8 mld. RON (+8.3% vs. ianuarie-noiembrie 2021). (Sursa: INS; economedia.ro)

Nemtii au un moral mai bun[edit | ]

Indicele de incredere al mediului de afaceri german masurat de IFO Institute a crescut peste asteptari, in luna actuala. Imbunatatirea moralului s-a datorat unei perspective mai optimiste asupra evolutiei inflatiei si a crizei energetice, potrivit raspunsurilor din sondaj. Astfel, valoarea pentru climatul mediului de afaceri s-a ridicat la 88.6, peste asteptarile de 87.4 si in crestere de la 86.4, nivel atins in noiembrie. Anuntul coincide cu cresterea dobanzilor la imprumuturile pe termen scurt ale statelor din zona euro, care s-au apropiat de maximele ultimului deceniu. Cresterea se datoreaza atitudinii BCE cu privire la politica monetara. Bank of America anticipeaza ca, pana la jumatatea lui 2023, rata de dobanda la facilitatea de depozit a BCE va ajunge la 3.5% (comparativ cu 2.5%, in prezent). (Surse: Reuters (1); Reuters (2))

Ultim efort pentru plafonarea preturilor la gaze[edit | ]

Ministrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene s-au intalnit luni la Bruxelles in incercarea de a ajunge la un consens privind plafonarea pretului la gaze, o masura de urgenta care a divizat opiniile in interiorul blocului.. Preturile ridica la gaze au fost una dintre cauzele principale pentru inflatia record din acest an. Tari precum Belgia, Polonia si Grecia, au cerut insistent un plafon sub 200 EUR/MWh din momentul in care Rusia a intrerupt majoritatea exporturilor de gaze catre UE (Sursa: Reuters )

Companiile zilei:[edit | ]

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA -

Consiliul de Supraveghere al CNTEE Transelectrica a numit cinci membri provizorii ai Directoratului, fiecare mandat avand o durata de 4 luni, incepand cu data de 25 decembrie 2022. Este vorba de Gabriel Andronache, Stefanita Munteanu, Catalin Constantin Nadolu, Florin Cristian Tataru si Bogdan Toncescu. (Surse: comunicat companie)

ROMAERO SA BUCURESTI (RORX)[edit | ]

ROMAERO SA BUCURESTI -

Actionariatul Romaero S.A. este convocat la AGEA de pe 25 ianuarie 2023. Pe ordinea de zi, printre altele, este inscris punctul care solicita aprobarea majorarii capitalului social al companiei cel mult 34,426,680 RON. Se are in vedere majorarea intr-o singura etapa, fara prima de emisiune, dar cu acordarea drepturilor de preferinta, pentru asigurarea capitalului de lucru si pentru realizarea de investitii. Astfel, pretul de emisiune va fi egal cu valoarea nominala, respectiv 2.5 RON/actiune, fiind necesare 1.982082674 drepturi de preferinta pentru a subscrie o actiune noua. Subscrierea se poate face atat prin aport in numerar, cat si prin conversia oricarei creante certe, lichide si exigibile pe care actionarii o au asupra Romaero. Data de inregistrare propusa este pe 10 februarie 2023 (ex-date: 09 februarie 2023), drepturile de preferinta urmand a fi platite pe 12 februarie 2023. (Sursa: comunicat companie)

SC BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB)[edit | ]

SC BURSA DE VALORI BUCURESTI SA -

Actionarii BVB, intruniti la AGOA de pe 19 decembrie, au aprobat inchirierea, pentru o perioada de zece ani, a unei locatii cu destinatie de sediu social al BVB precum si derularea unor lucrari de amenajare. Contractul de inchiriere se va semna impreuna cu Complexul Multifunctional Victoria SRL. (Sursa: comunicat companie)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1)[edit | ]

SIF BANAT CRISANA S.A. -

SIF Banat-Crisana anunta ca ASF a autorizat modificarea intervenita in urma diminuarii capitalului social de la 51,542,236.3 RON la 50,751,005.6 RON, in conformitate cu hotararea AGEA nr. 3/28.04.2022. (Sursa: comunicat companie)

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. (EFO)[edit | ]

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. -

Actionarul Consulting & Construction Investments S.A. al T.H.R. Marea Neagra cheama societatea in instanta in vederea anularii hotararilor AGA O&E din data de 29.04.2022 (AGA anuala) si suspendarea hotararilor AGOA adoptate la acea data, pana la solutionarea cererii de fond care solicita anularea hotararilor. Evenimentul are loc dupa ce, pe 12 decembrie, ASF a dispus, printre altele, ca societatea sa refaca situatiile financiare aferente anului 2021, dupa ce ar fi constatat ca, din lipsa unor demersuri, si-ar fi subevaluat datoriile curente si supraevaluat rezultatul cumulat – curent si raportat. Societatea a primit, totusi, posibilitatea de a ataca decizia ASF in termen de 30 de zile de la data comunicarii. (Surse: comunicat companie (1); comunicat companie (2))

ELECTROMETAL SA TIMISOARA (EMTL)[edit | ]

ELECTROMETAL SA TIMISOARA -

Electrometal Timisoara va avea un administrator unic, Roberto Torresi, dupa ce actionarii au aprobat dizolvarea Consiliului de administratie, din componenta caruia faceau parte Porcaro Miguel Salvador (presedinte), Gianluca Zengarini (vicepresedinte) si Roberto Torresi (membru). (Sursa: comunicat companie)

BUCOVINA SA SCHEIA (BUCS)[edit | ]

BUCOVINA SA SCHEIA -

Un pachet de actiuni reprezentand 61.21% din capitalul social al Bucovina Suceava, producator si distribuitor de lactate si inghetata, a fost vandut catre cel mai mare producator de produse lactate din Rep. Moldova, Incomlac S.A., parte a JLC Group. Tranzactia de vanzare a fost initiata de catre actionarii majoritari ai Bucovina, respectiv Stefu Danut, Burda Daniela si Gheorghe Viorel. (Sursa: comunicat societate)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

TESLA INC. -

Elon Musk, “techno king-ul” Tesla, a dezvaluit saptamana trecuta alte vanzari de actiuni in valoare de 3.6 mld. USD, impingand astfel cotatia actiunilor producatorului auto la un minim al ultimilor 2 ani, si la o scadere de 55% fata de inceputul anului. Scaderea abrupta a cotatiei pretului actiunilor din 2022 a accelerat brusc de cand CEO-ul Elon Musk a intrat in management-ul Twitter, finantand achizitia acestei platforme cu mai multe imprumuturi pe care este nevoit sa le plateasca prin vanzarea actiunilor sale din producatorul de automobile electrice. Acesta a initiat duminica un sondaj pe Twitter, intrebandu-i pe utilizatori daca ar trebui sa demisioneze din functia de director general al platformei de social media. La inchiderea sondajului, peste 17.5 milioane de persoane au raspuns, iar 57.5% au spus "Da". Nu este clar daca Musk are in vedere un plan de succesiune pentru Twitter. (Surse: Bloomberg; SeekingAlpha)

L3Harris Technologies, Inc. (US.LHX)[edit | ]

L3Harris Technologies, Inc. -

Compania L3 Harris, cu activitati in sectorul de aparare, este pe cale de a achizitiona producatorul de rachete Aerojet Rocketdyne pentru 4.7 mld. USD. Anuntul vine la 10 luni dupa ce Lockheed Martin a achizitionat compania pentru 4.4 mld. USD, dar a renuntat la tranzactie, sub amenintarea ca autoritatile americane vor contesta achizitia. Astfel, L3 Harris i-a devansat pe cei de la General Electric Co. si se pregateste sa isi consolideze operatiunile pentru a deveni un contractor al Ministerului Apararii din SUA. Analistii de la Jefferies sunt de parere ca achizitia Aerojet va sustine dezvoltari pe segmente de activitate ale L3 Harris care vor ajunge sa reprezinte pana la 15% din venituri. (Sursa: Reuters)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

META PLATFORMS INC (Facebook) -

Compania Meta a fost avertizata, din nou, de Comisia Europeana ca incalca reglementarile antitrust ale UE privind concurenta pe pietele de anunturi online si prin abuzul de pozitie dominanta. Luna trecuta, surse care cunosc situatia au declarat pentru Reuters ca autoritatile de reglementare antitrust din UE iau in considerare acuzatii impotriva Meta pentru ca a folosit datele consumatorilor si a conectat serviciul sau de anunturi la reteaua de socializare. (Sursa: Reuters)